Иван Костов: Видя се, че Бойко Борисов не принадлежи към десницата

Водещ Николай Бареков: Темата на разговора в нашето студио – може ли законово да бъде прочетена истината в архивите на бившата Държавна сигурност? Днес една от опозиционните партии – “Демократи за силна България” внася за разглеждане в пленарна зала в парламента закон, чрез който всички архиви на бившите тайни служби по времето на тоталитарната държава могат да бъдат извадени на светло и всеки един български гражданин с определен регламент да има свободен достъп до тях. Образно казано – никой да не изпада в моето положение и в положението на колеги журналисти, като примерно колегите от “Дарик” радио, да чака в продължение на седмици министър да си свърши работата и да му отговори писмено на въпроса има ли данни за някого или няма такива данни.

Гост в нашето студио е лидерът на “Демократи за силна България” Иван Костов. Добро утро, господин Костов.

Иван Костов: Добро утро.

Водещ: Какъв е вашият политически анализ, като, разбира се, основните две страни на въпроса са причините и следствието, на голямата обществена драма, бих я нарекъл, драмата с разсекретяването, частичното, на досиетата на Държавна сигурност, така наречените?

Ив. Костов: Първо, самите управляващи, ще започна оттам, самите управляващи признават, че има много силен натиск от Европейския съюз.

Водещ: Господин Румен Петков го направи в нашето студио.

Ив. Костов: Причината за натиска е това, че в Европейския съюз си дават ясна сметка, че българската Държавна сигурност се е занимавала организирано с контрабандни канали, с наркотици, с оръжие, че се е занимавала с престъпна дейност и че тази престъпна дейност от държавна се е приватизирала и същите тези водещи офицери и агенти в момента са заели ключови икономически позиции, ключови позиции в обществения и политическия живот. По този начин те си дават ясна сметка, че генезисът на организираната престъпност е в Държавна сигурност, там трябва да се търси обяснението за прането на пари и за корупцията в България, които са основните критики в доклада. Затова натискът от страна на Европейския съюз е много силен. Как се отговори на този натиск, вие сте прав, отговори се по един крайно некомпетентен начин. Забърка се отново една каша, която имаше за цел, от една страна, да удовлетвори европейския интерес и желанието на европейците, от друга страна, да скрие нещата, и накрая – пред българската общественост да предизвика отвращение от тази тема, поредното оклеветяване, поредното омерзяване…

Водещ: Инсинуации, слухове и т.н.

Ив. Костов: …обвинения за морално… морални обвинения и т.н.

Водещ: Но една тема, която не интересува хората, според позицията на част от политиците…

Ив. Костов: Така, една тема, която уж не интересува хората. Само че… дори беше разиграна една роля от министър Петков, друга роля от президента Първанов. Но това не можа да спре да се появи големият натиск да се отворят досиетата. На практика общественото мнение не се увлече по играта този път на БСП, а преобладаващото мнение е хайде, стига толкова.

Водещ: Между другото, за пръв път се роди мощна, така, гражданска идея, или как да го нарека, за отваряне на всички досиета.

Ив. Костов: Това е най-положителното.

Водещ: На практика академичните среди този път се вдигнаха, а пък и журналисти, и т.н., дори социолози…

Ив. Костов: Вижте, това е най-положителното нещо, което се случва по този въпрос в последните 15 години, вече отвсякъде гласовете станаха много мощни. По този начин процесът излезе от контрола на Българската социалистическа партия на такова полузамазване, полуманипулиране, полунаказателно действие срещу определени журналисти и се превърна в общо движение за отваряне на досиетата. В това отношение аз искам да кажа, че ние сме внесли отново проектозакон, който по подобие на начина, по който бяха открити досиетата на Секуритате в Румъния, да бъдат отворени и да бъдат осветени. Аз тук искам да кажа сега два елемента важни от този закон – да се създаде отново специална комисия, която да освети ключови постове политически, обществени, в медиите, в социологическите агенции, в местната власт, в държавната администрация, да бъдат осветени, за да стане ясно…

Водещ: Говорим за различен подход към един тип хора и към друг тип хора, тоест тези, които са публични личности, са в друг…

Ив. Костов: Тези, които са на публична…

Водещ: …периметър, публичен…

Ив. Костов: …изпълняват важна публична роля и влияят на общественото мнение, те трябва да бъдат осветени, за да е ясно примерно, както стана ясно, че двама от най-яростните клеветници, мои лично и на моето управление като господин Тошо Тошев и Кеворк Кеворкян са сътрудници на Държавна сигурност. Тези неща имат значение, защото по този начин хората, непредубедените хора и честните хора, си дават сметка кой е източникът на информацията и си дават сметка, че това е част от организирано…

Водещ: Чакайте само да ви попитам тук и другата гледна точка на въпроса, като назовахте двама от журналистите. Как ще коментирате моралния казус, пред който сега е изправен колегата Коритаров, който е един от видните, и до момента представител на демократичната общност журналисти в България?

