Иван Костов: Вече всички финансисти в София знаят, че България трябва да вземе заем от МВФ

Водещ Кирил Вълчев: Съпредседателят на “Синята коалиция” и лидер на “Демократи за силна България” Иван Костов в “Седмицата”. Добро утро, г-н Костов.

Иван Костов: Здравейте.

Водещ: Опозиция ли е вече “Синята коалиция”?

Ив. Костов: Не.

Водещ: А има ли разногласия между ДСБ и СДС за оценката?

Ив. Костов: Не, не, не. Много, много са…

Водещ: Понеже първо сините излязоха с това, че казаха, че няма да подкрепят бюджета с…

Ив. Костов:Близки са позициите ни. Ние казахме, че няма да подкрепим на второ четене тези текстове, които създават рискове за финансовата сигурност на страната, и ще се стремим с предложенията си да намалим тези финансови рискове. Ако не бъдат приети нашите предложения, казахме, че няма да подкрепим другите, защото ако ги подкрепим, решения, които създават заплаха за сигурността, финансовата и икономическата сигурност на страната, ние ще споделим отговорността в края на годината от евентуално сбъдване на тези рискове и реализиране на тези заплахи.

Водещ: Но въпреки всичко казвате, както през април тази година, това не е краят в подкрепата на “Синята коалиция” за ГЕРБ.

Ив. Костов: Вижте, правителството трябва да бъде оценявано по тези неща, които то обеща в програмната си декларация, а те бяха да свали тройната коалиция и да й потърси ревизия на управлението, да възстанови справедливостта, да скъса връзките на мафията с политиката, да върне доверието на Европейския съюз, да отвори усвояването на еврофондовете и да поведе ефективна битка с кризата. В тези неща, ако се погледнат като цяло, ще се види първо, че има още удовлетворение от много активната борба срещу престъпността, в това число срещу организираната престъпност. Не бива да се отрича, това е един сериозен успех. Той се вижда от Европейския съюз, от всички наблюдатели на българския политически живот. Къса се връзката постепенно на мафията с политиката. Разбира се… разбира се, покровителите на политическата корупция ние очакваме да бъдат атакувани тепърва и да бъдат разкрити, да бъдат изобличени най-малко, дори да има дела срещу тях, но все пак върви се в правилна посока.

Водещ: За кои покровители говорите, за кои покровители?

Ив. Костов: Ами, за геодезиста хидролог например, за Ахмед Доган, който е очевиден покровител на мафията в политическия живот на страната.

Водещ: Искате дело срещу него?

Ив. Костов: Искам, разбира се, и ние всичките искаме. Ние искаме да се стигне да се разкрият тези покровители. Освен това хайде да върнем отново настояването си Национална агенция “Пътна инфраструктура”, която беше съсипана от трима министри, да се стигне до министрите, а не до Баткото и братята му и т.н. Всъщност, за да направи този… тези братя да направят своята комбинация и не само тази, а и много други и да лишат от средства държавата за финансиране на пътищата, ремонти, за строителство на магистрали през Националната агенция тогава “Пътна инфраструктура”, вината основно е на Пламен Орешарски, на Гагаузов и на Мутафчийски. Ние не чуваме тези имена. Но както и да е. Връщането на доверието на Европейския съюз не става и усвояването на европейските фондове не става с тази скорост, с която ние искаме. Разбира се, усвоени са значително повече средства, отколкото при предишното правителство, вижда се увеличаване на темпото. Ето тук колегата, който… министър Найденов на земеделието, той е един от хората, които дърпат в усвояването на европейските фондове, но може много по-решително да се ускори този темп, защото и при този темп накрая на годината около 750 милиона ще останат неусвоени от еврофондовете. И накрая оставяме причината, заради която ние влизаме в толкова критично отношение към ГЕРБ – то е, че няма за съжаление ефективно противодействие на кризата.

Водещ: Кои разходи можеха да се спестят?

