Иван Костов (+ВИДЕО)

Водещ: Днес имаме рожденик в студиото и това е г-н Иван Костов. Честит рожден ден, да сте жив и здрав.
Иван Костов: Само това не бях правил.
Водещ: Да гостувате в студио на рождения си ден?
Иван Костов: Да.
Водещ: Ето, винаги има първи път. Кое беше най-хубавото пожелание, което получихте от сутринта до сега?
Иван Костов: Обадиха се двамата ми внука.
Водещ: Какво ви казаха те? Нещо сладко, по детски?
Иван Костов: Те не са много изобретателни – здраве, живот, късмет, щастие. Но за момчета, това е много.
Водещ: Имаше опасност да посрещнете рождения си ден снощи в парламента. Доста до късно стояхте и снощи. Разочарован ли сте от края на парламентарната сесия и от всичко това, което се случи, особено с очакваното изказване на г-н Цветанов, което така и не се състоя?
Иван Костов: Да, той не събра куража да вземе думата и да каже нещо. Каквото и да каже, но нещо да каже. И това позволи на опозицията да вземе инициативата, да му покаже, че всъщност Народното събрание е важният фактор, а не той, и че ще го изслуша, когато иска, а не когато той реши. Изобщо имаше едно такова мерене на сили, в което на края, за съжаление, спечели БСП, ДПС и подкрепящите ги независими от РЗС. Това беше лош финал и помрачи в голяма степен, освен това е в някаква степен унизително и за министъра.
Водещ: От страни цялата тази ситуация изглеждаше малко като театър, да ви кажа честно. Министърът хем го има, хем го няма, хем да се изкаже, хем да не се изкаже. Някак си не стоеше много сериозно цялото това нещо.
Иван Костов: Така е. Вижте, по начало политическият живот е един голям театър. В смисъл, има роли, има действие, има сценарий, има интрига, има какво да се гледа. Всъщност, това е, така да се каже, мястото, от където хората гледат и си извличат поуки за себе си, какво трябва да правят и какво не трябва да правят. Така е в демокрацията, това е някакъв кондензат на обществения живот. В този смисъл, лоши актьори трябва да добавим към вашите думи. Не бяха убедителни водещите фигури никак.
Водещ: А защо в крайна сметка министър Цветанов не пожела да се изкаже, според вас, след като излезе експертизата? Да, не е официално огласена, но все пак самите участници в нея казаха какво има написано черно на бяло. Този скандал ще помръкне ли така някак си с идването на празниците и почивката на Народното събрание?
Иван Костов: Аз във вашето студио казах, май че за пръв път, че вече има отчаян полицейски натиск.
Водещ: Така беше.
Иван Костов: Той се трансформира вече, обаче в полицейско насилие. Това е големият проблем. Трябва да знаят, обаче и г-н министърът, и неговият политически кабинет, и г-н Калин Георгиев, и г-н Флоров, че това, което европейците мразят повече от корупцията и от организираната престъпност, е полицейското насилие. И това, което ги очаква, е, че вероятно опозицията ще ги атакува в Европейския парламент именно по тази линия. Защото те няколко пъти прекрачиха прага и то по брутален начин. И това се отнася не само за министъра, а и за целия му екип. Нека чуят това предупреждение, то е много сурово. Това няма да се прости, ако се допусне още един път. Трябва да го знаят, няма да им прости политическата класа в бъдеще, каквото и да се случва. В края на краищата ние живеем в демократична държава и ще я защитаваме всички тази държава. Демокрацията е над всичко.
Водещ: В конкретния случай имаше доста любопитни моменти, като например, че ние вчера в нашето студио разбрахме, че експертизата е била готова още на 18-ти, след това е пътувала неясно колко дни до Велико Търново, след това от прокуратурата казват – то има експертиза, но тя по никакъв начин не доказва невинността на лекарите, евентуално ще се иска втора експертиза и т.н. Някъде съзирате ли в цялата тази история някаква политическа нишка?
