Иван Костов внесе официално питане до премиера за скока на цените

Председателят на ДСБ Иван Костов е внесъл парламентарно питане до Сергей Станишев за мерките за противодействие на скока на цените, съобщиха от партията.

Едновременно с това ПГ на ДСБ започва да събира необходимите 48 подписа, за да бъде поканен премиерът за специално разискване по темата следващия петък.

Предложението на ДСБ е Министерският съвет да бъде задължен в едномесечен срок да внесе в Народното събрание програма с конкретни мерки за противодействие на скока на цените.

В питането на Иван Костов е посочено, че скокът на цените на годишна база вече е 15 на сто. Вчера държавен орган утвърди ново драстично повишаване на цените на енергоресурсите, което допълнително, силно влошава потреблението на пенсионерите и социално слабите български семейства. За нуждаещите се българи скокът на цените е над 20 на сто, отбелязва лидерът на ДСБ.

По думите му говорителите на правителството представят ценовия скок като природно бедствие и се опитват да спрат инфлацията със заклинания. В цяла Европа правителствата предприемат реални мерки за противодействие на нарастването на световните цени на храните и енергоносителите.

Очевидно, усилията им са успешни, защото средната инфлация в ЕС е 3.7 на сто, а в съседните на България страни средната инфлация е 8.5 на сто, сочи Костов и завършва с въпрос какви мерки ще предприеме правителството, за да противодейства на скока на цените.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Любен Иванов: Общините трябва да са двигателят, основата,...
На 12 септември на последното си редовно заседание за този мандат, Общински съвет Видин...
Радан Кънев: Австрия и Нидерландия нарушават задълженията си...
Популизмът на австрийското правителство много вреди, допълни евродепутатът Австрия и Нидерландия с упорития си...
Атанас Атанасов: Българското контраразузнаване е проспало шпионската дейност...
Много внимателно сме обсъдили цялата ситуация, не сме подходили безотговорно и тук въпросът е...
В Деня на София, 17 септември, Коалиция ПП-ДБ...
“В Деня на София, празникът на града, който обичаме се регистрираме за местните избори...
Грети Стефанова: Бюджетът е огледало, София расте, но...
Гласувах против бюджета на София, защото той е огледало на работата на един общински...