Иван Костов: В гласуванията около бюджета и данъците Синята коалиция постигна голям успех

Водещ: Продължаваме с г-н Иван Костов. Четохте ли интервюто на Васил Божков?

Иван Костов: Не.
Водещ: Да ви прочета малко.
Иван Костов: Не, не, не ме интересува.
Водещ: „Костов създаде корупция, Костов изпра много пари. Аз го обвинявам лично и мога да понеса отговорност, Костов винаги говори имагинерно, откровен лъжец, баща на корупцията.” В остър сблъсък влизате директно вие с най-богатия българин.
Иван Костов: Не, не влизам.
Водещ: Така изглежда.
Иван Костов: Знаете ли, колегите от СДС са много ядосани на това, защото вдигането на ставката беше предложение на Мартин Димитров и тяхно. Демократи за силна България подкрепихме, разбира се, като коалиционни партньори, но те са авторите на предложението за вдигане.
Водещ: Нали не се криете зад…
Иван Костов: Аз не се крия, разбира се, аз съм гласувал заедно с всички останали.
Водещ: Вие искахте да се закрие.
Иван Костов: Аз исках да се закрие, да.
Водещ: Имаше реплики, много остра, че това е мафия.
Иван Костов: Моето желание е да се закрие и знаете, ли аз се радвам, че няколко групи ме подкрепиха в залата на Народното събрание. Точно за закриване на хазарта, или за такова силно ограничаване, локализиране. Например „Атака”, например Движението за права и свободи. Така че…
Водещ: Това някаква лична битка ли е, озлобен ли сте към Васил Божков, защото тук става дума за някакви отдавна датиращи отношения между вас.
Иван Костов: Не, аз нямам отношения с този човек. Нямам отношения, а той да тича при главния прокурор с доказателствата. Само това ще каже.
Водещ: А вие няма ли пък да го съдите за клевета, ако…
Иван Костов: Не, не, аз никого не съдя, аз съм християнин.
Водещ: Християните също имат право.
Иван Костов: Нали знаете какво е казал Христос на кръста, когато го разпъват? Казал е, Господи, прости им, защото не знаят какво вършат. Така и аз ще кажа.
Водещ: Като Христос, сега ще има…
Иван Костов: Е, като всеки християнин, трябва да се научи да прощава, трябва да разбира другите и трябва да знае, че не може да раздава справедливост на тая грешна земя. Но той, той щом има доказателства, веднага да отиде в главна прокуратура.
Водещ: Аз вчера потърсих…
Иван Костов: Вижте сега, ако говорим сериозно…
Водещ: …през годините е имало доста скандали.
Иван Костов: Ако говорим сериозно, ако говорим сериозно, а трябва да говорим сериозно по тая тема, това е голям успех на Синята коалиция. Изобщо гласуването около бюджета и законите, които го подкрепят, е голям наш успех. Първо, ние успяхме да постигнем споразумение за политика за стартиране на реформата в здравното, в болничното здравеопазване.
Водещ: Дайте само малко още за хазарта.
Иван Костов: Но това е много важно. Защото хазартът е елемент от това. Искам да го видим в по-общия контекст. Защото общият контекст е, че ние поискахме допълнителни разходи от страна на правителството на Бойко Борисов за онкоболни, защото само 28 % от тях получаваха безплатни лекарства при предишното правителство и за подмяна на хемодиализните апарати за хората, които ходят редовно на хемодиализа, и трябваше да посочим източник на средства. Освен това поискахме и намаляване на срока за връщане на ДДС. И това е в общия контекст на нашето разбирателство, ние успяхме да постигнем много сериозни неща.
Водещ: Само че тази битка датира отдавна. Видях вчера, ровейки малко по тази тема, не задълбочено толкова, но че 2007 г. ноември месец също е имало полемика от парламентарната трибуна. Вие също сте имали отношение към средствата и начина, по който те циркулират в този бранш.
Иван Костов: Вижте, важното в случая е, че ако се вдигне и ако организаторите на хазартни игри, сред които не е г-н Васил Божков с прякор Черепа, тъй като той заяви преди две-три години, че е излязъл от хазарта, ако организаторите разбират положението в страната, те би трябвало доброволно и със желание да изпълнят този допълнителен ангажимент. Защото има сектори в икономиката на страната, които са слабо засегнати от кризата.
Водещ: Те казват, че това е геноцид.
