Иван Костов: Вдясно трябва да се роди политика, която хората да възприемат и постепенно да подкрепят

Водещ Николай Бареков: В нашето студио тази сутрин, може би неочаквано за някои колеги анализатори, е лидерът на Демократи за силна България и бивш премиер Иван Костов. Добро утро, господин Костов.

Иван Костов: Добро утро.

Водещ: Казах – неочаквано, защото имаше анализи днес, че вие ще се появите в публичното пространство, едва когато скандалите в СДС започнат, предвид незавидното тяхно представяне на изборите в София, за да разкажете тогава на хората как добре се е представила Демократи за силна България и нейният кандидат Светослав Гаврийски. И да започнем – каква е вашата оценка, какъв е изводът, който вие правите, след приключилия първи тур на изборите в София, където вие имахте кандидат, класирал се на трето място в кметската надпревара?

Ив. Костов: Изводът е, първо, че спорът вдясно не беше решен по ясен и категоричен начин. Беше обаче изяснено, че събирането на многобройни партии като коалиционни партньори, зад господин Герджиков имаше седем, даже не носи по един процент от партия. Тоест това събиране на столичната управляваща коалиция зад кандидата е провал, и то беше ясно предварително. Впрочем тази коалиция когото и да беше подкрепила, щеше да го докара до такъв провал, включително ако бяха застанали в този си вид и зад господин Светослав Гаврийски, това също стана ясно. След това стана ясно, че Българската социалистическа партия далеч не е в това състояние, в което би трябвало да бъде два месеца след като състави правителство и започна на управлява страната. Тя има много тежки проблеми, и това се вижда от резултата. И другото, което е почти ясно, е, че след подкрепата, която Милен Велчев дава за Бойко Борисов, всъщност това е основание тези избиратели да отидат и да подкрепят Бойко Борисов и по този начин до голяма степен, да не кажа – почти напълно, се предрешава резултатът на втория тур.

Водещ: Според вас, подкрепата на Милен Велчев за Бойко Борисов решава изхода и Бойко Борисов ще бъде кмет на София?

Ив. Костов: Ами, трябва да стане някакво много особено разместване, някакво особено чудо.

Водещ: Между другото, не искам да ви правя комплимент, но изключително джентълменски от вашата уста звучи това, което казвате. Очакванията бяха други към вас, че вие тази сутрин ще дойдете в нашето студио и ще разгромите противника си вдясно – СДС, и ще обявите, че битката вдясно е приключила, че вие сте единствената партия там, СДС трябва да се срамува и да се прибере в миша дупка, а вие не го казвате.

Ив. Костов: Вижте, проблемът е друг, проблемът е за политика. Вдясно трябва да се роди и да се създаде политика, която хората да възприемат и постепенно да подкрепят, да имат доверие в нея. Не коалиции като политика, защото коалицията е само инструмент да се прави политика, не можеш да казваш – коалицията ми е политика. Това стана ясно на тези избори. Заради това пред нас е голямо предизвикателство – трябва да се намерят ясните, безупречни послания към демократичните избиратели в цялата страна, това е голямо предизвикателство.

Водещ: Не е ли повод от тези избори да се направи и следния извод, че София, то не звучи и толкова смешно, вместо син град вече, е един град “синя лампа” на практика с победата на Бойко Борисов, и че вие, десните партии, основните все пак, които присъствате в политическия живот – Демократи за силна България и СДС – ако не седнете на една маса и не се разберете, президентските избори също ще ги гледате по телевизора като балотаж?

Ив. Костов: Много рано е да…

Водещ: Всичко, всичко, и пак трети…

Ив. Костов: Много рано е да направите този извод, защото събитията, които се случват, даже от вчерашния ден, много тежкия удар отново върху Българската социалистическа партия с обвиненията за това, че са материализирали по някакъв начин икономическа подкрепа от режима на Саддам Хюсеин…

Водещ: Това дори не са обвинения, това е докладът на ООН, писан от Пол Волкър, шефа на комисията…

Ив. Костов: Това е докладът на ООН. Но ако се взрем внимателно, хората, които са направили тази комбинация, са сегашният президент Георги Първанов, тогава председател на Българската социалистическа партия, и господин Сергей Станишев, тогава завеждащ Международния отдел. Няма как да се свържат БСП с режима на Саддам Хюсеин и да не го направи това председателя на партията и…

Водещ: Е, може да е станало без знанието на БСП, може някоя фирма да е дала името на БСП като, така, надявайки се да има политическа параван. Може би тогава това е звучало благозвучно в ушите на администрацията на Саддам Хюсеин.

