Иван Костов: В БСП има голям страх от протестите

Водещ Николай Бареков: Добро утро на зрителите и радиослушателите на предаването “Тази сутрин” по БТВ. Следва обещаният разговор с бившия министър-председател Иван Костов. Ситуацията политически в началото на годината, и то в разгара на газовата криза в страната, е толкова интересна, че плаче за съвсем кратък коментар. Студентите от “Срок СОС”, инициативният комитет, който се създаде след убийството на студента Стоян Балтов в “Студентски град”, стяга голям протест на 14 януари. Той ще бъде трети поред за тази организация. Към протеста се включват граждани от интернет форумите, също така и агитки на водещи футболни клубове в страната, а ДСБ е единствената засега партия, която обяви, че смята, има намерение да бъде част от този процес. В Българската социалистическа партия витаят подозренията, че този протест на 14 януари цели да повтори събитията от други едни протести, върхът на които беше датата 14 януари 1997 г. Готви ли се бившият министър-председател и лидер на ДСБ Иван Костов за завръщане във властта? Това е част от темата на нашия разговор. Добро утро, господин Костов.
Иван Костов: Добро утро.
Водещ: Честита нова година да ви пожелая и, така, да отбележа новия ви имидж, с който идвате в нашето студио. Защо решихте да се включите в този протест на част от студентите в “Студентски град”?
Иван Костов: Защото, първо, той е основателен. Освен това, още в началото на годината, когато ние започнахме да анализираме управлението на тристранната коалиция, направихме изводи, че те предизвикват управленска, политическа криза, ценова криза и казахме, че ще подкрепим протестите на хората, защото те са законни. Аз това го казах от трибуната на Народното събрание и в този смисъл ние сме напълно последователни. Казахме, че ще подкрепим протестите и ги подкрепяме. А що се отнася до причините на протестиращите, те са повече от основателни. Аз не бих правил такъв паралел, какъвто вие направихте с 10 януари, или с 14-и.
Водещ: Ами, той се прави не от мен, трябва да отбележа за зрителите, които още не са си купили вестници. Прави се и от хора в БСП, и от господин Пирински, и от самите медии.
Иван Костов: БСП се вижда, че има голям страх, тъй като те вчера направиха голямо съвещание на Висшия партиен съвет с парламентарната група и министрите, от което не излезе нищо като решения. Това, което обаче за мен е важно да се чуе тук, е един отговор на министър-председателя Станишев, защото вчера само това прозвуча – че няма алтернативна политика на това, което те правят. Всъщност има алтернативна политика.
Водещ: Коя е тя?
Иван Костов: Ами, първо, трябва да се потърси отговорност от хората, които не предупредиха българското правителство за това, че ще има спиране на газа и ще се предизвика тази нова енергийна политика.
Водещ: Кои са тези хора, господин Костов, които не са предупредили правителството?
Иван Костов: Това е Кирчо Киров, шефът на Национална разузнавателна служба, това са посланикът в Москва и посланикът в Киев. Тези трима души не може да не са изразили пред правителството си опасения, че е възможно да бъдат спрени доставките.
Водещ: Ами, ако не са изразили?
Иван Костов: Ако не са, трябва да си ходят, защото не са изпълнили професионалния си, служебния си дълг, не са служили на българските интереси. Второ, трябва да се потърси отговорност и да бъдат освободени веднага тези министри, които отговарят за това, че България посреща тази криза без предвидените от закона запаси от мазут. Ние трябва да имаме според закона за 70 дни запаси от мазут, с които веднага при условия на криза да преминем от…
Водещ: Оказа се обаче, че мазутът не е проблем, това говорихме и с инженер Петко Милевски, защото “Лукойл” обяви вчера, че при 3800 тона, може би, дневно, те произвеждат двойно повече. Така че мазут има. Друг е въпросът защо парното е студено.
Иван Костов: Не, цялата система да премине, първо, 3800 са само консумацията на топлоцентралите. Има друга голяма консумация на мазут от многобройните други предприятия, фирми, има местни отоплителни централи, има какво ли не. В този смисъл 3800 не са достатъчни, а освен това важно беше много бързо да се премине върху употребата на мазут, нещо, което ние не можахме да направим и около една седмица страната се намира в много лошо състояние по отношение на отоплението.
Водещ: Ами, те половината топлофикации са частни вече.
Иван Костов: Освен това има огромни загуби, и това е много важен момент, има големи загуби на български фирми и предприятия и ние поискахме от това правителство, а то не прие да застане категорично зад загубилите, да им даде гръб, да им помогне да предявят своите претенции пред руската страна, нещо повече, българското правителство да инициира запориране на сметките на фирмите на “Газпром” като гаранция, че ще бъдат обезщетени фирмите и гражданите, които ще поискат обезщетения.