Ив. Костов: През закона, през закона, който сме внесли, това изглежда така – водещ журналист трябва да бъде осветен от комисията по досиетата, която ние предлагаме да се създаде. Тоест трябва да се каже истината за него. А най-добре е това, което вие го призовахте той самият да излезе и да разкаже всичко за себе си. Това е. Но трябва да са ясни тези…

Водещ: Моралният казус е много тежък, господин Костов. Обществото няма как да…

Ив. Костов: Аз разбирам, че е тежък.

Водещ: …преживее морален катарзис, ако не бъдат отворени архивите и жертвите там, и виновниците не преживеят своя морален катарзис.

Ив. Костов: Вижте, въпросът ви не е съвсем точно формулиран. Моралният катарзис не е за българското общество. Българското общество не се състои от агенти на Държавна сигурност и от сътрудници. Ако има морален катарзис, той трябва да се преживее от тези, които ще бъдат осветени, за които ще стане ясно, че са били водещи офицери от Държавна сигурност, които са манипулирали хора, които продължават да манипулират тези хора, и ще стане ясно през какви инструменти и с какви средства това се е правило. Тези хора трябва да си получат заслуженото, те трябва да бъдат отстранени от позициите, които заемат в българското общество. Не морален катарзис, а отърваване от хората, които свързват политическата власт с организираната престъпност.

Водещ: Кой да ги отстрани тези хора, нали не предлагате закон за лустрацията, защото това пък би било вече доста недемократично 17 години след края на комунизма?

Ив. Костов: Да, но ние предлагаме всяка политическа изборна длъжност, и на висши ръководни постове в държавната и общинската администрация, хората, които ще ги заемат предварително да преминават през такъв тест, да бъде разкрито дали те са били сътрудници на Държавна сигурност и ако са били, този, който ги избира, нека поеме отговорността, че предлага и назначава на определени важни политически постове в държавата, или административни постове, служители на Държавна сигурност.

Водещ: Логичен въпрос е защо вие по време на вашето управление изнесохте целия архив в Държавния архив, а както казват сега вашите опоненти… може би се е възползвало вашето управление от доносниците, които са били в тогавашните редици на СДС?

Ив. Костов: В медиите вече се изнесе информация, че 67-68 хиляди, 68 500 досиета са разкрити по време на наше управление. Това са 44 хиляди досиета на кандидати за кметове и общински съветници по време на избори, 23 хиляди досиета са отворени от хората, които са си ги поискали, и 1500 на хора, които са били на ключови места в политическия и обществения живот. Този процес щеше да продължи, ако не беше закрита комисията “Андреев”.

Водещ: Сам казвате за слуховете и инсинуациите, които могат да опорочат процеса. Що за политическа стъпка е коментара, който пожела вашата партия да направи държавният глава – дали знае и дали е агент “Гоце”?

Ив. Костов: Ами, редно е…

Водещ: Това не беше ли един, така, стопроцентов слух, превърнат в политически аргумент от ваша страна?

Ив. Костов: Нека той да отговори дали е сътрудничил на Държавна сигурност. Няма как Румен Петков да отговаря вместо него, защото Румен Петков няма достъп до досиетата на разузнавателните служби на Българската народна армия от онова време, няма как да познава и досиетата на бившето Първо главно, които сега се съхраняват в Националната разузнавателна служба, няма как да познава досиетата на Националната служба за охрана, бившето УБО, което също беше управление…

Водещ: Вие знаехте ли нещо по този въпрос, та питате, господин Костов?

Ив. Костов: Знам, знам…

Водещ: Какво знаете?

Ив. Костов: …че е длъжен президентът да отговори. В момента той трябва да застане на политическа позиция, той трябва да поеме отговорност, защото ако се приеме законът, който ние предлагаме, неговата позиция ще бъде осветена, тази комисия ще трябва да каже за него. Затова е по-добре той да се ангажира сам.

