Иван Костов: България се превръща в придатък на Русия

– Какво спечели и какво загуби България, г-н Костов, от поредното посещение на руския президент Владимир Путин у нас и от тези динамични през последните години българо-руски отношения?

– България губи енергийната си независимост и икономическата си самостоятелност, като ги преотстъпва на Русия. Икономическите отношения между България и Русия са крайно неравноправни. Руският внос у нас е в гигантски размери. Стойността му е близо 3-3,5 млрд. евро, а България изнася за Русия стоки едва за 200 млн. евро. Т.е. България изнася за Русия 10-15 пъти повече твърда валута, отколкото внася. По този начин България се превръща в придатък на чужда държава. Русия черпи твърда валута от българската икономика. Това става причина страната ни да формира огромен дефицит в своя търговски баланс. Заради дефицита в търговията с Русия българските граждани са принудени да затягат коланите и да трупат бюджетни излишъци. Очевидно е, че безспорно губим от всякакво задълбочаване на тези неравноправни икономически отношения.
– Каква е икономическата алтернатива пред България?
– Развитие на отношения с такива държави, които допускат равноправие и балансиране в търговските отношения. Примерно, ако се строи АЕЦ “Белене”, то трябва да се възложи на страна, която не налага ограничения върху българския внос, така че постепенно парите, които ще плати държавата ни за строителството на АЕЦ, да бъдат компенсирани с български износ в тази страна. Това никога няма да се случи с Русия. Абсолютно задължително е да се развиват отношения само на равноправна основа. Второ, недопустимо е да се продава българската природа или български съществуващи бизнеси – туристическият например в Южното Черноморие, срещу изграждането на руски инфраструктурни обекти на територията на страната, както с Бургас-Александруполис, както с “Южен поток”. Правителството принася в жертва българската природа, за да се изгради руска инфраструктура на българска територия. И всичко това се случва на фона на съществуващите неравноправни отношения. Всичко това сега още повече задълбочава минусите за българския народ в тези отношения. Русия връща отново България в своята орбита икономически, прави силни опити да ни направи и свой политически сателит.

– Как ще стане това?

– Съвсем видимо е, че българските политици от управляващата коалиция привнасят руски тоталитарни практики. Това се вижда в отношенията им към опозицията, в отношението им към медиите, към гражданите и правото им да бъдат информирани, към обществеността, която манипулират, или смазват всяка различна воля с прийомите на КГБ. Всичко това е видно днес у нас. Това са последиците от реставрацията на тоталитарния режим в Русия, която се превръща постепенно в еднолична власт на Путин. Тези прийоми са въздействие на огромна недемократична страна върху малка нова демокрация. Това безспорно е крайно негативно влияние. И третото е обвързаността на бившите репресивни апарати на комунистическите режими с престъпността. В частност организираната престъпност, незаконната търговия на оръжие, на наркотрафика и т.н. Това е една и съща практика за цяла Източна Европа, която е формирала босове на организираната престъпност, олигарси, които делят властта в тези страни и които в последна сметка черпят опора в първоизточника си на тази обвързаност между КГБ и престъпните “държавни бизнеси”. Навремето са ги наричали с откровената дума “държавна контрабанда”. Така са рушели империализма. Последният случай на контролирани и управлявани от МВР наркоканали – т.нар. случай “Куйович”, е точно доказателство за тази обвързаност. Ще ви дам и още един пример за това, че ставаме политически сателит на Русия. Европа осъди изборите в Русия и ги нарече нечестни, недемократични. А първата страна, която приема човека, който е направил нечестни, недемократични избори, е България.

– Защо е безразлична Европа към това, което се случва в България?
– Европа не е безразлична. Европа например настоява България да се присъедини към това, което ние настояваме от много години – да има обща европейска енергийна политика. Само така могат да се защитават интересите на страни като България, които никога не могат да сключат равноправни договори с Русия например за внос на газ. Никога. Заради Русия обаче ние сме първата страна, която излезе срещу общата енергийна политика на Европейския съюз. България с това правителство е истински “Троянски кон”.