Ив. Костов: Вижте, ГЕРБ не поради неподготвеност, но най-вече поради популисткия и лобистки характер на самата партия, на самата парламентарна група се съпротивлява на всякакви институционални и административни реформи. Тя ги блокира дори когато чете, както вчера пишеше във вестниците, предупреждението на г-жа Митрова, шефа на Националния осигурителен институт: Ще има 200 милиона дефицит в края на годината. Ако не се увеличи възрастта за пенсиониране, следващата година ще намаляваме пенсиите. Това казва тя в изявление. Те не искат да я чуят, не искат да чуят и не искат да правят тези реформи, които да спасят пенсионната система. И наистина отиваме към намаляване на пенсиите, защото тази дупка… тази дупка ще се отвори още повече в следващата година, защото има такава специфика – големи набори излизат в пенсия. Това са 1949, 1950, 1951. Това са, това е бейби бумът след войната, това са много хора, които отиват в пенсия, особено жените, и това… разбира се и мъже, това силно ще влоши състоянието на… но това е само един пример.

Водещ: Тоест предложението на ГЕРБ за увеличаване само на осигурителния стаж според вас е недостатъчно?

Ив. Костов: Не, то и него го спират. Виждате, че и по него дават на заден ход.

Водещ: А вие сте да се отиде дори по-далеч, твърдо да се вдигне възрастта.

Ив. Костов: В цяло Европа се вдига възрастта. Няма как да се…

Водещ: Даже има съобщения, че Европейската комисия май препоръчвала 70 години да стане след някакъв период.

Ив. Костов: Няма как да се удържат пенсиите на хората, трябва да се каже откровено това, ако тези, които още не са се пенсионирали и могат да работят, не продължат да работят, няма как да се удържи стабилността на системата. Трябва да се казват тези истини, но основно това, което не се прави, големият ресурс за икономии, който ние посочихме и който настоявахме да се реализира, е… трябва да се направи наистина радикална институционална и административна реформа и този път ние вече от “Демократи за силна България”, изглежда, ще нарушим правилото да не сочим
напълно конкретни решения и ще дадем своите идеи, ще ги покажем идеите си на правителството. Аз например с министър Найденов съм разговарял на тази тема. Ние сме чели…

Водещ: Ама той каза, вие слушахте ли го, той каза, че ви е послушал да…

Ив. Костов: Не, не можах, но ние сме чели неговата структура, говорили сме по нея, казали сме и видяхме голямо сходство на мисленето по отношение на това. Ами то там има толкова архаични, толкова ненужни структури, просто не можете да си представите.

Водещ: Мелиорациите, градушките, тютюна ги закрива, каза преди малко.

Ив. Костов: Моля ви, моля ви.

Водещ: Обединява три структури, за да направи Агенция по храните.

Ив. Костов: Ами, ако нямаме право повече да даваме субсидии, защо да има фонд “Тютюн” и т.н. Много неща не са почистени, разбирате ли.

Водещ: Я кажете други конкретни решения, които са с голям ефект според вас?

Ив. Костов: Най-големият ефект е всеки министър да прочете собствената си структура и, вижте, давам прост съвет – да види министър-председателят кои са първостепенните разпоредители на бюджетните средства и да ги редуцира. Те могат да се намалят с 25 процента, първостепенните разпоредители, и всеки министър да прочете своите второстепенни разпоредители и да ги намали. Те могат да се намалят с 80 процента. Представяте ли си 80 процента какво е.

Водещ: А тези структури новопоявили ли са се след времето, когато вие бяхте министър-председател, или тогава имахте други приоритети и затова ги оставихте да живуркат?

Ив. Костов: Част от тези структури са се появили, но една част си върви от преди, недовършени реформи в сферата на образованието, в сферата на здравеопазването и т.н. Много…

Водещ: И вие не можахте да ги махнете.

Ив. Костов: …неправилна структура има… Вижте, да дадем пример. Един окръг, в който се водят, че живеят 111 хиляди души, а реално активните хора са някъде на гурбет в Испания или в Гърция, или в Европа и са останали около 60 хиляди души, от тях около 5 до 10 хиляди деца и другите са възрастни хора в 50 процента от случаите, такъв район с толкова малко активни, примерно 30-40 хиляди души активни, не може да има цялата тази сложна структура, която в момента има като институции в себе си, защото те всичките нямат на практика работа.

Водещ: Още ли сте готов да защитавате Ана-Мария Борисова като при избора й?