Иван Костов: На фона на общото съкращаване примерно на износа с 33 %, на промишленото производство с над 35 %, намаляването на приходите от хазарта е около под 10 %. Т.е. има сектори, в които продължава бизнесът да върви добре и те трябва да поемат определени обществени ангажименти. Всъщност тези пари…
Водещ: Значи сега се отмятате от думите си, че са мафия или нещо от този род?
Иван Костов: …тези допълнителни пари там има и други хора. Там има организатори на игри, които са разрешени в целия свят. Аз говорих за изпиране на пари в големия хазарт.
Водещ: От кого?
Иван Костов: Има голям хазарт. Това са казината, ама не казина, както при нас е написано на всяка игрална зала „казино”, а големите казина, където има големи залози, където се обръщат много пари. Това са игрите от рода на лотото, на тотото, там, където бащата на това момиче, което пострада от катастрофата, изхарчи парите.
Водещ: Горсов.
Иван Костов: Защото трябва да се разбира и друго. Има болест, наречена хазартна зависимост, за съжаление. Хората развиват хазартна зависимост и това е патология.
Водещ: И Вие искате да ги излекувате. Малко като Исус Христос наистина с пороците.
Иван Костов: Не, не като Исус Христос. Просто като загрижени за състоянието. Защото България е много бедна страна. И масово развитие на хазарта в една много бедна страна, където хората лесно се поддават и развиват такава зависимост, не е добра политика, отникъде не е добра политика. Откъдето и да погледнем.
Водещ: Да, де, ама то и алкохолната зависимост не е много добра, а пък там…
Иван Костов: Вярно е, вярно е. Аз съм за това да се ограничава консумацията на тези неща, защото съм консервативен човек и не го крия. Аз искам нещата да се нормализират. Хора трябва да живеят и здравословно, трябва да се поддават на такива зависимости, защото това вреди много на семействата им. Какво лошо има в края на краищата в това да се вземат пари от тези, които изкарват много пари, и да се помогне на онкоболните? Какво лошо има?
Водещ: Е тогава акцизът на алкохола защо не се вдигне?
Иван Костов: И в края на краищата 88 % от българите казват трябва да се повиши този акциз, те всичките стоят зад това. И отсреща един човек, който е напуснал хазарта преди две-три години.
Водещ: Сериозно ли, не е ли популистко това, че сега парите, които няма да отидат при хазарта, ще отидат при онкоболните.
Иван Костов: Това каза Симеон Дянков в „На четири очи”. Той го каза директно: Аз ще взема тези пари и ще ги дам за лекарства за онкоболните.
Водещ: Ще стане ли наистина?
Иван Костов: Ами така го каза той.
Водещ: А вие вярвате ли му като християнин?
Иван Костов: Ако се вярва на тука написаното във вестника е неуравновесен. Аз мисля, че си е много уравновесен човекът и ще изпълни това, което се е ангажирал.
Водещ: Как оценявате, вие имате опит и като министър-председател, познавате и процесите в парламента, това, което питахме и г-н Борисов в началото. Създава се, има един прочит на ситуацията, позитивния за ГЕРБ, че те си виждат грешките, тестват общественото мнение, съобразяват се и затова си сменят на 180 градуса постоянно позицията, докато намерят правилния ход. Това е позитивният прочит. Другият обаче е, че единият не знае какво говори другият, депутатите не знаят министърът къде какво е казал, променил си е позицията, влизат с Искра Фидосова при вас с Бойко Борисов и после сменят…
Иван Костов: Ама има го това по малко, от всичко има нещо.
Водещ: Хаос има ли?
Иван Костов: Винаги има някакъв хаос в управлението, това е нормално, особено в първите месеци. Но от друга страна, не трябва да изпускаме това, че много неща стават и могат да бъдат постигнати в диалог с ГЕРБ. От страна на Синята коалиция ние това отговорно го твърдим. Ние можем леко да изместим техни позиции, да се разберем с тях, да постигнем много важни неща. Като например стартирането на реформата в болничното здравеопазване и цял куп неща, които да се постигнат в здравната политика, очевидно можем да постигнем тия неща. Неща, за които те първоначално не са били готови, но след като влизат в дебат с нас, ги приемат като разумни, неща, които са записани в тяхната програма, но за по-късен етап, ние можем да ги изтеглим по-рано, защото те са наши общи цели, наши общи мерки. Т.е. ние можем да въздействаме на управлението, това е очевидно. Сега това да се нарича хаос и смяна на позицията не е почтено, защото в края на краищата това правителство е на малцинството. То трябва да се съобразява и с другите, които го подкрепят.
