Иван Костов в интервю пред агенция “Фокус”

За компроматната война срещу Синята коалиция, за представянето на коалицията на предстоящите избори и за възможните конфигурации в следващото Народно събрание Агенция “Фокус” разговаря с лидера на Демократи за силна България и съпредседател на Синята коалиция Иван Костов.

Фокус: Г-н Костов, как ще коментирате факта, че в рамките на предизборната кампания се води компроматна война срещу Синята коалиция? Кой стои в основата й и какви са причините за нея? Какви ще бъдат резултатите?
Иван Костов: Сергей Станишев и Ахмед Доган водят компроматна война срещу Синята коалиция, защото ги е страх. Участието на Синята коалиция в бъдещето управление на България гарантира, че ще им бъде потърсена отговорност. Това ги плаши. Тази компроматна война показва безсилието на управляващите. Сергей Станишев и Доган се страхуват да влязат в дебат, защото той би започнал с признание за провала на първите две години от членството на България в ЕС и с истината за краха на антикризисния план на Станишев.

Фокус: Как бихте коментирали поведението на президента Първанов по отношение на ЦИК?
Иван Костов: Опитва се да отклони отговорността, но това не може да стане, защото така или иначе точно той е назначил Централната избирателна комисия (ЦИК) и той може и да промени състава й. На практика той дезертира от задълженията си да пази Конституцията на страната, законите на страната и авторитета на българския съд. Това, че президентът си затваря очите пред факта, че трима представители на ЦИК, двама от квотата на ДПС и един от БСП си позволяват да гласуват против решение на Върховния административен съд (ВАС), е недопустимо.

Фокус: След предизборните обиколки, които направихте в страната, какви са вашите наблюденията за настроенията сред хората? Може ли да направим прогноза за нагласите на избирателите? Какви са позициите на Синята коалиция?
Иван Костов: Срещите на представителите на Синята коалиция преминават с толкова масови посещения и такъв ентусиазъм, които напомнят за 1997 г. Борим се за три мандата в Европейския парламент. По всичко изглежда, че в Европейския парламент представители ще изпратят само пет политически сили, останалите ще получат “0”.
А точно техните разпилени гласове могат да се окажат решаващи за възможността да се направи ново демократично управление. Избирателите, чиито гласове изгорят по този начин, на практика няма да могат да реализират волята и избора си да гласуват сегашното управление. Необходимо е тези гласове да се насочат и консолидират към истинския полюс на това управление – Синята коалиция.

Фокус: Какво да очакваме по отношение на купуването на гласове от страна на политическите партии? Достатъчни ли са за превенция на това явление призивите “Купуването на гласове е престъпление”? От страна на кой щаб или партия да очакване проявата на това явление? Ще се стигне ли до там, че да се повлияе на изборните резултати на двата вида избори?
Иван Костов: Очевидно е, че законът за финансиране на партиите се нарушава и в момента. Това става пред очите на отговорните институции. След като те допускат подобно погазване на законите очаквам да допуснати и купуване на гласове.
Всички знаят, че партиите от Синята коалиция не купуваме, така че със сигурност ще бъдем ощетени от тази политическа корупция.

Фокус: Г-н Костов, какви са възможните конфигурации в следващия парламент и какви са възможните коалиции? Възможно ли е следващо управление без участието на Синята коалиция?
Иван Костов: На последния ви въпрос сигурен отговор не може да даде никой. Възможните конфигурации са две – БСП и ДПС или Синята коалиция и ГЕРБ. Това са алтернативите. Изборът е между тези две възможности.
Вече е ясно, че ГЕРБ не може да спечели самостоятелно мнозинство. А като всяка центристка партия тя може да направи коалиции и в дясно, и в ляво. Ще дам за пример случилото се в Мездра. Там ГЕРБ оттегли подкрепата си за десния председател на Общинския съвет и подкрепи председателя на БСП да заеме негово място.
Коалицията между Синята коалиция и ГЕРБ изглежда естествена. Но гаранция за това не може да се даде. Синята коалиция е единственият политически полюс в страната, който е несъвместим с БСП и ДПС.

Фокус: Може ли да направите прогноза за представянето на Синята коалиция на изборите за Европейски парламент и на изборите на Национален парламент?
Иван Костов: Борим се за три места в Европарламента. Ако управляващите не саботираха кампанията ни по толкова непочтен начин, щяхме да постигнем повече. Много важно за резултатите от изборите за националния парламент ще бъде дали ще успеем с ГЕРБ да се споразумеем да подкрепим взаимно кандидатите си за мажоритарния вот. Очаквам политическа промяна. Разумът показва, че избирателите на политическите сили, които няма да успеят да изпратят свои представители в ЕП на изборите за Народно събрание ще подкрепят Синята коалиция. Само така ще могат да постигнат исканата промяна на властта. Защото тези хора са срещу управление на Сергей Станишев и Ахмед Доган.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Атанас Атанасов: Шефът на военното разузнаване поддържа контакт...
Случващото се в МВР и в "Митници" е многофункционално активно мероприятие, организирано предизборно за...
Стоян Михалев: Целта е била да махнат главния...
"Живко Коцев е бил притискан да подаде оставка от страна на вътрешния министър и...
Радан Кънев: Надяваме се г-н Главчев да си...
"Надявам се, че г-н Главчев ще си дава сметка, че той има една задача...
Кристина Петкова: Безобразното и брутално нарушаване на закона...
Въпреки нелепите оправдания от страна на служба “Военно разузнаване”, че не са разработвали Атанасов...
Атанас Атанасов: С избора на Калин Стоянов се...
Ген. Атанас Атанасов от ПП-ДБ заяви, че са възмутени от състава на служебно правителство,предложен от...