Ив. Костов: Да.

Водещ: Прави ли това, което очаквахте?

Ив. Костов: Да, аз мисля, че… аз мисля, че тя започва да прави някои стъпки, но за съжаление я удариха в гръб парламентарната й група и колегите й от кабинета. Тя направи най-драматичните съкращения в този период, в този последния период, а те я накараха… и й отнеха още повече пари от тези, с които тя може да издържи. На практика допълнителният удар от тези 54 милиона според мен я изправя буквално в ъгъла и аз не знам тя как ще намери продължение за своите действия.

Водещ: Каква реформа в здравеопазването искате? Колко да бъдат касите, в какви съотношения, кое е водещото всъщност, което трябва да се свърши?

Ив. Костов: Всичко сме разписали. Ние в продължение на тези месеци, в които осъзнахме, че правителството ще бъде затруднено силно в търсенето на решения на кризата, ние на четири пъти, ние, “Демократи за силна България”, и СДС, ако не се лъжа на два пъти, дадохме своите идеи и предложения, включително и за здравната реформа. Аз сега не мога да се върна да ги изчета всички тези предложения, но в 4 области “Демократи за силна България” и още на два пъти Съюзът на демократичните сили посочихме, даже нарочно поотделно дадохме идеи, за да могат да не се разбира това като натиск, а просто като предложения, като подпомагане да се отиде към това мислене, към тези дискусии, които водят към реформата. За съжаление това не се случва и в следващата година аз започвам да споделям големите страхове на министъра на финансите и на неговия екип, че следващата година ще бъде още по-тежка.

Водещ: МВР – каква реформа искате там?

Ив. Костов: Знаете ли… МВР, аз казах от трибуната и съм единственият, който смее да говори на г-н Цветанов истината…

Водещ: Чакайте, само преди да… да не забравя да ви питам, а “Нашата милиция, ох, полиция…”, хареса ли ви песента на Веселин Маринов?

Ив. Костов: Не, аз мисля, че…

Водещ: Какво мислите за тази песен?

Ив. Костов: Много недобър вкус е това, знаете ли.

Водещ: “Нашата полиция ни пази” по Маяковски.

Ив. Костов: Е, хубаво. Не е това според мен темата, по която съм силен, нали. Аз слушам класика, в колата слушам джаз. Ако по това ви ориентирах какво ми харесва и какво не ми харесва…

Водещ: Не сте явно фен на Веселин Маринов.

Ив. Костов: Не, не, напротив, той ми е симпатичен като човек.

Водещ: Той изглежда много искрен в желанието си да…

Ив. Костов: И ми е приятно, той е приятел с много хора между другото. Той е искрен човек и.

Водещ: Но вместо да изпише вежди, извади очи тази песен.

Ив. Костов: Не, той не е авторът на песента. Те други са автори, но хайде да не навлизаме там сега. Г-н Геронтиев и Тончо Русев…

Водещ: Не, Евтим Евтимов е…

Ив. Костов: Евтим Евтимов, да, и Тончо Русев, прощавайте… да, познато, всичко това е ясно.

Водещ: МВР.

Ив. Костов: МВР. МВР е специализирано на 50 процента, т.е. 50 процента е специализиран съставът, т.е. вършим услугата, заради която общественият договор създава Министерството на вътрешните работи и хората заръчват на държавата да ги пази, другите 50 процента нямат нищо общо с тази задача. Другите са администрация. Общи администрации, наречени специализирани административни дирекции и какво ли не, но те са едно към едно. Там има структури, които въобще не бива да бъдат към министерството, например телефон 112. Той трябва да бъде към министъра на транспорта и информационните технологии. Например борбата с кризите – това трябва да бъде или на областно подчинение, или дори на общинско в големите общини. Пожарната може да отиде на областно подчинение, защото на много места в Европа на определени места самите хора поддържат пожарната на доброволни… противопожарната охрана…

Водещ: Тоест според вас не трябва да има централна пожарна.

Ив. Костов: Може да има методическо ръководство, може да има централно наблюдение и контрол върху нещата, но тези неща могат да бъдат свалени по места. Всъщност хората… основна грижа им е да се пазят от пожари и дават мило и драго, когато това…

Водещ: С Бойко Борисов говорил ли сте за пожарната, той от пожарна разбира? На него казвал ли сте му за тази идея, че България може да спести и от пожарна?