Иван Костов: Безспорно. Това, което направи като титанично усилие прокурорът, кой е, не го знам, аз даже не искам да знам кой е, но този човек подготви позиция за защита на министъра, именно за приложеното полицейско насилие, което е абсурд. И знаете ли, извлече от протоколите само това, което може да създаде двусмислено тълкувание, но то се обръща и то срещу заключението, че докторите умишлено са умъртвили. Този текст, който е изваден от секретност, точка 4-та касае само един от трите вида анализи, на които е бил подложен плодът, и той заключава, че са направени всички усилия той да бъде оживен, в смисъл, да живее. Това казва, но казва, че това е довело до повреждане и невъзможност да се направи морфологичен анализ. Но след това е направен хистологичен анализ, направен е анализ на кръвта. Така че този прокурор просто е прочел това, което е изгодно и до последния момент готвеха защитна позиция за вицепремиера Цветанов. Не ми се говори за тази работа.
Водещ: Това ли е причината за изчакването, всъщност?
Иван Костов: Да и това беше причина за изчакването и всичко това накрая, обаче отеква в следното, че целият кабинет не се справя със задачата си във връзка с защитата на общата европейска граница. Голямото събитие, голямото, това, което е най-тревожното, е, че няма да влезем в Шенгенската зона.
Водещ: За Шенген ще поговорим след малко, но аз искам само да довършим тази тема със следното. Разбра ли се в крайна сметка, защо е бил подслушван д-р Кожухаров, който е шеф на болницата?
Иван Костов: Не, не знам, аз не знам.
Водещ: Вие задавахте ли такива въпроси?
Иван Костов: Да, задавахме, но няма кой да отговори, нито кой да ни даде самата експертиза. Това, което не стана снощи, но ще стане – Народното събрание ще извика този министър на вътрешните работи и ще го изправи да отговаря на въпроси. Той няма къде да ходи.
Водещ: Той ли е човекът, който трябва да понесе политическа отговорност за този скандал?
Иван Костов: Специално за този скандал, разбира се. Защото той може емоционално да бъде разбран – така са му докладвали, той се е възмутил, накарал ги е да действат, но е допуснал маса грешки. Без експертиза нахлува в процес, който не е негов, който е на Министерство на здравеопазването, което е на самите здравоохранителни органи, на съдебна медицина. Нахлува там и прилага насилие. Полицейщина. Това е полицейско насилие от където и да го погледнете. Така не се прави. Пак повтарям, България е демокрация.
Водещ: И в крайна сметка, какво очаквате да се случи след подновяване работата на Народното събрание през 2011 година и как ще завърши този, целият казус?
Иван Костов: Този казус ще завърши с изваждане на истината от съдебномедицинската експертиза. Ще стане ясно, че полицията е приложила насилие, което вече предварително ни е ясно. Министърът трябва да се извини и то с максимална откровеност и сърдечност, и трябва да даде гаранции, че и той, и целият му екип, да не повтарям имената, хората, към които се обърнах, те да не мислят, че са анонимни, защото всички те са отговорни и ще бъдат еднакво отговорни за следващия случай на полицейско насилие. Не може така. Това не е начин. Трябва с разбиране към хората, с уважение към тяхната личност. Няма нужда да ги просвате на пода. Защо трябва да се насилва една лекарка, която е беззащитна, която няма оръжие, как може да я събличат, защо я събличат? В какъв свят живеят? Това е нетърпимо, просто трябва да го знаят. И ако хората им не са възпитани, не са обучени, да минат през обучение, да минат ако трябва и през възпитание – да знаят какво могат да си позволят със свободен български гражданин и какво не могат да си позволят. Не могат да просват на пода за щяло и не щяло. Нали така? Знаете ли, обаждаха ми се хора, наши съмишленици, казват – г-н Костов, аз съм в еди коя си болница, и при нас има мъртво родени плодове от родилки и са във фризера, значи ли, че ще дойдат сега, ще ни арестуват нас и ще ни вкарат в затвора. Това са абсурди. Много некомпетентни хора ни управляват, трябва да е ясно. На всички български граждани ще кажа, че 9 промила от българските новородени всъщност умират. Ние губим. Това е най-сериозната причина ние да се стопяваме като нация. Ако при нас 5 промила умират, ние ще имаме положителен прираст. А при нас умират почти 10%. От тези 10%, 9% са мъртво родени още в майката. Т.е. ето този случай, т.е. това е масово нещо, това се случва непрекъснато. Откъде изкача изведнъж полицията в този случай, представете си? Как може една наистина тъжна, но все пак практика, да се превръща в един потопяващ ни скандал и всичко това дава такива козове на опозицията? Е това, е непонятно.
