Иван Костов: Българските политици се страхуват от прокурора и се държат като баби.

ВОДЕЩА: Американският посланик Джеймс Пардю днес остро разкритикува работата на прокуратурата. В речта си пред Първата национална конференция на съдиите Пардю каза, че прокуратурата не се бори ефективно с корупцията и организираната престъпност, а в същото време използва правомощията си, за да оказва политически натиск и натиск срещу журналисти. Така Джеймс Пардю директно се включи в дебатите за работата и мястото на прокуратурата и следствието, дебати, които бяха катализирани от позицията на “Демократи за силна България” за промени в съдебната система. Затова сега за коментар на казаното от американския посланик поканихме лидера на “Демократи за силна България” Иван Костов. Добър ден.

ИВАН КОСТОВ: Добър ден.
ВОДЕЩА: В студиото е и репортерът ни Десислава Друмева, която днес следи изказванията на Пардю. Тя ще води разговора с господин Костов.
РЕПОРТЕРКА ДЕСИСЛАВА ДРУМЕВА: Добър ден на слушателите на “Инфорадио”, добър ден, господин Костов.
ИВАН КОСТОВ: Добър ден!
ДЕСИСЛАВА ДРУМЕВА: Не за пръв път дипломати критикуват дейността на прокуратурата, но сякаш за първи път критиките са толкова остри. Ще цитирам дословно думите на посланик Пардю. “Прокуратурата използва открито правомощията си за политически цели и за разправа с медиите.” Как коментирате тези думи?
ИВАН КОСТОВ: За мен е малко неудобно да коментирам думите на един западен посланик, тъй като тези неща ние ги говорим от доста време. Като че ли ние не можахме да предизвикаме такъв ефект, какъвто предизвика г-н Пардю. Хубавото е, че той като външен наблюдател, както се изразява, казва, че властта на прокуратурата се използва за безскрупулни политически цели, за запушване устата на пресата и на такива, които изкарват наяве факти на корупция. Това, спомнете си, беше основното, което ние твърдим. Ние всъщност отдавна твърдим, че българската организирана престъпност открито парадира и е арогантна със своите кортежи, с полицейските си регистрационни номера. Аз съм казвал пред журналисти как спират движението по “Граф Игнатиев” тук между пл. “Гарибалди” и пл. “Славейков”, как влизат да пазаруват и преграждат с джиповете си да не могат да минават трамваите. Това безогледно поведение може да бъде наистина само тогава, когато имат прикритие или покритие, или “чадър” от страна на тези, които трябва да ги преследват. Така че какво да коментирам. Всъщност би трябвало да изразя благодарност пред господин посланика за това, че той и като външен наблюдател потвърди нашите констатации.
ДЕСИСЛАВА ДРУМЕВА: Между другото, посланик Пардю изрично посочи, че си позволява да говори по този начин, защото като дипломат е по-малко уязвим към ответна реакция. Смятате ли, че с тези думи посланик Пардю намеква за Вас и Вашите проблеми, след като се обявихте прокуратурата да излезе от съдебната власт.
ИВАН КОСТОВ: Вижте, аз нямам проблеми. Аз това, което съм започнал да правя, ще си го правя. То не е свързано нито с попадения, защото винаги съм казвал, че когато истината е на твоя страна и когато не си извършил нищичко нередно, няма защо да се боиш от прокуратурата. Но тези думи, по-скоро те са един горчив сарказъм, ако питате мене. Той казва, че говори като приятел, загрижен за България и като чуждестранен дипломат, неуязвим за ответни действия на обвинителите. Това е горчив сарказъм. Това показва до каква степен се вижда отстрани поведението на прокуратурата. Това наистина е преследване на политически сили.
ДЕСИСЛАВА ДРУМЕВА: Между другото, посланик Пардю говори за нещо много сериозно, за накърняване на международната репутация на България. Може ли, ако проблемът с прокуратурата не бъде решен, да има негативни международни последици?
