Иван Костов: Българската енергетика е зависима от Русия и това става все по-необратимо

Водещ Николай Бареков: Гост на нашето предаване е Иван Костов, бивш лидер на СДС и сегашен лидер на “Демократи за силна България”. Поводът за този разговор беше и поглед назад към историческото минало на страната – датата 4 февруари 1997 г., когато БСП върна мандата и така се сложи край на кризата, предизвикана от управлението отново на БСП с тогавашния министър-председател Жан Виденов. В поредица от интервюта, две от които излизат днес на страниците на едни от най-четените и големи български вестници – “24 часа” и “Труд”, президентът Георги Първанов поднася своята версия за събитията и за връщането на мандата от 4 февруари 1997 г., а в поредица исторически и политически форуми, свикани през последните дни, представителите на левицата основно обявиха, че датата 4 февруари и връщането на мандата е изцяло заслуга и подвиг на Българската социалистическа партия. Има ли лъжливи митове, с които 4 февруари е обрасъл – това е темата, поне в началото, на разговора ни с Иван Костов. Добро утро.

Иван Костов: Добро утро.

Водещ: Господин Костов, вие сам преди време се произнесохте за историческото значение на събитията от 10 януари и 4 февруари 1996-1997 г., като, ако не ме лъже паметта, ги определихте като ключово историческо събитие в новата история на България и, ако не се лъжа, пак правя това уточнение, през XX век. Днес президентът Първанов иска датата 4 февруари 1997 г. да влезе в учебниците по история. Дотук ли свършват вашите съвпадения във версията 4 февруари или самият Първанов и доста леви историци и политици казват истината, че 4 февруари е изцяло заслуга на Българската социалистическа партия и на тогавашното ново ръководство?

Ив. Костов: Тяхната заслуга е в това, че показаха, че българската бивша комунистическа партия не е в състояние да проведе реформите, които са необходими на страната. Не е в състояние, първо, защото не е компетентна, и второ, защото не подкрепя политически и идейно тези реформи. Те са й дълбоко чужди, тази геополитическа преориентация, която те носят, тази пълна промяна и драматична промяна на живота на хората свързана със създаването на пазарна икономика, на демократична основа, основата на частната собственост и прочие е нещо, което те не приемаха. Така че тяхната заслуга е може би в това единствено, че след като предизвикаха изключително тежка криза, разбраха, че не са в състояние да продължат.

Водещ: Дори най-големите ви критици на вашата…

Ив. Костов: Но разбра преди всичко господин Добрев. Тук нека да бъдем наясно.

Водещ: Разбра господин Добрев, казвате?

Ив. Костов: Да.

Водещ: Т.е. поставяте разграничителна линия между него като кандидат за министър-председател и тогавашния лидер на БСП Георги Първанов, лидер от няколко дни?

Ив. Костов: Ако някой е имал отговорно поведение към държавата България, това беше той, защото страната беше в национална стачка, тя беше блокирана. Не можеше да функционира просто страната от протестите на хората и единственият начин да се продължи нататък беше да се предизвика насилие от страна на властимащите срещу хората, които протестираха. Това беше истината за онова време и тогава Никола Добрев си даде сметка, че не може да приложи това насилие и затова се и отказа.

Водещ: Имаше ли среди в БСП, които мислеха, че пътят на насилието е възможният път пред оставането на БСП във властта?

Ив. Костов: Не мога да ви кажа. Не познавам отвътре какво се е мислело в БСП.

Водещ: Добре, подвиг ли е 4 февруари за тогавашното ръководство на БСП? Вие сте политик, чиято дейност дори и от най-яростно критикуващите ви политици от БСП, вашите най-сериозни опоненти, се признава, че тъкмо тогава вие… дойде вашият час, обърнахте пътя на България, изцяло ориентирахте страната на Запад, към това, което е тя в настоящия момент. В този смисъл тогава наистина ли БСП е извършила подвиг, като се отказа от властта?