Водещ: Вижте какво се получава на практика – ако този въпрос го зададе някой журналист, който, да речем, има средна информираност по въпроса, каквато е и моята, аз нямам достъп до тези архиви, би било наистина проява на някакво любопитство, включително и нездраво, но човек като вас, който 4 години е бил начело на държавата и, бих казал, е имал достъп до информация, която държавата крие в своите недра, да задава този въпрос, означава, че знае нещо, освен ако съвсем не е, така, не се е поддал на вълната от слухове?

Ив. Костов: Никога не съм се интересувал за досието на Георги Първанов, защото съм уважавал ролята му на опонент на управлението ми. Той беше водач на Българската социалистическа партия, която беше основният опонент. Да се интересувам от досието му означаваше да сляза на едно ниво, на което аз никога не съм слизал…

Водещ: Няма ли сте информацията, с която да тръгнете към това питане?

Ив. Костов: Но информацията, за която вие казахте, която вие казахте, че я няма в медиите, всъщност ние я взехме от медиите. Ние питахме нещо, което беше публикувано в медиите.

Водещ: Между другото за първи път…

Ив.Костов: Защото, за да се публикува нещо. ..

Водещ: …тази тема беше повдигната от Едвин Сугарев, ако трябва да бъда точен, в персонално качество.

Ив. Костов: Но имаше и публикация в медии.

Водещ: Не беше ли пак желание от ваша страна да бъде коментиран слух, като разказахте за евентуална връзка на силов министър в българското правителство с подземен бос, или пак е било изказване на основата на някаква инсинуация, която…

Ив. Костов: Това също беше публикувано в медиите. Аз просто казах как трябва да се процедира в този случай от страна на министър-председателя. Ако има информация в медиите, той е длъжен като министър-председател да я провери и трябва да я провери по следния начин да се обърне към своите специални служби и към партньорските специални служби, и да попита, да разбере имало ли е такова нещо и да затвори темата.

Водещ: То би било по-лесно това, отколкото да иска заснети материали от камери в разни задгранични хотели, както предложихте първия път.

Ив. Костов: Да, или да поиска… Това е по-лесният начин – просто да поиска от камерите извадка, защото има съмнение, и това е също другият начин да се разбере. Междувпрочем във Виена не са били чак толкова много български министри, местата, където те са посещавали, са известни, така че няма как един министър-председател, който има искрен интерес да разкрие това нещо, да не се добере до него за броени часове. Освен това президентът също знае тази информация, няма как, и би трябвало да се е поинтересувал.

Водещ: Така ли?

Ив. Костов: Защото все пак български министър…

Водещ: Откъде е знаел, от медиите е прочел или просто от някъде другаде?

Ив. Костов: Първо от медиите, от сводките от медиите, които му се дават. И второ, от докладите, които той получава, наравно с министър-председателя, от всички специални служби.

Водещ: Т.е. специалните служби са засекли такава среща според вашата информация?

Ив. Костов:Ако са засекли, трябва да има информация.

Водещ: Ако са засекли?

Ив. Костов: Освен това той би могъл…

Водещ: Може и да не са засекли.

Ив. Костов: Той би могъл да попита чуждестранните, партньорските представители.

Водещ: Питах вътрешния министър по този въпрос, той беше гост в нашето студио, каза, че не би коментирал подобни слухове, тиражирани от Иван Костов и генерал Атанасов. Останах с впечатлението, че той твърди, че такава среща не е имало или поне той няма информация за нея.

Ив. Костов: Това твърди той. Но той твърди много недоказани неща и много неверни неща, както се оказва напоследък. Например той твърди, че някой не е бил агент или сътрудник на Държавна сигурност, предишният ви тук гостенин в студиото каза, че той няма как да знае дали този е бил или не е бил, дали първите трима в държавата са били или не са били това каза господин Методи Андреев. Така че този човек, който си позволява да твърди неща, които не може да твърди, той не е достатъчно сериозен източник на информация по който и да е въпрос.

Водещ: Да продължим тази тема с предстоящите президентски избори. Очевидно нещата, които се случват в настоящия момент…

Ив. Костов: Впрочем имаше един…

Водещ: …не са никак случайни.

