Иван Костов: Вот на недоверие преди 20 май е абсолютно несъстоятелен

Водещ Николай Бареков: При мен в студиото е един от водачите на опозицията и лидер на ДСБ, бившият премиер Иван Костов. Добро утро, г-н Костов.

Иван Костов: Добро утро.

Водещ: Като премиер, който уволни заради корупция, както признахте по-късно в нашето студио, половината си правителство през 1999 година, как ще коментирате действията на сегашния премиер Сергей Станишев, който уволни двама заместник-министри, а пусна г-н Овчаров в отпуска в разгара на скандала?

И. Костов: Очевидно като опит да се хвърли прах в очите на обществеността, защото в случая ние имаме много тежък конфликт между изпълнителната власт в лицето на един министър и съдебната в лицето на главня следовател. Преди 8 години само при сериозни съмнения на обществеността за корумпираност на хора в кабинета бяха освободени министри. В последствие се разбра, че има доклад на Националната служба за сигурност, в който са визирани някои от тях, в частност вътрешният министър, и това беше основание – дори съмненията на обществеността, да бъдат направени сериозни политически промени. Така че проблемът е политически, защото засяга изпълнителната власт, и трябва да се действа политически. Това, че скриват Румен Овчаров в отпуска и че Ангел Александров също излиза в отпуска, е опит да се каже на обществото да забрави случая, ако може, и те да се върнат на местата си.

Водещ: На фона на големите съмнения, които имаше, за корупция към вашия кабинет тогава как коментирате, как гледате на сегашните съмнения за корупция в това правителство? Съпоставими ли са корупционните съмнения тогава и сега?

И. Костов: Осемте години след онези промени в кабинета бяха достатъчно време да се провери дали са основателни съмненията на обществото към определени хора. Някои процеси още не са завършили, но някои завършиха. Например процесите срещу Атанас Атанасов завършиха и те с е оказаха политически процеси, възбудени срещу първите хора, които се противопоставиха на корупцията и на престъпността в собствените среди, защото това направи ген. Атанасов като шеф на Националната служба за сигурност. Аз искам да подчертая много сериозно това обстоятелство, защото, когато управляващите в лицето на Симеон Сакскобургготски и Ахмед Доган започнаха тази наказателна операция срещу Атанасов, злоупотребявайки с политическата власт и със съдебната система, те отвориха възможността за истинска корупция и за истинската организирана престъпност.

Водещ: Ако трябва да се върнем към сегашните събития…

И. Костов: Искам да кажа, че беше изключително недалновидно поведението тогава. По-скоро линията на противопоставяне на престъпността и корупцията трябваше да бъде укрепена, е не трябваше да бъдат започвани наказателни операции срещу хората, които се противопоставиха.

Водещ: Какъв е този скандал по същество, който сега тресе държавата? Става въпрос за икономически интереси, както е едната теза, сблъсък на икономически интереси, които са провокирали скандала, свързани с политически партии. БСП започнаха да се обиждат на “ченгета”, което означава, че преходът е вършил, г-н Костов.

И. Костов: В столичната община… странно основание за свършил преход. Но в столичната община, в СОС всички знаят, че от много години “Топлофикация” е дадена на БСП, така да се каже, в разпределението на общинските фирми това е фирмата на БСП.

Водещ: Още по време то на г-н Софиянски ли е това нещо?

И. Костов: Да, още по времето на г-н Софиянски, но… Какво БСП е правило вътре в “Топлофикация” сега започва да се вижда. Във всеки случай е ясно, че дружеството няма авторитет пред хората, загубило е своя публичен образ, то е недостоверно като доставчик на услугата и включително като дружество, което прибира парите на софиянци, поради това то прибира много малко пари. Това дружество е в изключително тежко състояние, то през несъстоятелност според мнението на ДСБ се готви за приватизация. Това е в ядрото.

Водещ: Мислите ли, че “Топлофикация” е в основата на този скандал?

