Иван Костов: Важно е какво цели държавата

Водеща Снежана Иванова: Друга тема в “12 плюс 3”, Симеон Дянков тази сутрин от ефира на Нова телевизия ни успокои, че всичко с финансите на държавата е наред, че твърденията на бившия финансов министър Пламен Орешарски, че България е на път да остане без фискален резерв, не са верни и че в края на годината или в началото на следващата ще намали ДДС-то. Иван Костов, лидер на ДСБ, е наш събеседник сега. Добър ден, г-н Костов.

Иван Костов: Добър ден.

Водеща: Вие успокоихте ли се след като разбрахте, че всичко с финансите на държавата е наред?

Ив. Костов: Аз се срещнах, имах среща с г-н Симеон Дянков и разисквахме темата с финансирането на облигациите, които им излиза падежът, и на дефицита. Казал съм си идеите. Подсказал съм някои много ключови решения. Срещнах разбиране, така че аз съм по-спокоен от този разговор, не толкова от…

Водещ: Кога беше тази среща, днес?

Ив. Костов: Беше преди в петък мисля,че или в четвъртък.

Водеща: Какви идеи сте споделили? Как гледате на предложението да бъдат използвани парите от Сребърния фонд и всъщност тези притеснения за фискалния резерв?

Ив. Костов: Аз считам, че може да се използва в интерес на държавата тази теза, защото, ако се пускат облигации на пазара, държавни облигации, на инвеститорите трябва да им е ясно, че не могат да диктуват неприемливи условия на българската държава. Това е ключово, за да се получат по-ниски лихвени проценти. От тази гледна точка е добре те да знаят, че българската държава има определени варианти, при които да финансира тези задължения, и в този смисъл тя не е притисната в ъгъла, до степен да й се диктуват крайно неприемливи условия. Така че тезата за Сребърния фонд в този й вид може да послужи по много положителен начин на самата операция по пускане на държавни облигации…

Водеща: Има ли опасност обаче за пенсионната система? Знаете, така, критиките, които идват тук от страна на редица икономисти…

Ив. Костов: Вижте, няма опасност, ако не се пипа Сребърният фонд, няма никаква опасност да се промени ситуацията сега. Но от Сребърния фонд не се финансират пенсии, това трябва да е ясно. Той е само резерв. В този вид, в който съществува, той е резерв, управляван от правителството, но се води на НОИ като негов резерв. В случай на крайна нужда той може да изтегли оттам пари, за да плати пенсии, примерно, при някакви съвсем специални обстоятелства. Няма да го има точно този резерв, но вижте, втората идея е, че българските облигации трябва да се пуснат на свободен пазар и да могат да се търгуват непрекъснато. А ако държавните ценни книги се търгуват непрекъснато на борса, тогава те имат ликвидност. Тоест, този, който държи ценни книги, може да ги превърне в пари, разбира се, като се раздели с част от дохода, който те му обещават. Това е второто нещо, което е ключово за една успешна бъдеща дейност на България по рефинансиране и по обслужване на своя дълг. Третото е, на пазара на тези облигации, които ще бъдат пуснати, да се пуснат пенсионни фондове, застрахователни дружества, защо не фирми и, разбира се, физически лица. Защото най-нормално е българските граждани да участват в кредитирането на собствената си държава, получавайки срещу това определен процент. Това стана в много страни в света. Това може да стане и в България. Това е третият ключов момент…

Водеща: Тоест, вие към момента не се притеснявате от предложението…

Ив. Костов: Моля?

Водеща: … Към момента казвам, не се притеснявате от предложението да бъдат използвани парите от…

Ив. Костов: Аз считам, че ще бъдат използвани. Считам, че при добро разиграване на една стратегия, при добро изпълнение де, не е разиграване, а при добро изпълнение на една стратегия, която аз настоятелно препоръчах и даже си предложих услугите да помогна, няма да се стигне до каквито и да било други последици, просто България ще излезе на външния пазар, ще рефинансира облигациите, които трябва да изплати, и ще финансира дефицита ипо този начин вече ще присъства на външните пазари, т.е. на финансовите пазари. И няма да надвиснат никакви /пропадане на връзката – бел.ред./…, а и много важна икономическа свобода.

Водеща: Колегите ви от СДС казаха, че държавата ще катастрофира. Мога ли да разбирам, че има, така, някакво несъгласие между двете партии в “Синята коалиция” по отношение на тези пари?