Ив. Костов: Впрочем имаше един любопитен детайл. Генерал Илиев, главният секретар на Министерството на вътрешните работи, се опита също да се включи в изпирането на тази информация, т.е. прочистването, казвайки, че няма никаква информация, но той забрави за себе си, че той беше човекът, който каза, че полицията не е употребила сила и не е убила Чората, а всъщност тя впоследствие се оказа, че полицията е убила Чората.

Водещ: От думите ви разбирам, че вие не вярвате на…

Ив. Костов: Значи човек, който веднъж явно лъже, той просто става лъжливо овчарче, не може да му се вярва.

Водещ: Как третирате поведението на столичния кмет Бойко Борисов, който откровено през последните няколко дни се заигра с държавния глава Георги Първанов, цитирам информация от негови изказвания: Борисов се отрече и от царя, чака Първанов да му пристане. Основната си оферта на президентските избори, пише вестник “Сега” във вчерашния си брой, Борисов отправи към Георги Първанов. Щял да го подкрепи за втори мандат, ако той се откаже от тройната коалиция и се съгласи на предсрочни парламентарни избори след влизането ни в Европейския съюз. Как тази информация се отразява на бъдещи общи действия между десницата, към която принадлежите и вие, и Бойко Борисов, към която се стреми да бъде и той, част от нейния…

Ив. Костов: Тази информация показва какъв е Бойко Борисов, че не принадлежи към десницата.

Водещ: Как тълкувате начина, по който той. ..

Ив.Костов: Само така…

Водещ: …поставя условия…

Ив.Костов: …по никакъв …

Водещ: …и към десницата, и към президента Първанов? Той и към вас постави условия.

Ив. Костов: По никакъв… Първо като изключителна наивност… да се твърди, че кръстникът на това правителство трябва да се отрече от него, е просто една нелепица. Всички знаем, че Първанов направи това правителство, и сега да му се казва да се откаже е просто наистина израз на политическа незрялост или много голям…

Водещ: Как тълкувате този ход – само като глупав ход или има някакъв подтекст?

Ив. Костов: Като популизъм от най-лоша проба.

Водещ: Възможно е да има…

Ив. Костов: Или просто някой може би така си говори, от привържениците бившите на БСП, които казват, абе защо нашият Георги не се откаже от това правителство, ето ги, вижте докъде водят, ето го Доган агент на Държавна сигурност… Впрочем това е стара новина, тя беше изнесена в Народното събрание в периода 1997-2001 г. Та те си говорят така хората и той, ами, той говори по същия начин.

Водещ: Като хората. Ето, но може и да има скрит подтекст.

Ив. Костов: Опитва се да им привлече електората.

Водещ: Може да има и скрит подтекст. От една страна, той може да дава…

Ив. Костов: Скритият подтекст е към избирателите на БСП елате, аз съм вашият човек, ето, аз казвам това, което вас ви вълнува.

Водещ: Да поразсъждаваме обаче още малко в тази логика, господин Костов. Възможно е той да ви плаши, възможно е Бойко Борисов да плаши десните и така да ви амбицира да се стремите към него…

Ив. Костов: О, да, да…

Водещ: …като ви казва, че ще отиде в отбора на държавния глава, от една страна, а, от друга, може би създава големи очаквания към държавния глава и в следващия момент може да се появи като негов конкурент на президентските избори и да каже – ето, аз поставих условие, не го изпълни, ето ме сега, тук съм, пред вас, гласувайте за мен. Две възможности. Но те не са толкова смешни.

Ив. Костов: Много са ми забавни и двете. Не знам.

Водещ: Какво ще правите, ако все пак Бойко Борисов реши да се кандидатира и наруши…

Ив. Костов: Ще се изправим срещу него с единен кандидат.

Водещ: Имате ли такъв?

Ив. Костов: Ще има такъв кандидат със сигурност.

Водещ: На десницата?

Ив. Костов: Да.

Водещ: Без ГЕРБ?

Ив. Костов: Ще има такъв кандидат на десницата, а ГЕРБ може да го подкрепя, може всички обществени организации, които са против това управление и виждат, че то е слабо и че не е добро за България, да го подкрепят, и ще бъде най-добре така да стане. Това трябва да бъде човек, който да обедини максимално и да бъде човек, който не се плаши от маневрите на Бойко Борисов.