Ив. Костов: Ако беше така, ООН щеше да го каже по този начин. ООН не са като българското Министерство на вътрешните работи – да клеветят институции, страни и лица, без да имат доказателства. Сигурно не е така.

Водещ: Да се върнем на извода, който може да бъде направен, според, така, вашата програма, която вие си бяхте поставили за първата, втората и третата стъпка.

Ив. Костов: Моето продължение е, че тепърва ще се случват много неща. Така, както гледам днес с това препиране, ще се приеме един недобър закон за бюджета, следващата година няма да е добра, ако се води тази дясна политика, в кавички дясна де, тоест политика под диктата на Международния валутен фонд. Много неща постепенно ще стават ясни на хората, защото гражданите имат нужда от време да приемат някои твърдения, някои изводи, някакви констатации, и да кажат, че това е вярно, защото не го приемат на доверие.

Водещ: Първата стъпка, която си бяхте поставили, беше да се класирате добре на изборите в София, кметските избори, и вероятно тогава да се разбере коя е най-силната и единствена партия в дясното пространство. Втората стъпка беше победа на президентските избори, която да доведе до логичната трета стъпка от ваша гледна точка – победа на изборите за парламент и излъчването на правителство. Как третото място на Светослав Гаврийски и петото на Минко Герджиков се вписват в, така, вашата програма за трите стъпки?

Ив. Костов: Това не е добра основа, за да се направи следващата стъпка, което не означава, че тя не може да бъде направена.

Водещ: Как виждате да се осъществи втората стъпка, как може българската десница да излъчи голям конкурент на Георги Първанов, който очевидно отива на президентски избори да се бори за втори мандат?

Ив. Костов: Тук ще се върна към това, което вече казах – трябва да има политика, трябва да има много ясни послания, трябва да има силна политика в условия на опозиция. Ние трябва да бъдем ярка опозиция, трябва да бъдем разбираема, хората трябва да виждат, че ние предупреждаваме, критикуваме, настояваме и вършим обществено-полезно дело, коригирайки, или опитвайки се да коригираме, действията на управляващите. Това е изключително важно, особено на фона на едно непопулярно и слабо управление. Това ще даде доверие у нас. И нека да видим дали това правителство ще успее да постигне основните си цели. Основната цел на това правителство, така, както беше заявено в декларацията на господин Сергей Станишев, да не забравяме – България, член на Европейския съюз на 1 януари 2007 година. Така че трябва да ги видим тези неща…

Водещ: Ако това не стане, създава ли предпоставка за предсрочни парламентарни избори, според вас?

Ив. Костов: Не, но ще създаде предпоставка за криза сред управляващите, и то много, много сериозна. Тъй като това ще стане ясно до април, май следващата година, времето до президентските избори ще отрази всичко това върху предпочитанията на избирателите. И тъй като сегашният президент, сега завършвам отговора, сегашният президент създаде това правителство, направи всичко възможно да го създаде, и пое отговорност за това правителство, той неминуемо ще понесе и негативните му резултати.

Водещ: Очаквате ли, ако април месец стане ясно, че България няма да стане член на Европейския съюз от 1 януари 2007 година, НДСВ да избяга от кошарата на управлението?

Ив. Костов: Първо, нека да станем членове, най-добре е да станем, най-добре е да намерим сили в себе си и бързо да изпълним, без да отлагаме, тези спешни и срочни неща, които трябва да направим. Трябва да свалим “синята лампа” от страната. Не можем да твърдим…

Водещ: Е, току-що хората я сложиха в София, вие сега да я сваляме.

Ив. Костов: Да, но не бива. Ние сме наистина държава, в която непрекъснато стават убийства, непрекъснато вият сирени и светят сини лампи, от друга страна ние сме държава, в която президентът, министърът на вътрешните работи направи внушение, първоначално несръчно, че това е политическо убийство. Нека да кажем ясно на всички – в Европа никога няма да признаят, че една държава е европейска, отговаря на критериите за членство в Европа, ако в нея има политически убийства.

