Иван Костов: Българските граждани и фирми няма да усетят ползите от членството в ЕС

Фокус: Г-н Костов в началото сме на една година, която е важна за България, защото е първата година от членството ни в ЕС. Как очаквате да се развият събитията през 2007-ма?
Иван Костов: Хората няма да получат от Европейския съюз това, което очакват. Ще им се отнеме от “Газпром” чрез цените на газта, така че ефект и полза от присъединяването за българските граждани и фирми няма да има. Напротив, ще има сътресения, фалити, инфлационни процеси, включително и такива, които се създават от покачването на цени като тези на газта, топлофикацията и електроенергията. Вероятно, дори почти сигурно България през 2007 година ще плати повече членски внос, отколкото ще получи пари по европейските фондове – това е прогнозата на ДСБ. На фона на тази прогноза няма как ползите да са видими и да се усетят от българските граждани и фирми.
Фокус: Каква е прогнозата ви за управляващата коалиция. Очаквате ли противоречия между партньорите в нея?
Иван Костов: Управляващите носят отговорност за това, което се случва в България. Аз и в речта си пред Народното събрание по време на тържественото пленарно заседание по повод членството ни в ЕС подчертах колко много неща не е свършило правителството, за да ни подготви за това членство. Включително неща, които не изискват особени усилия, не изискват особено въображение, които са така да се каже задължителни за свършване. Да се подготви митническата администрация да поеме по новите условия обмитяването на стоките. Да се подготви по достъпен начин предоставянето на здравните карти, за да може хората, ако имат нужда, да получат бърза помощ, а не да плащат от джоба си. Има десетки конкретни неща, които не са свършени. Обратното обаче е свършено. Отворени са вратите за Русия и “Газпром” да покачи цените и да ограби българските граждани. Това се дължи на правителството на Станишев и е негова лична отговорност, защото присъства на подписването на този договор. Макар, че като министър-председател не му е там мястото. Но по този начин той пое цялата тази отговорност. Оттам-нататък опитът да се приватизира примерно софийската “Топлофикация” от “Газпром” или от някоя друга руска фирма, изобщо да се постави България в пълна и необратима енергийна зависимост от Русия – това ще е политиката на управляващите. Защото те трябва да компенсират геополитическата преориентация на България към ЕС и НАТО с някакви компенсации за страната, която ни обяви за свой троянски кон. Дали НДСВ и ДПС ще позволят това – аз съм сигурен, че ще позволят. Защото те са зависими. На този фон аз не очаквам сътресения. Като политик Румен Овчаров има продажно поведение. Той вреди на интересите на България заради руските си приятели. Мисля, че точно заради това той ще бъде недосегаем. Защото да го сменят означава да създадат впечатление в руската страна, че България не одобрява неговата политика на пълно и необратимо обвързване с Русия. И нещо повече превръщане на България незаслужено в страна, която плаща високи цени за руските енергийни доставки. Това е моето предположение и не очаквам някакви особени сътресения сред управляващите. В мнозинството няма нито един политик, който да смее да вдигне глас по отношение на Русия, да вземе позиция по отношение на Турция, да каже нещо определено и ясно, свързано с българските интереси, да поеме ангажимент да реализира такива интереси.
Фокус: Какви ще бъдат приоритетите на ДСБ през настоящата година?
Иван Костов: Едно от най-важните неща е енергийната независимост. Може би част от хората не го разбират в момента, но ще го усетят неминуемо в следващите месеци, до края на годината, а и в следващите години, чрез непрекъснатото покачване на цените. Тогава ще има вайкане и суетене защо се вдигат цените. А те ще се вдигат, защото ще се покачват цените на енергоносителите. От тази гледна точка едно от основните неща, които прочитаме като български национален интерес, е енергийната ни независимост и натискът ЕС да изработи обща политика по отношение на своята енергийна независимост от Русия. Да направи така, че Русия да подпише европейската енергийна харта и да либерализира доставките, търговията, производството и пренасянето на енергийни източници, или да сключи рамково споразумение, което да гарантира поне доставките и цените и стойността на цените, защото малка страна като България сама не може да направи това, особена пък с политици начело като Станишев и Овчаров.
