Иван Костов: В БСП все още се таи врагът на българската демокрация

– Г-н Костов, как приемате думите на Ахмед Доган, че следващото правителство ще е левоцентристко?
– Според анализите на ДСБ Ахмед Доган няма да има нужните депутати за съставяне на лявоцентристки кабинет. Изказването му само показва колко несръчен е бил опитът му да се дегизира като либерал. Той си остава проекция на бившата комунистическа партия и нейния репресивен апарат върху българската политика.
– Става ли по-възможно дясноцентристкото правителство след публично декларирания отказ на лидера на НДСВ Симеон Сакскобургготски да подкрепи БСП за съставянето на кабинет?
– От думите на Симеон Сакскобургготски не се разбра, че той няма да прави правителство с БСП. Но се разбра, че е много притеснен от хода на кампанията. Двусмислената позиция на НДСВ – от една страна да създава илюзия, че е алтернатива на БСП, а от друга – да протяга ръка към социалистите и да твърди, че няма идеологически предразсъдъци, явно се е оказала проблем в кампанията им. НДСВ губи в предизборната надпревара и Сакскобургготски се опитва да излезе от трудното положение.
– Значи не вярвате, че НДСВ няма да направи правителство с БСП след изборите?
– Не, ние не вярваме на Симеон Сакскобургготски, както му повярваха от ОДС. Те обявиха, че ще свалят предизборния си клип и ще приемат подадената ръка. Ние не му вярваме и няма да вървим след него. Сакскобургготски не е казал, че няма да прави коалиция с БСП. Той казва само, че няма да подкрепи Коалиция за България, ако се опита да направи правителство. Но не казва дали ще приеме да състави кабинет с подкрепата на Коалиция за България, ако тя му даде мандата. Симеон Сакскобургготски е много далече от ясното заявление на ДСБ, че при никакви обстоятелства и никога не биха правили коалиция със социалистите.
Важно е дали БСП ще му върнат със същия аршин. Те би трябвало недвусмислено да заявят, че никога няма да подкрепят Симеон Сакскобургготски, ако той състави правителство. Тогава вече ще стане ясно, че те няма да правят следизборна коалиция. Но тъй като НДСВ е проекция на БСП в българския политически център, най-вероятно социалистите няма да направят това.
– С други думи смятате, че след изборите по-скоро ще има лявоцентристко, отколкото дясноцентристко правителство?
– Не съм казал подобно нещо. Какво ще бъде следващото правителство ще решат избирателите. Аз зная със сигурност, че нищо не може да бъде решено преди изборите. Нито дали БСП ще направи правителство, нито кой ще е водачът вдясно или в центъра.
– Ако след изборите обаче наистина няма правителство на НДСВ и БСП, вие ще се съгласите ли да участвате в евентуален дясноцентристки кабинет заедно със Симеон?
– Ако БСП не състави правителство, ще вкара страната в политическа криза. Това ще е голям неуспех за БСП. Тогава ще дойде ред на втория мандатоносител. Кой ще бъде той, ще определи българският избирател, а не социологическите агенции. Тогава върху всички парламентарни формации вдясно от БСП ще падне отговорността да решат тази криза. Те ще поемат голяма отговорност. ДСБ също.
– Още ли стоите зад тезата си, че може да се сформира експертен кабинет след изборите?
– Всичко може да има след изборите. Всичко, което поиска българският избирател. Ние искаме да покажем, че БСП и управлението на Сакскобургготски имат много алтернативи. Противно на това, което се опитват да внушават на хората сега.
– Кои са тези алтернативи?
– Едната е експертен кабинет. Втора възможност е не Симеон Сакскобургготски, а друг да направи правителство. Всичко зависи от гласовете. Вариантите ги задава избирателят, а не политиците.
– Прави впечатление, че кампанията ви е по-скоро толерантна, отколкото агресивна. Това означава ли, че не искате да си затваряте вратичките към основните играчи за сътрудничество след изборите?
– Не, целта на предизборната ни политика е да изпъкнат достойнствата на нашата програма, а не да нападаме този или онзи. Ние сме убедени, че ако се сравняват достойнствата на програмите, ние ще сме най-добрите. Това личи от представянето на нашите участници в дебатите. Разчитаме на позитивните послания в собствената си програма. От друга страна, голяма част от въпросите, които силно конфронтираха обществото ни досега, получиха разрешение още по време на нашия мандат. Членството в НАТО, митингите “за” и “против”, черните флагове, войната срещу приватизацията, срещу реституцията, всичко това отмина още до 2001 г. Постепенно в БСП бяха принудени да приемат всичко – и приватизацията, и пазарната икономика, и реституцията. Даже се оказаха облагодетелствани. Освен това приеха НАТО, приеха и жертвите за ЕС… БСП изцяло напусна своите предишни позиции и се опитва да покаже, че застава на нови. Доколко е успешно, това е друг въпрос. Според нас не е успешно, но тя буквално си смени физиономията.
– Отново се връщате на тезата, че БСП се е реформирала?
– Не. Казвам, че си смени физиономията, а не същността. В БСП продължават да бушуват тежки противоречия, които й пречат да се реформира. Там продължава да се таи врагът на българската демокрация – остатъците от стария репресивен апарат, генералите. Хората, които са свързани с организираната престъпност още са там и до голяма степен определят поведението на БСП.
– Защо решихте да се кандидатирате за депутат точно срещу Надежда Михайлова в София и срещу Петър Стоянов в Пловдив?