Водещ: Може и да ви е смешно, но всъщност Бойко Борисов много ви помогна и на вашата позиция с това поведение през последните си няколко дни. На практика той се опитва да каже, че ДСБ е било право.

Ив. Костов: Ами разкри, че сме били напълно прави.

Водещ: Да, като го иска това априори от десницата, понеже няма как да си десен, а да подкрепяш, да речем, левица.

Ив. Костов: Знаете ли, постепенно много тези на ДСБ стават общоприемливи, което е радостно за нас. Тезата например за отварянето на досиетата по начин, по законов начин, която ние сме записали в договора за силна България, вече става общоприемлива, с много други идеи е така… на “Демократи за силна България”. Затова аз много се радвам впрочем, че това е била една правилна политика в момента, в който тя е замислена и е започната.

Водещ: Дали така обаче мислят вашите основни партньори? Какво казва Петър Стоянов в нашето студио само преди няколко дни? Той каза – ако Бойко Борисов се кандидатира за президент, това е новият президент на Република България и ние трябва да се съобразяваме с този факт – това бяха неговите думи. Доста по-различно от това, което казва Иван Костов тази сутрин.

Ив. Костов: Аз съвсем така …

Водещ: Седеше на вашето място и пак така по това време на разговора той го каза.

Ив. Костов: Съвсем не е скрито от вашите зрители, че между десниците, представители на десницата има съществени различия. Това, за което сме се обединили, е единния кандидат, а не да имаме общо мнение…

Водещ: Точно тук се различавате. Петър Стоянов казва…

Ив. Костов: …а не да имаме общо мнение по отношение на Бойко Борисов или по отношение на управляващите, или по отношение на ДПС.

Водещ: Ама вие точно тук се различавате, с единния кандидат. Той казва…

Ив. Костов: Ние сме се обединили само за едно – да имаме единен кандидат. Петър Стоянов стои категорично зад идеята да има единна кандидатура…

Водещ: Но казва, че той може да е Бойко Борисов, примерно, с това изказване?

Ив. Костов: Ние имаме редовни консултации на ниво председатели на партии и членове на Европейската народна партия. Тази седмица ще имаме, сега, буквално тези дни ще имаме нова консултация. Така че неговата позиция, поне заявената пред нас, е твърдо в подкрепа на единната кандидатура.

Водещ: Той каза и още нещо, че ще има нови кандидати за президент в рамките на десницата. Стоите ли зад това твърдение?

Ив. Костов: СДС може би ще издигне нов кандидат, а ние четиримата търсим общата кандидатура, която да представи останалите в…

Водещ: Т.е. и вие допускате издигане на нови кандидати? Допускате?

Ив. Костов: Търсим в момента четиримата такава кандидатура, зад която да застанем.

Водещ: Щом търсите, значи нямате?

Ив. Костов: Имаме нещо предвид.

Водещ: Имате нещо предвид?

Ив. Костов: Имаме нещо предвид.

Водещ: Нещо по-различно от това, което знаят в публичното пространство?

Ив. Костов: Общо взето имената, които стават за десен кандидат, те са известни в публичното пространство или по някакъв начин…

Водещ: Имате нещо предвид по-различно от това, което до момента е номинирано като личност?

Ив. Костов: Това, което до момента е номинирано, то е номинирано. Но по искане на СДС ние сме удължили този срок, за да могат те да потърсят още веднъж своето предложение и едновременно ние четиримата продължаваме да търсим кандидатура, която да ни обедини.

Водещ: Това е новината, която каза Иван Костов в нашето студио. Добавям само, че ДСБ напълно очевидно подкрепя тази идея да се търси нова кандидатура за общ единен кандидат-президент на десницата, уважаеми зрители.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Радан Кънев: Проблемът на българските политици със Зелената...
Бюджетът на ЕС все по-ясно се движи в посока на политика и приоритети. Няма...
Йордан Иванов: Това, което ще използвам в тази...
В последните девет месеца видяхме как парламентът се превърна в поле на разправии и...
Любен Иванов: Благодарение на регионалната политика на кабинета...
Съвместно с общините работим по проекти за над 100 милиона лева, заложени за изпълнение...
ПП-ДБ откриха кампанията си в София: Имаме мнозинство...
Коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ откри предизборната си кампания с мултимедиен разказ за...
Атанас Атанасов: ПП-ДБ сме единствената политическа сила, която...
Няма да се борим за оцеляване на тези избори, ние ще се борим за...