Ив. Костов: Нашият премиер вече разбира от много неща, защото една година се пече на този огън, който е изключително горещ под него, това е огънят на кризата, така че да пропуснем това, което подмятате в момента. Това, което трябва да разбере г-н Цветанов- че не може да вдига бунт на палубата на кораба на управлението на страната и да казва “другите да съкращават, аз няма да съкращавам”. Това не може да прави, защото това означаватой да… създава център на съпротива срещу цялостната политика на правителството. Веднага до него се долепват другите силни министри като г-н Ангелов, министърът на отбраната, долепва се следващият и накрая кабинетът започва да не бъде третиран по един и същ начин. Не може ведомството, където има най-големи резерви за икономии, и аз съм му ги казал в очите пред министър-председателя на г-н Цветанов, част от тези резерви, но сега той ще си ги види написани, вероятно в понеделник-вторник, не може да казва “аз няма да пипам нищо”. Защото ние не искаме полицаи да се намаляват, искам много ясно да се каже. Не полицаи, не хората, които създават реда и които се борят с престъпността, ние искаме онази цялата обща администрация или звена, които не са присъщи към изпълнение на основната функция на Министерството на вътрешните работи или които могат да бъдат управлявани по много прост и ефикасен начин на място, от местни органи, да отидат там.

Водещ: Съкращенията обаче също струват пари – обезщетения, плащане на неизползвани отпуски. Впрочем вие ще продължите ли да подкрепяте тези изменения в Кодекса на труда, които президентът върна с вето – за отпуските да се изчистят до края на 2011.

Ив. Костов: Трябва да се изчистят. Иначе е безотговорно към стабилността на страната.

Водещ: Да, обаче пък възникват редица възражения за международните ангажименти на България…

Ив. Костов: Така е, вярно е, частично, но всичко…

Водещ: Някои хора, да, примерно, ако един човек е болен през това време и не може да си вземе отпуската и ще му изгори тази отпуска.

Ив. Костов: Всичко може да намери решение, въпросът е да се търсят тези решения, но не могат тези неща да се пренасят във времето и не могат да създават пасиви, т.е. задължения за бъдещи периоди.

Водещ: Трябва ли да се намалят общините?

Ив. Костов: Трябва да се намалят първо окръзите, защото окръзите в този си вид, в който са…

Водещ: Но областите, като окръзи те са си области…

Ив. Костов: Нарочно викам окръзи, защото старото наименование беше окръзи, ако си спомняте.

Водещ: Да, то бройката е същата.

Ив. Костов: Те не са нищо в очите на Европейския съюз и в очите на Европейската комисия и управлението… и не изкарват извън програмата за развитието на регионите. Ние имаме шест региона по… просто трябва да създадем шест региона…

Водещ: А вие защо не ги намалихте едно време, то от времето на Тодор Живков се опитват да ги намалят. Той даже нали прави едни области…

Ив. Костов: Защото… вижте, ние бяхме извън Европейския съюз, това трябваше да направи правителството на Сакскобургготски в процеса на присъединяване, готвенето на страната за присъединяване. Когато в България се създадат само шест региона, признати от Европейския съюз, всеки от регионите ще получи право на достъп до европейски фондове за изравняване на собственото си развитие първо по отношение развитието на страната и след това по отношение на Европейския съюз. Разбирате ли? Това е гигантска подкрепа за развитие на регионите на страната и трябва да се… не трябва да се гледа малкото, което в момента имаме в джоба, а да гледаме голямата възможност, която пропускаме. И това нещо трябва да се направи.

Водещ: Ще възникнат веднага големите спорове къде да е центърът.

Ив. Костов: Ами ще възникнат, но те трябва да се решат, тези спорове.

Водещ: Как обяснявате подкрепата…

Ив. Костов: Защото огромните пари по подкрепата, помощта, истинската политика за изравняване на развитието на регионите се крие в тази структура, а не в тези, които в момента имаме.

Водещ: Подкрепяте създаването на специализирани съдилища, нали?

Ив. Костов: По-скоро един специализиран съд.

