Иван Костов: България саботира единството на НАТО и ЕС

Фокус: Как оценявате българската позиция за Косово към момента – разумно изчакване или пасивна?
Иван Костов: Не само като пасивна. През 1997-2001 г. България беше част от решенията на тежките конфликти на Балканите. Сега страната ни се е превърнала в част от проблемите на региона и на ЕС.
Фокус: Koга България трябва да признае независимостта на Косово?
Иван Костов: Нека първо си припомним, че Милошевич загуби Косово за Сърбия още през 1999 г. Оттогава то е под външен контрол, не под сръбски. Този въпрос, тъй като вече само той се задава на нашата страна, сам по себе си доказва колко неадекватна е била външната политика и политиката за сигурност на България. В доклада на Марти Ахтисаари не се говори за независимост на Косово, а за изграждане на институции там. Ние не знаем какво точно ни питат. Ако е без ангажименти на ЕС и НАТО, не е ясно за каква независимост става въпрос.
Фокус: Трябва ли да има парламентарен дебат във връзка с признаването на независимо Косово, макар че външната политика е отговорност на Министерски съвет?
Иван Костов: Трябва да има дебат, за да се отговори на много въпроси, да се даде цялата нужна информация. Трябва да се формулира националният интерес на България през погледа към рисковете за сигурността на Балканите. Такъв дебат сега няма. Политиката на тристранната коалиция да се угоди едновременно на всички – и на САЩ, и на ЕС и на Русия, и на съседна Сърбия, е глупава – като “снишаването” на Тодор Живков.
Фокус: Какви заплахи за националната сигурност на страната биха произтекли от независимо Косово? Адекватно ли е поведението на управляващите у нас във връзка със ситуацията?
Иван Костов: От Косово така или иначе дълги години произтичат само заплахи, включително за нашата сигурност. Българите загубихме много от войните в региона. Рисковете сега произтичат от това, че в центъра на Балканите има територия на несигурност или по-точно, която е тласкана към дестабилизиране. Абсурдно е да се мисли, че Сърбия е в състояние да постигне сигурност в Косово. Шансовете за това бяха отдавна пропилени от Милошевич. От друга страна Сърбия не позволява сигурността да се постигне от ЕС. От трета страна пък не е ясно ЕС може ли да гарантира сигурност в това си състояние.
Фокус: Как оценявате руската позиция към Балканите и в частност към Косово?
Иван Костов: Русия е заинтересована от това да има несигурност на Балканите. Така реализира своите стратегии тук – вижте “Южен поток” и пълното заграбване на сръбската енергетика. Нима можеха тези проекти да се реализират при стабилни Балкани?
Днес Русия изнудва всички с Косово, заплашвайки да раздуха т.нар. замразени конфликти в Абхазия, Приднестровието и прочие. Явно е, че се храни с нашата несигурност.
Фокус: България би се съобразила с обща позиция за Косово на Европейския съюз, но такава засега няма. Как нашето решение може да бъде балансирано с различните позиции на останалите страни-членки, на САЩ и на Русия?
Иван Костов: Големият риск за нас идва точно от това разединение в ЕС. В днешното си състояние самият ЕС е нестабилен, несигурен е в собствения си избор и трудно може да бъде гарант за сигурността на Балканите.
Вторият ви въпрос ме предизвиква да попитам насреща – а това ли е българският национален интерес – да търси политически баланси, като че ли е фактор, който може да ги постигне? В днешната ситуация България може много повече да допринесе ако каже ясно какъв е нейния интерес, как вижда най-добрите гаранции за своята сигурност и за тази в региона. Но тези въпроси у нас не са поставяни от 2001 г.
Фокус: Когато бяхте министър-председател, oтказахте да приемем албанските бежанци от Косово, както и да дадем въздушен коридор за самолети към Косово. Как оценявате това от гледна точка на настоящето?
Иван Костов: Като крайно необходими и полезни за бъдещето на страната решения, които не бяха “балансирани” нито със САЩ и Русия, нито с НАТО е ЕС, нито със Сърбия и Косово.
Фокус: Как смятате, че Сърбия ще реагира на акта на обявяване на независимост на Косово? Докъде според Вас могат да стигнат предложенията на ЕС към Сърбия, за да олекоти загубата на национална територия?
Иван Костов: Сърбия няма да признае независимо Косово. Ако повдигаме въпроса за предложенията на ЕС към Сърбия, тук много важна трябва да бъде българската позиция и тази на нашите съседи. Тези в ЕС, които мислят, че може “да се купи” Сърбия, много се лъжат.
Фокус: Съществува ли възможност “косовският сценарий” да се повтори и в други държави на Балканите?
Иван Костов: Да, например в Македония, в Босна, а може би и другаде. Макар да считам, че това сега не изглежда като непосредствена опасност. У нас не е възможно да се повтори такъв сценарий, защото Доган се е задавил от ползите на властта, така че не му и минава през ум да си развали рахатлъка с междуетнически напрежения. Ще се сети за етническия мир, като отиде в опозиция.
Фокус: Възможно ли е актът на международно признаване на независимо Косово да мотивира албанското население в Македония за по-дръзки искания?
Иван Костов: Отговорих на този въпрос по-горе.
Фокус: Какво е бъдещето на Южна Сърбия, където преобладаващото население е албанско?
Иван Костов: Неясно. За Сърбия е голямо предизвикателство да си гарантира контрол и сигурност по долината на Прешево.
Фокус: Има ли според Вас Европейският съюз единна, последователна и уравновесена политика по отношение на Западните Балкани?
Иван Костов: Не! И една от причините за това е, че страни като България от водещи по проблемите на сигурността в региона се превърнаха в саботиращи единството на НАТО и ЕС. Нека си припомним за каква водеща позиция говоря, защото тя отдавна е забравена – първи признахме бившите югорепублики като нови държави, първи признахме Македония, първи на Балканите като държава спряхме Милошевич, първи спряхме разпада на Македония, гарантирахме й оръжие и сигурност и пр. и пр.
Фокус: Г-н Костов, българското военно разузнаване ли подаде информацията за операция “Подкова”?
Иван Костов: (?!)

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Георги Ганев: Членството на България в еврозоната може...
През 2024 г. България ще изпълнява инфлационния критерий, посочи икономистът доц. Георги Ганев Членството...
Радан Кънев: Основният дебат пред Европейския съюз предиизборите...
Изборите бяха предизвикани от тези, които искат да върнат политическия рекет. Но далеч по-тревожно...
Кристина Петкова: Реформата в службите е червената линия...
Служебното правителство е кукла на конци на Борисов, Пеевски и Радев, заяви Кристина Петкова....
Стоян Михалев: Ние отдавна твърдим, че всички служби...
Бившият служебен министър на вътрешните работи Иван Демерджиев извади доста интересни разкрития за МВР...
Бонка Василева: Парите за заплати в столичния градски...
Всяка дестабилизация на национално ниво дови до дестабилизация и на местно ниво. Добре е,...