Иван Костов: Важно е да се стига до присъди

Ние подкрепяме идеите за по-ефективна борба с организираната престъпност, защото сме убедени, че е важно да се стигне до присъди. Това обяви на специална кръгла маса, посветена на темата, лидерът на ДСБ Иван Костов днес. Синята коалиция е записала развитието на специализираните съдилища в програмните си документи за “Избори 2009” и в този смисъл сме 10 месеца преди всички останали поясни синият съпредседател. Важна е обаче дефиницията за организирана престъпност и затова тя се нуждае от много сериозно обсъждане. Трябва да е ясно че става дума за организирана престъпност с висока степен на обществена опасност.
Основно право на гражданина е да го управлява властта, която той е избрал чрез избори и тя да му гарантира сигурност. Когато разрастването на организираната престъпност пречи за реализацията на тези основни права, държавата е в правото си да вземе абсолютно всички мерки, сята бившият премиер. Целта е възпирането и противодействието на организираната престъпност да става с присъди. Другото дава временен резултат и крие опасност от обратна реакция. Не може противодействието на престъпността да се крепи на плещите на министъра на вътрешните работи и главния прокурор. Присъдите трябва да завършват този процес. В този смисъл най-съществено за противодействието на организираната престъпност е не бързината а ефекта от постигането на присъда. Така става ясно, че държавата е в състояние да види и разкрие всички престъпления, колкото и интелигентно да са организирани някои от тях. Изключително превантивно значение има за всички ако се знае, че държавата е в състояние да проследи и накаже дори и най-сложните престъпления.
Съгласен съм, че създаването на специализирани магистратури е скъпо, поясни още Костов.Но и щетите от организираната престъпност са несравнимо по-големи от тези на битовата престъпност например. И държава, която не е в състояние да отдели средства, за да защити основните права и сигурността на гражданите не осъществява основното предназначение на своите институции.
Изключително важно е отношението на министъра на правосъдието към предлаганите промени. Идеите няма да сработят ако нямат пълната подкрепа на министъра на правосъдието. Очакваме Министерството на правосъдието да гарантира, че ВСС няма да назначава в следствието, прокуратурата и съда по начина, по който е било по времето на Красьо черния. Ако проблемът е в съдебната власт очакваме предложения за реформи от министъра на правосъдието. Ще подкрепим и ще участваме с предложения в този процес, защото искаме да се стигне до противодействие на престъпността чрез присъди, обеща синият лидер.
Сега нуждата от специализирани магистратури изглежда малка, защото в момента са 20-те групировки, които тероризираха държавата са притиснати до стената от МВР и прокуратурата, но този процес трябва да завърши с присъди, за да не се стигне до реставрация и възстановяване на дейността на тези групировки.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Декларация на Националното ръководство на ДСБ
Националното ръководството на Демократи за силна България препотвърждава своето решение за подкрепа на излъчения...
Стоян Михалев: Цели се саботаж на процеса за...
"Цели се саботаж на процеса за истинска правосъдна система. С невръчването на мандата Радев...
Атанас Атанасов: Има жестока съпротива от различни среди...
„Останалите политически сили много съжаляват, че не са се споразумели покрай първия мандат”, добави...
Войната не е мир!
ПП-ДБ призоваваме – нека наричаме нещата с истинските им имена. Войната не е мир....
Резолюция на Изпълнителния съвет на ДСБ
Потвърждава позицията на ръководството и ПГ на ПП-ДБ да не се подкрепи проектокабинет на...