Иван Костов: В десницата има достойни и силни кандидати за президент

Г-н Костов, кое е събитието, което бихте откроили като най-значимо за България във вътрешнополитически и външнополитически план през изминалата 2005 г.? Какви ще бъдат последствията за страната?

Наводненията, които нанесоха големи щети и на гражданите и на държавата показаха, че сме зле подготвени, че не сме готови за членство в ЕС. Последствията са тежки и много хора дълго време няма да могат да се справят с тях. Държавата не се организира и не координира действията си, поради което финансовата й подкрепа не стига по предназначението си. За съжаление, правителството на Станишев продължи това неадекватно поведение. ДСБ беше единствената политическа сила, която предвиди и предупреди за тези последствия.

Как бихте определили изминалата година във вътрешнополитически план?

Като година, поднесла голяма изненада на мнозинството избиратели – управляващите партии се отказаха от своите предизборни обещания и не се оказаха алтернатива едни на други. На конгреса на БСП пролича общият им корен – БКП възкръсна по странен начин в обръщението “другари и другарки” на Доган.

Кои ще са основните приоритети на България през 2006 г. във вътрешнополитически и външнополитически план?

С токущо приетата фискална политика управляващите изпуснаха възможността да ускорят икономическото развитие и се сбогуваха със социалната си отговорност. Остава да не изпуснем поканата за членство от 1.1 2007 г. Затова основен приоритет пред управляващите трябва да бъде завършването на реформите в секторите на загриженост на Европейската комисия. В противен случай България, дори и да стане член на ЕС, ще остане в неговата бедна перифери, ще бъдем “слаба България в Обединена Европа”.

Какви са основните приоритети и цели на ДСБ за следващата година? /освен очакваното асоциирано членство в ЕНП/

Да станем убедителна опозиция – алтернатива на управляващата коалиция БСП, НДСВ и ДПС. Работата на ПГ на ДСБ показва, че сме смела и компетентна опозиция и успяваме да отстояваме интересите на гласоподавателите си: осуетихме създаването на Обществения съвет към МВР от кадри на Държавна сигурност; принудихме управляващите да признаят, че връщането на имотите на Сакскобургготски е противозаконно, накарахме премиера Станишев да признае, че полицаи са убили български гражданин и продължаваме да се борим срещу мафията в правоохранителните органи на България.

ДСБ успешно се противопоставя на управляващите да злоупотребяват с властта. Осуетихме опита с Данъчно-осигурителния процесуален кодекс в ущърб на гражданите да бъде овластена администрацията на Националната агенция за приходите.

– През 2005 г. десните сили не можаха да се обединят около общ кандидат за кмет на София на частичния вот. Според Вас, какви са шансовете те да застанат зад един кандидат на предстоящите президентски избори?

В десницата има достойни и силни кандидати. Да се твърди, че няма подходящ кандидат за президент, зад когото да застанат десните избиратели, е краен песимизъм.

– Каква е цената, която ще трябва да “плати” всяка от партиите, ако бъде издигнат общ десен кандидат?

В ДСБ не виждаме необходимост да се “плаща” цена за общия кандидат.

– Общ десен кандидат за президент ли е единственият шанс за достигане до балотаж на президентските избори или това може да направи и кандидат, издигнат от ДСБ?

Достигането на г-н Гаврийски до балотажа бе саботирано от ОДС и БНС със странната иначе и напълно неуместна кандидатура на г-н Герджиков. Няма гаранции, че няма да направят това отново.

– Според Вас, какъв е профилът на успешния десен кандидат за държавен глава? /партиен или експертен кандидат/

Доказано честен, мъжествен и популярен български гражданин.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Атанас Атанасов: Председателят на ДАНС да си подаде...
Причината – според него политизирането на службите Ген. Атанас Атанасов поиска оставката на председателя на ДАНС...
Любен Иванов: Общините трябва да са двигателят, основата,...
На 12 септември на последното си редовно заседание за този мандат, Общински съвет Видин...
Радан Кънев: Австрия и Нидерландия нарушават задълженията си...
Популизмът на австрийското правителство много вреди, допълни евродепутатът Австрия и Нидерландия с упорития си...
Атанас Атанасов: Българското контраразузнаване е проспало шпионската дейност...
Много внимателно сме обсъдили цялата ситуация, не сме подходили безотговорно и тук въпросът е...
В Деня на София, 17 септември, Коалиция ПП-ДБ...
“В Деня на София, празникът на града, който обичаме се регистрираме за местните избори...