ИВАН КОСТОВ: Ами ние ставаме за смях, когато повдигаме обвинение срещу журналисти от BBC, вместо срещу този, който те са разобличили. Това е наистина вече рушене на авторитета на страната. И ние това го поставяме от доста време – откакто се случи на практика това поведение, откакто го виждаме, ние го повтаряме това непрекъснато. Не може просто по този начин да са търпеливи българските политици, защото, забележете какво става. Той говори там (посланик Пардю – бел. Медия център ДСБ), напуска главният прокурор. Там е Президентът, който се изказва в абсолютно някаква друга посока, като че ли не живее в България. Като че ли Президентът е външен наблюдател, незаинтересован външен наблюдател в собствената си страна. Става и казва, че ще подкрепи увеличаването на бюджета на съдебната власт. Говори се за очевидни въпроси на кризата в съдебната система, а той казва, че ще подкрепи бюджета, наистина като някакъв абсолютно безгрижен и незаинтересован чужденец. Това е лошото, че в България няма политически дебат върху това нещо. Забележете какво стана с нашата покана за дебат. СДС ни отказва да дойде на дебат за Конституцията. СДС отказва да дойде на дебат! С абсолютно измислени и толкова смешни обяснения, че ми е неудобно да го кажа. БСП започва да се пазари с нас, за да влезе в консултации за промяна в Конституцията, опитвайки се да ни изнуди да подпишем едно тяхно искане за оставката на Герджиков, което ние сме съгласни да подпишем, стига да се посочи и причината, поради която ние ще подпишем, а именно – че той предложи Васил Мръчков за висши държавни награди. Тоест, виждате, че в Народното събрание, тези, на които това е угодно, бягат от дебат. И това много повече ни тревожи – думите на Пардю, даже много повече, отколкото действията на прокуратурата.
ДЕСИСЛАВА ДРУМЕВА: А как си го обяснявате? Факт е, че българските политици не са много склонни да говорят по темата прокуратура и реформа в прокуратурата.
ИВАН КОСТОВ: Сега ще кажа нещо много тежко. Но аз мисля, че ги е страх. Страх ги е от прокурора. Страх ги е.
ДЕСИСЛАВА ДРУМЕВА: А, защо? Мислите ли, че има нещо в миналото, което…
ИВАН КОСТОВ: Понеже имат нечисти съвести, затова ги е страх. Ето, отправям го това обвинение публично. Страх ги е от прокурора и затова не се държат като политици, а се държат като баби.
ДЕСИСЛАВА ДРУМЕВА: А, между другото, казахте, че сте склонни да подновите преговорите с БСП. Можем ли да очакваме това в скоро време?
ИВАН КОСТОВ: Ами ние непрекъсната ще ги карам да сядат на масата на преговорите. Аз и днеска говорих с техен представител. Казах му, че това е съвсем нелепо, което те си позволяват. Това са хора, които се канят да управляват България, а по най-важния въпрос – за сигурността на гражданите, те не могат да седнат да разговарят с когото и да било и поставят всякакви условия. По-скоро трябва да поставят към себе си. Тези хора изобщо не изглеждат сериозно. Те правят алъш-вериш, правят някаква Капалъ чаршъ и се опитват да ни вкарат в някаква такава замяна на съгласие при съвършено неравностойни претенции един към друг. Ние искаме да променим тази конституция заради България, не заради себе си и не заради БСП, не заради Герджиков и за заради който и да било друг.
ДЕСИСЛАВА ДРУМЕВА: А склонни ли сте да повярвате, че наистина ако приемете условията, те ще Ви подкрепят и можем да очакваме гласуване за промени в Конституцията?
ИВАН КОСТОВ: Ама, моля Ви се. Това е въпрос на чест! Как ще приемем такова условие. Все пак нали трябва да има някой, който да има усещане за достойнство в политиката. Вие не чувствате ли, че са абсолютно несъпоставими тези неща – една оставка на спикера на парламента за промяна на Конституцията. Това не го ли виждате, че са съвършено несъпоставими неща. те не могат да се сложат на една везна.
ДЕСИСЛАВА ДРУМЕВА: Те са несъпоставими, защото наистина борбата срещу престъпността е много важна за българското общество?
ИВАН КОСТОВ: Ама, разбира се.
ДЕСИСЛАВА ДРУМЕВА: В този ред на мисли, това беше и основната критика на посланик Пардю, че прокуратурата не е ефективна всъщност в тази си борба с организираната престъпност и корупцията. Къде е проблемът – в нашата законодателна база, както твърдят прокурорите или има друг проблем?
ИВАН КОСТОВ: Проблемът е в структурата на съдебната власт, в това, че прокуратурата е безотговорна. Безконтролна и поради това – неефективна. В България, досъдебното производство няма никаква форма на контрол от страна на другите власти. А властите трябва взаимно да се контролират. Държавата, в лицето на изпълнителната власт, по Конституция е отговорна за спазването на вътрешния ред и сигурността. Изпълнителната власт не може да пази вътрешния ред и сигурността. Ето това съвсем ясно го заявявам на българските граждани, те ще разберат такива прости думи. Държавата не може да опазва вътрешния ред и сигурността, ако не разполага със следствието и прокуратурата в ръцете си.
ДЕСИСЛАВА ДРУМЕВА: Днес правосъдният министър Антон Станков каза, че според него, е по-възможна такава промяна на Конституцията да се извърши в началото на мандата на следващия парламент, отколкото в края на този. Как коментирате това – като бягане от отговорност на днешните управляващи ли?