Водещ: Защото пък как се обяснява на фона на всеобщото желание да се съкращават структури, да се прави нова?

Ив. Костов: Един специализиран съд, който ще има малко дела.

Водещ: Това да е само в София?

Ив. Костов: Само в София, разбира се. Който ще има много малко дела, те като дела са малко, разбирате ли, те са сигурно…

Водещ: Един процент или два май бяха, да.

Ив. Костов:…нула, нула и някакъв, но те са много важни. Така че той няма да има много голяма работа и не може да се говори за съдилища и да се твори нова администрация на магистратите…

Водещ: То така излиза.

Ив. Костов: Не, не, в никакъв случай. Изяснявам позиция, не бива да е…

Водещ: Искате един специализиран съд в София.

Ив. Костов: И то за борба с организираната престъпност, с мафиотските формати.

Водещ: Ще трябва ли България да взима заем според вас от Международния валутен фонд или да го вземе…

Ив. Костов: Да, това го знаят вече всички финансисти в София, само Министерството на финансите има друга политика. За съжаление министър-председателят го разбра, накара ги да го запишат в проектозакона за актуализацията, те не искат да го изпълнят.

Водещ: Тоест за вас не може…

Ив. Костов: Знаете ли защо, ще кажа веднага – защото започнаха спекулите с рисковете в България. Има недоброжелателни хора или по-скоро има хора, които желаят да спечелят от България, както са печелили навремето в годините на нейната голяма слабост – 1990 година, след обявяване мораториума за обслужването на дълга. Има такива хищни финансисти, които… финансови структури, които си спомнят това време, биха желали България да им плаща примерно 14 процента или 16 процента, или 18 процента лихви по взети заеми. Мечтаят за това и искат да ни вкарат в тази ситуация. И точно сега започнаха вече и спекулите.

Водещ: А Симеон Дянков какво ви отговаря, като говорите за това…

Ив. Костов: Те започнаха да атакуват България, казвайки, представете си, безумни неща, но започват да влияят на институциите, на инвеститорите. Казват, че България имала риск, както в Румъния, което е абсурд. Румъния има огромен външен дълг и има заем… има условия, които трябва да изпълни, жестоки, да получи подкрепа от Международния валутен фонд, подкрепя я Европейският съюз, всичко това го няма за България. Те казват, че ние сме рискова държава като Румъния, представяте ли си. Започва спекулата с България. Единствената точка на тази спекула е да излезе правителството да реализира емисия, като я реализира евтино, ще затвори устата на всички тези, които говорят това нещо.

Водещ: Облигационен…

Ив. Костов: Защото реалният, реалният риск ще се премери…

Водещ: Колко пари според вас трябва да…

Ив. Костов: Ние сме казали, един милиард трябва да бъдат взети – евро, за да не се пипа, под неприкосновената му част да не слиза фискалния резерв на страната. Този заем все още е възможен под 6 процента и няма да струва много и той трябва да бъде взет, а не трябва да бъдат разходвани средствата на…

Водещ: Какво ви обяснява Симеон Дянков, защо не го взима?

Ив. Костов: Ами той има свои възгледи, счита, че може да мине по този начин, но той според мен не си дава сметка за големите ефекти. Макар мнозина вече да му говорят, че управлението на… финансовият сектор на страната не е само бюджет, не е само счетоводство. То е управление на очаквания, то е блокиране на рискове за вдигане на… така, за покачване на недоверието към страната, то е много неща, които той трябва да прави…

Водещ: Трябва ли да продължи той да бъде министър на финансите?

Ив. Костов: Вижте, той не може да прави всичко това и да бъде и мотор на реформата. Няма как да бъде. Мотори на реформата трябва да бъдат…

Водещ: Не, аз се опитвам да изясня колко…

Ив. Костов:…хората от кабинета.

Водещ:…критичността ви към него персонално доколко е насочена. Дотам, че да търсите смяната му например.

Ив. Костов: Той е в изключително тежка ситуация, ако успее да се справи, т.е., ако удържи тези параметри на бюджета… това ще бъде много тежък изпит, който той ще издържи, но, ако не го удържи, той сам ще прецени, че не може…

Водещ: Това кога ще стане ясно според вас?

