Иван Костов внесе официално питане до премиера за скока на цените

Председателят на ДСБ Иван Костов е внесъл парламентарно питане до Сергей Станишев за мерките за противодействие на скока на цените, съобщиха от партията.

Едновременно с това ПГ на ДСБ започва да събира необходимите 48 подписа, за да бъде поканен премиерът за специално разискване по темата следващия петък.

Предложението на ДСБ е Министерският съвет да бъде задължен в едномесечен срок да внесе в Народното събрание програма с конкретни мерки за противодействие на скока на цените.

В питането на Иван Костов е посочено, че скокът на цените на годишна база вече е 15 на сто. Вчера държавен орган утвърди ново драстично повишаване на цените на енергоресурсите, което допълнително, силно влошава потреблението на пенсионерите и социално слабите български семейства. За нуждаещите се българи скокът на цените е над 20 на сто, отбелязва лидерът на ДСБ.

По думите му говорителите на правителството представят ценовия скок като природно бедствие и се опитват да спрат инфлацията със заклинания. В цяла Европа правителствата предприемат реални мерки за противодействие на нарастването на световните цени на храните и енергоносителите.

Очевидно, усилията им са успешни, защото средната инфлация в ЕС е 3.7 на сто, а в съседните на България страни средната инфлация е 8.5 на сто, сочи Костов и завършва с въпрос какви мерки ще предприеме правителството, за да противодейства на скока на цените.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Атанас Атанасов: Наложително е да се състави редовно...
Цялото участие: http://bit.ly/3EZOvDa “В програмата сме се споразумели политическите сили, че няма да допуснем дефицит...
Декларация на „Продължаваме Промяната – Демократична България“ по...
Преди година Русия разруши мира и сигурността в Европа с  непредизвикана и бруталната военна агресия...
ПОРЕДНА АТАКА СРЕЩУ ЧЕСТНИЯ ВОТ. В ПРОТОКОЛА ЩЕ...
Решението беше прокарано от представителите на ГЕРБ, БСП, ДПС и ИТН в ЦИК, но...
Атанас Атанасов: Разчитам, че ще получим мнозинство за...
Цялото участие: https://www.vbox7.com/play:a1a019734e Разчитам, че ще получим мнозинство за самостоятелно управление. Мисля, че можем...
Декларация на коалиция “Продължаваме Промяната – Демократична България”
Коалиция „Продължаваме Промяната - Демократична България“ настоява президентът и служебното правителство: да спазват решенията...