Ив. Костов: Аз мисля, че изчерпах темата, казвайки, че Българската социалистическа партия предизвика криза. Първо, защото не искаше реформите, не можеше да ги проведе, не беше компетентна, докара хората до крайна нищета, до три долара пенсия, и след това, защото имаше твърдо противопоставяне на българската общественост. Страната беше окупирана, тя не можеше да функционира. Трябваше да се приложи насилие. Тук няма подвиг. Тук има просто една необходимост. Трябва да се вземат нормални, естествени, хуманни решения и те бяха взети от господин Добрев. Това е. Едно решение всъщност.

Водещ: Днес Георги Първанов казва в интервюто си пред вестник “Труд”, че от тях излиза предложението за свикване на Консултативния съвет за национална сигурност от президента Петър Стоянов и той, преди да им даде отговора, се свързва с Иван Костов по телефона. Изчакали са те 30-40 минути за вашия отговор, след което са го получили. Такава ли е истината? Тяхно е предложението – вие сте го одобрили?

Ив. Костов: Аз, доколкото си спомням, има архиви, те са отворени от президентстването на господин Петър Стоянов. Всеки, който се интересува, може да надникне, да ги прочете, да ги свери.

Водещ: Това все пак го няма в архивите – за телефонни совалки и т.н.

Ив. Костов: Това е задължение… Ами, може да свидетелства Петър Стоянов. Аз нямам спомен за такъв разговор, откровено казано. Разговори имаше непрекъснато по най-различен повод. Имаше едно насилие, бяха пребили едни младежи и т.н. Те пък бяха смачкали една кола и т.н. Моите притеснения бяха да не избухне насилие. Защото и от двете страни, тези, които се конфронтирахме тогава, все пак се стремяхме да не се стига до насилие и да не се стига до сблъсък на силите на реда с хората. Защото такъв сблъсък имаше на 10-и.

Водещ: Има ли опит да се пренапише историята със задна дата от това, което виждате сега, през последните дни, като говорене по датата 4 февруари.

Ив. Костов: Една от големите придобивки, като те изберат за президент или като те изберат на власт, особено за комунист или бивш комунист, или социалист, е да пишеш историята. Това е, така да се каже, екстрата към властта – да имаш правото да интерпретираш събитията, да казваш кое е добро и кое е лошо. От друга страна обаче, България все пак трябва да има демократично общество, трябва да има много хора, които са заинтересовани истината да излезе наяве такава, каквато е, независимо от самохвалствата на политиците или от тяхната съвременна позиция, която може да не е завидна. Те просто трябва да кажат какво действително се е случило, но това е дълг на обществото, това е дълг на неговите учени, на неговите специализанти, студенти, дипломанти, които трябва да се връщат и да четат непрекъснато там и по този начин да разкриват какво се е случило. Това не е дълг на действащ политик. Така че има известна неразумност в това да бъда поканен тук, тъй като все пак съм страна, да коментирам минали събития. Всеки, който…

Водещ: И очевидец обаче, и участник в тях. Трябва да се чуе вашата гледна точка.

Ив. Костов: Всеки, който ме слуша в момента, казва: да, на Костов това му е изгодно да говори, защото той е действащ политик, и по този начин огромна част от всичко това, за което свидетелствам, се губи в… се подлага на съмнение от хората…

Водещ: В личната гледна точка, в пристрастната гледна точка.

Ив. Костов: Да, от хората, които гледат. Те не си задават…

Водещ: Каквато би могъл обаче да има всеки участник в тези събития – и Петър Стоянов, и Георги Първанов, без изключение.

Ив. Костов: Знаете ли, няма да напиша мемоари никога.

Водещ: Сигурен ли сте в това, което казвате?

Ив. Костов: Сигурен съм, че няма да напиша мемоари. Първо, може би ще огорча много хора, но от друга страна, не считам, че е работа на хората, които са правили събитията, да ги коментират, да се опитват да нанасят върху тях някакво лустро на собственото им самомнение или мания някаква, каквато и да е тази мания. Аз нямам такива никакви проблеми и никога не съм имал. Имам предупреждението на майка ми, която винаги ми е казвала още като малко дете всеки път, когато съм се опитвал да изтъкна нещо, че съм направил, че съм получил някакъв успех, винаги е казвала: нека другите да говорят, сине, ти никога не го прави. Така че, нека, нека другите хора да говорят.