И. Костов: Но вижте, по-важното… това ще се разбере дали само “Топлофикация” или и “Булгартабак”, и някои други дружества, дали не е по-обща битка за преразпределение на влияние и за злоупотреби. Аз искам да кажа само основната причина, поради която опозицията трябва да се занимава със случая и да го възприеме по най-сериозния начин. Тя е, че България има неизпълнени задължения в борбата срещу корупцията и организираната престъпност пред ЕС, неизпълнени задължения, за които тя е наблюдавана и ще има доклад. В Момента се пише този доклад и точно сега стават тези скандали. Правителството…

Водещ: Ето затова поканиха премиерът и главният прокурор ЕС да наблюдава това дело.

И. Костов: Е, това е пушек на сцената, извинявайте, защото няма как да наблюдава някой отвън, тъй като няма такъв механизъм. Те наблюдават общо дали България изпълнява критериите за противопоставяне, за борба с корупцията и с организираната престъпност. Това наблюдават и това ще напишат. От тази гледна точка този скандал, за който ме питате, независимо какво има отдолу, той нанася много сериозна вреда на България. Това е очевидно.

Водещ: Ето, днес вашият колега Стефан Софиянски, стар враг на Румен Овчаров, имам предвид от изборите в София през 1999 година, в платена публикация на страниците на вестник “Стандарт” призовава всички вие, десните лидери – г-н Петър Стоянов, г-н Иван Костов, той така ви е изброил, г-жа Анелия Мингова, г-н Волен Сидеров да се обедините и да гласувате заедно вот на недоверие на кабинета до 20 май. Което между другото, съгласете се, е много хитър политически ход, защото ще изправите НДСВ буквално до стената или ще трябва да подкрепя БСП, или да подкрепи вас. Ако подкрепи БСП, ще им вземете гласовете.

И. Костов: Вижте, хитър е, но не държи сметка на основното обстоятелство. Срещите ми в страната ми показаха, че интересът към ЕС се измести от скандалите, и то специално от тези скандали. Хората питат…

Водещ: Най-безобидните избори, които се очакваха, се превърнаха в кланица между другото.

И. Костов: Хората питат вече само за това и питат какво става с кампанията, всички, пък журналисти и прочие. И ние казваме следното – кампанията се превърна във вот на недоверие към тристранната коалиция. Вотът обаче трябва да дадат хората на 20-ти. Не бива да бъде изпреварван истинският вот от срещу управляващата коалиция, който избирателите ще дадат. Ако избирателите…

Водещ: Тоест вие няма да подкрепите такова действие на парламента, да бъдем ясни в нашето студио.

И. Костов: Преди 20 е абсолютно несъстоятелно…

Водещ: Няма да подкрепите.

И. Костов: …защото е ясно как ще свърши и ясно е какви ще бъдат резултатите. Вотът на недоверие, трябва да разберат хората, че от тях зависи, защото дори частичен успех на тристранната коалиция на тези избори ще им даде възможност да правят каквото си искат.

Водещ: Дайте да погледнем нещата в перспектива. Днес Бойко Борисов е изговорил на глас една теза, която се коментира под сурдинка, той го е казал като възможен изход от ситуацията предсрочни избори. Според вас, ако, разбира се, тройната коалиция или поне в частност БСП бъде наказана на 20 май, възможни ли са според вас предсрочни избори, ако БСП загуби независимо дали от вас или от ГЕРБ изборите на 20 май?

И. Костов: Това нещо ние говорим от близо от една седмица. Това е основното послание, което изпращаме на нашите избиратели на срещите. Ние казваме така – ако тези избори са мястото, на което хората трябва да кажат приемат или отхвърлят това, което прави тристранната коалиция, в частност щетите, които нанася на България пред европейските й партньори, ако хората не приемат това, се отваря първата възможност това правителство да си отиде, тристранната коалиция да се разпадне, на местните избори да претърпят втори неуспех и да се отиде към предсрочни избори. Това е начинът, друг начин няма.