Водещ: Кои фирми на “Газпром” казвате – тези, които внасят руската газ, трите фирми?
Иван Костов: И тези, които са вътрешни доставчици на краен потребител. Така че…
Водещ: Ако имат български сметки, защото могат да имат в чужди банки.
Иван Костов: Това щеше да покаже на руската страна, че освен стотиците милиони дневни загуби от това, че са спрели подаването на газ към Европа, ще има и допълнителни загуби от обстоятелството, че те не изпълняват записаното в договора условие да доставят на Исакча, т.е. на румънската граница да доставят необходимите за България количества газ. В този смисъл…
Водещ: За вас позицията как трябва да бъде – да послушаме руската страна и да съдим Украйна и да си търсим правата от Украйна, или въобще да пренебрегнем Украйна, която е просто един посредник, и да се занимаваме само с Русия?
Иван Костов: Ние нямаме договор с Украйна. Ние през Украйна, транзитът през Украйна не е наша работа. Вижте, възможно е друга активна позиция да, но на друго правителство очевидно, на това ще се варна пак, примерно българската страна да поиска да договори на руско-украинската граница доставката от Русия и останалия транзит да го уреди сама с Украйна и с Молдова. Така че има начини…
Водещ: И старият договор беше подписан по същия начин, договорът на Евгений Бакърджиев, така наречения, беше подписан по същия начин пак с руска фирма, а не с руската държава, тук не става въпрос за междудържавна спогодба.
Иван Костов: Не, то е пак руска фирма, “Газпром” е всъщност руска фирма.
Водещ: Да, “Газпром, това имам предвид, вие също сте допускали тази грешка, правителството.
Иван Костов: Не, това не е грешка, защото това е начинът, по който те оперират с всички. Русия купува газ от централно азиатските държави, бивши съветски републики и я представа и я предлага като единен продавач, притежавайки монопол върху тръбите, но не това е важното. Важното е следното.
Водещ: Да, но това е хитър начин да се смесват междудържавните с междуфирмените отношения и винаги да се прехвърля топката от страна на руснаците.
Иван Костов: Точно така. Значи, най-важното е да се направи извода, който прави Европейският съюз, че Русия е ненадежден партньор, Русия и Украйна са ненадеждни партньори. Българското правителство освен това трябва да претегли отговорностите на Русия и на Украйна, ама на всяка страна да претегли собствените й отговорности за това, че са причинили на България тези щети, а не да ги третира по еднакъв начин.
Водещ: Не се ли оказаха всъщност стратегически правилни тогава действията на президента Първанов и на правителството, въпреки че вие тогава пък имахте протест точно срещу тези действия при посещението на Путин, да минават директни газови тръби от Русия за Европа през България, защото тогава поне такава ситуация ще бъде изключена, понеже тръбата ще минава директно през нас?
Иван Костов: Тази тръба в момента не решава тази криза.
Водещ: Е, да, защото я няма, но ако я имаше?
Иван Костов: Освен това тя е свръхскъпо начинание, огромна инвестиция, за която “Газпром”, руската страна в момента няма възможност да направи. Това, което трябваше да се направи, е България да поддържа достъпни резерви от газ, запаси, които да може веднага да вкара в мрежата. Вие казахте преди малко, преди да започне разговора, че сте били в Берлин и сте видели, че независимо че е спряна доставката на газ за Германия, е било достатъчно топло, въобще не е…
Водещ: Тя Германия беше засегната на 10%.
Иван Костов: Не, те доставят около 20% руска газ.
Водещ: Да, но въобще не се усети това.
Иван Костов: Но виждате, че не се е усетило. Защо? Защото има запаси. Значи, ето ги многобройните отговорности, които са нарушени, това са отговорности и пред закона, което правителството не си е просто свършило работата. Това е некомпетентност, некадърност, която се плаща от всички нас.
Водещ: Добре, това, което вие говорите в нашето студио, ме кара да смятам, че ако не напълно, то частично, или бих казал в една много голяма част премиерът Станишев е прав за следното: че няма алтернатива на това управление, в смисъл такъв, че единствената алтернатива, която може би съществува в момента, са вашите умения като министър-председател. Няма икономическа, или няма въобще програма, която да е написана от най-голямата политическа сила като рейтинг ГЕРБ, защото тяхната програма се дописва и ще бъде готова януари, февруари месец. Значи, в момента имаме само вашата визия срещу правителството и вашия опит.