По отношение на Турция ние ще настояваме да се приложат новите поправки в Конституцията и парламентът да контролира, да изисква от правителството информация и да му задава политиката по отношение на преговорите с Турция за членството й в ЕС. Турция трябва да спре да се бърка във вътрешните работи на Република България по начина, по който си позволи да го прави от 2001 г. насам. Да спре да участва като държавна машина в българските избори. Това нещо категорично трябва да бъде ограничено. Ние си поставяме като задача на следващите европейски избори Турция да не избира депутати. Не е редно Турция да избира европейски депутати, защото не е член на ЕС. Ще настояваме политиката на България по отношение на готовността на Турция за членство в ЕС да бъде наистина взискателна. Защото, тогава сме добри съседи, когато казваме какво трябва да се оправи, за да живеем добре заедно. А не да даваме в аванс подкрепа, която никой не дава на Турция. Турция в момента не изпълнява подписани договори, какъвто е Анкарският протокол.
Ние ще бъдем много по-добър и ценен съсед, ако казваме какво трябва да се промени в Турция, и да бъдем проводник на взискателността към нея, за да може турската военна демокрация постепенно да се трансформира в демокрация по европейски образец.
Ще следим много внимателно за данъчните безобразия, които се случиха.
Сигурно ще предложим законопроект за премахване на акциза върху домашната ракия. Няма логика домашната ракия за собствена консумация от собствените плодове да се облага. Това противоречи на дефиницията на акциза. Акцизът се появява там, където има търговска сделка. При домашната ракия няма сделка. Има един човек, който отива, плаща си таксата на казана, и си сварява ракия за себе си. Няма логика да има акциз.
Фокус: При реализацията на приоритетите на ДСБ ще търсите ли подкрепа от другите представители на опозицията?
Иван Костов: Най-важният ни приоритет е контролът и внимателното развиване на потенциала за усвояването на средствата от европейските фондове. Ние предлагаме самостоятелна парламентарна комисия, която да контролира усвояването на еврофондовете. Това първо по силата на поправките в Конституцията е добре да го има. Второ
има много обвинения срещу управляващите за корупция по високите етажи. Така, че трябва да има контрол от страна и на опозицията. Тя трябва да наблюдава внимателно процеса на усвояване на фондовете. Така управляващите ще могат да покажат, че не се боят от такъв контрол, и че няма да допуснат корупция, която да заплаши усвояването на средствата от ЕС.
Първата проверка за това дали сме готови да работим заедно с останалите представители на опозицията, е дали ще бъде подкрепено предложението ни за създаването на такава комисия. Освен това не всички депутати са компетентни по тази сложна правно-финансова материя. Добре е компетентните да се съберат в една комисия и тя да дава становища точно по този процес. В 90% от комисиите няма компетентни хора. Като изключим правната и финансовата комисия, в Народното събрание няма потенциал от хора, които да се справят с тази задача, затова искаме създаването на тази комисия.
Фокус: ДСБ има ли вече ясна визия за това как ще участва в изборите през 2007 година- за евродепутати и на местните избори?
Иван Костов: На изборите за евродепутати ще участваме самостоятелно. Може да потърсим подкрепа от други десни партии, които няма да излъчат свои кандидати. Това предстои да се решава. Едно е сигурно, че на изборите за евродепутати няма да участваме в коалиция.
Начинът на участието ни в местните избори ще се решава от структурите ни по места. Там са възможни коалиции, разбира се с изключение на БСП.
Фокус: Очаква се Европейският парламент да гласува резолюция за българските медици в Либия. Чуха се критики, че по времето, когато сте бил министър-председател на България, държавните институции не са реагирали достатъчно ефективно за разрешаване на случая с медиците ни. Как приемате тези критики?
Иван Костов: Аз написах специална статия за това, посветена на това какво е направено. И всеки, който е любопитен може да прочете на сайта на ДСБ подробно всички действия, които са предприети. Тогава бе очертана една твърда защита, която казва, че няма да приемем българите да бъдат изкупителни жертви на политиката. Ние бяхме категорични, че процесът е политически. Това беше твърда политика по онова време. Впоследствие тя беше напълно променена и се отиде на сделка с Кадафи, на опит да му се даде, за да бъде умилостивен.
