Иван Костов: Взривът е продължение на атаката срещу правителството с други средства

Г-н Костов, откривате ли политически подтекст в днешния взрив? Вашият коментар за случилото се?

Този взрив идва в изключително лош момент за правителството. И на мен ми изглежда като продължение на атаката срещу правителството с други средства. Защото ще спечелят тези, които целят разрушаването на авторитета на това правителство и подкопаването на убедеността на европейците, че то е в състояние да контролира и да се справя с престъпността. Европейците ще бъдат силно разубедени.

www.vsekiden.com, интервю на Мария Филева

Т.е., вие правите връзка с посещението на еврокомисарите днес?

Да, това имам предвид. Това показва, че правителството не може да гарантира сигурността дори на тези, които остро го критикуват. Защото първото задължение на всяко правителство е да пази тези, които го критикуват. Нали си спомняте, че Бойко Борисов в отговор на мой въпрос защо се пазят Румен Петков, Сергей Станишев и Ахмед Доган, той каза, че те са национално богатство, толкова са важни и защото са опозиция, не бива в никакъв случай да се допусне косъм да падне от главите им. Това е логиката на всяко управление. И в този смисъл обстоятелството, че не са могли да гарантират сигурността им, показва, че те не контролират престъпността.

Това, предполагам, ви прави още по-убеден в настояванията за оставка на министър Цветанов?

Аз си бях убеден, нямам нужда от убеждаване с такива средства, защото това са терористични прийоми. Аз не изключвам всякаква подмолна идея това да бъде направено, тъй като най-неуместно е да бъде атакуван в този момент острокритичният говорител срещу правителството. Това е просто удар срещу убедеността ми, че правителството си е на мястото.

А не допускате ли инсценировка?

Те се правят не знам на какво, но ние ги видяхме – отидоха при Алексей Петров, видяхме консултациите му, знаем кой го издава този вестник (Галерия – б.а.), кой им плаща заплатите… Сега да се правят, че нямат нищо общо, според мен е неуместно. Така че тази връзка вероятно по някакъв начин съществува.

Въпросът беше възможно ли е пострадалите да са инсценирали инцидента си?

Не искам да казвам такива неща сега. Възможно ли е или не е възможно, не е политическо разсъждение. Аз си спомням, че когато хвърлиха 500 гр тротилов еквивалент пред дома ми, първите приказки на Филчев (тогавашен главен прокурор – б.а.) и на Бойко Борисов (главен секретар на МВР по това време – б.а.) бяха, че съм си инсценирал това.

Кога се случи това?

Ами беше преди години. Но Филчев и Борисов тогава казаха, че се работи по три версии. Едната беше, че съм си хвърлил сам взрива, а пък аз въобще не знам как се борави с взрив. Но както и да е. Грозни са тези намеци, те трябва да бъдат доказани.

Какви още може да са ефектите от взрива?

Репутацията на правителството пред европейските комисари в момента. Аз знам просто как ще ги посрещнат на летището и как ще ги брифират за състоянието на страната, в която влизат. “Ето, г-н комисар, вижте, тук минаваме покрай тази заран избухна взрив на най-острите критици…”, просто го чувам как говори брифиращият. Това няма как да не е така. Където и да отидете, това като се случи, така ще ви брифират. И това е много лошо, това е просто най-лошото.

А не е ли това удобен повод полицията да влезе в редакцията на в. “Галерия”?

Че тя къде не е влязла още. Тя къде точно не влезе и кой не наби? Нали ги биха там, нещо се опитваха да снимат една вила. Сега като се опитват да си сложат прозорци, нещо може да им се попречи. Не знам, при тази полицейщина не изключвам нищо.

Казахте “терористични прийоми”, това терористичен акт ли е?

Ами терористичен акт е, взривът какво е?!

Как си обяснявате това мълчание на МВР вече няколко часа (разговорът се води около 10.30 часа – б.а.)?

Като неадекватност. Като неадекватност. Първият човек, който трябваше да отиде там, веднага, най-загрижен, по логиката на Бойко Борисов в това НС – изразена, изказена пред всички, вътрешният министър трябваше да е първи там. Наистина защо го няма? Какво чака? Защото не е адекватен.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Кристина Петкова: Ако искаме България да върви напред...
Другата неделя, когато видим каква е волята на избирателите, ще видим какви са възможните...
Радослав Милев: След изборите може да говорим...
Сега може да говорим за програма, за конкретни ангажименти, но не и за управление...
Стоян Михалев: ПП-ДБ вече може да стъпи на...
Според него коалицията ще разговаря с всички, които искат да подкрепят програмата ѝ ПП-ДБ...
ДСБ на 20 години. Честит рожден ден, свободни...
Демократите за силна България сме наследици на реформаторската десница и най-успешното управление в новата...
Стоян Михалев: Имаме твърде много служби за сигурност,...
Цялата акция около главния секретар беше инсценирана, смята той Цялата акция около главния секретар...