Иван Костов: Веселин Методиев е много достойна кандидатура

– Г-н Костов, името ви беше посочено като кандидат-президент на десницата. Потвърждавате ли такава възможност?
– Опровергавам я, защото аргументите ми не са се променили и не са били поставени под съмнение. А именно – че трябва да намерим истински обединителна фигура.
– Вие не се ли смятате за такава?
– На тази фаза на процеса аз не съм обединителна фигура по много причини. И не искам да се правя, че съм. Нямаме нужда от това. Целта да има единна кандидатура е с предимство пред всичко останало.
– Веселин Методиев ли е кандидатурата на ДСБ?
– Веселин Методиев е много достойна кандидатура. Той беше много уважаван министър на образованието и смело започна реформи, които не бяха разбрани от всички, но задължително трябва да бъдат наложени заради интереса на цялото общество.
– Защо този път ДСБ, която винаги се държи самостоятелно, е решена на обединение на десницата?
– Убедени сме, че трябва да има единна кандидатура, която да се противопостави на предател ската политика на Георги Първанов. Първо, пред очите на всички той състави едно абсурдно правителство, едно от най-слабите и дори непредставително за България. То е и крайно некомпетентно и зловредно. Предателството на Първанов е свързано и с Ахмед Доган, ДПС и обръча от фирми. Толкова откровено предателство в полза на своето преизбиране никой не е правил в политиката. Георги Първанов прехрани с власт ДПС и Ахмед Доган, за да получи техните гласове на изборите и сега трябва да бъде спрян. Всички си даваме сметка колко тежък ще е ударът върху десницата от едни несполучливи консултации и неизлъчване на единна кандидатура. Това означава, че имаме много силен стимул.
– Какво ще донесе на десницата един неуспех?
– Мисля, че надеждите десният кандидат да успее, са много големи. На практика срещу Първанов ще има една единствена политическа формация – българската десница с един кандидат. Няма да има други сериозни кандидати.
– Явяването на Бойко Борисов и ГЕРБ на президентските избори не е ли още една опасност за десния кандидат?
– Не мисля, че Бойко Борисов ще бъде кандидат за президент. Не виждам и партия около него. Засега това е само едно гражданско движение. То няма да участва в тези избори и няма как да бъде заплаха.
– Самият Борисов обаче има много остри претенции към вас…
– Борисов да си върши работата като кмет, да се справи с кметските задачи, защото столичани му ги предявяват всеки ден. Те са тежки, всички знаем това, но от него се очакват решения.
– Не се ли боите, че присъствието му ще обезкръви за пореден път десницата, защото поглъща голяма част от избирателите й?
– Първото измамване на демократични десни избиратели направи Симеон Сакскобургготски. Той привлече значителна част от демократичните десни както и леви избиратели, за да ги заведе в едно управление, което реабилитира БСП. Той извърши колосална манипулация на избирателите и обслужи българската левица. Това ще направи и всеки, който тръгне по царския път. Всички тези опити да се манипулират и да се мамят избирателите с лош популизъм и неизпълними обещания води до сътрудничество с БСП. Всъщност тези формации са създадени от БСП и по-скоро от бившата Държавна сигурност.
– След няколкото сигнала за обединение на десницата – в Рим и Разлог, е и вотът на недоверие. Но той беше обречен, така че как ще определите неговата цел?
– Вотът няма за цел да демонстрира единство на десницата, а да потърси сметка на управляващите и да привлече вниманието на хората към прикриването на очевидната корупция и очевидни тежки злоупотреби от страна на министър-председателя. Освен това, виждаме една арогантност и наглост, която е неприемлива и трябва да бъде санкционирана. За зла участ на Емел Етем, тя е носител на тази арогантност. Тя директно каза на хората да не разчитат на нищо, макар че всички вкупом обещаха да им помогнат. Единствен аз казах, че няма да им помогнат и това беше едно самотно злобно изказване. Но сега те казват, че това било отговорност на общините. Акоеистинска, опозицията не може да подмине такава арогантност. А ние сме.
– И все пак какво очаквахте от този вот?
