Иван Костов: Влязохме в ЕС, за да вземаме европейски пари и да ги даваме на руски и турски фирми

Водещ Асен Григоров: След като вчера България подписа споразумение за петролопровода Бургас-Александруполис, тема, по която се говори, общо взето, повече от 10 години, 12-13… “Русия получи контрола и на тръбата до Гърция”, това е заглавието в “Дневник”. А коментарът е много интересен. Коментарът се нарича “Енергийното православие – поредни отстъпки на София пред Москва”. Къде е пресечната точка между енергетиката и православието? Отговор за няма и 100 лева – Русия. А доказателството е България, която в един и същ ден направи голяма отстъпка пред Москва за петролопровода Бургас-Александруполис и изпрати свои парламентарни представители в православна организация, която според българското разузнаване Кремъл използва, за да си купува влияние. Коментарът продължава: България отново е най-верният сателит на Москва 17-ата година след падането на желязната завеса и втория месец от членството на страната в ЕС. Ето ги тук пък и печелившите, така да се каже, в смисъл тези, които са избрани да са членове на тази парламентарна комисия – Йордан Цонев, Кръстан Кашъклиян, Борислав Китов и Пламен Славов.

Добро утро, г-н Костов.

Иван Костов: Добро утро.

Водещ: Нямате представител в интерпарламентарна, как се казваше, интерпарламентарната група, която по някакъв начин се бори за православието.

Ив.Костов: Няма как да имаме, защото всичко това е обект на критика от страна на ДСБ. Ние виждаме, че се правят огромни отстъпки в икономическата сфера на Русия. Този въпрос, който преди малко зададохте, отговорът е Путин, не Русия, а Путин. Путин казва, че руската политика външна ще се опира на два стълба, на православието и на ядрената енергетика, и на енергетиката на практика. Така че това се реализира в момента, но от това няма никакви изгоди за българските граждани, трябва да го кажем съвършено ясно. Ние влязохме в ЕС, за да вземаме европейски пари и да ги даваме на руски и турски фирми.

Водещ: Така ли излиза според вас?

Ив.Костов: Така излиза според мен, така излиза на практика. Вижте какво се получава, първо, с този договор, който България позволи на “Газпром” да преразгледа, въпреки че трябваше да го изпълнява до 2010 г. Започват да растат цените на газта. Сега през април чакаме ново увеличение. Това всичко се плаща от всички нас. Няма как да станем богати.

Водещ: Добре, но управляващите казват откъде да вземем газ от другаде, откъде да вземем петрол?

Ив.Костов: Ами просто трябваше да го внасят по силата на договора, който беше сключен до 2010 г. До 2010 г. Освен това този газопровод, който ще преминава през българската територия, кои са му основните слабости? Първо, той е предаване на част от суверенитета на България върху собствената й територия и инфраструктурни съоръжения в полза на страна, която… на Русия, която не е член нито на НАТО, нито на ЕС. Това е от гледна точка на сигурността.

А вие знаете, че най-удобните мишени на терористите в Русия са петролопроводите, тоест създава се и пряк риск. Но каква е ползата за България, в кавички, от петролопровода?

Водещ: Тридесет и пет милиона долара пише днес във вестниците годишно.

Ив.Костов: По-скоро 25 милиона, но и 25, и 35 да са, това е несравнимо по-малка сума в сравнение с рисковете за туристическия отрасъл по Черноморието, който дава на страната някъде около 2 милиарда и половина евро. Може ли да се поставят под риск и под опасност едни огромни доходи, от които живее България – 2 милиарда и половина евро, срещу някакъв такъв доход? Това е единствената съмнителна полза за България, която аз буквално считам, че не е никаква полза. Така че ползите от европейското членство, изобщо от позицията, която България заема, поеха по посока на Москва, поеха по посока на Турция. Защото пък за Турция ние в момента правим проучване и скоро ще го обявим, ще видите колко много турски фирми са спечелили огромните поръчки, които включително се инвестират с европейски пари за строителство на пътища, на магистрали, на пречиствателни станции, на какво ли не.

