Иван Костов: Всичко зависи от евроизборите!

Водещ: Вчера главния прокурор Борис Велчев бе изслушан от парламентарната комисия по корупцията, където обясни на депутатите подробности за скандала с “Топлофикация” и следствието. На закритото заседание присъства и лидерът на ДСБ Иван Костов, който е наш събеседник в следващите минути. Добро утро, г-н Костов!

Иван Костов: Добро утро!

Водещ: Вчера бяхте учуден от информацията, че прокуратурата и МВР са знаели отдавна за изтичането на информацията, но не са направили. Смятате ли,ч е щеше да се мълчи още, ако Ангел Александров не започна разплитането на възела?

Иван Костов: Разбира се. Ангел Александров не е имало какво да прави с тази информация в такъв обем – над 1000 страници подслушани телефонни разговори, от които става ясно, че изтича информация от следствието и се препятства правосъдието на практика. Той е знаел, че и други са наясно, например наблюдаващият прокурор Джамбазов, който е докладвал на Главния прокурор. И при това положение, вероятно е предупредил Президента, предупредил е Главния прокурор, и като е видял, че никой не е действал, е изнесъл информацията в медиите, успоредно с предложение за освобождаване на виновните следователи, което е в неговите правомощия. Това стана ясно. Но също стана ясно, че повече от месец това е било известно в прокуратурата, вероятно и на най-високите длъжностни лица в държавата и те не са предприели мерки.

Водещ: Каква е била, според Вас, причината да си мълчат?

Иван Костов: Опит да се потуши скандалът. Опит да се потуши, да се разминат нещата. Впрочем, аз мисля, че и сега ще се разминат нещата, защото от отговорите на Главния прокурор стана ясно, че те нямат намерение да заведат дела срещу нито един от основните участници в скандала. Защото това, което става ясно, е, че има престъпна, корупционна мрежа, която свързва Румен Овчаров, фирмата “Фронтиер” и столичната “Топлофикация” в лицето на нейния шеф, която е изпирала незаконно придобити пари. Това е, което е ясно.

Водещ: Вие всъщност казахте, че ще се “замажат” нещата. Обаче, едно от Вашите искания вчера е свикването на временна анкетна парламентарна комисия, която да разгледа именно действията на министър Румен Овчаров и директора на следствието, така че вероятно да не се “замажат”…

Иван Костов: Въпросът е да се съгласи Народното събрание да формира тази комисия, защото Бойко Великов, който е шеф на комисията по корупцията, зададе реторичния въпрос “Защо нашата комисия да не разглежда този случай?”. И му беше казано, че той не е човекът, който се ползва с доверие да разследва този случай, тъй като в него е замесен Румен Овчаров. А Румен Овчаров и г-н Великов заседават заедно във Висшия партиен съвет на БСП. Няма как той да разследва своя заместник-председател по партийна линия.

Водещ: Вие всъщност вече направихте ли… формулирахте ли искане за създаване…

Иван Костов: Ние формулирахме искане за създаване на временна анкетна комисия, която да разследва поведението, действията на министъра Румен Овчаров във връзка с тези разкрития, както и на следовател № 1 Ангел Александров. Защото и при него има много неясни неща. Плюс това, има и обвинения срещу него. Ние искаме парламентарната комисия да се фокусира точно върху този въпрос и да извади наяве не престъпленията, което е работа на прокуратурата, а да извади наяве тези политически дейност, които са направили възможно да се осъществи тази корупционна практика. Това могат да бъдат простъпки, могат да бъдат политически решения, могат да бъдат възлагане на обществени поръчки, могат да бъдат различни неща. Ние това ще търсим. Няма да заместваме прокуратурата, а ще разкрием точно тези простъпки, които са довели до обогатяване. От друга страна, ще проследим внимателно действията на Ангел Александров. Но все още няма решение и има съпротива от страна на мнозинството така, както аз усетих, защото не бях до края на заседанието на комисията. Има съпротива срещу това Комисията по корупцията да подкрепи създаването на временна анкетна комисия.

Водещ: Вие много надълбоко искате да се бръкне в скандала с тази анкетна комисия,а казвате, че има съпротива. Вярвате ли, че има шанс тя да бъде сформирана и то така, че мнозинството да е на опозицията?

Иван Костов: Днес чакаме три подписа и внасяме предложението за временна анкетна комисия в Народното събрание и там вече ще видим мнозинството на каква позиция застава. Най-вероятно мнозинството ще се опита да скрие скандала.