Водещ: Между другото анализаторът от БСП Цвятко Цветков каза, че Иван Костов има полза от убийствата на Луканов, Илия Павлов и Емил Кюлев, вие сте главният печеливш, и ако Луканов не бе убит, вие нямаше да станете премиер. Как бихте тълкували подобно обвинение от човек, очевидно свързан с българската левица?

Ив. Костов: Ами, това е толкова абсурдно, че… то води знаете ли към какво – че тези убийства са политически, които сега, последното, което се случи, и убийството на Луканов, и то е политическо, и Костов има изгода… тоест сочи се и този, който едва ли не стои в дъното… Това е безумно.

Водещ: Макар че ако убийството на Луканов е било политическо, тогава би следвало да го е убила опозицията му в БСП…

Ив. Костов: Вижте, това е безумно, защото този, който започна преговорите, сигурно хората са забравили вече, но този, които започна преговорите, този, на когото мечтата беше България да стане член на Европейския съюз и НАТО, бях аз като министър-председател в онова управление – 1997-2001. Няма как аз да саботирам държавата.

Водещ: Преди да завършим темата с престъпността, да завършим другата тема – за изборите в София. Каква ще бъде вашата позиция? Кой ще подкрепите вие на балотажа, това е един отворен въпрос, останал от нощта на изборите? Съгласен ли сте примерно с обвиненията на Татяна Дончева към Бойко Борисов, че той е силовак, че зад него на бял кон препуска Антоан Николов, и дава ли това някакви основания да подкрепите именно госпожа Дончева, политически, на балотажа?

Ив. Костов: Вижте, не… значи, пак да се позова на това, което казах – балотажът до голяма степен е решен въпрос след подкрепата, която Милен Велчев даде на Бойко Борисов. Простото сумиране на гласовете показва една много решителна преднина. От тази гледна точка вие ме карате не да отговоря на въпроса ще се намесите ли, за да решите балотажа, а вие ме питате друго, вие ме питате кое е по-малкото зло за Демократи за силна България.

Водещ: Питах ви дали съвпада вашата политическа оценка с тази на г-жа Татяна Дончева, коректно това беше въпросът ми към Иван Костов.

Ив.Костов: Много, много от критиките, които си отправят взаимно кандидатите, се споделят от нас. Те са първоначално били наши критики. Много преди те да започнат те да започнат да ги изричат…

Водещ: И Дончева към Борисов, и Борисов към Дончева.

Ив.Костов: Много преди те да започнат да ги изричат. В този смисъл със задна дата да се съгласяваме с неща, които ние първи сме говорили тогава, когато още никой не смееше да говори е малко нелепо. Искам да кажа, че… друго…

Водещ: Добре, какво ще правят вашите избиратели…

Ив.Костов: Искам да кажа друго…

Водещ: …ще ги призовете ли да участват на втория тур и кого ще подкрепите?

Ив.Костов: Искам да кажа на нашите избиратели, че в момента на втори тур в София се състезават две лица от управляващото мнозинство, независимо че Бойко Борисов старателно се опитва да прикрива тази връзка, но той беше депутат, избран депутат от Националното движение “Симеон Втори”. Той не крие, че е царист, така, ако може да кажем с една дума. И в този смисъл ние не можем да караме хората да избират между социалистка и царист.

Водещ: Призовавате ги да не участват на втория тур.

Ив.Костов: Не, нищо не ги призовавам. Демократи за силна България, нашите избиратели нямат нужда да бъдат призовавани и те не са от този манипулируем, извинявайте, електорат.

Водещ: Означава ли това, че трябва според вас да гласуват по съвест?

Ив.Костов: Те ще решат какво трябва да направят.

Водещ: В края на краищата демокрацията все пак е гласуване. Фундаментът на демокрацията е правото на избор.

Ив.Костов: Така, и правото…

Водещ: Защо трябва да се лишават от това?

Ив.Костов: И правото да гласуват, и правото да не гласуват също е право, от което се възползваха огромна част от софиянци, близо 70 процента се възползваха от правото си да не гласуват.

Водещ: Г-жа Дончева се надява да я подкрепят десни избиратели. Ще се случи ли това според вас? Тя каза, че гледа нататък…

Ив.Костов: Силно, силно флиртуват с десните избиратели и г-жа Дончева, и г-н Бойко Борисов. С демократите и с десницата всеки флиртува с всички сила. Това е…

Водещ: Може би защото останахте самотни…

Ив.Костов: Това е много…

Водещ: …в ъгъла на дансинга и всеки ви желае.