Ив. Костов: Знаете ли, нека да поставим по- на принципно, между тези всички толкова конкретни и персонални неща нека поставя и един принципен въпрос. Ако си спомняте, в един момент от кабинета на министър-председателя обявиха, че това е кабинет от експерти. Всъщност този кабинет има много малко политически лица, т.е. хора, които са ходили и са се борили за доверие в себе си, явявали са се на избори и са печелили избори, дори, ако щете, вътре в една партия. Много малко. Една значителна част от кабинета са експерти наистина, а те трябва да реализират политически задачи, те трябва да защитават една сложна политика за провеждане на непопулярни реформи. Част от тези експерти се опитват да го направят и биват блокирани от една лобистки и популистки настроена парламентарна група на ГЕРБ. Нека ме чуят колегите от ГЕРБ, няма да им го спестявам това в бъдеще. Не може да лобираш за интереси, съвършено конкретни, напълно противоречащи на интересите на страната, и да подкрепяш реформаторска политика. Не можеш да пробиваш пазара на цигарите, да елиминираш българското производство, да го правиш със съвършено ясното съзнание, че по този начин отварят пазара на собствената си, личната си търговия. Не може тези неща да се правят. Не може да елиминираш бариерата срещу контрабандата на цигари, за да си направиш собствения бизнес. Не си отишъл в Народното събрание заради това, ти си отишъл заради нещо, което сигурно им е непонятно на тези хора, но то е общият интерес, то е интересът на всички ни. Като не може да се слага и да се прокарва път на листото на марихуана, за да стои на определени акцизни стоки… това не може да се прави. Не може, защото е във вреда на младите, във вреда на целия народ. Това е забранено да се прави в Народното събрание – ти да си правиш бизнеса и заради това да си отишъл там.

Водещ: Доскоро бяхте председател на комисията за ДАНС в парламента, знаете ли за разработки срещу Лъчезар Иванов, които да са големият повод за неговото отстраняване от всички постове?

Ив. Костов: Не, не съм чувал.

Водещ: Какъв е коментарът ви на това, което се случи с него?

Ив. Костов: Ами самозабравят се. Един по един се самозабравят. Ето, което… всичкото, което говорим, са хора, които се само забравят. Замайва им се главата от… нямат никаква представа за това какво е властта, какво е политиката и властта им е като свръхадреналин.

Водещ: Не могат да я понесат властта.

Ив. Костов: Не, просто тя не ги понася, както се вижда. Което между другото е хубаво.

Водещ: Как гледате на думите на Бойко Борисов, че шестицата за неговото управление зависи от Путин.

Ив. Костов: Странно изречение. Не го разбирам, не го приемам.

Водещ: Какво да направи България в краткосрочен план?

Ив. Костов: Вижте, тези люшкания в областта на енергетиката, напълно несъобразени с финансовите възможности на страната в условия на криза… вижте за какво говорим – за заеми, за спасяване на пенсиите, за заеми за удържане… за спасяване на сребърния фонд, за задържане фискалния резерв на здравната каса и т.н. и от другата страна някакви амбиции България да се задължи да плаща на Русия за следващите 20 години едни 10 или 15 милиарда евро. Това кой нормален човек ще…

Водещ: Премиерът говори за 7 милиарда.

Ив. Костов: Ама са 10, защото като се направи инфраструктурата за преноса, те стават 10. Не може такова нещо да се прави, ако се защитават националните интереси. Това че някакви рубладжии от БСП са взели огромни комисиони, за да посредничат на руската страна, това цялата история на България е пълна с тези примери. Рубладжии в България е имало винаги. Хора, готови да продадат интересите на собствената си страна, както се вижда, има и в Германия. Един техен канцлер стана висш чиновник на “Газпром”, нали, спомняте си го това. Не искам да му споменавам името даже.Навсякъде очевидно ги има, но това не е интересът на България. Трябва да е много ясно това.

Водещ: Какво да направи…

Ив. Костов: И заради това всяко люлеене на позицията на ГЕРБ по този въпрос рискува… изключително много рискува, създава рискове за енергийната сигурност на страната и аз искам съвсем ясно да го кажа – не може да обичат ГЕРБ от всякъде. Няма такава опера не се играе в съвременния свят. Един те обича, друг не те обича, но те уважава. Това е, което можеш най-много да заслужиш. Защото може никой да не те обича и всички да те презират, което е най-лошото.