Водещ: Тоест вие разглеждате евроизборите и изборите за местна власт като две стъпки?

И. Костов: Разбира се, като първа и втора стъпка, да. Това е съвсем естествено.

Водещ: А вашият колега Борисов очаква новите парламентарни избори да бъдат съчетани с местните. Това възможно ли е според вас, бързо да се стигне до срив?

И. Костов: Това не е… Това политически и технически според мен е невъзможно да се случи.

Водещ: А как ви изглежда тезата за сценарий, в който участва една голяма част от БСП…

И. Костов: Знаете ли защо политически не може да се случи?

Водещ: То и технически…

И. Костов: И технически не може, защото по различни…

Водещ: Може да се случи, ако се напънете малко.

И. Костов: …защото различни избиратели гласуват. Принципът на уседналост или на отседналост…

Водещ: Уседналост.

И. Костов: …трябва да бъде… Спорно е как. Отседнал е човек, който временно пребивава на определено място, и то е достатъчно условие обаче да участва в някакви избори.

Водещ: Сега вие сте отседнал в нашето студио. По принцип аз съм си уседнал тук.

И. Костов: Аз съм… да, вие сте уседнал, точно така.

Водещ: А, това трябваше да е ясно, да го обясним на зрителите.

И. Костов: Но дори отседналите в България чужденци за повече от определен период от време трябва да имат право, ако са европейски граждани, да гласуват на местните избори.

Водещ: На местните избори.

И. Костов: Защото българите, които в момента са примерно в европейски страни, имат право да участват в избори пък на техните…

Водещ: Ами, дайте да помолим чужденците тогава да свалят тройната коалиция. Вие разбирате ли, че няма кой друг, освен чужденците да я свалят.

И. Костов: Те не са толкова много.

Водещ: Вие сте 40 човека в парламента…

И. Костов: Да, и трябва да покажат избирателите на изборите, че сме много повече, погледнато вече като доверие в обществото. Това силно ще ослаби и ще разклати управляващата коалиция. Безспорно е, че един неин тежък изборен неуспех ще я разклати из основи.

Водещ: Два въпроса, които витаят в публичното пространство. Вярвате ли в тезата, че кръгове на Държавна сигурност /ДС/ в БСП са виновни за скандала и атакуват г-н Овчаров?

И. Костов: Вижте, от това, което казах…

Водещ: Вие нали цял живот борите ДС, кажете сега.

И. Костов: Започва да ми става смешно, когато г-н Овчаров говори за ДС…

Водещ: Ами, БСП започнаха да се обиждат на ченгета.

И. Костов: …и за себе си като потърпевш. Ами, да, много е смешно, защото, да се върнем към това, с което започнах. Всички знаят в СОС, че столичната “Топлофикация” е общинско дружество, дадено на БСП да управлява.

Водещ: Е, кой го е дал?

И. Костов: Още по времето на Софиянски. Аз мисля, че…

Водещ: А вие бяхте ли премиер тогава? Не знаехте ли, че то е дадено на БСП, “Топлофикация”?

И. Костов: Не, аз и не знам точно кога е дадено. Ако е за въпрос…

Водещ: Само знаете, че е дадено.

И. Костов: …но това е факт, който сега всички знаят и всички са установили. Заради това не може Румен Овчаров да казва, че някакви кръгове, защото всъщност тези кръгове, това е ставало всичкото пред очите му в тези години, последните 6-7 години.

Водещ: Конкретен въпрос, г-жа Корнелия Нинова се спряга като политическа звезда, изгряла по времето на вашето правителство. Вярно ли е това и знаехте ли тази информация?

И. Костов: Не, аз въобще не знам тази персона коя е.

Водещ: Заместничка на Румен Овчаров, уволнена от премиера Станишев.

И. Костов: Не, не, не знам въобще.

Водещ: “Техноимпекс”, някаква фирма, е овладяла през 1998-1999 година.

И. Костов: Много пресилено е това да се говори, че политическата й звезда е изгряла. Впрочем много политически звезди изгряха…

Водещ: По ваше време.