– Очаквах цялото управляващо мнозинство – БСП и НДСВ, да станат защитници на обръча от фирми на Доган, да споделят вината за злоупотребата с трагедията на хората. Това не е малка цел, защото те ги прикриват от месеци насам и сега ги прикриха с вота.
– Тежките ви отношения с Ахмед Доган са още от времето, когато се създаваше ОДС. Тогава вие го изолирахте от властта. Каква беше причината?
– Аз нямам лоши отношения с Ахмед Доган. Нямам лоши отношения с никого. Халосна е атаката, че ДСБ от злоба или от лични отношения с Ахмед Доган е изградила този курс към него, неговата политика и ДПС. Истина е, че по време на нашето управление имаше много етнически турци и етнически роми във властта, но нямаше ДПС във властта. ДПС беше накарана да застане в политическия ъгъл. Единственото време през тези 15 години, когато Ахмед Доган е бил поставен на мястото му, е през 1997-2001 г. Защото той още тогава не криеше връзките си с организираната престъпност. Когато започнахме да се борим за възстановяване на държавността срещу мутрите и мафията, която претендираше да съуправлява с нас, Доган демонстративно показваше близки връзки с хората, които стояха начело на тази мафия – повечето вече покойници, застреляни в гангстерските битки. Тази склонност на Ахмед Доган и ДПС никога не е била тайна за нас. Хвалбите му, че е станал милионер в зелено са от онова време. ДСБ не може да приеме този курс на корумпиране и разлагане на българската политическа среда, защото това е в ущърб на хората, които Доган представлява. Но най-абсурдното в тезата за обръча от фирми е, че колкото и да е голям този обръч, той не може да избере нитоедин депутат от ДПС. Избират хората, които не получават нищо, живеят в гето, изолирани и принудени да гласуват за Ахмед Доган много често с насилие. Това е нетърпимо в една европейска страна и не може дълго да продължава. Затова казах, че Доган и ДПС са проклятие за България. Тези процеси бяха пред очите ни и затова Доган и ДПС заеха полагаемото им се място в политическия ъгъл. Те обаче отдавна вече са управляващи и се вижда в какво се изразява тяхното управление. Такава безочлива и безогледна злоупотреба с държавни средства никога не е имало.
– Това ли е причината за резките ви позиции за намесата на Турция в политиката на България? Имате ли преки доказателства за това обвинение, което обръщате като послание и към ЕС?
– Преките доказателства са пред очите на всички – организирано превозване на хиляди хора, за да гласуват на изборите в България за ДПС, включително със заплахи, че ще им се отнемат документите за пребиваване. Това са факти, известни на всички, включително и на българските турци, и на българските дипломати и не само на тях. Очевидное, че Турция се възползва от външните турци, за да държи ДПС във властта и чрез нея да определя политическия курс на България. Първото нещо, което Турция постигна, е, че България застана категорично в полза на турското членство в ЕС, въпреки че то е срещу българските интереси, защото тази страна не е подготвена.
– Толкова ли е могъщо влиянието на Доган в Турция?
– Доган не е могъщ, но в случая интересите им съвпадат.
– А не може ли въпросът с двойното гласуване у нас да се уреди по законодателен път?
– Може, и ние ще направим такова предложение. Въпреки че в последното си интервю Георги Първанов се разграничава от Доган, но не дава да се помисли за промяна на закона, защото се надява тези хора да гласуват през ДПС за неговата собствена персона. Според мен, той се лъже.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Стоян Михалев: Имаме твърде много служби за сигурност,...
Цялата акция около главния секретар беше инсценирана, смята той Цялата акция около главния секретар...
Радан Кънев: Проблемът на българските политици със Зелената...
Бюджетът на ЕС все по-ясно се движи в посока на политика и приоритети. Няма...
Йордан Иванов: Това, което ще използвам в тази...
В последните девет месеца видяхме как парламентът се превърна в поле на разправии и...
Любен Иванов: Благодарение на регионалната политика на кабинета...
Съвместно с общините работим по проекти за над 100 милиона лева, заложени за изпълнение...
ПП-ДБ откриха кампанията си в София: Имаме мнозинство...
Коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ откри предизборната си кампания с мултимедиен разказ за...