Водещ: Знае се една, да кажем, за магистралата от Карнобат до Бургас.

Ив.Костов: Ама не е само една, не е само една. Ние ще покажем за какво става въпрос. Значи излиза, че тия пари не остават в България, тия пари ще отиват за други страни. Защо сме членове ние на ЕС, борещи се уж за просперитета на българските граждани? Това е продажно управление. Това е направо продажно управление. Няма как българите да станат богати, ако парите, които са предназначени за тях, отиват в тези две посоки. Няма как да се получи.

Водещ: Преориенетира ли се според вас външната политика на България, като свържем всичките факти, нали, започваме отзад напред въпросната интерпарламентарна асамблея за православие, договора там за Бургас – Александруполис, атомната енергетика…

Ив.Костов: Значи, едно е сигурно – че външната икономическа политика на България се превръща по-скоро в един мост, който прехвърля подкрепата на Европа за България в тези две посоки, за които казах. И там, изглежда, има някаква делба пак между Ахмед Доган и БСП, и НДСВ, така че са доволни и двете страни. Това е българската външна икономическа политика.

Що се отнася до този въпрос, беше невероятно срамно да се гледа как еретици и руски, хайде ще ги кажа направо, мекерета стават и защитават светото православие. Това беше падението на… аз не знам по-голямо падение от това, да се кичиш с православието…

Водещ: Ама вашата партия против православието ли е?

Ив.Костов: Как ще сме против православието, има си хас? Но да присвояваш православието като национален атрибут, като държавен атрибут, то няма никакво отношение към която и да било държава. Православието е в килиите в Атон. Ако е останало някъде, то е там, в общуването с бога на едни аскетични хора и няма никакво значение откъде идват те – дали са гърци, дали са украинци, българи или руснаци. Това е православието в неговия най-чист вид. Това въобще не е православие, това не е православие. Това е една парламентарна асамблея, делегати предишни на която са набедени, и не набедени, а са показани в секретен доклад на българските специални служби, че са обслужвали руски интереси.

Водещ: А познавате ли го този доклад?

Ив.Костов: Познавам го, чел съм го. Не мога, разбира се…

Водещ: Така. Откога е този доклад?

Ив.Костов: Ами от няколко месеца е, откакто се проучва въпросът за тези делегати. Не мога да говоря с имена, но в този доклад се вижда…

Водещ: Ама какво пише вътре там, какви изводи се правят?

Ив.Костов: В този доклад се вижда връзката между тези структури, които създава руската държавна сигурност и специални служби, които се възползват от православието като начин за проникване и за влияние на политическия и икономическия живот на други държави. Там се вижда връзката на тези специални служби с организираната престъпност в България. Споменават се имена на вече застреляни мафиотски босове. Споменават се големи обекти на територията на страната, към които има интерес, и т.н. За съжаление не мога да ги цитирам.

Водещ: Защо парламентът тогава не се… Ако правилно ви разбирам, докладът е пределно ясен като изводи.

Ив.Костов: Пределно ясен е докладът.

Водещ: И защо парламентът тогава не се съобрази и ги избра все пак…

Ив.Костов: Знаете ли, той отказа да чуе истината. Парламентът отказа на закрито заседание тези, които сме чели доклада, да кажем какво има вътре в него. Той отказа да слуша и реши да гласува, без да знае истината. Накрая стана Ахмед Юсеин от ДПС, човек, който не може да бъде набеден, че, нали, че по някакъв начин е защитник на социализма, защото е изстрадал много, той стана и каза “има такъв доклад”. Така е, обърнахме внимание. Ръководството на Народното събрание трябваше да вземе отоншение по него. Ние трябваше на тази основа да гласуваме. Предложи комисия специална да разгледа доклада и да излезе с препоръки за Народното събрание. И каза накрая с горчивина: “Ако това беше някоя арабска фондация, досега да сте ни разнесли. Но понеже са руски, нали, никой не смее да се мръдне.”