Водещ: Сам започнахте темата за това, че ще ни отложат за приемане в Шенгенското пространство. Четох някъде ваше изказване, че отлагането ни е предсрочно и това е проблем, и трябва да се разделим от Румъния. Това ли е спасението, всъщност, в момента?
Иван Костов: Това казахме ние вчера. Аз искам да кажа на министър-председателя, че не трябва да се предава. Той вчера се беше предал на летището, като прочетох това, което говори. Той се беше примирил, че ние сме опаковани с Румъния. Румъния не признава и не охранява границата си с Молдова. Румъния се държи по специален начин с Молдова. Това е един много частен случай в ЕС. И ние трябва да бъдем разделени от Румъния. Така, както ние успяхме да разделим България от Румъния, когато свалихме визите. Ние получихме специално третиране и то точно от Франция навремето, за да свалим визите. И ги свалихме преди Румъния. Това, същото, би трябвало да е по силите и на това правителство. Щом ние сме го направили и те трябва да го направят. Има много силен посланик във Франция. Вярно е, че има абсолютно провален посланик в Германия.
Водещ: Това покрай историята с досиетата и хората от ДС?
Иван Костов: Да, покрай историята с досиетата. Той е, както всички останали, вече с отнета представителност. Правителството е заявило, че ще го връща. Т.е. той не може да влезе вече и да бъде приет на сериозно от която и да е германска институция. Как този човек ще помогне Германия да върне положителното си отношение, което вероятно сме загубили? Защото си спомняме, Меркел беше тук, даде силна подкрепа на Бойко Борисов. Никой не е очаквал …
Водещ: Да, но тогава тя също не каза ясно и категорично за Шенген почти нищо, въпреки въпросите, които й бяха задавани. Мълчеше си.
Иван Костов: Да де, ама управляващите оставиха впечатление, че имат подкрепата на Германия. Каква подкрепа сега с този посланик ДС? Немците просто това не могат да го приемат като нормално нещо.
Водещ: Смятате ли наистина, че този скандал влияе на това решение?
Иван Костов: Задавам въпрос на президента. Как, г-н президент, вие като върнете на живот тези хора, при положение, че им е отнета представителността, как ще се прави външна политика? Ако президентът сега не приеме настояването на правителството, той ще превърне тези дипломати в зомбита. Те ще стоят, ще се движат, а всъщност няма да могат да изпълняват функцията си, няма да бъдат дипломати, защото не представляват правителството на Република България. Той трябва да схване с каква битка се захваща и трябва да спре тази битка веднага, защото в такъв ключов момент, това ще го тълкуват всички хора като опит да бъде саботирано влизането ни в Шенген. Влизането ни в Шенген е голяма цел на българската политика и ние трябва да направим всичко възможно. И аз за това казвам, че има изход. Министър-председателят да не се отчайва. Той трябва да направи всичко възможно да убеди Франция. Има силен посланик във Франция, много авторитетен човек, който може да изпълни тази мисия, стига да усети гърба на цялото правителство, да ни отделят от Румъния и поне за нас да бъде срочно отлагането. Примерно, да влезем през септември, шест месеца или девет месеца по-късно. Но да кажат – за вас е до тогава. Само че, преди повече от месец ние публично заявихме, че оценката за това, справя ли се кабинетът с голямата задача – битката с престъпността и корупцията – ще бъде влизането в Шенген. Преди това е имало много разговори с ГЕРБ, в които ние сме се опитвали да фокусираме вниманието им върху това. Не влизането в Шенген е оценка за цялостната политика. Вижте как формулират писмото Германия и Франция.