Иван Костов: Не е прав господин Станишев, защото България е единствената европейска страна, която остана без антикризисна политика. Нали има криза. Излизаме от тази.
Водещ: Е, има антикризисна, как, има план, който дори носи името на министър-председателя. Говорихме за този план.
Иван Костов: Не, няма. Това е същата политика, която се водеше в последните десетина години.
Водещ: Е, има много неща в този план.
Иван Костов: Няма елементи други. Освен това България преживява тежка управленска криза. Нещо, което остава незабелязано, е, че Европейският съюз спря търговете за автомагистрала “Тракия”, за довършването й, защото българската страна се опита да отстрани от участие много чужди, външни кандидати и по този начин Европейският съюз защити българското общество от собственото му правителство. Така че не е прав той да говори, че няма алтернатива.
Водещ: Само че в условия на криза може би всяко правителство почва да води протекционистична политика спрямо своя бизнес.
Иван Костов: Не, това не е протекционистична политика, това е политика в нарушение на европейските правила, което е дало основание на Европейския съюз да възрази. В този смисъл не може да се говори, че няма алтернативна политика. Напротив, има. И не може да се казва…
Водещ: Ама къде е тази алтернативна политика? Тя е единствено в, аз я виждам като говорене, като начин на изразяване, като някакъв план, който вие представяте в това студио.
Иван Костов: Да, и това е ролята на опозицията – да представя такива алтернативи.
Водещ: Ама коя опозиция? Значи, къде е програмата, примерно, на ГЕРБ, къде е тук, ако щете, готовата…
Иван Костов: Аз не мога да отговарям за програмата на ГЕРБ. Аз мога напълно убедено да твърдя, че българското правителство посреща без национално съгласие световната финансова криза, че самото то вкара страната в тежка управленска криза и провали европейското членство.
Водещ: Вие чувствате ли се сам като алтернатива на това правителство?
Иван Костов: Разбира се, че Демократи за силна България са алтернатива, защото ние притежаваме и около нас са тези хора, които на два пъти след Лукановата зима, след Виденовата криза изваждаха страната от едно тежко кризисно състояние.
Водещ: Имате ли подкрепа на останалата българска опозиция в тази алтернатива в този момент, интелектуално говоря?
Иван Костов: Това е политически курс, който Демократи за силна България поеха в началото на декември. Ние ще търсим дясна коалиция за предстоящите избори и сме започнали да работим в тази посока.
Водещ: Добре, дано да я намерите, ще търсите, ама дано да я намерите.
Иван Костов: Ще я намерим.
Водещ: Сега, има явно някакъв проблем, от колегите доколкото разбирам, с микрофона. Давам възможност да сменят микрофона на господин Костов. Аз междувременно ще покажа на зрителите на Би Ти Ви част от организацията на митинга на 14 януари. Ето, вижте. Това е вестник “Новинар”. Те са си направили труда колегите да публикуват част от този плакат. Ако е удобно, да покажете. Извинявам се, че, ето този плакат. Господин Костов, на този плакат, който се нарича “Да изметем боклука”, така ли да го… Може би на тази камера… са нарисувани Народното събрание и всички възможни политически партии, членки на Народното събрание, включително и вашата партия ДСБ под надслов “Да изметем боклука”. Как ще се чувствате на такъв митинг с хора, които искат да изметат и вашата партия? Ето, тук са ГЕРБ, СДС, “Атака”, БСП, ДПС, ДСБ и НДСВ, “Да започнем годината на чисто, да изметем боклука”.
Иван Костов: Това е прийом, който всяка свободна медия може да наложи, да интерпретира по своя начин, по своя…
Водещ: Не, това е от организаторите на протеста свалено, от интернет форумите.
Иван Костов: И там също има най-различни формации, има най-различни участници, най-разнородни са обществата, които ще се включат в този протест, така че възможно е да има… Това не е единно действие, в смисъл такъв, че е изчистено от и с политическа насоченост. То е протест срещу некадърността на правителството, срещу това, че то не върши нищо.
Водещ: Но и срещу некадърността на целия политически елит, може би и срещу други неща, свързани с политическия елит. Няма ли опасност тези хора, ако вие сте на този митинг, в лично качество ще бъдете ли на митинга?
Иван Костов: Това ще решим ние, но засега желанието да се подкрепи митинга беше изразено от софийската ни организация.
Водещ: Добре, защото те казват, че не искат никакви политически белези. Вие сам по себе си сте политически белег, разпознаваем от всички българи. Възможно ли е тези хора да се обърнат срещу вас, това ви питам, по време на този митинг, или срещу други политици, които се включват?