Аз се питам, знаете ли какво, питам се защо мълчи българското общество. Толкова ли е уплашено, толкова ли е блокирано, толкова ли не вижда, че това, заради което се борехме, всъщност не стига до него и няма как да стигне. Защото започна вече да се пренасочва, отива в други посоки.

Водещ: Вие казвате отива в Русия и отива в Турция.

Ив.Костов: Ами, да, очевидно отива там. Ами кой ще строи магистрала “Люлин”?

Водещ: Кой ще строи магистрала “Люлин”?

Ив.Костов: Турска фирма, пак турска фирма.

Водещ: С какви пари?

Ив.Костов: Е с какви пари? Е с такива, за които говорим досега.

Водещ: В края на краищата по отношение на интерпарламентарната асамблея православна, сега, някой ще си каже голяма работа, като сме избрали четири човека да участват в нея.

Ив.Костов: Вижте, в този доклад, пак ще повторя, се виждат връзките между руските специални служби и българската организирана престъпност. Посочени са хора, имена и начини, по които това нещо се е осъществявало.

Водещ: Затова ви питам преориентира ли се външната политика на България?

Ив.Костов: Ами специално за външната икономическа това е истината. А що се отнася до тази външна политика, основана на духовните начала, това въобще не са духовни начала. Това въобще няма нищо общо с православието. Вижте, православието, православието е много повече от католическата държава, няма нищо общо с националните държави. Да обичаш етноса си е голям грях според нашата православна църква. Трябва да обичаш бога. Така казва православието. Не може да обичаш етноса. Етнофилията е неразрешено нещо или поне не е част от религиозната традиция и от религиозното отношение към света. А пък да обичаш някаква държава или нейната държавна сигурност, нейното КГБ, това пък няма ама, ама нищо общо със светото православие, наистина няма нищо общо.

Водещ: Та към светата Национална служба “Сигурност”. Вярно ли е, че по време на вашето управление, тук се сочи период 1996-2000 г., е подслушвала американското посолство у нас, мисии на други държави членки на НАТО и на някои страни от ЕС? Това е съобщил вчера Румен Петков пред депутатите от парламентарната вътрешна комисия.

Ив.Костов: Ами, ако това е вярно, значи не сме американски шпиони и не сме натовски шпиони, ако е вярно.

Водещ: Вярно ли е или не е?

Ив.Костов: Ами, ако е вярно, не сме. Значи не може да сме и шпиони на Америка, и това да сме превели. И какво значи? Остава, че сме си български патриоти били винаги.

Водещ: Тоест, ако е имало такова подслушване, вие ще го обясните с какво? С патриотизъм, със защита на национални интереси?

Ив.Костов: Ако е имало такова подслушване, службите така са преценили. Условията са били такива сложни. Те е трябвало да се информират. България не е била членка на НАТО, нито е имала специално отношения с който да било. Трябвало е да се взимат важни решения. Така са решили. Аз не знам точно какво са решили, но…

Водещ: А вие като премиер в този период не знаете ли за начина, по който са работили тези служби?

Ив.Костов: Премиерът и преди, и сега получава една готова информация във вид на доклади, в които се информира за това какво службите знаят по дадени теми. Той не се занимава с технологиите. Ако обърнем поглед към технологиите, няма как НСС и ген. Атанасов да е послушвал. Това е очевидно стара такава гозба, вмирисана, защото това много пъти е повдигано като въпрос. Но самото НСС няма инструменти за подслушване. Инструментите за подслушване са една друга специална служба в МВР. Така че няма как този ген. Атанасов, дори и да е искал, да подслушва когото и да било. Просто няма средствата.