Водещ: Да, на какво отдавате това? Да, за Франция, хайде да кажем, че те не ни долюбват исторически по принцип, но германците?
Иван Костов: А защо ни долюбваха по наше време, защо ни отделиха от любимата Румъния и все пак ни дадоха визи? Защото Франция е велика европейска демокрация, защото те могат да направят такива неща. Да не мерим с нашия аршин Франция, нали?
Водещ: Но по-особеното беше обръщането на позицията на Германия, на която ние винаги сме разчитали. Само този скандал с ДС агентите ли е в основата на всичко?
Иван Костов: Ние публично обявихме преди малко повече от месец причините. Причините са следните. Съдиите пускат от затвора контрабандисти, които всички знаем, че тровят Европа. Онзи кюстендилски съдия, който въобще не си дава сметка къде се намира, този, който пусна от затвора обвинените т.нар. Галеви, това е една от основните причини. Това казват дипломатите. Втората причина – ако вие сте корумпирани, как ще пазите границата през защитата на визовия режим? Т.е. вие как прилагате механизмите за защита на границата? Защото крайният механизъм е съдът. Съдът пази от контрабанда европейските граници. Ами при нас няма съд, който да пази от контрабандата европейските граници. При нас ги пускат съдиите и не си дават сметка какво вършат въобще. Тези хора не са за тук да съдят. Те трябва да ходят в някаква друга държава, която е извън ЕС. Значи ние нямаме цялостните механизми да приложим тези технически средства, иначе които ги има по границата, за да ги доведем до край. Защото европейците се чувстват сигурни през закона, а не през нечий бабаитлък или биене в гърдите.
Водещ: От другата страна, пък когато управляващите се опитват по някакъв начин да се намесят в работата на съда, веднага биват атакувани за това, че съдът е нещо независимо и не бива по никакъв начин да се нарушава разделението на властите.
Иван Костов: Да ги атакуваме всички. Да ги атакува президентът, а не да пази тези бивши сътрудници на ДС. Той досега нито един път не се е произнесъл, нито един път не е упражнил натиск. Кой е главен прокурор? Негов бивш съветник. Кой е председател на Касационния съд? Негов бивш съветник. Негови кандидатури са, избрани без практически, втория, без никакъв конкурс. Той наложи тези решения. Той нито веднъж не се е обърнал към този съд. Той е, един вид, човекът, носещ отговорност. Кога сте го чули да каже нещо по този повод. И аз пак ще кажа, това трупа подозренията, че президентът е заинтересован България да не влиза в Шенгенското пространство, може би, за да се реализират някакви други проекти, на други държави тук. Вижте в каква клопка е затворено правителството. И вижте колко мини избухват под краката му непрекъснато.
Водещ: Вчера президентът, между другото, каза, че имаме слаб премиер. Как ще коментирате тези думи?
Иван Костов: И абсолютно провален президент, бих добавил. Абсолютно провален президент, абсолютно, кКойто се сърди, че не получил една безименна покана да отиде в Бразилия.
Водещ: Не се сърдел, каза, че не се сърди.
Иван Костов: Не се сърди.
Водещ: Освен това каза, че всъщност Бойко Борисов е шериф. Вие сте бил министър-председател и ако някой ви беше нарекъл шериф по това време, какво щяхте да кажете?
Иван Костов: Мисля, че този начин на разговаряне, той е толкова пошъл, толкова на ниско ниво. Хайде да се опитаме с вас да го повдигнем малко тази сутрин. Това ще стане, като не цитираме такива неща.
Водещ: Не мога да не ви питам, понеже се говореше много за това, дали е имало време, в което е била пропусната възможността да се осветлят абсолютно всички агенти, и в един момент се каза – да, защо по времето на г-н Костов не бяха извадени всички досиета. Защо този проблем продължава да ни тормози вече повече от 20 години?