Ив.Костов: Това е много модерно да се прави. Не, това се прави, защото ние сме източникът все пак на рационални послания. Всички останали неща, които се говорят, примерно, че ще се намали цената на отоплението за софиянци или ударът на ценовия шок ще бъде облекчен от кмета, това са празни приказки. Извинете, това е популизъм, който няма да се случи.

Водещ: Вярвате ли тогава на Бойко Борисов, че е десен кандидат? Той привежда аргументи в тази посока от чисто семейните традиции в дясното пространство, до това, че остава алтернатива на БСП и НДСВ, които са предали избирателите, до това, че той ратуваше за отварянето на досиетата. Автентичен десен кандидат ли е Бойко Борисов за вас?

Ив.Костов: Не. Въобще не е десен кандидат…

Водещ: Е защо?

Ив.Костов: Няма как да е десен кандидат.

Водещ: Ето той привежда аргументи в тази посока.

Ив.Костов: Бойко Борисов не може да привежда никакви аргументи…

Водещ: БСП го е изгонила от МВР и т.н.

Ив.Костов: Ние не разбрахме, че го е изгонила от МВР, ние разбрахме, че те се разделиха, защото просто пожелаха да го направят. А що се отнася до кариерата на Бойко Борисов, до телохранителя на Тодор Живков, до човека, който беше и телохранител на Симеон Сакскобургготски, до човека, който напусна МВР, за да не бъде деполитизиран по времето на ген. Семерджиев, за такъв човек няма как да се говори, че е десен кандидат.

Водещ: Намеквате, че той е напуснал МВР, за да не остане деполитизиран, така ли?

Ив.Костов: Ами, разбира се, той…

Водещ: …политическа фигура.

Ив.Костов: Той е от тези, които напуснаха, за да не бъдат деполитизирани тогава.

Водещ: Е, това означава, че, така, сърцето му е било на страната на БКП, излиза.

Ив.Костов: Така излиза.

Водещ: Според вашите думи в нашето студио.

Ив.Костов: Не, така е било тогава. Той може да е размислил, може да е станал бизнесмен, може да е станал собственик на голяма охранителна фирма, на банка и т.н., но това не променя първоначалната му, така, позиция.

Водещ: Да завършим тази тема. Ще имате ли общи разговори за общи опозиционни действия с Петър Стоянов? Вие казахте, че на основата на опозиционните действия ще се роди мащабът на новата десница. Означава ли това, че сте готов да преговаряте с лидера на СДС за общи опозиционни действия?

Ив.Костов: Да…

Водещ: Той в петък имаше едно изказване в парламента в тази посока.

Ив.Костов: …ние трябва да имаме общи опозиционни действия, ние заедно можем да предлагаме много неща, които по отделно не можем да предлагаме. И в този смисъл например ние сега предложихме заедно да се снеме отново… имунитетите на народните представители, ключово действия от тези, които трябва да бъдат предприети.

Водещ: Това означава, че можем да ви видим на една маса най-накрая.

Ив.Костов: Ние можем да правим и ще правим такива действия. Най-добре е много спешно да създадем една група, която да седне, да обсъди всички тези въпроси, които трябва да се действат…

Водещ: От опозиционен характер.

Ив.Костов: …и да започнем да ги правим. Освен това да видим и Български народен съюз въобще какво ще правят в…

Водещ: Това е истинска новина.

Ив.Костов: …Народното събрание.

Водещ: Вие предлагате да се изработи обща група между двете основни политически партии в парламента. Иван Костов в нашето студио…

Ив.Костов: Вие харесвате…

Водещ: Да, правенето на новини. Иван Костов наистина направи новина, уважаеми зрители, той подава ръка към дясната партия СДС за създаването на обща група. Последен въпрос по тази тема, те всъщност са…

Ив.Костов: Боя се, че не е голяма новина, защото ние непрекъснато настояваме за такъв…

Водещ: Малка дясна новина, родена рано сутринта от Иван Костов. Последен въпрос по тази тема, казахте Бойко Борисов собственик на банка. Да не би да говорите за Си банк?

Ив.Костов: Да, Цветелина Бориславова е един от собствениците на Си банк, доколкото разбирам аз.

Водещ: Мнозина свързваха тази банка с вашето управление, със Славчо Христов.