Водещ: Вие ми казахте предния път, че не сте управляващи, ама не сте и пък опозиция.
Иван Костов: Да, ние го подкрепяме в парламента, но виждате как. Ние се споразумяваме с тях да постигнем определени неща…
Водещ: На ишлеме.
Иван Костов: Не на ишлеме. Да се постигне споразумение, меморандум за съгласие за здравната политика на правителството за целия период на четирите години не е ишлеме, прощавайте, това е въпрос от първостепенна важност за всички български граждани. Няма по-важно нещо. Това вашата телевизия го показа по време на един референдум. Най-силно, най-болезнено преживяваните проблеми са в сферата на здравеопазването. Как това да е ишлеме? Напротив.
Водещ: Коя е най-важната тема от седмицата според вас?
Иван Костов: От тази ли?
Водещ: Да.
Иван Костов: За нас това е голям успех, което се постигна. И намаляване на срока за връщане на ДДС. Вижте, това са на пръв поглед малки успехи, но това са все антикризисни мерки.
Водещ: Вчера видях за 7-и реактор пак е говорено, Трайчо Трайков. Какви са шансовете там?
 
Иван Костов: Там шансовете са много по-големи, отколкото за АЕЦ „Белене”.
Водещ: Нали е криза, няма пари, и изведнъж 7-и реактор…
Иван Костов: Ще кажа защо
Водещ: …не мога да го вържа.
Иван Костов: Ще го обясня, много е просто. За реактор в Козлодуй много лесно може да се намери западен инвеститор, който да вложи собствени пари, да го построи, да го експлоатира, да продава електроенергия. Такъв може да се намери там. Ще ви кажа защо. Първо, защото е много по-евтино да се изгради. Второ, защото инфраструктурата е готова и няма нужда да се влагат може би около 2 млрд. или около милиард и половина да се изгради допълнителна инфраструктура.
Водещ: Т.е. това не е шляпнато така в пространството?
Иван Костов: Ами ако се намери инвеститор, да направят атомен реактор, защо да не направят? А вероятно министърът има предвид нещо. Т.е. говори се, между другото отдавна се говори в Козлодуй, че има готови инвеститори, които биха желали да изградят 7-и реактор.
Водещ: Имате ли коментар около това очакване, вие по едно време критикувахте ГЕРБ, имам предвид за ревизията, че се прекалява с това, че трябва въпросите на деня тук и сега да се решават по време на криза, а не толкова да се гледа назад. Чухте и въпроса и отговори към Бойко Борисов. Имаше едно очакване към реално възмездие, как хората го очакват и т.н. Ето по „Красива България” наистина имаше такова заглавие „Балонът Масларова се спука”. Вие държите да я изритате от председателството на социалната комисия. Не започва ли да има едно отстъпление и замазване на това, което се твърдеше, че ще направи новата власт?
Иван Костов: Не ми харесва тоя език – „да я изритате”, това е..
Водещ: Впрочем така е.
Иван Костов: Е, да де, ама това езика на жълтите вестници. Хайде да говорим като в националната телевизия.
Водещ: Да я изпратите до изхода.
Иван Костов: Да говорим коректно. Коректният изказ е следният: тя е председател на комисията по социална политика и трудова политика и е злоупотребила според правосъдието, според прокурора, е злоупотребила точно със социалната политика.
Водещ: Твърде меко казано.
Иван Костов: Тя трябва да се концентрира върху защитата си. Не може тя да представлява това Народно събрание като лице, като говорител на неговата социална политика.
 
Водещ: Още не е доказано, няма присъда, не е ли другарски съд?
Иван Костов: Какъв другарски съд?
Водещ: Предварително, преди да има…
Иван Костов: Ние казваме, докато се изяснят нещата, да не бъде тя лицето, защото тя е обвинена, тя влиза в съда, тя трябва да се защитава срещу едно обвинение. Моля ви се, аз се защитавам без обвинение в продължение на 10 години вече…
Водещ: За кое се защитавате?
Иван Костов: Срещу какво ли не се защитавам, 10 години без никакво обвинение. А срещу нея има обвинение.
Водещ: За какво се защитавате?
Иван Костов: Е, за какво ли не съм се защитавал. Ето например сега ме накарахте да се защитавам…
Водещ: За прането на пари.