Водещ: Не е ли грешка това, че няма да пишете мемоари. Много от събитията, в които сте участник, няма от кой друг да бъдат разказани, освен от ваши опоненти, примерно…

Ив. Костов: Г-н Бареков, безкрайно… мания е и арогантност е да свидетелстваш за себе си. Това е и греховно от християнска гледна точка. Не можеш да свидетелстваш за себе си, не е добре.

Водещ: Каква би могла да бъде целта на подобно пренаписване на историята според вас, като човека, който все пак дори и вашите опоненти признават…

Ив. Костов: Политическа и идеологическа.

Водещ: …тъкмо СДС и вие обърнахте курса на страната. БСП за това има заслуга на един по-късен етап.

Ив. Костов: Политическа и идеологическа е причината очевидно, политически и идеологически причини.

Водещ: С цел днешното управление на БСП да бъде реабилитирано по някакъв начин, да има нов…

Ив. Костов: Днешното управление на БСП, г-н Бареков, на 7-и ще подпише договора Бургас-Александруполис, и същият този президент Георги Първанов съвсем наскоро се разбра и даде мажоритарна собственост на руски компании, сред тях крайно нелицеприятни за европейците руски компании на руското правителство през тях, мажоритарна собственост на първата голяма инфраструктура, която ще се появи в България и ще превърне нашата страна в енергиен сателит на Русия. Бургас – Александруполис е подписан така, че Русия ще има мажоритарно 51 процента участие.

Водещ: Със съгласието и на гръцка страна.

Ив. Костов: Ефектът… Гърция…

Водещ: Ако можем да вярваме на източниците, които дават информация…

Ив. Костов: Вижте, г-н Бареков, много лесно се дешифрират интересите. Русия няма интерес да бъде арестувано голямо количество петрол в Черно море, защото ще му падне цената, но от това пък ние имаме интерес, защото ще купуваме по-евтино, по-евтиния петрол в басейна на Черно море. Интересът на Гърция е да има зареждане с нефт на свой нефтопреработвателен голям център и да излезе на пазарите на Средиземноморието, където винаги ще има на кого да го продава. Така че руският и гръцкият интерес са ясни. Вие може ли да ми кажете какъв е интересът на България през нея да се прекара чужда канализация, защото петролопроводът е точно като канализация, със същите рискове за навреждане на околната среда, за… ето, да попречи на програма “Натура 2000”, да отрови и да предизвика кризи по черноморското крайбрежие на туризма срещу една нищожна сума, нищожна сума. Всичките тези рискове срещу сумата от 25 милиона. Може ли да ми кажете България има ли нужда от 25 милиона да поставя на рискове и да допуска, и да допуска Русия…

Водещ: Ами, с обещанието на БСП да вдигне пенсиите с 10 процента от 1 юли може и да има. Знае ли човек.

Ив. Костов: Вижте, аз съм…

Водещ: Двадесет и пет милиона са си двадесет и пет милиона.

Ив. Костов: Аз съм… Не, това, това са нищо пари. На фона на числата, с които работи българската държава, българският интерес е, ако има български интерес и оставим… оставим Гърция, българският интерес е, първо, евтин петрол в басейна на Черно море, след това България да е собственик на петролопровода, който минава през нейната територия, българската държава да е собственик, български оператор да прекарва този петрол през нашата територия, да взима достатъчно добри такси за този пренос, които да могат да покрият и рисковете от евентуално замърсяване на околната среда. Българският…

Водещ: Вижте, каква е логиката обаче на правителството…

Ив. Костов: Българският интерес е, аз говоря за българския интерес, не за логиката на това правителство, защото логиката на това правителство…

Водещ: Когато то говори за българският интерес.

Ив. Костов: …е да отстоява… Да, тогава ще коментирам. И българския интерес е български фирми да построят както терминала на пристанището на Бургас, така и цялото трасе на петролопровода и съответно тези пари да останат в България, защото ще бъдат получени от български фирми. Нищо от това няма да се случи.

Водещ: Правителството вероятно разсъждава в посока, че когато великите сили имат интереси, енергийни, на Балканите, дали минава тяхната тръба, канализация или нещо подобно, е защитена националната сигурност на страната. Предполагам, че това е тяхната логика. Логиката – България, енергиен център на Балканите. Сигурно сте я чували.