Водещ: Николай Свинаров обаче каза преди малко, че ще инициират отделно изслушване на вътрешния министър по тази тема, дали е подслушвано.

Ив.Костов: Ами да инициират, да инициират.

Водещ: Какво от ваша гледна точка става с…

Ив.Костов: Пак повтарям, основният въпрос е, че 1997-2001 г. не е водена политика в полза на трета държава или на друга държава. Водена е политика само в полза на България. Когато американците искаха тук да влязат депортирани косовски албанци, ние отказахме. Имали сме съображения да откажем. Знаели сме защо отказваме. И ще отказваме и друг път, ако имаме възможност, на т.нар. велики сили, както ги нарекоха от БСП в парламента. Знаете ли как го обясняват от БСП?

Водещ: Как го обясняват?

Ив.Костов: Много интересно, такова, кръчмарско обяснение дават. Ами сега велика сила има право да си прави парламентарни асамблеи, каквото иска ще си направи. Ами велика сила. Няма велика сила за България, която е член на НАТО и член на ЕС, страна, която трябва да има растящо самочувствие от това, което е постигнала. Как така велика сила? Трябва да гледа себе си.

Водещ: Знаете ли, че според публикации в пресата от началото на седмицата вие ще останете без представител в Комисията по досиетата?

Ив.Костов: По силата на какво?

Водещ: Ами по силата на споразумение. Сега, това са публикации във вестниците, няма официална информация.

Ив.Костов: Е да, де, ама как ще бъде решено, как? Ние сме петата по големина група. След нас са БНС и “Атака”. Ако остава някой, трябва да е БНС и “Атака”. Те са малките групи в парламента. Как така ще останем без?

Водещ: Ама решението на социалистическата партия от миналия вторник е да не се гласува по квоти, а всеки…

Ив.Костов: Това ще бъде гигантски скандал.

Водещ: Всеки един кандидат да бъде гласуван поотделно в пленарна зала.

Ив.Костов: Това ще бъде гигантски скандал и няма да остане в България човек, който да не разбере защо представители на ДСБ, които воюваха за този закон и са го записали в предизборната си програма, няма да бъдат там. Защото ще скрият досиетата, това ще бъде отговорът.

Водещ: Добре, наблюдавате ли процеса, дискусията, която тече около създаването на тази комисия?

Ив.Костов: Да, наблюдаваме го с тревога. Няма как, няма процедура парламентарна, по която да ни изключат, освен наистина, ако не съчинят нещо, с което просто да спуснат репресивно гласуване срещу наш представител. Но тогава това ще означава, че искат да затворят досиетата, че изобщо няма да ги отварят.

Водещ: Добре, трябва ли да има според вас политическа процедура, Консултативен съвет за национална сигурност, парламентарна дискусия?

Ив.Костов: Разбира се, специално за Бургас-Алексадруполис, за ядрената централа “Белене”, за договора с “Газпром” трябваше да има. Защото всички тия въпроси засягат националната сигурност на страната. Те трябваше да се дебатират. Нито в Консултативния съвет за сигурност при президента, нито в Съвета за сигурност при министър-председателя тия въпроси не са повдигани и не са коментирани.

Водещ: Пак ще ви цитирам отпреди малко г-н Свинаров, но той казва опозицията не е предизвикала такъв дебат. Имала е всички възможности да го направи като представени в Народното събрание.

Ив.Костов: Е той чува ли се какво говори? Ако е говорил такива неща, той не се е бил събудил сутринта. С какви средства други освен с тия, с които ние имаме изявления, декларации, обръщения към президента. Ето завчерашния, от вторник… позиция на партията е изпратена на президента с настояване да свика консултативния съвет. Какво да направим? Да отидем да манифестираме пред президентството. Какво да направим?