Иван Костов: …че съм баща на корупцията. И аз казвам веднага да отиде да занесе факти, доказателства, хайде стига с тия приказки. Не може да се хвърлят така нещата. Една ваша колежка снощи: Вие корумпиран ли сте, г-н Костов?
Водещ: А вие какво и казахте, вие казахте не, нали?
Иван Костов: Не, как може такова нещо. Прав е тука Бойко Борисов да казва, проверете го и ми задайте въпроса проверен. Все пак това е министър-председател. Не може да му се тика така микрофона и да му се подхвърля нещо…
Водещ: Е, каза го депутат…
Иван Костов: Това е един вид, трябва наистина със солидни, сериозни аргументи да се говори. Г-н Костов, във вашата изба в Драгалевци има еди-какво си, откъде сте го взели, купили ли сте го. Тази колекция ваша примерно от саби откъде сте…
Водещ: Имате колекция от саби?
Иван Костов: Ами имам някакви. Подарявали са ми най-различни хора.
Водещ: Откъде е тази колекция? Приятели. Какво мислите за това, че заем от приятели.
Иван Костов: Това ще го възстановим. За заем искам да кажа да бъдат…
Водещ: Защото всеки може да се оправдае кое откъде му е с …
Иван Костов: Не, моля ви се, не е толкова лесно. Да вземем пример, ако искате, с г-н Ахмед Доган. Искате ли?
Водещ: Ами вие искате, добре, защото да не стане…
Иван Костов: Не, вие го казахте, преди да започнем да говорим.
Водещ: Той каза да не стане като с барбекюто.
Иван Костов: Добре, ето сега обяснявам. Г-н Ахмед Доган в своята декларация пред Сметната палата е бил принуден, бил е задължен да обявява точно тези заеми. В последните години, т.е. във времето, в което върху неговия имот в Дръндар, който той е купил, е израснал замъкът, т.нар. замък, който след това той си подарява на собствената фондация, той не е посочил, че има кредити. Т.е. той няма източник за финансиране на този замък. Трябва да го има отнякъде посочен. Той не е декларирал нищо.
Водещ: И какво от това? Какво следва?
Иван Костов: Следва, че е прал пари.
Водещ: Сигурен ли сте?
Иван Костов: Е, добре, откъде са парите? Значи това е смисълът на вкарване в декларацията, сега го отнасяме към общия случай, забравяме за миг г-н Ахмед Доган, ако всеки гражданин бъде задължен да декларира тези кредити, тогава той не може, когато отиде за проверка полицията и му каже: Откъде имате тази яхта, той да каже: Един приятел ми даде 500 хиляди евро назаем. Така ли, даде ли ви, хайде да видим във вашата декларация дали това е отразено.
Водещ: А може би откъде ги има въпросният приятел пък също.
Иван Костов: И автоматично ние ще поискаме без никакви процедурни усложнения и прочее, веднага да има насрещна проверка на приятеля. И така бъдете уверени…
Водещ: Това ще мине ли в парламента?
Иван Костов: Това е опитът на европейските страни, които се борят с мафията, още при второто поставено лице се разкрива източникът на парите. Това е масовият случай. Така че автоматична проверка на този, който е дал заема, и след това на следващия и нещата се разкриват. Позицията на правителството е абсолютно правилна.
Водещ: Да, де, ама депутатите не приеха
Иван Костов: Това защо не е прието, първо, мрежата е много ситна – 5 хиляди. Наистина не е нужно за тези с яхтите…
Водещ: Двайсет хиляди трябват, така ли?
Иван Костов: …за тези с огромните…Да бъде по-голяма. След това трябва да се прецизира дали можем да се върнем много назад, тъй като е прилагане на право със задна дата. Което е известен конфликт. Всъщност текстът беше спрян от правната комисия поради негови недостатъци.
Водещ: Казахте преди малко Ахмед Доган. Срещнах през тази седмица в някои от вестниците, първоначалните съобщения бяха, че не може да се проверява нищо, защото няма наличен подпис. Вие сте дали някаква бележка с някакъв подпис на…
Иван Костов: Не, не, не бележка.
Водещ: Какво е именно?
Иван Костов: Ние сме посочили точно факти, които са лесно проверими. Например документа, с който той придобива собствеността върху парцела в родното си село Дръндар, след това дарението, което той извършва на собствената си фондация, този замък със земята, с всичко. След това декларациите, които е подал пред Сметната палата. Там има неговия подпис.