И. Костов: …по мое време и ги видяхме на различно място в небосклона.

Водещ: Последен въпрос. Как гледате на тезата, че два кръга в БСП инициират този сценарий за предсрочни избори, че дори и президентът е взел страна във възможен сценарий?

И. Костов: Знаете ли, гледам на тази теза като израз на объркване, защото предишната теза беше, че ГЕРБ и ДСБ имали сметка и били забъркали тази работа.

Водещ: Каза го премиерът Станишев. А сега…

И. Костов: Да, сега някаква нова теза.

Водещ: Половината от БСП плюс ГЕРБ участват в такъв сценарий.

И. Костов: Сега, много ми е сложно, много ми е сложно, нелепо ми е някак си, разбирате ли? Сега, че нещо там става и в самото БСП, че кръгове около президента и Румен Петков нанасят удар върху Румен Овчаров, това като че ли прозира под случващото се.

Водещ: Добре де, защо да е удар, ако вътрешният министър е разписал, да речем, разследване срещу Румен Овчаров и информация към Овчаров не е изтекла? Очевидно не е изтекла информация, за да има 111 разговора, записани, между Корнелия Нинова и разни хора.

Ив. Костов: Донякъде е изтекла, донякъде не е изтекла.

Водещ: Защо да е изтекла донякъде?

И. Костов: Защото пък самият Румен Овчаров, ако изобщо трябва аз да обяснявам тези неща, защото…

Водещ: Ами вие сте все пак…

Ив. Костов: Ама аз чета вестници.

Водещ: …бил министър-председател на България, четете вестниците по-различно

И. Костов: Да, де, но той казва…

Водещ: …отколкото ние ги четем, между редовете.

Ив. Костов: Вярно е. Той казва, самият Румен Овчаров, че е бил предупреден, че участва в разследването. Вижте, ако той има някаква вина като министър, почти сигурна, то е, че арестуваният преди много месеци, вече 10 месеца или 9 месеца, шеф на столичната “Топлофикация”, не е разобличен с материали, изпратени от Министерството на икономиката и енергетиката. Защото ако някой трябва да разкрие какво става…

Водещ: Б. Борисов твърд, че той е разкрил аферата в “Топлофикация”, Румен Овчаров твърдеше, че той е разкрил аферата в “Топлофикация”.

И. Костов: Бойко Борисов бяга от отговорност. Той беше човекът, който не пожела да изпълни решение на СОС да представлява СОС в “Топлофикация”. Там трябва много сериозно участие и ангажимент. Но очевидно нищо не е разкрито, защото аз казах – 9 месеца няма никакви резултати. Трябваше да има резултати.

Водещ: Добре, благодаря на Иван Костов за този разговор, един от лидерите на опозицията и председател на ДСБ. Чухте и новината, която той сподели в нашето студио… Според г-н Иван Костов ДСБ няма да подкрепи вот на недоверие, гласуван преди 20 май в българския парламент, защото този вот ще бъде неуспешен. Истинският вот според Иван Костов ще бъде даден от избирателите на 20 май на европейските избори, а втората техническа стъпка според него до предсрочни парламентарни избори би била загуба на тройната коалиция на местния вот през есента.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Кристина Петкова: Ако искаме България да върви напред...
Другата неделя, когато видим каква е волята на избирателите, ще видим какви са възможните...
Радослав Милев: След изборите може да говорим...
Сега може да говорим за програма, за конкретни ангажименти, но не и за управление...
Стоян Михалев: ПП-ДБ вече може да стъпи на...
Според него коалицията ще разговаря с всички, които искат да подкрепят програмата ѝ ПП-ДБ...
ДСБ на 20 години. Честит рожден ден, свободни...
Демократите за силна България сме наследици на реформаторската десница и най-успешното управление в новата...
Стоян Михалев: Имаме твърде много служби за сигурност,...
Цялата акция около главния секретар беше инсценирана, смята той Цялата акция около главния секретар...