Водещ: СДС обяви, че ще търси подкрепа за внасяне на вот на недоверие по 4 теми, ако не се лъжа, срещу правителството. Вие ще се…

Ив.Костов: Всички тези 4 теми заслужават вотове. Те повтарят някои наши атаки. Ние считаме, че много по-полезно, всъщност ние още когато предизвикахме общите действия по здравеопазването, опита да се стигне до изслушване на министър-председателя за краха на държавната политика на здравеопазване, още тогава заявихме, че може да се стигне до вот на недоверие. Ако трябва да заявя позиция сега, моето предпочитание, ние нямаме още формирана позиция, моето предпочитание е поотделно да се искат вотове за недоверие, за да може да бъде атакувана всяка тема. Хората да чуят, колкото се може повече, за кризата в здравеопазването, общопризната от всички журналисти, от всички политици. Вече никой не казва, че няма криза. За състоянието на политиката по енергетика… това е безобразие, което става. И с “Топлофикация”, и с какво ли не. За вътрешния ред и сигурност, където се проваля министър Румен Петков и ето тук претопля стари манджи да ги сервира на публиката. Има за какво да се задават. Но единствената сила на нашата опозиция в момента е да може аргументите й да се чуят от хората. Защото, ето, ние говорим за Бургас-Александруполис, българското общество мълчи. Къде е, питам, Михо Миков да застане ето тук на този стол и да дебатира с мене каква е огромната полза…

Водещ: Г-н Михаил Миков ли имате предвид?

Ив.Костов: Да, извинете…

Водещ: Председателя на парламентарната група на социалистите.

Ив.Костов: Съжалявам за тази грешка на езика. Но да седне и да защитава. Мингова, къде е г-жа Мингова да защитава тази политика? Да каже, ама много са полезни тези 25 или 35 милиона долара. Заслужава си да подложим на риск българското Черноморие. И трябва да трансферираме суверенитет по посока на Русия, защото тя е велика сила. Нека дойдат да го кажат. Ама да го кажат в мое присъствие.

Водещ: Ами ще ги поканим, ще ги поканим…

Ив.Костов: Ама да го кажат в наше присъствие, да видим как ще се получи.

Водещ: Ще ги поканим на една дискусия.

Ив.Костов: Защото се крият, никой не защитава тази политика. А тази политика е официална българска политика, правена абсолютно на тъмно. Кой знае параметрите на този договор? Никой не ги знае. Ето, ние сме политици, трябва да сме информирани. Ние не знаем параметрите. Как може да не знаем параметрите на договора за газта. Аз съм български потребител, не знам какво ме чака през април, не знам какво ме чака през юни. Аз консумирам газ и сигурно все повече ще са такива като мен.

Водещ: Добре. Тук слагаме точка. Иван Костов в студиото на “Денят започва” с коментари около това преориентира ли се българската политика. Една дума накрая. Във форма ли ви се вижда тройната коалиция?

Ив.Костов: Не, не, защото не бранят политиката. Това, което вършат, тази продажна политика, никой не я защитава. Това показва, че всички се разграничават, разбягват се вече от нея. Никой не защитава хей тези предателства, за които говорим.

Водещ: Иван Костов в студиото на “Денят започва”.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Декларация на Националното ръководство на Демократи за силна...
На свое заседание, проведено на 17.06.2024 г., Националното ръководство на Демократи за силна България...
Атанас Атанасив: В 50-ото Народно събрание ПП-ДБ остава...
На първо място искам да благодаря на хората, които гласуваха в неделя. На тези,...
Людмила Илиева: Всяка от битките, които ми се...
Уважаеми жители на област Велико Търново, благодаря за доверието и честта, за трети път...
Кристина Петкова: Каквото и да предстои вярвам, че...
Изчаках да минат първоначалните емоции след нощта на изборите, за да избегна първосигнални реакции....
Йордан Иванов: Ще продължа да правя срещи, да...
Скъпи пловдивчани, Искам да ви благодаря. За трети пореден път имам честта да бъда...