Водещ: И какво, ако не отговоря, какво следва? Освен че казвате, че …
Иван Костов: Ще трябва да носи отговорност.
Водещ: Разми се обаче, като казвате отговорност, това с…
Иван Костов: Вчера обаче най-после се задейства и комисията по корупция, тя даде много кратък срок и е права да се извършват насрещните проверки на тези хора, които всички считаме, че са подставени лица. Имам предвид собственика на хотела в Тетевен, на хотела в Девин, на имота в Бургас, в Росенец, и тези проверки трябва веднага да покажат откъде примерно тези много млади и бедни хора имат тези огромни имоти. И повярвайте ми, при първата, при втората проверка ще стане ясно, че това са изпрани пари.
Водещ: Това, че министрите са богати, което се съобщава днес по техните декларации, проблем ли е или е гаранция, че много по-трудно могат да се изкушават?
Иван Костов: Защо ме питате това, откъде да знам.
Водещ: Хрумна ми.
Иван Костов: Хората са различни. Един е богат и ненаситен за богатство и продължава да е алчен да получи повече. Друг има малко, и то му е достатъчно и се счита за заможен. Никога няма да посегне? Хората са различни. Откъде да знам какви са хората, за които ме питате.
Водещ: Е за министрите?
Иван Костов: Е не ги познавам тези министри в такава дълбочина човешка.
Водещ: Понеже след малко ще имаме една следваща тема със социолог, във СДС ще си избират председател…
Иван Костов: Е не ме карайте да се…
Водещ: Ама това е важно, като съпредседател на Синята коалиция е важно оттук насетне с кого ще работите, кой ще е другият съпредседател.
Иван Костов: Искате какво да кажа?
Водещ: Кой ви е по-симпатичен? Иво Цанев беше ваш съветник по сигурността, с Мартин Димитров работите добре…
Иван Костов: Аз казвам само че това е демократичен самостоятелен избор на Съюза на демократичните сили и ние ще работим с този, който спечели.
Водещ: Ако е друг, няма ли да промени много конфигурацията?
Иван Костов: Не, доколкото съм проследил техните позиции, всичко се обявяват за Синята коалиция, само че имат…
Водещ: Да ви промени на вас нещо? Т.е. не ви интересува кой…
Иван Костов: Е, не може да се каже, че не ни интересува, все пак това е партия, с която сме в една коалиция. Работим заедно, все по-добре работим, виждате как ги защитавам сега, тяхното предложение за вдигане на данъка върху хазарта, го браня аз тука, нали така?
Водещ: Подсмихвате се многозначително.
Иван Костов: Знаете ли защо? Защото му казах на Мартин снощи, Мартине, виждаш заляха ме отново с кофата с помия излез и моля ти се напомни, че предложението е твое.
Водещ: Той какво каза?
Иван Костов: Той каза остави ме сега, влизам на събрание.
Водещ: И вие решихте.
Иван Костов: И аз реших сам да си свърша работа.
Водещ: Очаквате ли да е много по-драстична тази реакция спрямо вас?
Иван Костов: Вижте, аз всичко очаквам, но не се плаша. Ако това ме питате?
Водещ: Да, може би това ви питам.
Иван Костов: Не се плаша. Нито се плаша от второто действие на драмата и т.н., защото аз от 1990 г. съм все във второто действие, в драма, в която не й виждам епилога.
Водещ: Добре, много ви благодаря, интересен разговор. Иван Костов, лидерът на ДСБ и съпредседател на Синята коалиция.


Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Бонка Василева: Една икономическа “сглобка” в момента организира...
Има два коренно различни модела за София! Ние предлагаме прозрачен конкурс, за дагарантираме, че...
Декларация на ПП-ДБ относно военното престъпление, извършено от...
Има събития, които разкриват лъжи, свалят маски и крещят истината. Събития, които е невъзможно...
Любен Иванов отправи запитване към министрите на транспорта...
Депутат пита министри за буферния паркинг на Видин Депутатът от Видин Любен Иванов отправи...
Паметниците са много повече от градоустройствено, урбанистично, пространствено...
Паметниците представляват кои сме ние като общество - нашия морален и времеви интегритет -...
Столична община, район Витоша: Колосално незаконно сметище в...
От Район „Витоша“ сигнализират за огромно нерегламентирано сметище, заемащо 20 декара общинска площ в...