Водещ: Какво да направи България в краткосрочен план, докато си осигури алтернатива на руския природен газ?

Ив. Костов: Има много идеи какво да направи и те са разработени и са на масата на кабинета и кабинетът знае какво трябва да направи. Трябва да напълни Чирен, трябва да създаде втечнени резервоари на свое разположение…

Водещ: Това може ли да стане…

Ив. Костов: Разбира се, че може. Има планове за интерконекторна връзка с Турция, която може да подаде и да снабди част от Южна България с газ при нужда, има много такива неща и просто те…

Водещ: Тази зима изглежда, че България пак е изцяло в ръцете на Русия.

Ив. Костов: Вижте, това трябва да го допълним със следното. Първо, България не трябва да забравя, българите не трябва да забравят, че единствените много сериозни заплахи за собствената им сигурност в тези години, последните 20, дойдоха от руската страна. Спирането на газа 2009 г. в тежки зимни седмици и нанасянето на първите много силни удари върху българската икономика дойде от руската страна. Не трябва да се забравя това. Второ, вдигането сега в условия на тежка криза на цената на газа с 25 процента направо ще сложи на колене част от българската икономика и ще я лиши от пазари. Това е такава тежка заплаха за сигурността на страната, която идва все от една и съща посока.

Водещ: Местни президентски избори заедно догодина – за или против са ДСБ и “Синята коалиция”?

Ив. Костов: Не искам да напомням кой подкрепяше Милошевич. Не искам да напомням кой искаше да каца в Прищина. Не искам да ги напомням тези неща. Не искам да напомням кой се намеси и кой подклаждаше конфликта на Западните Балкани. Трябва да сме реалисти по тези въпроси. Аз отдавна чакам в Русия да се разработи една наистина трезва, прагматична, полезна политика. Защото аз си представям Русия реализирала основните си така наречени инфраструктурни амбиции. Те нямат бизнес в бъдеще. Те не са жинеспособни като бизнес проект. Не може една гигантска страна да слага на колене собствения си най-надежден и би трябвало да бъде най-перспективен участник в световния пазар, какъвто е “Газпром”, а “Газпром” в момента е на колене и ще продължи да бъде на колене и ще става все по-зле. Защото той се опитва да реализира някакви геополитически амбиции, които аз даже не ги разбирам какви са. Добре, ще обвържем страни като България изцяло. Ще им стегнем примката и какво ще кажем. “Хайде сега, плащайте газа, не, 25 процента ви е малко, хайде 50 ще плащате.” Това ли е желанието. Аз просто не я разбирам тази политика. Наистина. Какво се крие зад нея? За да може след това някой да продаде българския интерес, за да получим нещо насреща като… той да получи, а всички останали да бъдем в едно крайно безнадеждно положение. Това не е бъдеще за България.

Водещ: Избори две в едно догодина?

Ив. Костов: Избори две в едно – да.

Водещ: Синият кандидат за президент?

Ив. Костов: Син кандидат за президент и вицепрезидент, освен ако наистина не настъпят някакви съвсем големи размествания политически, наши кандидати за кметове, наши листи… така си представяме нещата.

Водещ: Името на кандидат-президента? Вие още не искате, нали. Сега, аз, понеже периодически съм ви питал, вие още не искате. Не искате да бъдете кандидат за президент на десницата. Понеже сте отговарял, дали нещо се е променило.

Ив. Костов: Знаете ли, аз си мисля, че малко по-друг отговор ще дам. Тъй като много хора взеха да се икономисват, да… съзнателно да застават на по-задни позиции, в момента, в който се търсят много отговорни хора за отговорни битки. Разбира те ли? Аз това го наблюдавам и при нас и в СДС. В СДС все пак има някои сериозни изключения, където хора се борят наистина мъжки за кметски места и т.н., но иначе се забелязва едно такова себеикономисване, което не бива да го проявяваме вече. Защото точно то според мен е факторът, който кара хората да мислят, че ние не сме докрай готови да се раздадем, да сме всеотдайни заради тях в политиката. Разбирате ли? Те си мислят, че ние някакви задни мисли имаме, разбирате ли… И нашето поведение го потвърждава. Затова аз казвам друго сега и се обърнах така към нашите членове в софийската ни организация. Време е всички да дадем и да се поставим в услугите на партията и на коалицията, за да може да се намерят най-добрите решения за “Синята коалиция”. Тоест друго време дойде.