Като държавна защита за българските медици това беше вярна стратегия и тя не трябваше да се променя. Пропуснаха се много важни шансове да се поиска категорично освобождаването на медиците
През 2001 г
. защитата на българските медицински сестри бе сменена радикално. От твърдо противопоставяне на Кадафи се отиде към опит за споразумяване и реални отстъпки. Този остър завой бе направен съзнателно от Първанов и Сакскобургготски. Те бяха убедени, че предишната политика е вредна, и че ще се споразумеят с диктатора.
Що се отнася до действията на ЕС в защита на българските медици трябва да се припомни на българските граждани, че Европейският съюз няма за първи път да направи това. Резолюцията, която се очаква Европейският парламент да обсъди и гласува, е повторение на едни събития отпреди доста години, когато европейската тройка в Триполи излезе със становище от името на ЕС по отношение на българските медици и застана в тяхна защита. Страната, която досега никога не е защитила медиците е Русия. Русия, която е близък приятел на режима на Кадафи никога досега официално не е заемала позиция в защита на българските медици, а нейната възможност да въздейства на Кадафи е далеч по-голяма от тази на всички останали.
Фокус: Навършиха се 15 години от деня, в който България първа в света призна Македония като независима и самостоятелна държава. 15 години по-късно обаче в съседната ни страна има антибългарски настроения. Тези дни български и македонски граждани бяха нападнати в Скопие по време на панихидата по повод годишнината от смъртта на Мара Бунева. Защо според Вас се случва това?
Иван Костов:
Периодът 1997-2001 г. е периодът на най-ниския антибългаризъм в Македония. Това се постигаше с много целенасочена политика, с много внимание и активно участие на България в решаването на проблемите на Република Македония. Заедно с Любчо Георгиевски в един общ правителствен документ ние отворихме пътя за решаването на всички въпроси. За съжаление през последните 5 -6 години по тази тема не се работи въобще. България се държи, като че ли е член на Европа в колба, а не член на Европа на Балканския полуостров, на който непрекъснато има проблеми. Това поведение е абсолютно неадекватно. България е загубила външнополтическите си качества на фактор в региона.
Антибългарските действия през последните дни в Скопие са на група сърбофили.
Такива винаги е имало в Скопие и Македония. Хората, които предпочитат да забравят собствените си корени. Но те се държат така, заради пълната липса на политика от страна на България. Трябва да се активизира цялостната българо-македонска политика от страна на България. България безспорно е водещият субект в тази политика, нещо, което е забравено. България е водещият субект по много причини
геополитически, исторически и други. Дори само заради това, че сме минали пътя, по който Македония предстои да измине, ни прави авангард. Да сме водещият субект в отношенията между двете страни обаче зависи от политиката, която българското правителство и официалните български власти водят по отношение на Македония. В момента в Македония няма враждебно правителство. Сега е изключително подходящо да се помогне на Македония при решаването на много конкретни въпроси и тогава няма да има антибългаризъм. Това ще се оцени. Но ако ние се държим като хора, които са се качили на влака и махат на останалите на перона македонци ще бъде много жалко.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Георги Ганев: Членството на България в еврозоната може...
През 2024 г. България ще изпълнява инфлационния критерий, посочи икономистът доц. Георги Ганев Членството...
Радан Кънев: Основният дебат пред Европейския съюз предиизборите...
Изборите бяха предизвикани от тези, които искат да върнат политическия рекет. Но далеч по-тревожно...
Кристина Петкова: Реформата в службите е червената линия...
Служебното правителство е кукла на конци на Борисов, Пеевски и Радев, заяви Кристина Петкова....
Стоян Михалев: Ние отдавна твърдим, че всички служби...
Бившият служебен министър на вътрешните работи Иван Демерджиев извади доста интересни разкрития за МВР...
Бонка Василева: Парите за заплати в столичния градски...
Всяка дестабилизация на национално ниво дови до дестабилизация и на местно ниво. Добре е,...