Иван Костов: Бюджетният излишък развращава администрацията

– Г-н Костов, вие се усъмнихте в размера на излишъка за тази година. Каква е истината за него?

– Истината е, че към края на годината ще е много по-голям, отколкото е бил досега. Проблемът е, че излишъкът стопира икономическия живот на страната. Надвземат се пари, за които няма проект за харченето им. Трябва да се сключи нов обществен договор с избирателя, за да се изразходват надвзетите пари. С надвишаването на плана за приходите много по-голяма част от брутния вътрешен продукт се отнема и се преразпределя през държавата. Няма справедливо разпределение на надписана сметка в заведение – независимо дали ще отиде в сервитьора, в собственика му или за дарение. Затова следващата година не трябва да има излишък, а реален план за приходите и разходите.

– За какво е знак той – за грешка или за презастраховка на кабинета?

– Това е комунистически начин да се управлява пазарна икономика. Все едно Държавната планова комисия да получи правото да управлява бюджета и тя да се презастрахова. Просто за 7-8 години БСП си върна навиците от времето на комунизма. Причината е, че не познават законите и правилата на пазарната икономика, не знаят как се развива тя, нямат обучени хора. А тези, които имат образование, не работят в администрацията.

– Какъв очаквате да е ефектът от изливането на пазара на 500-700 млн. лв. социални плащания?

– Емилия Масларова предложи най-неуместния, най-спорния и най-некомпетентния начин за харчене на парите. Чудя се как Министерството на труда стигна до абсурда да дава пари на ръка и да води част от пенсионерите активисти на почивка. По принцип е разумно да се подпомогнат хора със специфични нужди в социалната сфера. Това е естествено, но трябва да има правила. Според мен, преди да вземе парите и да ги похарчи по определен начин, държавата трябва да каже за какви дейности ще ги разходва. Големият проблем при харченето на излишъка е, че контролните механизми на държавата не са добри. Затова се допускат корупционни практики. Излишъкът развращава администрацията. Той обезсмисля многобройните търгове и конкурс. Изникват нови пари, те се раздават набързо и от тях печелят загубилите. Набързо се погасяват сметки и се правят разплащания. Излишъкът е като спекулата по военно време – който е близо до военните, а в случая до държавните поръчки, той печели огромни пари. Обикновеният човек страда, защото за него остава само инфлацията.

– Ще се сбъдне ли прогнозата на кабинета за дефлация?

– Моето притеснение е, че всички икономически прогнози на правителството се сриват. Особено нелепо беше изказването на председателя на БНБ, който прогнозира 7-8% инфлация в края на годината. Същото направи и министърът на финансите Пламен Орешарски. Бюджетът е планиран на инфлация между 6% и 7%. В момента тя е двойно по-висока. За мен една очаквана инфлация не е страшна – тогава се вземат мерки, провежда се антиинфлационна политика, планира се как постепенно да се потуши. В случая има не планирана, не очаквана, а неочаквана инфлация и пак няма такава политика, което е много лошо. Цялата година предупреждавам министър-председателя за това, а той не ме разбира, защото е некомпетентен, а и зад него няма компетентни хора.

– Спират топлата вода в София заради неплатени сметки. “Булгаргаз” иска да вдига цената на природния газ с близо 37%. Каква зима ни чака?

– Това, за което вие говорите, на практика е политика на държавно повишаване на цените. При нас инфлацията нахлува през администрацията, през държавните институции, защото цените се увеличават от държавния регулаторен орган. Няма противодействие на административното и монополно поскъпване. Инфлацията в страната се превръща в административно определена, а не зависеща от международните процеси. Петролът и храните поевтиняват, а у нас поскъпването продължава. Защо?

Това, което също така трябва да се отчете, е сривът на фондовата борса. Той засяга фирмите, защото ги обезценява като активи. Те стават по-леки, по-слаби, по-уязвими. Някои дружества се обезцениха с над 80%, други до два пъти. Огромни активи изгоряха това лято на Българската фондова борса. Удивлявам се, че имаше министри, които се смееха, когато говорех за това при откриването на политическия сезон.

– Какви ще са последствията?

– В тези фирми са инвестирани средствата на гражданите от допълнителните пенсионни и здравни фондове. От срива на борсата губят хората, които са се осигурили за старини, и разчитат на тези допълнителни доходи. В момента те виждат как се изпаряват парите им.

– Тръгват ли си от България чуждите инвестиции и защо?