– Миналата година в Народното събрание започнахте да събирате подписи за импийчмънт на президента Георги Първанов. Какво стана с тази подписка?
– Не можем да съберем подписите. Засега. Първанов копира поведението на Путин и го налага в България. Той респектира и налага цензура не само върху българските медии, но и манипулира действията на много български политици. Включително и в опозицията, това е видно.

– Сега пък искате оставки на министри…

– Искаме, да, защото загинаха хора, защото един снеговалеж се превърна в бедствие, в криза. Защото министрите ги нямаше на постовете им. Тези хора допуснаха човешки жертви. Допуснаха деца и възрастни да стоят зарити в хижите в продължение на дни, да се нанесат огромни щети на българската икономика. Няколко дни не можаха да се съберат и да реагират. Дойдоха отнякъде със самолет. Как да не им поискаме оставките? Впрочем не само ДСБ иска изслушване в Народното събрание на министър-председателя, защото той ги защити. Той каза, че са си свършили работата. Как са си свършили работата? Огромни щети за икономиката, огромни притеснения за хората, страхове, психически стресове върху деца, върху възрастни… И няма кой да свърши работа за часове, няма кой да събере кризисния център. Някакви бездушници, пълни нехайници и некадърници.

– Какво трябва да се случи, г-н Костов, за да дойдат отново на власт десни партии?

– Под една или друга форма десницата ще има своите шансове да се върне на власт на следващите избори. Те ще бъдат загубени със сигурност от левицата и от левия център. Има всички шансове БСП и ДПС да отидат в опозиция след тях и характерът на следващото управление да е десноцентристки. Има такъв шанс и не трябва да се пропилява.

– За хората обаче флагман на бъдещо десноцентристко управление е ГЕРБ. Какво е отношението ви към Бойко Борисов?
– Що се отнася до отношенията, бъдещето ще покаже. Ние, ДСБ, сме обявили като пръв приоритет БСП, ДПС и НДСВ да отидат в опозиция. И да се проверят, да се ревизират напълно управленските им дела. Защото те направиха много пакости. В това отношение приоритетите ни с ГЕРБ съвпадат. От друга страна обаче, “Алианс за София” е опозицията на Бойко-Борисовото управление в Столичната община. Там, където всъщност е най-важната конфронтация и където се вижда, че той не е в състояние да решава проблемите на столичния град. Това е засега единственото очевидно нещо.

– Лидерът на СДС Пламен Юруков каза, че СДС трябва да стане консервативна партия, вие навремето говорехте за християндемокрация. Смятате ли, че обикновеният българин осмисля тези понятия?
– Изглежда, че самият г-н Юруков трябва да положи усилия да осмисли какво влага в това, защото преди това каза, че няма ляво, няма дясно. Това се схваща малко дори от такива, които сме натрупали някакъв опит в политиката. Така че източникът има дълг да изясни тези послания. Защото, ако няма ляво или дясно, как има консерватизъм.

– Как гледате на завръщането на Евгени Бакърджиев и на Стефан Софиянски на ” Раковски” 134?

– Като на нещо естествено. Там няма кой да ги спре. Това са очаквани от нас неща. Остава да се завърнат и Йордан Цонев и Христо Бисеров и всичко ще бъде ясно.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Стоян Михалев: Имаме твърде много служби за сигурност,...
Цялата акция около главния секретар беше инсценирана, смята той Цялата акция около главния секретар...
Радан Кънев: Проблемът на българските политици със Зелената...
Бюджетът на ЕС все по-ясно се движи в посока на политика и приоритети. Няма...
Йордан Иванов: Това, което ще използвам в тази...
В последните девет месеца видяхме как парламентът се превърна в поле на разправии и...
Любен Иванов: Благодарение на регионалната политика на кабинета...
Съвместно с общините работим по проекти за над 100 милиона лева, заложени за изпълнение...
ПП-ДБ откриха кампанията си в София: Имаме мнозинство...
Коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ откри предизборната си кампания с мултимедиен разказ за...