Иван Костов: Вотът не целеше да създаде илюзия за обединена опозиция

– Г-н Костов, каква беше целта на опозицията, внасяйки този вот, и конкретно на ДСБ?

– Конкретната ни цел е да разкрием огромните щети, предизвикани от корупцията в правителството. Заради корупция на управляващите Европейският съюз наказа всички български граждани, като ограничи финансовата си подкрепа. С вота искаме да покажем как властта практикува и прикрива корупция. Но вотът няма за цел да създава илюзия, че има “обединена дясна опозиция” или че се е появил “обединителят”. България ще има управленска алтернатива, когато има друга програма за управление. Някои от участващите опозиционни партии бяха готови да влязат в мнозинството на мястото на НДСВ, други искат национализация, трети “бат`Бойко” да въздаде справедливост. Ние имаме своите идеи. Ясно е, че сме различни. Това, което ни обединява, е вотът срещу правителството заради закрилата, която дава на корумпираните.


– Не е ли малко странно заставането ви до Бойко Борисов малко след като се въздържахте от гласуване за приемането му в ЕНП?

– Наистина ще бъде странно, ако застана.

– Вотът може ли да се тълкува все пак като първи стъпки не само към общи опозиционни действия, а и политики?

– Точно на този въпрос отговорих отрицателно. Сега няма общи политики на опозицията. Вярвам, че може да има. Нещо повече, че те ще се появят до изборите.

– Според последното проучване на НЦИОМ, ако изборите са сега, нито една от парламентарно представените десни партии няма да надскочи четирите процента. Вашето мнение какво е – ще успеете ли да влезете в следващ парламент?


– ДСБ е реална алтернатива почти във всеки политически аспект на тристранната коалиция. Успоредно със спадането на доверието в управляващата коалиция нарастват нашите шансове ние да бъдем в следващото Народно събрание и да управляваме с по-добра програма за повече благоденствие за българите.

– Как ще се отрази на държавата евентуален кабинет “Борисов” и какво ще прави Иван Костов в България с такъв премиер?


– Това, което стана видимо след Хисаря, е, че тристранната коалиция претендира за трети мандат. Следователно ГЕРБ не може, както досега, да разчита на коалиция с БСП, за да участва в управлението. От друга страна, те с неформалния си лидер не са убедителна управленска алтернатива на управляващите. Трябва тепърва да убеждават себе си и всички останали, че могат да бъдат такава. Това личи и по вашия въпрос. От друга страна, напълно без основания в последните 18-19 години много наблюдатели са се опитвали да си обяснят моите действия, пречупени през личното ми “аз”. Например най-яростното охулване по мой адрес е, че съм изкористил участието си в реформите (няма нито едно доказателство вече 7 години в подкрепа на тази теза). Не правя политика през себе си, нито през ползите си, нито през кариеризма си, нито през суетата си. Затова “какво ще прави Иван Костов” е неуместно зададен въпрос.


– Как се отнасяте към поведението на останалите опозиционни партии? Пламен Юруков примерно се опитва да приобщи към СДС бившите структури на синия съюз по места, отделили се преди време, от БНД правят сериозни заявки за сътрудничество с ГЕРБ. Единствено ДСБ страни от подобни идеи за обединение – на какво се дължи резервираността на партията – на старите лица, на стари конфликти, на липса на адекватни политики?

– На осъзнати политически различия.

– В Хисар тройната коалиция направи заявка за още един мандат. Акт на отчаяние ли беше това или сериозна амбиция според вас?

– Сериозна амбиция, която освен за трети мандат е и израз на страх от ревизия на управленските им дела. Те просто не могат да си представят да са в опозиция.

– Каква ви е позицията за създаването на енергийното АПК на управляващите?

– Енергийното АПК, както признаха от БСП, след първите критики на ДСБ е, за да могат да бъдат заложени активите на българската енергетика, за да се вземат кредити, с които да се осъществи разплащане с “Газпром” за изграждането на АЕЦ “Белене”. Другото е отстъплението в полза на ДПС за частните здравноосигурителни фондове, което унищожава принципа на солидарност в здравеопазването. За НДСВ остана нещо нематериално – говоренето за някакви пари за наука и образование. С една дума БСП и ДПС си направиха взаимно отстъпки, разпределиха си ползите и поискаха трети мандат.


– Какво казва според вашите източници европейската десница за корупцията в страната?

– Наистина е важно какво казва и в момента ЕНП, но много по-важно е какво ще казва след изборите в Испания и Италия. Тогава, ако десницата спечели, както се очаква, ще дойде времето за откровеност спрямо българската тристранна коалиция.


– Какви са позициите на ДСБ за промените в избирателната система?

– Напомням, че ДСБ бяхме инициатори на политически и обществен дебат за цялостен избирателен закон. Времето за него нарочно беше пропуснато. Сега е възможно само да се направят изменения и допълнения на действащия избирателен закон. Те ще бъдат направени “на тъмно” и преди изборите. Разбира се, в угода на БСП и ДПС.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Любен Иванов: Общините трябва да са двигателят, основата,...
На 12 септември на последното си редовно заседание за този мандат, Общински съвет Видин...
Радан Кънев: Австрия и Нидерландия нарушават задълженията си...
Популизмът на австрийското правителство много вреди, допълни евродепутатът Австрия и Нидерландия с упорития си...
Атанас Атанасов: Българското контраразузнаване е проспало шпионската дейност...
Много внимателно сме обсъдили цялата ситуация, не сме подходили безотговорно и тук въпросът е...
В Деня на София, 17 септември, Коалиция ПП-ДБ...
“В Деня на София, празникът на града, който обичаме се регистрираме за местните избори...
Грети Стефанова: Бюджетът е огледало, София расте, но...
Гласувах против бюджета на София, защото той е огледало на работата на един общински...