Иван Костов: Бързо повишаване на жизнения стандарт е единственият начин за изграждане на конкурентна икономика

По покана на Българската международна стопанска асоциация (БИБА) и Съюза на българските работодатели (СБР) на 12 април лидерът на Демократи за силна България Иван Костов представи пред представителите на организациите икономическата програма на партията.
Костов обясни, че посоченият в програмата икономически растеж от 7-8 процента на година, може да бъде постигнат чрез намаляване на данъците. Фактът, че вече няколко поредни години остава огромен бюджетен излишък, показва че държавата прибира от гражданите много повече пари, отколкото може да преразпределя.
Бюджетният излишък е най-голямата спирачка за развитие на икономиката, твърди лидерът на ДСБ. Ако получи мандат за управление в следващия парламент, партията ще намали отношението на събираните от данъци пари спрямо Брутния вътрешен продукт. Относителният дял на данъчноосигурителната тежест в момента е близо 41 %. ДСБ предлага той да спадне до 35 % от БВП. Изчислено спрямо тазгодишния бюджет, това ще освободи над 2 млрд. и 100 млн. лева, които ще останат в работниците и работодателите и ще дадат възможност за по-големи инвестиции в производството. Според Иван Костов именно стимулирането на инвестициите в производството е най-правилният път за осигуряване на висок икономически растеж. Предлаганите от други политически сили варианти водят само до нарастване на потреблението, което обаче не осигурява икономически растеж. Икономическата програма на ДСБ предвижда намаляване на общото данъчноосигурително бреме с 15 пункта. Това означава от 42% в момента, да стане 27 процента. Лидерът на ДСБ смята, че това ще стимулира работодателите и работниците да настояват да бъдат осигурявани и ще извади на светло голяма част от сивата икономика, като около 300 000 неосигурени в момента лица ще влязат в системата. ДСБ ще намали и стъпалата на скалата за облагане на доходите на физически лица на три.
Програмата предвижда още и намаляване на данък добавена стойност от сегашните 20% на 18 процента. “Ефектът от това ще бъде разширяване на пазара” обясни Костов.
Растежът се стимулира от големи инвестиции. Според ДСБ държавата трябва да инвестира в големи инфраструктурни проекти, за да премахне досадните пречки пред бизнеса. Подобряването на пътната мрежа, изграждането на системи за добра комуникация, отстраняването на режимите на вода според Костов са все проблеми, с чието отстраняване може да се справи само държавата. Построяването на 12 язовира и на пречиствателни станции например не може да бъде ангажимент на частни инвеститори. Изграждането на много такива скъпи проекти е предвидено в приетия от правителството на Костов Национален план за развитие. Кабинетът на Сакскобургготски обаче не изпълнява тази програма и това оставя актуални проблемите пред бизнеса в България.
Друг фактор за стимулиране на висок икономически растеж е повишаване на обема на усвоените пари от европейските фондове. В момента България не е успяла да усвои около 2 млрд. евро от предприсъединителните програми.
Иван Костов обърна специално внимание и на начина, по който държавата ще харчи и ще контролира харченето на обществени средства. Според него е належащо спешно да приключат реформите в здравеопазването, в сектора на сигурността, в МВР, в армията, в образованието и др.
Изключително важно е според Иван Костов да се противодейства активно на корупцията и да се премахнат факторите, които я стимулират.
В отговор на въпрос дали държавата трябва да стимулира приоритетно определени отрасли, с икономическа специализация на страната ни в рамките на Европейския съюз, Костов обясни, че правителството не бива да се намесва в бизнеса. Единственият начин българското производство да стане конкурентно е много бързото повишаване на жизнения стандарт. Това ще осигури възможност на работодателите за диференцирано и по-прецизно стимулиране на работниците и ще привлече в производството безработни, които в момента предпочитат да разчитат на помощи от държавата.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Кристина Петкова: Ако искаме България да върви напред...
Другата неделя, когато видим каква е волята на избирателите, ще видим какви са възможните...
Радослав Милев: След изборите може да говорим...
Сега може да говорим за програма, за конкретни ангажименти, но не и за управление...
Стоян Михалев: ПП-ДБ вече може да стъпи на...
Според него коалицията ще разговаря с всички, които искат да подкрепят програмата ѝ ПП-ДБ...
ДСБ на 20 години. Честит рожден ден, свободни...
Демократите за силна България сме наследици на реформаторската десница и най-успешното управление в новата...
Стоян Михалев: Имаме твърде много служби за сигурност,...
Цялата акция около главния секретар беше инсценирана, смята той Цялата акция около главния секретар...