Иван Костов: Ако тези хора се обърнат срещу мен, т.е. срещу опозицията, това ще покаже, че те са абсолютно неориентирани политически, ще означава, че те не правят разлика кой носи отговорността за сегашното управление, не правят разлика между управляващи и опозиция, което е много зле за състоянието на българската демокрация. Това означава, че вътре в Народното събрание няма алтернатива, това означава, че това е протест, който идва отвън, който просто би отстранил цялата демократична система.
Водещ: Ако събере сили.
Иван Костов: Но навсякъде в света, когато това нещо се случва, когато си излязъл от рамките на демокрацията, идва някакъв вид диктатура.
Водещ: Така казва и господин Станишев. Вие в момента говорите едно и също.
Иван Костов: Това е правило, това е световната история.
Водещ: Той това казва. Вика, ето вижте какво казва: Иде авторитаризъм. Не се знае кой стои, не се знае по какъв начин.
Иван Костов: Само че това е хиперболизирано от страх.
Водещ: Ама и вие казахте същото, вие казахте диктатура, че диктатура идва.
Иван Костов: Не, аз казах, че ако е такъв протестът, ако…
Водещ: Ама такъв е, тези хора бяха гости на нашето предаване, те наистина не виждат алтернатива, за разлика от вас.
Иван Костов: Не, ако хората не различават управляващи и опозиция и не могат да преценят каква е отговорността на едните, и каква е на другите, те наистина не могат политически да упражнят какъвто и да било натиск.
Водещ: Ама те си казват: и господин Костов беше на власт, и НДСВ беше на власт, и ДПС е на власт, и ГЕРБ управлява три четвърти от България; не вярваме на никой! Това казват те. Какво ще им кажете на тия хора?
Иван Костов: Трябва да има реформа на българската политическа система, тя самата трябва да внушава доверие на хората, предлагайки управление, което е отговорно и опозиция, която е отговорна да го критикува.
Водещ: Как може да стане това?
Иван Костов: Това е кризата на българската политическа система, това е политическа криза, за която ние говорим от една година насам. Това е последица от това, което се случва вече в продължение на една година. Това отчаяние, огорчение, то е вследствие на това…
Водещ: Възможно ли е сценария, аз съм от хората…
Иван Костов: Но това е решение извън демокрацията.
Водещ: Да направя една уговорка. От хората съм, които не смятат, че ако е имало сценарий на 10 януари 1997 г., този сценарий е изиграл кой знае каква роля. Там хората и гражданите наистина се вдигнаха на спонтанен протест. Казвам сценария във вид вече на исторически факт. Възможно ли е сценарият от 1997 г. да се повтори на 14 януари 2009 г.? Такъв протест да доведе до смяна на властта, отново вие да бъдете героят на протеста.
Иван Костов: Не, точно поради причината, поради която обяснявам в момента.
Водещ: Поради този плакат.
Иван Костов: Това не е ясно политическо искане. Тогава протестът беше по повод на следното. Имаше предложение да се гласува декларация за национално съгласие, за да се излезе от кризата.
Водещ: Това беше мекият вариант на излизане от кризата.

Иван Костов: Управляващите не искаха да гласуват и тогава протестът беше срещу управляващите с желание да се излезе от кризата, да бъдат принудени да подпишат тази декларация за национално съгласие, която да извади страната от кризата. В момента няма политически акт, така че господин Станишев напразно се страхува.
Водещ: Не се ли опитвате да политизирате този протест по някакъв начин? Десните партии дори с участието на ГЕРБ на последния митинг събрахте не повече от 2000 човека пред парламента, а беше обявен за общонационален, спомняте си.
Иван Костов: Това показва просто, че не може по стария начин и със старите форми да се постига нещо в условия на България – член на Европейския съюз, България – член на НАТО, България – стабилизирана парично, банково, финансово, и в много отношения нещата просто са различни и всеки, който мисли с тези аналогии, който се бои със старите страхове, просто се вцепенява пред отговорностите на управлението, което става между другото с Българската социалистическа партия и действително господин Станишев ще кръсти тази зима със своето име. Това е, което става. Така вцепенен беше и господин Жан Виденов през 1996-1997 г.
Водещ: Може да си позволите да го кажете, защото бяхте действащ политик на високо ниво, след това министър-председател.
Иван Костов: По същия начин вцепенен беше и господин Андрей Луканов в зимата на 1990 г.
Водещ: И за това имате основание да говорите, защото пък също бяхте част от политическия елит и тогава на страната.