Водещ: Нали знаете как ще го преведат сега, че Костов е готов да бъде кандидат за президент на десницата.

Ив.Костов: Не, аз… Аз не съм казал такова нещо. Аз просто се обръщам към всички…

Водещ: Няма да откаже… и човек трябва да бъде готов.

Ив. Костов: Аз не вярвам, че ще се стигне до такава идея, ако това искате да казвате, аз не вярвам, че ще се стигне точно до тази идея. И няма да се стигне до моето име. Аз говоря по принцип, че ние, ако не покажем всеотдайност пред хората, просто няма да можем да разчитаме на покачване на доверието с темповете, с които желаем това да се случи.

Водещ: 20 години след избора на Велико народно събрание успешни или неуспешни бяха тези години за България?

Ив. Костов: Ами, ако питаме ГЕРБ, то не е имало такива 20 години въобще. Те започват летоброенето от миналата година, откакто спечелиха изборите. За тях няма такива 20 години въобще, т.е. ГЕРБ и “Атака”, двете твърдо партниращи си в управлението формации, въобще не виждат тези години. До такава степен им се виждат черни. Аз обаче не съм склонен да ги виждам по този начин. Защото загубата на историческа перспектива обрича всеки. Това е откъс от историзъм, а това е отказ от политическото. Не можеш да правиш политика, ако се отказваш от политическото. Не можеш да бъдеш алтернатива на политическото в политиката. Можеш да бъдеш алтернатива на политиката като неправителствена организация или като някаква революционна формация, но не можеш да бъдеш алтернатива на политиката и да отричаш политическия път на страната, както правят ГЕРБ. Според мен това е една от основните им слабости. Разбира се, пак го правят от популистки съображения. Не са 20-те години изцяло изпуснат период. България е в Европейския съюз, България е в НАТО, много неща са се случили в страната, разбира се. Много не са, много са пропуснати, но не може да се казва, че не са протекли въобще.

Водещ: Един вид утре ще станем и европейски… световен шампион по футбол, доколкото европейски отбор ще бъде наш съюзник.

Ив. Костов: Да, но малцина имат такова усещане. Малцина се идентифицират с европейското. Малцина разбират, че ние сме европейци и сме вече европейски солидарни.

Водещ: Холандия или Испания утре?

Ив. Костов: Ами аз съм за Испания.

Водещ: Защо пък за Испания?

Ив. Костов: И за октоподът Паул. Аха, ами не, аз съм за Испания, защото съм южноевропеец и тук вече започват да играят такива симпатии. За мен испанците са много по-близки, отколкото холандците. Много по-, ами вижте, ние хиляда година сме били поданици на една империя, някога и много неща в културата, в бита, в начина на мислене, в начина на формиране на националните характери… има сходства, има близост и някак си са ми по-близки. Освен това много ми харесва играта им. Много.

Водещ: Иван Костов в “Седмицата”.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Георги Ганев: Членството на България в еврозоната може...
През 2024 г. България ще изпълнява инфлационния критерий, посочи икономистът доц. Георги Ганев Членството...
Радан Кънев: Основният дебат пред Европейския съюз предиизборите...
Изборите бяха предизвикани от тези, които искат да върнат политическия рекет. Но далеч по-тревожно...
Кристина Петкова: Реформата в службите е червената линия...
Служебното правителство е кукла на конци на Борисов, Пеевски и Радев, заяви Кристина Петкова....
Стоян Михалев: Ние отдавна твърдим, че всички служби...
Бившият служебен министър на вътрешните работи Иван Демерджиев извади доста интересни разкрития за МВР...
Бонка Василева: Парите за заплати в столичния градски...
Всяка дестабилизация на национално ниво дови до дестабилизация и на местно ниво. Добре е,...