Иван Костов внесе официално питане до премиера за скока на цените

Председателят на ДСБ Иван Костов е внесъл парламентарно питане до Сергей Станишев за мерките за противодействие на скока на цените, съобщиха от партията.

Едновременно с това ПГ на ДСБ започва да събира необходимите 48 подписа, за да бъде поканен премиерът за специално разискване по темата следващия петък.

Предложението на ДСБ е Министерският съвет да бъде задължен в едномесечен срок да внесе в Народното събрание програма с конкретни мерки за противодействие на скока на цените.

В питането на Иван Костов е посочено, че скокът на цените на годишна база вече е 15 на сто. Вчера държавен орган утвърди ново драстично повишаване на цените на енергоресурсите, което допълнително, силно влошава потреблението на пенсионерите и социално слабите български семейства. За нуждаещите се българи скокът на цените е над 20 на сто, отбелязва лидерът на ДСБ.

По думите му говорителите на правителството представят ценовия скок като природно бедствие и се опитват да спрат инфлацията със заклинания. В цяла Европа правителствата предприемат реални мерки за противодействие на нарастването на световните цени на храните и енергоносителите.

Очевидно, усилията им са успешни, защото средната инфлация в ЕС е 3.7 на сто, а в съседните на България страни средната инфлация е 8.5 на сто, сочи Костов и завършва с въпрос какви мерки ще предприеме правителството, за да противодейства на скока на цените.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Позиция на Националното ръководство на ПП “Демократи за...
На свое заседание, проведено на 06.10.2022г., Националното ръководство на ПП „ДСБ“ обсъди изборните резултати...
Водещите кандидати на ДСБ в листите на “Демократична...
Доверете се на разума с номер 25 за "Демократична България"!
Кристина Петкова: в следващия Парламент ще настоявам за...
Кристина Петкова в "Денят с Веселин Дремджиев" Радвам се, че вицепрезидентът Йотова е прочела...
Атанас Атанасов: Би било добре, ако може да...
За „Демократична България” би било добре, ако постигне мнозинство само с „Продължаваме Промяната”. Това...
Атанас Атанасов: Още през март получихме информация, че...
“Искам да започна с едно извинение към българските граждани. В това трудно време извинявайте,...