Иван Костов: В десницата има достойни и силни кандидати за президент

Г-н Костов, кое е събитието, което бихте откроили като най-значимо за България във вътрешнополитически и външнополитически план през изминалата 2005 г.? Какви ще бъдат последствията за страната?

Наводненията, които нанесоха големи щети и на гражданите и на държавата показаха, че сме зле подготвени, че не сме готови за членство в ЕС. Последствията са тежки и много хора дълго време няма да могат да се справят с тях. Държавата не се организира и не координира действията си, поради което финансовата й подкрепа не стига по предназначението си. За съжаление, правителството на Станишев продължи това неадекватно поведение. ДСБ беше единствената политическа сила, която предвиди и предупреди за тези последствия.

Как бихте определили изминалата година във вътрешнополитически план?

Като година, поднесла голяма изненада на мнозинството избиратели – управляващите партии се отказаха от своите предизборни обещания и не се оказаха алтернатива едни на други. На конгреса на БСП пролича общият им корен – БКП възкръсна по странен начин в обръщението “другари и другарки” на Доган.

Кои ще са основните приоритети на България през 2006 г. във вътрешнополитически и външнополитически план?

С токущо приетата фискална политика управляващите изпуснаха възможността да ускорят икономическото развитие и се сбогуваха със социалната си отговорност. Остава да не изпуснем поканата за членство от 1.1 2007 г. Затова основен приоритет пред управляващите трябва да бъде завършването на реформите в секторите на загриженост на Европейската комисия. В противен случай България, дори и да стане член на ЕС, ще остане в неговата бедна перифери, ще бъдем “слаба България в Обединена Европа”.

Какви са основните приоритети и цели на ДСБ за следващата година? /освен очакваното асоциирано членство в ЕНП/

Да станем убедителна опозиция – алтернатива на управляващата коалиция БСП, НДСВ и ДПС. Работата на ПГ на ДСБ показва, че сме смела и компетентна опозиция и успяваме да отстояваме интересите на гласоподавателите си: осуетихме създаването на Обществения съвет към МВР от кадри на Държавна сигурност; принудихме управляващите да признаят, че връщането на имотите на Сакскобургготски е противозаконно, накарахме премиера Станишев да признае, че полицаи са убили български гражданин и продължаваме да се борим срещу мафията в правоохранителните органи на България.

ДСБ успешно се противопоставя на управляващите да злоупотребяват с властта. Осуетихме опита с Данъчно-осигурителния процесуален кодекс в ущърб на гражданите да бъде овластена администрацията на Националната агенция за приходите.

– През 2005 г. десните сили не можаха да се обединят около общ кандидат за кмет на София на частичния вот. Според Вас, какви са шансовете те да застанат зад един кандидат на предстоящите президентски избори?

В десницата има достойни и силни кандидати. Да се твърди, че няма подходящ кандидат за президент, зад когото да застанат десните избиратели, е краен песимизъм.

– Каква е цената, която ще трябва да “плати” всяка от партиите, ако бъде издигнат общ десен кандидат?

В ДСБ не виждаме необходимост да се “плаща” цена за общия кандидат.

– Общ десен кандидат за президент ли е единственият шанс за достигане до балотаж на президентските избори или това може да направи и кандидат, издигнат от ДСБ?

Достигането на г-н Гаврийски до балотажа бе саботирано от ОДС и БНС със странната иначе и напълно неуместна кандидатура на г-н Герджиков. Няма гаранции, че няма да направят това отново.

– Според Вас, какъв е профилът на успешния десен кандидат за държавен глава? /партиен или експертен кандидат/

Доказано честен, мъжествен и популярен български гражданин.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Позиция на Националното ръководство на ПП “Демократи за...
На свое заседание, проведено на 06.10.2022г., Националното ръководство на ПП „ДСБ“ обсъди изборните резултати...
Водещите кандидати на ДСБ в листите на “Демократична...
Доверете се на разума с номер 25 за "Демократична България"!
Кристина Петкова: в следващия Парламент ще настоявам за...
Кристина Петкова в "Денят с Веселин Дремджиев" Радвам се, че вицепрезидентът Йотова е прочела...
Атанас Атанасов: Би било добре, ако може да...
За „Демократична България” би било добре, ако постигне мнозинство само с „Продължаваме Промяната”. Това...
Атанас Атанасов: Още през март получихме информация, че...
“Искам да започна с едно извинение към българските граждани. В това трудно време извинявайте,...