Ив.Костов: Ами нека да обяснят как го свързват с моето…

Водещ: Имате ли нещо общо вие с тази банка, да ви питам директно?

Ив.Костов: Аз нямам нищо общо, никога не съм имал.

Водещ: Като стана въпрос за банки и за банкери, убийството на Емил Кюлев според вас от какъв характер е? Между другото по ваше време излезе доклада на Национална служба сигурност, писан и тогава участвал в него и ген. Атанасов, сега депутат от Демократи за силна България. Имаше ли там нещо за връзки между г-н Кюлев и руски бизнесмени, може ли да се търси в тази посока, защото Йордан Бакалов каза в нашето студио, че става въпрос за едни пари незаконно и за един банкер? Когато човек се сети за незаконни пари и за банкер, неминуемо се сеща и за нещо трето, за пране на пари. Има ли такива посоки?

Ив.Костов: Тогава такова нещо в онзи доклад не си спомням да има.

Водещ:А имаше ли…

Ив.Костов: Може да бъде, може да бъде… Мисля, че нямаше. Специално неговото име като че ли не беше споменато в този доклад, но медиите изнесоха информация за това, че той е бил подпомогнат съществено от Майкъл Чорни, за да участва в приватизацията на ДЗИ.

Водещ: Може ли да търсим там посоките на евентуалните мотиви?

Ив.Костов: Аз не се изкушавам по толкова, нали, как да кажа, евтино едновременно с това и долнопробен начин примерно да хвърлям някакви обвинения срещу живеещия в Израел Чорни и прочее. Няма да си позволя такова нещо. Това не е мой стил.

Водещ: Какво се…

Ив.Костов: Като нямам информация, не мога да правя манипулации и да правя…

Водещ: Е, факт е, че като бившпремиер вие нямате информация, това също е сериозна новина. А какво се крие зад полицейската операция “Респект”…

Ив.Костов: Аз си спомням, че…

Водещ: …за тези новини, които днес идват от медиите. Да, кажете?

Ив.Костов: Спомням си само, че г-н Кюлев беше един от участниците на конкурса за покупка на “Златни пясъци” и че предложението му беше по-слабо от това на спечелилия кандидат. И си спомням, че оттогава той никога не е поставял въпроса по остър начин, не е казал, че е недоволен, не е обвинил, че тази сделка…

Водещ: Не е уличавал вашето управления, искате да кажете.

Ив.Костов: Да. Че тази сделка е корумпирана и прочее. Той знае просто, че даде по-малко пари. В този смисъл това знам за него.

Водещ: Какво се крие зад операция “Респект”? Ето днес излиза информация за арестуваните Маргини, евентуално за това, че ще им се предяви, поне така идват информациите от вестниците и от БТА, различни, но като ги съберем в едно се получава някаква картина, обвинения за поръчкови убийства и т.н. Ще има ли резултат? Какво се крие… всъщност какво се случва в държавата? Погледът на бившия премиер.

Ив.Костов: Изготвянето на обвинения срещу лица, представители или лидери в организирани престъпни групи не става от тези хора, които в момента виждаме по кръстовищата на София. Това не е пътят. И в никакъв случай няма връзка между тази активизация по пътищата на София и на страната, изкарването на полицейските сили и на МВР на улицата с тези обвинения. Предявяването на такова обвинение обаче изисква много сериозна предварителна работа. Изисква наличие на едно много силно досъдебно производство, на много интелигентно и много решително, и смело, и компетентно следствие и прокуратура. Такива за съжаление в момента в България няма. И аз много се притесня

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Радан Кънев: Основният дебат пред Европейския съюз предиизборите...
Изборите бяха предизвикани от тези, които искат да върнат политическия рекет. Но далеч по-тревожно...
Кристина Петкова: Реформата в службите е червената линия...
Служебното правителство е кукла на конци на Борисов, Пеевски и Радев, заяви Кристина Петкова....
Стоян Михалев: Ние отдавна твърдим, че всички служби...
Бившият служебен министър на вътрешните работи Иван Демерджиев извади доста интересни разкрития за МВР...
Бонка Василева: Парите за заплати в столичния градски...
Всяка дестабилизация на национално ниво дови до дестабилизация и на местно ниво. Добре е,...
Атанас Атанасов: Главният секретар Живко Коцев трябва да...
„ГЕРБ и ДПС искат Живко Коцев извън МВР. Те са си поставили за задача да си осигурят...