Ив. Костов: Това не е енергиен център. Това е петролопровод, който преминава през нашата територия и от него никаква полза конкретно освен като инфраструктура, от която да печели българския данъкоплатец по някакъв косвен начин, няма, няма друга роля.

Водещ: Зависима ли е българската енергетика от Русия и от руските енергийни фирми, като започнем…

Ив. Костов: Ще стане…

Водещ: …от петролопреработвателната промишленост и стигнем до АЕЦ “Козлодуй”?

Ив. Костов: Да. Да и все по-необратимо става зависима. Знаете ли, аз с изненада научих и ще попитам съвсем скоро в Народното събрание, може би днес или утре, ще попитам вярно ли е, че първата българска позиция е да отърве от изискванията за европейски стандарти руските доставки на атомно гориво за АЕЦ “Козлодуй”. Ако това е така…

Водещ: Къде е била изказана тази позиция?

Ив. Костов: Ако това е така, ще излезе, че България е влязла в Европейския съюз и първата й задача е да отърве от контрол руски доставчици на ядрено гориво. Надявам се, че не е така.

Водещ: На тезите ви за енергийната зависимост на България от Русия много често вашите критици и опоненти казват така – а защо Иван Костов продаде “Нефтохим” на руските…

Ив. Костов: Вие сте забравил, но аз обясних точно във ваше предаване. . .

Водещ: В нашето студио, да, но аз съм длъжен пак да ви задам този въпрос, защото ние отново водим енергийния разговор. Тогава вие казахте, че всъщност…

Ив. Костов: Този въпрос могат да задават хора, които не разбират…

Водещ: …петрол може да се внесе и от…

Ив. Костов: … не разбират…

Водещ: …и от Румъния, и от Гърция.

Ив. Костов: …от пазарна икономика. Петролни деривати, бензин и всичко останало, което се разгражда от дестилацията на нефта, може да бъде внесено отвсякъде и заради това цените не могат монополно да бъдат определяни от който и да било, независимо кой е производителят. Там има пазарна конкуренция.

Водещ: Какво става с оставката на Румен Овчаров? Той каза в нашето студио миналата седмица, че се страхувате да я внесете в парламента, понеже след това ще има дебат в зала и на практика десницата се страхува от този дебат срещу него. Десницата срещу Румен Овчаров за енергетика да си говорите в парламента. Страхувате се, това каза той в нашето студио, и няма да му внесете искането за оставка в парламента.

Ив. Костов: Аз се изненадвам от това колко много е пораснал вече Румен Овчаров.

Водещ: Е, той си е висок мъж по принцип, ако говорите за…

Ив. Костов: Не, колко много е пораснал в собствените си представи…

Водещ: …това израстване.

Ив. Костов:… за величие. Много се лъже. Но мисля, че някой се…

Водещ: Нали му поискахте оставката все пак…

Ив. Костов: …много се лъже, ако мисли, че някой се бои от дебат с човека, който продаде българските интереси на Русия. Той е един продажен политик. Рубладжия. Ето, казвам го директно в екран.

Водещ: Това са много…

Ив. Костов: Той…

Водещ: …много сериозни квалификации, които…

Ив. Костов: Ето, онзи ден…

Водещ: …употребявате.

Ив. Костов: Ето, онзи ден, онзи ден съобщиха, аз понеже ползвам газ, ми съобщиха, че се покачва цената на газта. Аз чакам още няколко покачвания на газта заради неговия преразгледан договор…

Водещ: Какво означава…

Ив. Костов: …с “Газпром”.

Водещ: Какво означава продажен политик и рубладжия…

Ив. Костов: Ето това означава.

Водещ: Нали това казахте току-що…

Ив. Костов: Ето това означава…

Водещ: …Иван Костов за Румен Овчаров?

Ив. Костов: …това означава че вместо да има договор, който до 2010 година да ми гарантира на мен цената на газта като коректен потребител, той започва…

Водещ: Вие говорите като потребител сега.

Ив. Костов: …той започва да ми вдига цената и аз започвам да плащам все повече. Ето защо е продажен.

