Иван Костов: Бърка този, който се държи с българските граждани като с безмълвни пешки

– Г-н Костов, готов ли сте да се срещнете с коалицията на Стефан Софиянски, Анастасия Мозер и Красимир Каракачанов за преговори преди вота? Преди ден Българският народен съюз заяви, че ще поиска среща с вас.
– Първо такова желание няма, не е стигало до нас. Тази коалиция очевидно е притеснена преди изборите от прага за влизане в Народното събрание.
– Не е ли нормално да си говорите с другите вдясно – да няма остри атаки между десните формации, да няма компроматна война, да няма черен PR?
– От страна на Демократи за силна България никога не е имало удари под кръста срещу който и да било. Нашите критики са принципни и политически. Това го знае всеки журналист. Така че ако това е призивът за толерантност, те трябва да го отправят помежду си. Що се отнася до кампаниите, отворете вестниците и ще видите кой и срещу кого води компроматна война.
– Повечето политически наблюдатели и социолозите твърдят, че десницата като цяло взима 60 мандата. Дали все още няма шанс за обединение и за по-добро представяне на вота?
– Първо това е хипотеза, която е неуместно да бъде коментирана. Да стъпим на нея и да занимаваме хората, е несериозно. Има факт, който сочи отговора на вашия въпрос. Той е свързан с коалицията с откраднато име ОДС. Когато се събраха 5-те й партии, доверието към тях не се увеличи. Това говори, че избирателите не се сумират по просто аритметично правило. Има десни избиратели, които считат за абсурдно да гласуват за листа, в която има крайно враждебно отношение към управлението от 1997-2001 г. и политици, направили толкова много срещу нашето предишно управление.
– Ще вземе ли повече гласове една втора коалиция вдясно, ако тя включва Софиянски и Костов?
– Никога няма да вземе никакви гласове. Ще падне под 4%, защото хората, които поискаха ДСБ, не искат да гласуват за Стефан Софиянски. Тяхната позиция трябва да я разбираме и уважаваме. Защото не ние правим избирателите, те правят нас. Ние ще сбъркаме в момента, в който се опитаме да се държим с българските граждани като с безмълвни пешки и ги събираме в едната част на дъската, за да служат като войничета. Причините за разделението са следните: Едни политици и избиратели вдясно приемат за нормално да се откажат от собственото си управление, ние не. Едни подкрепят управлението Сакскобургготски-Доган, ние не. Едни приемат, че могат да се съюзяват с бившия член на БКП Любен Дилов-син и Яни Янев, ние не. Разликите са вече толкова дълбоки и очевидни, че вайкането няма да помогне. В коалиционната паника трескавите опити да се обединят всички ще доведат до истински разгром на дясното на изоборите.
– Има ли все пак шанс за дясно управление в следващия мандат?
– Не искам да давам прогнози. Мога да кажа само едно – който даде гласа си за Симеон и БСП, го дава за една утрешна коалиция между двете партии и Доган.
– Не звучи ли абсурдно да се съюзят партията на царя с политическата сила, изгонила го преди години от България?
– И двете страни много пъти в публичните си изказвания са показали, че между тях е възможна коалиция. Но по-важно е да се разбира от българския избирател, че Станишев, Симеон и Доган не са алтернатива един на друг. За това няма нужда да се коментират прогнози кой с кого ще бъде в следващия парламент.
– Обиден ли сте, че на заседанието на Европейската народна партия в София не сте поканен?
– Ние се срещнахме с представителите на ЕНП, макар и не в този формат. Не придаваме такова значение, каквото придават други, на заседанието на Бюрото на Народната партия. Този форум не е пропуск за следващия парламент, както си мислят някои десни формации. В продължение на много години ние сме работили за авторитета на идеите на ЕНП. Днес той е поставен на изпитание заради коалиции като тези с Дилов-син, Яни Янев и Каракачанов. Този авторитет, граден в България, много лесно може да бъде накърнен. От това се притеснявам, защото уважавам идеите на ЕНП.
– Вие сте срещу всички. Ако съвсем хипотетично допуснем, че сте най-голямата парламентарна група, но нямате мнозинство, с кого ще се коалирате, за да съставите кабинет?
– Ние със сигурност ще бъдем най-голямата дясна формация. След изборите, ако стане ясно, че БСП не може да състави правителство, ще се завърти рулетката на възлагането на мандата съобразно конституцията. Но нека да видим какво ще поиска българският избирател. Нито един социолог в момента не може да каже какво иска българският избирател. Те дълго време манипулираха общественото мнение. Влизаха в политически битки, атакуваха и браниха политици и така обезцениха собствената си професия. Сега това, което признават, е, че не могат да предвидят какво ще се случи на изборите. Това ми дава основание да не коментирам техните хипотези.
– Приемате ли обвиненията на Надежда Михайлова, отправени към вас от трибуната на заседанието на ЕНП, че вие и Софиянски сте направили най-много за разбиването на СДС?
– Не. За това, че не бе овладяна ситуацията в СДС, вината е първо на неговото ръководство. То беше сляпо – да види кризата, страхливо – да действа, и непрозорливо – да се съюзи със своите предишни врагове. Демократи за силна България останаха верни на каузата и са истинската алтернатива на БСП, Сакскобургготски и Доган.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Радан Кънев: Проблемът на българските политици със Зелената...
Бюджетът на ЕС все по-ясно се движи в посока на политика и приоритети. Няма...
Йордан Иванов: Това, което ще използвам в тази...
В последните девет месеца видяхме как парламентът се превърна в поле на разправии и...
Любен Иванов: Благодарение на регионалната политика на кабинета...
Съвместно с общините работим по проекти за над 100 милиона лева, заложени за изпълнение...
ПП-ДБ откриха кампанията си в София: Имаме мнозинство...
Коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ откри предизборната си кампания с мултимедиен разказ за...
Атанас Атанасов: ПП-ДБ сме единствената политическа сила, която...
Няма да се борим за оцеляване на тези избори, ние ще се борим за...