– Има съществен отлив на чуждестранните инвестиции у нас, които бяха насочени основно към недвижимите имоти. За съжаление никой не предлага смислен анализ на това. Замират пазарите на недвижима собственост. Задава се нова гигантска криза. През следващата година може да станем свидетели на пукането на балона на пазара на имотите. В резултат на това ще замрат много от секторите, свързани със строителството. Отливът на чуждестранните инвестиции намалява търсенето на пазара на недвижими имоти, а това ще доведе до застой или до свиване на строителния отрасъл, който досега дърпаше икономиката напред, и ще има криза. Може би това ще е първата криза след стабилизацията.

– Каква е оценката ви за реформата в здравеопазването?

– Нереформираното здравеопазване вече започва да се разпада. Най-яркият процес е масовата миграция на медицински сестри и лекари в чужбина. И абсолютното унищожаване на обществената солидарност, на която се гради здравеопазването. Който иска да се лекува в момента, трябва да си плаща. Няма системи, които да поддържат болничното здравеопазване. Формира се мощни интереси срещу здравната реформа. В края на предишната сесия се проявиха желания за въвеждане на допълнителна здравна осигуровка, която да отива в частни здравно-осигурителни каси. Целта на ДПС, НДСВ и БСП е да парцелират частното здравно осигуряване. Фактически това означава пълно разпадане на НЗОК – нещо, което в момента се случва.

– Какво означава това – че който има пари, ще има фонд и ще бъде лекуван? А другите?

– Да, хората с пари ще си имат свои здравни каси, ще бъдат солидарни помежду си, ще се лекуват. Цялата останала бедна част от българското население ще остане без здравна защита. В създалата се ситуация никой не дава решение, макар че дори в нея има какво да се направи. Може да се проведе друга реформа, отчитаща състоянието. Няма дебат, няма и разговори. Свидетели сме на пълно разпадане. Започват да се концентрират институции, около които ще се поддържа здравеопазване за определени групи от хора. За всички български граждани, чийто доходи са под средните, ще бъде много тежко. Хората няма да могат да осигурят здравето на децата си и своето без солидарност и без НЗОК.

– По какво се различава този политически сезон от предишните?

– Разместиха се политическите пластове. Както очаквах, това лято българският избирател прочете присъдата на правителството и на коалицията БСП, НДСВ и ДПС. Със сигурност тази коалиция няма да управлява страната – това е големият политически извод от лято и от процесите, които се задават.

– Да, но имат мнозинство в парламента.

– Това ще е до време. Върху тях ще се стоварят тежките удари тази есен. Ще има зима на нашето недоволство. За съжаление има много признаци да се опасяваме, че по време на изборите страната може да се озове в икономическа криза.

Има ли бъдеще тройната опозиция?

– Не може да се говори, че няма опозиция, че тя е безпомощна или че е разбита. Тази част от нея, която е боеспособна, която разполага с ресурси, оказа съпротива, влезе в акция. Тя започва да се държи безкомпромисно срещу управляващите. С изключение на СДС, която по неизвестни причини заема по-мека позиция.

– Подготвяте ли се за общи действия и какви са те?

– Протестът ни е в началото си, ще има и други действия. Европа никога няма да се примири, че има страна членка на ЕС, ръководена от мафията. Това трябва да е ясно и на самата мафия, и на управляващите, и на всички, които са склонни да направят компромис, за да са на власт. Трябва да са наясно, че България ще бъде изолирана, че бандитите ще ги чакат на границата и ще ги арестуват за престъпления, за които Европа знае, че са извършили. Интеграцията между България и ЕС става все по-дълбока. Всяка беля, която се прави у нас, всъщност се прави на територията на Обединена Европа и тя ще бъде преследвана не само от българските, но и от други полицейски служби, разследващи и съдебни органи. Накрая ще стигнат до там, че ще се крият в България и да се самоизяждат като плъхове. Претенциите на мафията да управлява България и слабостта на политиците да я допускат във властта ще бъдат изпепелени от ЕС. Европа няма да допусне такова заразно зло, като част от себе си.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Любен Иванов: България няма годни летателни средства, с...
Вече почти седмица дни България се бори с огнената стихия. Горят хиляди декари борови...
Людмила Илиева: ПП-ДБ подходихме отговорно и предложихме добър...
Колкото и пъти да правим едно и също нещо по един и същи начин,...
Людмила Илиева: Колкото и пъти да правим едно...
Депутатът от ПП-ДБ призова политиците за отговорно отношение и ако е необходимо, всеки да...
Планът на ПП-ДБ: Първо антикорупционни закони и решения,...
На среща с президента Румен Радев лидерите на коалиция Продължаваме Промяната – Демократична България...
Атанас Атанасов: Техническото правителство с втория мандат все...
Все още в 50-ото Народно събрание може да се намери мнозинство, което да излъчи...