Иван Костов: За 101-ви път отговарям по един и същи начин като пред следовател, защото истината е такава, защото Конституционният съд осакати първия закон за отваряне на досиетата, не позволи да се отварят досиета, които са унищожени, но за които има свидетелства, няма подпис на лицето. И така осакати закона. След това се оказа, че това е направено от хора, които самите те са сътрудници на ДС, избрани за конституционни съдии. След това беше променен законът, беше дадена нова енергия на комисията “Методиев”. Тя отвори досиета още при първата редакция на закона, въпреки всичко, започна да отваря досиетата и първата работа на правителството на Симеон Сакскобургготски и Ахмед Доган беше да затворят комисията, да я ликвидират – заради това. Защото народът избра Симеон Сакскобургготски, който беше доведен от самата Държавна сигурност в страната, от г-н Бриго Аспарухов и хората около него със задача – да закрие тази комисия. Заради това. И това беше първата му задача, първият акт на правителството беше да изгони комисията “Методиев”.
Водещ: Защо ви атакуват след толкова много време, на кого сте толкова трън в очите, че продължават с вас непрекъснато да плашат хората? Ето, на Богомил Бонев четох някакво интервю скоро, в което и той казва – Костов имаше всички шансове, но той нищо не направи.
Иван Костов: Аз съм истински реформатор, заради това. Защото реформатор означава да отговориш с реформи на огромните проблеми. Две империи ще дам за пример на нашите зрители. Едната, която е загинала, Византийската, загинала е в момента, в който е изчерпила силите си за реформа. Това е истинската причина за загиването на Византия. А най-силните й реформи, са преди всичко икономически, държавно-организационни и прочее, което показва, че реформирането става през управлението. А една империя, която е оставяла хилядолетия и която в момента отново набира гигантска сила, е китайската държава, сегашната китайска държава, която е успяла да посрещне с реформи всички изпитания на времето, да премине през хилядолетията и ето, сега отново бързо да наваксва своето историческо изоставане, защото се реформира – от горе, от управлението. Но това означава – променят се структури, променя се животът на хората, променят се устоите на живота им. Това е голям грях, гледано през християнството, понеже сме на прага на светлия празник. Защото влиза управляващият и някъде, от някъде се намесва в живота на хората и променя този живот и това наистина в последна сметка е за добро, но то никога не се посреща с аплодисменти, защото никой не обича животът му да бъде променян, но така оцеляват държавите, така оцеляват културите, така оцеляват цивилизациите, защото условията се менят. Ето и за нас се промениха условията. Значи и ние трябваше да се променим. Аз съм истински реформатор, ако някой не го е разбрал, ето сега, може би е моментът на рождения ми ден да вникне в това, което казвам. Аз съм човек, който смее да прави тези неща. Защото в българската политика почти отсъстват смели хора, които да променят, да се нагърбват с греха да променят живота на другите, за добро, за добро, пак казвам, за добро.
Водещ: ГЕРБ също се заявиха като реформатори в началото, но започнаха да търпят много критики от вас.
Иван Костов: Да, защото не удържаха курса. И сега реформите станаха развали дворец, направи колиба. Така пишеше онзи ден във вестника, какво направили онези елинпелинчани, любимите герои на самия Елин Пелин, с разкритите тракийски могили. Ами взели камъните и си направили кокошарници, свинарници и т.н. А това са били тракийски могили, ако са ги оставили, ако са ги разкрили, представяте ли колко народ щеше да се извърви през това. Но те са направили колиби. Трябва да се пази това, което имаш, трябва да се продължава през него, трябва да се разчетат проектите за реформите и да се доведат до края. Трябва инженерно. Един е строял Кьолнската катедрала, друг е дошъл, строител, властник, сменяли са се, десетилетия, но накрая по едни и същи чертежи са я построили, нали така? То това означава да се направи нещо, а не да захвърлиш това, което един е правил, защото не можеш да прочетеш проектите, защото не можеш да продължиш градежа.
Водещ: Традицията у нас показва, че точно така се постъпва, за съжаление, през 4 или през 8 години.