ИВАН КОСТОВ: Като измиване на ръцете. Това е Пилатовска позиция. Изми си е ръцете г-н Станков.
ДЕСИСЛАВА ДРУМЕВА: Вие получихте ли някакъв ясен отговор от премиера след срещата си с него?
ИВАН КОСТОВ: Кой някога е получил ясен отговор от нашия премиер? Да си спомняте такова нещо?
ДЕСИСЛАВА ДРУМЕВА: На нас, медиите, специално ни обещаха, че скоро ще имаме ясно формулирана позиция на правителството по този въпрос – вашето предложение за промени в Конституцията. Така че, надяваме се да има отговор.
ИВАН КОСТОВ: Да, защото това, което правителственият говорител каза, беше безкрайно неубедително.
ДЕСИСЛАВА ДРУМЕВА: Ако позволите, да минем на една друга тема, която също вълнува много България и българите – темата “Либия”. В скоро време либийските власти обявиха, че са склонни да преразгледат присъдите на българките, при условие, че изплатим парични компенсации. Как тълкувате това последно развитие на случая?
ИВАН КОСТОВ: По този въпрос отдавна правителството загуби позициите на България. С тези напълно безпринципни компромиси, които то направи на Либия, то охлаби защитата на българските медици там. Сега Либия може да прави всякакви предложения. И забележете кой го прави. Не знам дали са обърнали всички ваши слушатели внимание на това от кого произтича това предложение. То даже не е от страна на либийското правителство. Това е някаква организация на хора с пострадали деца. Това даже не е неправителствена организация. Това е някакъв комитет от хора. До там стигна България, че някакъв комитет й прави предложение. Какво да коментираме ние при това положение? България е унизена в тези взаимоотношения, поради самото неспазване на нивото на взаимоотношения.
ДЕСИСЛАВА ДРУМЕВА: Приемате това като изнудване?
ИВАН КОСТОВ: Не, по-лошо, аз го приемам като говорене на една суверенна страна пред група граждани на друга страна. Група граждани, по какъвто и да е повод, не могат да се обръщат и да поставят условия на една суверенна държава. Разбирате ли какво казвам? Това е нещо много по-сериозно от това, което Вие ме питате. Това е недопустимо. Просто на това ниво не могат да се водят нито разговори, нито да се коментира, нито каквото и да било да се каже. На това ниво трябва да отговорят група български граждани. Група български граждани да отговорят на групата либийски граждани.
ДЕСИСЛАВА ДРУМЕВА: А какъв трябва да е отговорът, ако това е единственият начин да спасим живота на петте българки?
ИВАН КОСТОВ: Ами, да видим какво ще отговорят група български граждани на тези въпроси, зададени от либийските граждани.
ДЕСИСЛАВА ДРУМЕВА: Г-н Костов, по време на Вашето управление имало ли е такива намеци, неофициално, разбира се, от либийските власти, да платим пари за българките?
ИВАН КОСТОВ: Едно време, преди три години, Либия говореше с много голям респект с българското правителство. Сега този респект липсва.
ДЕСИСЛАВА ДРУМЕВА: Г-н Костов, тази вечер бившите Ви съпартийци от СДС празнуват 15 години от създаването на партията. Тъй като няма да присъствате на празника, бихте ли използвали ефира на Инфо радио, за да им пожелаете нещо?
ИВАН КОСТОВ: Аз казах какво е този празник. Този празник е на г-н Желю Желев, защото това е неговият ден. Негов и на Андрей Луканов. Денят на създаване на СДС е на г-н Желю Желев и на покойния Андрей Луканов. Този ден не мога да нарека празник. Вярно е, че само седмица след създаването на СДС като факт, имаше много силно действие на улицата, на демократично мислещите хора – на 14 декември. Това е дата, която трябва да се помни и да се чества, а не онази, когато чрез компромис е създаден Съюзът на демократичните сили и там са били много сътрудници на бившите специални служби.
ДЕСИСЛАВА ДРУМЕВА: Благодаря Ви за това интервю!

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Декларация на Националното ръководство на Демократи за силна...
На свое заседание, проведено на 17.06.2024 г., Националното ръководство на Демократи за силна България...
Атанас Атанасив: В 50-ото Народно събрание ПП-ДБ остава...
На първо място искам да благодаря на хората, които гласуваха в неделя. На тези,...
Людмила Илиева: Всяка от битките, които ми се...
Уважаеми жители на област Велико Търново, благодаря за доверието и честта, за трети път...
Кристина Петкова: Каквото и да предстои вярвам, че...
Изчаках да минат първоначалните емоции след нощта на изборите, за да избегна първосигнални реакции....
Йордан Иванов: Ще продължа да правя срещи, да...
Скъпи пловдивчани, Искам да ви благодаря. За трети пореден път имам честта да бъда...