Иван Костов: Важно е да се стига до присъди

Ние подкрепяме идеите за по-ефективна борба с организираната престъпност, защото сме убедени, че е важно да се стигне до присъди. Това обяви на специална кръгла маса, посветена на темата, лидерът на ДСБ Иван Костов днес. Синята коалиция е записала развитието на специализираните съдилища в програмните си документи за “Избори 2009” и в този смисъл сме 10 месеца преди всички останали поясни синият съпредседател. Важна е обаче дефиницията за организирана престъпност и затова тя се нуждае от много сериозно обсъждане. Трябва да е ясно че става дума за организирана престъпност с висока степен на обществена опасност.
Основно право на гражданина е да го управлява властта, която той е избрал чрез избори и тя да му гарантира сигурност. Когато разрастването на организираната престъпност пречи за реализацията на тези основни права, държавата е в правото си да вземе абсолютно всички мерки, сята бившият премиер. Целта е възпирането и противодействието на организираната престъпност да става с присъди. Другото дава временен резултат и крие опасност от обратна реакция. Не може противодействието на престъпността да се крепи на плещите на министъра на вътрешните работи и главния прокурор. Присъдите трябва да завършват този процес. В този смисъл най-съществено за противодействието на организираната престъпност е не бързината а ефекта от постигането на присъда. Така става ясно, че държавата е в състояние да види и разкрие всички престъпления, колкото и интелигентно да са организирани някои от тях. Изключително превантивно значение има за всички ако се знае, че държавата е в състояние да проследи и накаже дори и най-сложните престъпления.
Съгласен съм, че създаването на специализирани магистратури е скъпо, поясни още Костов.Но и щетите от организираната престъпност са несравнимо по-големи от тези на битовата престъпност например. И държава, която не е в състояние да отдели средства, за да защити основните права и сигурността на гражданите не осъществява основното предназначение на своите институции.
Изключително важно е отношението на министъра на правосъдието към предлаганите промени. Идеите няма да сработят ако нямат пълната подкрепа на министъра на правосъдието. Очакваме Министерството на правосъдието да гарантира, че ВСС няма да назначава в следствието, прокуратурата и съда по начина, по който е било по времето на Красьо черния. Ако проблемът е в съдебната власт очакваме предложения за реформи от министъра на правосъдието. Ще подкрепим и ще участваме с предложения в този процес, защото искаме да се стигне до противодействие на престъпността чрез присъди, обеща синият лидер.
Сега нуждата от специализирани магистратури изглежда малка, защото в момента са 20-те групировки, които тероризираха държавата са притиснати до стената от МВР и прокуратурата, но този процес трябва да завърши с присъди, за да не се стигне до реставрация и възстановяване на дейността на тези групировки.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Декларация на Националното ръководство на Демократи за силна...
На свое заседание, проведено на 17.06.2024 г., Националното ръководство на Демократи за силна България...
Атанас Атанасив: В 50-ото Народно събрание ПП-ДБ остава...
На първо място искам да благодаря на хората, които гласуваха в неделя. На тези,...
Людмила Илиева: Всяка от битките, които ми се...
Уважаеми жители на област Велико Търново, благодаря за доверието и честта, за трети път...
Кристина Петкова: Каквото и да предстои вярвам, че...
Изчаках да минат първоначалните емоции след нощта на изборите, за да избегна първосигнални реакции....
Йордан Иванов: Ще продължа да правя срещи, да...
Скъпи пловдивчани, Искам да ви благодаря. За трети пореден път имам честта да бъда...