Иван Костов: Да де, но ако вместо истинския майстор, идва някакъв, който никога не е правил чертежи? Тогава става лошо.
Водещ: Накрая само да ви питам, защото наистина наближава 2011 година, Нова година – нов късмет, казват повечето хора. Ще има ли някаква сериозна промяна във вашето отношение към останалите парламентарни групи? Питам ви не случайно, във връзка със слуховете на т.нар. завой на дясно от страна на ДПС, за това, че ГЕРБ завивал наляво, въобще много завои изведнъж взеха да се появяват, да не се обърка някой, някъде да изпадне от хлъзгавата магистрала?
Иван Костов: Това са игри на ДПС. Това са ходове, които са ми болезнено познати. Специално на мен толкова са ми познати. Банални са. Ясни са.
Водещ: С каква цел се правят, все пак?
Иван Костов: Има политическа цел. Тя е широко отваряне на ДПС по отношение на всички възможни опции или поне формално отваряне. По този начин се намалява натискът върху ГЕРБ, намаляват критиките. Една част от ДПС тръгва в курс за сближаване с ГЕРБ. Другите остават верни на левицата, а някои пък гледат към нас. Тези, които са най-интелигентни, да речем, и които казват – без вас не може да се направят реформи – което е също известна истина.
Водещ: Това комплимент за г-н Местан ли беше?
Иван Костов: И казват – България има нужда от реформи, един вид – да. Но това са все жестове. Истинският смисъл е, че това ветрило ще се затвори преди изборите, когато г-н Доган реши кой е с най-големи шансове да заведе ДПС на власт.
Водещ: Това ли е обичайната практика?
Иван Костов: Това е. Така е правил винаги.
Водещ: Добре, на края нещо оптимистично за край на нашия разговор, ще кажете ли?
Иван Костов: Ще кажа. Ще кажа нещо, което си мисля от доста време и особено във връзка с тези празници. Празниците са малко в живота, но са ни достатъчни. Животът е тежък. Празниците са редки и ние за това трябва да ги ценим. Около Нова година в края на годината има такива светли празници и малко след нея. Това, което празниците казват, особено този, който идва – Рождество Христово – това е празникът, който трябва да ни научи всички, че любовта в семейството е тази голяма сила, която ние имаме, която ни е дадена от Бога, тази любов на хората вътре в семейството ни закриля от лошите неща. И тя е истинската енергия за живот, тя ни е волята – това, че ни обичат други хора и че ние обичаме тези хора. Това, в колкото се може по-широк план, когато става, тогава се превръщаме в огромна сила, защото ставаме неуязвими. Ето, сега говорим ние в преносен смисъл, европейското семейство. Ако обичаме Европа, трябва да й защитим границите. Трябва съдът да осъжда. Това означава да обичаме Европа, а не да се изживяваш като някакъв селски съдия, кадия там, който го е страх от сянката му и не смее да
произнесе присъди. Ако си европеец, защити Европа, това е смисълът на семейството. Нали сме едно семейство.
Водещ: Добре, благодаря ви много за този разговор, г-н Костов. Пожелавам ви приятно прекарване на рождения ден, както и весели коледни празници.
Иван Костов: Светло Рождество Христово на всички.

Нова телевизия, “Здравей България”

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Любен Иванов: България няма годни летателни средства, с...
Вече почти седмица дни България се бори с огнената стихия. Горят хиляди декари борови...
Людмила Илиева: ПП-ДБ подходихме отговорно и предложихме добър...
Колкото и пъти да правим едно и също нещо по един и същи начин,...
Людмила Илиева: Колкото и пъти да правим едно...
Депутатът от ПП-ДБ призова политиците за отговорно отношение и ако е необходимо, всеки да...
Планът на ПП-ДБ: Първо антикорупционни закони и решения,...
На среща с президента Румен Радев лидерите на коалиция Продължаваме Промяната – Демократична България...
Атанас Атанасов: Техническото правителство с втория мандат все...
Все още в 50-ото Народно събрание може да се намери мнозинство, което да излъчи...