Защото самото НДСВ е във вихъра на скандал. Разкрита е тежка корупционна практика на НДСВ във връзка с продажбата на БТК, която стана пред очите на хората. пет пъти по-скъпо се продава Българската телекомуникационна компания след три години от нейната приватизация! Което е абсолютно доказателство, че ние сме били прави, когато се съпротивлявахме силно и твърдяхме, че има тежка корупция, която ощетява българския народ. И те сега, по необходимост, ще трябва да седят плътно до БСП – като разбойници, които си пазят гърбовете един на друг.

Водещ: В такъв случай, адекватна ли е реакцията на опозицията в този скандал, защото виждаме, че явно управляващите ще се сплотят още повече?

Иван Костов: Първо да видим как ще действат управляващите в действителност, защото между тях има много тежки проблеми. Една част от БСП вероятно вижда себе си във властта в бъдеще заедно с Бойко Борисов. Тя се води от Президента Първанов и от Румен Петков. Тази част иска да си вземе партията обратно. Президентът иска да си вземе БСП обратно, за да управлява заедно с Бойко Борисов. Среща обаче съпротива от страна на сегашното ръководство на БСП в лицето на г-н Станишев и на Румен Овчаров. Така че, тази корупционна практика е облечена в една политическа конфронтация, която е вътре и разцепва мнозинството. ДПС очевидно е застанало на страната на Президента Първанов в този опит да бъде отстранен Станишев. Всъщност скандалът се използва от тази група, за да се премахнат Станишев и Румен Овчаров и да се овладее БСП. Това стана ясно за мен в тези дни. А това не се и крие, между другото, от защитниците на Станишев в лицето на Татяна Дончева, да речем, и други.

Водещ: Вие споменахте, че Станишев и Румен Овчаров са в единия лагер всъщност. В такъв случай, според Вас, ще запази ли постовете си в партията и в държавата Румен Овчаров?

Иван Костов: Ами самият Румен Овчаров казва: “Ще се върна на 21-ви.” Аз ще кажа така и на него ще му кажа: “Ще се върнеш, ако не загубите тежко изборите.” Загубят ли изборите, за него връщане назад няма.

Водещ: Това ли ще е оценката за Румен Овчаров?

Иван Костов: Да. Затова изборите станаха политически. Станаха вот на недоверие срещу Тристранната коалиция и то срещу цялата: срещу НДСВ заради БТК, срещу ДПС заради “Булгартабак” и въвличането на съдебната система в лицето на Ангел Александров в скандала и за БСП заради Румен Овчаров и това, което става вътре в самата БСП.

Водещ: Добре, но едната версия за скандала е, че средите в БСП, както и Вие казахте, се опитват да вземат големия пай от Румен Овчаров включително и като посредник на руските интереси в България. Може ли резултатите от срещите му в Москва обаче да станат опора за разклатените позиции на Румен Овчаров?

Иван Костов: Аз чух нашия водач на листата завчера в Плевен да казва, че те са отишли на инструктаж там, да питат какво да правят. Всъщност в БСП винаги питат Москва на коя страна застава, когато има вътрешнопартийни спорове. Така беше навремето, когато сваляха Тодор Живков. Така беше, когато сваляха Луканов, така е и сега. Отишли са да питат какво да правят.

Водещ: А възможно ли е в Москва да е бил представен бъдещият наследник на Румен Овчаров, който да е… ?

Иван Костов: А, не знам. Не знам точно каква е делегацията. Но не знам какво прави в тази делегация шефът на ДКСИ например. Странни хора се разхождат до Москва. Така че, как да кажем кой от тях за какво е воден до Москва?

Водещ: Ами ще видим, може би, след изборите, както Вие споменахте. Обаче нещо друго – от Москва долетяха тези скандали за енергийни мегапроекти, които някои хора тълкуват като подкрепа за Овчаров. Като един плюс. Как вие тълкувате тези сигнали?

Иван Костов: Ами не сме ги анализирали внимателно. Руснаците са по великите безумни и безсмислени проекти. Те искаха да си пресушават реките на север, да ги насочват на юг. Те прокараха “Син поток”, който не пренася газ, през Черно море, създавайки екологична опасност. От тях може да се очакват такива смели полети на ума.

Водещ: Г-н Костов, как опозицията да извлече полза от целия този скандал, който разтърси основно БСП и цялата Тройна коалиция?