Ив. Костов: Държавата ще катастрофира, това е вярно, вие не може да виждате никакво несъгласие. Държавата ще катастрофира в случай, че Министерствотона финансите се опита да използва само остатъка от фискалния резерв, т.е. част от Сребърния фонд, за да финансира дефицита и облигациите, които излизат в началото на годината. А ако го направи и ако се опита да не излезе на външния пазар, тогава наистина ще има, ще има неспособност да се обслужат задълженията на страната.

Водеща: Как можем да финансираме този заем, да се обърнем към Международния валутен фонд?

Ив. Костов: Не ви чувам добре.

Водеща: Как можем да изплатим този, тази част от заема, да се обърнем към Международния валутен фонд, и Менда Стоянова преди дни каза, че е крайно време да знаем как ще извършим плащанията…

Ив. Костов:Това вече не е добра, това вече не е добра идея, това можеше да се направи, когато аз за пръв път повдигнах въпроса, тогава щеше да е много далече, ще има… нямаше да има никакви рискове, които да дадат възможност на Международния валутен фонд да диктува условия на страната, което е нежелателно. Сега, сега това не е добре да се прави, просто, защото ще се усложнят още повече нещата. Това ще означава следното, България не може да излезе на пазара на свободните инвеститори, не може да финансира собствените си задължения и заради това отбива панически и се хвърля в обятията на фонда. Това е пълна деградация, това е деградация на ниво 2000-1999 година. Няма да се стигне до там, не са добри тези идеи…

Водеща: Друга тема, понеже ни остава малко време, оптимист ли сте за опитите на Дянков да свали лихвите по кредитите, опитите, които се правят в тази посока?

Ив. Костов: Вижте, тези, тези два въпроса са свързани, като скачени съдове са. Ако се усети, че българското правителство не може да финансира добре своите дефицити и своите задължения, това неминуемо ще качи лихвата по вътрешните кредити. Тоест, когато поскъпне правителственият… в смисъл когато се вдигне лихвата по правителствените държавни ценни книги, тогава автоматично всички, които са с кредити, ще изпитат натиск, тоест тогава не могат да се понижат лихвите по кредитите.

Водеща: Да, но добре ли е, ето, в момента има работна група, която се опитва да прави промени в законодателството, според някои експерти те ще доведат само до по-прозрачно, по-прозрачен ще направят процеса по образуването налихвите по кредитите, спореддруги пък може да доведе до понижение. Добре ли е държавата да се намесва на този пазар по този начин?

Ив. Костов: Вижте, важно е какво цели държавата. Аз това настоявах да бъде разбрано, прието от министъра по време на нашата среща – държавата не може да цели интереса на кредитираните, не може да цели укрепване на банките, както се е самовъзложила БНБ. Държавата, ако е истинска държава, сериозна и солидна, се грижи за следното, за доверието към банковата система, във и към, това е най-… Това е ключовото, ако има доверие в банковата система, това означава има доверие в банките, има доверие в кредитираните, тост във заемополучателите. Цялата система трябва да увеличава доверието, което има… защото то е двустранно, от него се ползват и едните, и другите участници в банковите операции. Това за съжаление не е кой знае каква мъдрост, но много трудно се разбира и от правителството, и от централната банка. Едните считат, че трябва да застанат на страната на длъжниците, а другите считат, че трябва да стоят на страната на банките. А то трябва да се, да се грижим за доверието, това е ключът.

Водеща: Едно изречение отговор моля ви, защото наистина трябва да приключваме, ДДС-то добре ли е да падне, или просто ще бъде използвано като ход преди изборите следващата година?

Ив. Костов: Аз мисля, че по-скоро ще бъде използвано като ход преди изборите.

Водеща: Благодаря ви, лидерът на ДСБ Иван Костов.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Любен Иванов: България няма годни летателни средства, с...
Вече почти седмица дни България се бори с огнената стихия. Горят хиляди декари борови...
Людмила Илиева: ПП-ДБ подходихме отговорно и предложихме добър...
Колкото и пъти да правим едно и също нещо по един и същи начин,...
Людмила Илиева: Колкото и пъти да правим едно...
Депутатът от ПП-ДБ призова политиците за отговорно отношение и ако е необходимо, всеки да...
Планът на ПП-ДБ: Първо антикорупционни закони и решения,...
На среща с президента Румен Радев лидерите на коалиция Продължаваме Промяната – Демократична България...
Атанас Атанасов: Техническото правителство с втория мандат все...
Все още в 50-ото Народно събрание може да се намери мнозинство, което да излъчи...