– Това, което се случва, показва, че решението да се кандидатирам в Пловдив срещу Петър Стоянов е добро. Но то не е продиктувано от желание да се изправя срещу Петър Стоянов, а от верността ми към пловдивските избиратели. Винаги съм бил народен представител от Пловдив. Водя и втора листа в София, в 23-и МИР, където живея. Мисля, че това е най-естествено.
– Нима противопоставянето ви не е целенасочено?
– Всъщност, добре е, че се получи така. Хората ще имат възможност да избират. Това е демокрацията, хората да могат да сравняват и да избират.
– Не ви ли притеснява, че много от избирателите, разколебани от това за кого от бившите партньори да гласуват, ще решат да не участват в изборите?
– Ако стане така, само твърдите ни симпатизанти и съмишленици ще решат спора кой да ги представлява в центъра и вдясно от него. Тогава ДСБ със сигурност ще спечели много голяма преднина пред останалите. Но от друга страна, като цяло десницата рискува да не бъде представена добре в парламента. Затова нека хората да излязат и да гласуват. Мотивацията на нашите членове и симпатизанти е несравнимо по-висока, отколкото на всички останали.
– Казвате на десния електорат, който не е ваш, че е по-добре да гласува за ОДС или БНС, отколкото да не гласува?
– Казвам, че негласуващите трябва да гласуват. Трябва да решат кого да подкрепят, да преценят кой има повече плюсове и кой – минуси. Това призовавам. Не призовавам чуждите симпатизанти да правят каквото и да било. Те си имат свое политическо ръководство, нека то си ги призовава, ако може.
– От НДСВ ви упрекнаха, че давате на съда правителственото решение за томболата, защото се притеснявате, че при висока избирателна активност, няма да влезете в парламента. Страх ли ви е от голяма активност на изборите?
– ДСБ ще влезе в парламента при всяка избирателна активност. Причината да атакуваме решението на правителството в съда е, че кабинетът не бива да се превръща в субект на каквато и да е предизборна кампания. Това е незаконно. Те вършат незаконни неща, няма смисъл да ги обясняват с чуждото отношение. Има едно отношение, което е единствено важно – между правителството и закона.
– А какво ще правите, ако не влезете в парламента?
– Със сигурност ще влезем в парламента. А иначе ще сме като всички граждани. Ние не сме в политиката, за да живеем от нея. Никой от нас, от тези, които сме в ръководството на ДСБ, и тези, които представляват партията по места, никой не е в политиката, за да се препитава чрез нея. Всички са оставили професиите си и има къде да се върнат и откъде да работят за силна България в обединена Европа. Но на първо време ще работят в парламента.
– Ще работите ли с десните партии в следващия парламент или ще ги критикувате наравно с останалите както беше в 39-ото НС?
– Ние искаме доверието на хората заради себе си и заради позициите, които отстояваме, а не заради готовността си да правим една или друга коалиционна политика. Ние сме имунизирани против коалиционната треска. За нас е важно да мотивираме хората да гласуват за нас. Те трябва да решат кой и с каква платформа искат да ги представлява. Българските избиратели трябва да решат тази дилема, не им я спестявайте с подобни въпроси.
– Но ако вашите симпатизанти гласуват само за вас, а след изборите вие се коалирате с някого, няма ли да ги излъжете и предадете?
– Ние много ясно сме заявили с кого няма да се коалираме и срещу какво сме. Обявили сме ясно, че наш основен политически опонент е БСП. Заявили сме и че сме против втори мандат на Симеон Сакскобургготски. Няма да изменим на тези ангажименти. Но независимо дали ще участваме в правителство или не, ние няма да се откажем от Договора за силна България, който подписахме с избирателите. В него е записано, че ще искаме ревизия на договорите, които натовариха българския данъкоплатец за поколения напред. Ще искаме отговорност за извършената далавера с външния дълг, ще искаме да бъдат върнати на българската държава незаконно придобити от Симеон Сакскобургготски имоти… Ние няма да се откажем от това в никакъв случай. В договора ние сме казали много повече, отколкото вие ме питате.
*****
– А кои са въпросите, които никой не пожела, не посмя или не се сети да ви зададе?
– Никой не ме пита и не ми търси обяснение за това, че уж съм бил най-богатият българин. Никой не ме пита и за парите на Чорни. Интересно, че това като че ли се забрави. Големите атаки на бившия репресивен апарат не се реактивират. Това означава, че са се изтощили напълно. Ето това ми прави впечатление.
А иначе, ако говоря сериозно, това, което никой не постави под съмнение, е лидерството на Демократи за силна България в областта на политическите идеи. Никой не каза лоша дума срещу нашия основен лозунг: “За силна България в обединена Европа”. Това означава, че сме на прав път.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Георги Ганев: Членството на България в еврозоната може...
През 2024 г. България ще изпълнява инфлационния критерий, посочи икономистът доц. Георги Ганев Членството...
Радан Кънев: Основният дебат пред Европейския съюз предиизборите...
Изборите бяха предизвикани от тези, които искат да върнат политическия рекет. Но далеч по-тревожно...
Кристина Петкова: Реформата в службите е червената линия...
Служебното правителство е кукла на конци на Борисов, Пеевски и Радев, заяви Кристина Петкова....
Стоян Михалев: Ние отдавна твърдим, че всички служби...
Бившият служебен министър на вътрешните работи Иван Демерджиев извади доста интересни разкрития за МВР...
Бонка Василева: Парите за заплати в столичния градски...
Всяка дестабилизация на национално ниво дови до дестабилизация и на местно ниво. Добре е,...