Иван Костов: Демократи за силна България казваме следното: Ние винаги сме били твърд и категоричен противник на Българската социалистическа партия. Първи сме искали много отдавна оставката на Румен Овчаров. Никога не се му подавали ръка като Бойко Борисов например и не сме давали подкрепа на когото и да било да оправя каквото и да било, както той направи с Румен Овчаров. Винаги сме били категоричен и ясен противник на приватизацията на БТК. Така че, очакваме, ако хората разберат посланието, че 20 май е моментът да гласуват недоверие на това тристранно управление, на тази Тристранна коалиция, ние да спечелим тези избори и да извърви първата стъпка по пътя за предсрочно прекратяване мандата на тази коалиция. След тежка загуба на местните избори, те ще бъдат достатъчно разклатени, за да отидем на предсрочни парламентарни избори. Това е пътят за нас.

Водещ: Вие направихте ли вече ревизия на очакванията си за евровота?

Иван Костов: В смисъл, каква ревизия?

Водещ: В смисъл, БСП да кажем губи двама от планираните евродепутати и от това се възползва, да кажем, десницата.

Иван Костов: Знаете ли, това, което аз виждам, защото обикалям страната и всяка вечер съм някъде. Това, което виждам е, че от една седмица настроенията рязко са сменени. Идват най-различни хора на нашите събрания. Идват хора и от БСП, от ГЕРБ, от АТАКА, идват от СДС, за да задават въпроси. Вече има диалог на тези срещи. Става много интересно, но настроението сред опозицията много бързо се качва. Това е безспорно. За това може да свидетелства всеки, който действително се занимава с предизборна кампания и обикаля страната.

Водещ: Въпреки че от скандала губи политическата класа, съдебната система, както и България. Така се слага черно петно върху това, което се случва у нас, в очите на чужденците и според тяхното мнение. Според Вас, обаче, кой е печеливш от този скандал?

Иван Костов: Печелят организираната престъпност и тези, които се занимават с корупция. Те разбират, че са недосегаеми.

Водещ: Защо?

Иван Костов: Защото пак ще бъдат недосегаеми. Защото пак нищо няма да се разкрие. Те печелят. Държавата ни се разпада. Както казва патетично Румен Овчаров с нашите думи: “Разпад на държавността, господа!” самият Румен Овчаров казва “разпад на държавността”. И Шесто управление на Държавна сигурност го гони! С което потвърждава на практика всичко, което ние говорим години наред.

БСП източвала столичната “Топлофикация”, което ние твърдим години наред. Започнаха да си признават. Трагикомично е това! Това е трагикомедия! Вие питате “Кой печели?” Хем е тъжно, хем е смешно!

Водещ: Дано не се окажете лош пророк, че ще спечелят всъщност тези, които са вътре в цялата работа!

Иван Костов: Дано! Искрено го желая. Искрено, но този опит да се прехвърли отговорността на европейски емисари и да се каже “Ето, видяхте ли, извикахме ги и нищо не стана и с тях”, този опит, който вчера беше пресечен от посланик Хъмфрис, този опит какво Ви говори на Вас?

Водещ: На Вас какво Ви говори?

Иван Костов: На мен ми прилича на опит да се размие отговорността, да се сподели отговорността с ЕС и да се прехвърли вината там. Това е толкова очевидно. Но тези хора там също разбират от политика очевидно. Какво може да направи човек, когато по силата на НПК няма никакви функции и не може да се занимава със секретно следствено дело? Какво може да помогне? Питам риторично, защото отговорът е ясен: Нищо не може да помогне. Може само да поеме част от отговорността.

Водещ: Само един последен въпрос, тъй като времето ни изтече – кога мислите, че ще се сложи точка на този скандал? Вие казахте, че ще го “замажат”. Но докога общественото мнение ще се държи в напрежение?

Иван Костов: До 20 май. Румен Овчаров го каза. Слушайте го внимателно, той не е глупав човек. На 21 май той се връща с фанфари, когато те спечелят изборите. Това е положението! И всичко се забравя! Всичко зависи от тези избори.

Водещ: Добре. Евроизборите – точка на скандала “Овчаров- Александров”.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Георги Ганев: Членството на България в еврозоната може...
През 2024 г. България ще изпълнява инфлационния критерий, посочи икономистът доц. Георги Ганев Членството...
Радан Кънев: Основният дебат пред Европейския съюз предиизборите...
Изборите бяха предизвикани от тези, които искат да върнат политическия рекет. Но далеч по-тревожно...
Кристина Петкова: Реформата в службите е червената линия...
Служебното правителство е кукла на конци на Борисов, Пеевски и Радев, заяви Кристина Петкова....
Стоян Михалев: Ние отдавна твърдим, че всички служби...
Бившият служебен министър на вътрешните работи Иван Демерджиев извади доста интересни разкрития за МВР...
Бонка Василева: Парите за заплати в столичния градски...
Всяка дестабилизация на национално ниво дови до дестабилизация и на местно ниво. Добре е,...