Иван Костов: Вижте, когато не могат управляващите да предложат никакъв ход, никакво решение на кризата, когато, примерно, ги викат да им дърпат ушите в Брюксел за харченето на собствените пари на българската държава, тогава те просто са излишни, те трябва да си ходят.
Водещ: Ама и вие не предлагате, освен вашите умения, освен вашите принципи, освен вашата програма, нищо друго…
Иван Костов: Не само умения, ние предлагаме съвършено конкретни действия.
Водещ: Вярвате ли в ГЕРБ, примерно?
Иван Костов: Ето, вижте, ние предлагаме българската страна сега да предложи на Русия да купи газ от нея и Русия да я достави на украинската граница и ние да си я прекараме през цялото трасе.
Водещ: Е, как да я прекараме, като трябва да има много газ, която да натисне тази за България.
Иван Костов: Да, ще я натисне и руската страна ще прокара това количество. Защо това нещо не се направи? Защото управляващите го третират като вид натиск върху Русия, на която те не смеят да кажат каквото и да било.
Водещ: Да завършим нашия разговор с, убеден ли сте, вярвате ли в партия ГЕРБ? Последният път изразихте доста резерви в това студио.
Иван Костов: Аз продължавам да изразявам резерви. Например, това, което вие казахте, е съвсем основателно. ГЕРБ трябва много ясно да заяви позицията си по отношение на газовата криза.
Водещ: Е, това не съм го казал, но го казах предния път, когато те нямаха позиция тогава по Путин.
Иван Костов: Добре, пак трябва да се каже. Те трябва да заявят тази позиция. Има ключов проблем в момента: Ненадежден партньор ли са Русия и Украйна? Трябва ли да се търси диверсификация и енергийна независимост от тези доставки? И това трябва да се заяви определено, защото от това зависи национално съгласие, което беше минирано от това управление. Имаше декларация за Русия, която те потъпкаха. Тя беше за равноправни, за равностойни отношения. Къде са равноправните отношения с Русия в момента?
Водещ: Преди да искате това нещо от тях, вие като опозиция трябва да се съберете заедно с ГЕРБ и със СДС, и с “Атака”, и да изработите една обща декларация за Русия, да видим дали ще успеете да я напишете.
Иван Костов: С “Атака” в никакъв случай няма, защото тяхната позиция е много силно в подкрепа на руските искания. Тя е по-силна, отколкото на господин Калфин и на президента.
Водещ: Последен въпрос. Вестник “Труд” начерта един сценарий онзи ден, доста любопитен. Възможен вариант Иван Костов министър-председател, Бойко Борисов – вицепремиер, или обратно. Това според вас реалистично ли е?
Иван Костов: Не, вижте, това са все такива незрели политически разсъждения, които са по-скоро спекули и опит, как да кажа, да се провокира нещо в публичното пространство. Правилата в света, в демократичния свят, са следните: който спечели изборите, този народът го е определил да управлява, той трябва да носи отговорност. Ние трябва да направим коалиция и ще я направим, надявам се аз силно, която да бъде равностоен партньор в управление на страната, в смисъл такъв, равно да носи отговорност за това управление. Друг е въпросът, как самият избирател ще посочи как да бъде формирано управлението. Това е все пак работа на хората, а не на вестниците.
Водещ: Благодаря за това интервю на Иван Костов. Той още не е решил за себе си дали да участва на протеста на 14 януари. Повторение на сценария не е възможен, казва той, но тогава, когато всички партии са виновни, мирише на диктатура. Това казва Иван Костов. Премиерът Станишев говори пък за задаващ се авторитаризъм в страната. Чухте алтернативата на ДСБ и персоналната алтернатива на Иван Костов към това правителство. Друг е въпросът има ли цялата опозиция подобна. Ще търсим отговор на този въпрос в следващите няколко дни.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Декларация на Националното ръководство на Демократи за силна...
На свое заседание, проведено на 17.06.2024 г., Националното ръководство на Демократи за силна България...
Атанас Атанасив: В 50-ото Народно събрание ПП-ДБ остава...
На първо място искам да благодаря на хората, които гласуваха в неделя. На тези,...
Людмила Илиева: Всяка от битките, които ми се...
Уважаеми жители на област Велико Търново, благодаря за доверието и честта, за трети път...
Кристина Петкова: Каквото и да предстои вярвам, че...
Изчаках да минат първоначалните емоции след нощта на изборите, за да избегна първосигнални реакции....
Йордан Иванов: Ще продължа да правя срещи, да...
Скъпи пловдивчани, Искам да ви благодаря. За трети пореден път имам честта да бъда...