Водещ: И вие като гражданин и като клиент избухвате, а не като политик? Сега…

Ив. Костов: Сега… не, аз избухнах като политик, преди да ми кажат за сметката, защото знаех, че ще ми се случи.

Водещ: А повече като потребител или повече като политик правите квалификацията – продажен политик и рубладжия?

Ив. Костов: Повече като политик.

Водещ: Ще му искате ли оставката? Как ще продължи между другото този политически процес, който започна с протестите в София?

Ив. Костов: За да бъдат ефективни действията на опозицията, трябва да бъде единна. Опозицията трябва да е единна. За да постигне дори едно разискване, което да е свързано с гласуване на решение, трябва да има 50 души. Вие видяхте, че за поправката в конституцията гласуваха и Съюзът на демократичните сили, и Българският народен съюз, гласува и част от “Атака”. Ние останахме сам-саменички да бъдем единствената конкретна, ясна и безспорна опозиция на тази поправка, запазвайки все пак алтернативата. Общо трябва да бъде решението, атаката трябва да бъде обща, за да бъде успешна. От наша страна няма никакво колебание, никога не е имало каквито и да е колебания да атакуваме управляващите, и то всички управляващи – и ДПС, и Симеон Сакскобургготски, министрите, и Румен Овчаров, и Румен Петков. Ние сме винаги на позиция да атакуваме.

Водещ: Вие сте като професионални критици на управляващите. Ето…

Ив. Костов:Ами, ние сме опозицията затова.

Водещ: …ГЕРБ и “Атака” сключиха ядрена коалиция за спасяването на АЕЦ “Козлодуй”, ще ги привлечете ли на ваша страна в атаката срещу енергийната политика на правителството като две възможни опозиционни партии?

Ив. Костов: “Атака” имат депутати в парламента, могат да бъдат полезни примерно да атакуваме Румен Овчаров. Ще им предложим, разбира се.

Водещ: Такава временна коалиция, да го наречем.

Ив. Костов: Не временна коалиция, а общи действия, общи действия по конкретен въпрос, по очевидно предателство на българските интереси.

Водещ: Имахте сблъсъци миналата седмица със съдебната система. Не смятате ли, че след това изказване сега в национален ефир, пред милионна аудитория, Румен Овчаров може да реши да си потърси правата срещу вас и да ви съди?

Ив. Костов: Да, ще докажа, това, което говоря, ще го докажа.

Водещ: Тези твърдения, ваши?

Ив. Костов: Да, разбира се, да.

Водещ: С документи, с факти в съдебната зала…

Ив. Костов: Не, с практиката, която виждаме…

Водещ: …или с политическа реч…

Ив. Костов: …с покачените цени на газта, с това предателство например, защото това е предателство срещу всички потребители на газ.

Водещ: Наистина много силно изказване в нашето студио направи Иван Костов, лидерът на ДСБ. Как разчитате изказването на президента Георги Първанов за политиците, злоупотребяващи с власт, и за политиците, носители на популизъм в България? Междувпрочем, това изказване не ви ли прилича малко на онова, направено от Петър Стоянов – Иване, кажи си, преди да смените половината правителство, с уточнението, че вие разказахте в нашето студио преди време каква е била целта на тези смени?

Ив. Костов: Президентът декларативно повтори някои от критиките на “Демократи за силна България”, в частност за абсолютно неясния начин, по който функционира тройната коалиция като представителство от Симеон Сакскобургготски, Станишев и Ахмед Доган.

Водещ:

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Любен Иванов: България няма годни летателни средства, с...
Вече почти седмица дни България се бори с огнената стихия. Горят хиляди декари борови...
Людмила Илиева: ПП-ДБ подходихме отговорно и предложихме добър...
Колкото и пъти да правим едно и също нещо по един и същи начин,...
Людмила Илиева: Колкото и пъти да правим едно...
Депутатът от ПП-ДБ призова политиците за отговорно отношение и ако е необходимо, всеки да...
Планът на ПП-ДБ: Първо антикорупционни закони и решения,...
На среща с президента Румен Радев лидерите на коалиция Продължаваме Промяната – Демократична България...
Атанас Атанасов: Техническото правителство с втория мандат все...
Все още в 50-ото Народно събрание може да се намери мнозинство, което да излъчи...