Иван Костов: България може да принуди Русия да предоговори цените на газа

Водещ: Започва “Коритаров Live”. Защо Демократи за силна България искат нов договор с “Газпром”? Мой гост сега е лидерът на ДСБ Иван Костов. Добро утро и добре дошли.
Иван Костов: Добро утро.
Водещ: На фона на новини, които звучат особено тревожно за световна финансова криза, за една вълна от верижни реакции и последици, които засягат под една или друга форма и България, идва съобщението, че ДСБ искат нов договор с “Газпром”. Това в унисон с тенденцията на кризата ли е, искам да кажа, като един от начините да се противопоставим на последиците от тази криза, или е нов тема, която изисква своите аргументи, за да се докаже, като сериозност?
Иван Костов: Нова тема е, защото касае енергийния сектор, където има натрупани много вътрешни, самостоятелни проблеми, несвързани нито с международните, нито с българските финанси. В този смисъл тя е напълно отделна. Темата може да бъде обяснена, както направиха опит някои наблюдатели и медии да обяснят с покачването на световните цени на енергията. Но това само отчасти е вярно. Затова, ако позволите и ако проявявате интерес, да направим един кратък анализ, защо изобщо тази тема, с нейната безизходица се върна, след като на практика беше решена през периода 1997-2001 година. Тя се възпроизведе тази тема по същия начин, и пак през газта, като най-остър проблем.
Водещ: Да. Защо се случи? Това всъщност е един от най-важните въпроси.
Иван Костов: Интерес представлява да се разгледат причините, които зависят от управлението на страната, защото другите причини могат да бъдат споменавани, но на тези неща, на които не се влияят, няма смисъл да се задълбочаваме. Затова да погледнем тези причини, които са си вътрешни, наши. Първата вътрешна причина е обстоятелството, че беше предоговорен един много изгоден за България договор, сключен след силен натиск върху “Газпром” от страна на нашето правителство навремето. Този договор бе предоговорен в полза на Русия и той предвижда степенчато покачване на цените на газта. Започналото степенчато покачване на цените на газта, фактически изисква от всички консуматори, в това число топлоцентралите, да плащат все по-големи и по-големи суми. И тук се сблъскваме с втората, вече съвсем очевидна причина – тя е ограничената платежоспособност на българския гражданин. Ето прост пример за тази ограничена платежоспособност. Ако беше запазено темпото на развитие и относителното място на България сред останалите страни, а ние изпреварвахме Румъния през 2001 г., сега въобще нямаше да стои въпрос – може ли да се плаща парното или не може да се плаща, може ли да се плаща енергията или не? Защото в Румъния, сега преди изборите, партиите обещават 500-600 лв. минимална работна заплата. Представете си на какво ниво са, представете си, ако ние ги изпреварвахме сега. Тоест, ако имаше последователност в политиката, не бяхме станали най-бедната страна на Балканите, а бяхме запазили онова положение – ето я втората причина, нашите доходи относително не се покачват така бързо, както трябва да се покачват в условията на нашата интеграция в европейските пазари. Тя е очевидна тази причина.
Водещ: Да речем това е резултат от една сериозно прекъсната линия на приемственост при правенето на политиката, настъпила още след изборите през 2001 г. Но…
Иван Костов: Има още нещо.
Водещ: Какво?
Иван Костов: И то е много сериозно. Целият комплекс от проблеми на енергопотреблението и изобщо на енергетиката се решават от експертите след внимателен анализ на технологиите, на пазарните условия, на прогнози за цени и т.н. От много време ДСБ настояваме да се преразгледат тези стратегически решения за развитие на българската енергетика и да се върнем към решенията, които ние бяхме изработили през 2000-2001 г., защото те оставяха акцента върху енергийната ефективност и върху пестенето на енергия. Тази политика беше изоставена съвсем накратко от управлението на НДСВ и ДПС, и се отиде към пълна либерализация с цел да бъдат продадени важни, ключови производства от енергетиката. Но ето продажбата не решава въпроса. Има топлоцентрали, които са частна собственост и те са закъсали в момента по същия начин, както е закъсала софийска “Топлофикация”, която е държавна и общинска собственост. Тоест решението през либерализация и приватизация, не е решение, не е трайно решение за енергетиката. Тоест имаме лоша стратегия вече, следвана в продължение на седем години. Идването на сегашното управление, в сегашния формат, въобще пък няма никаква енергийна стратегия. Те отидоха към предоговаряне на сключени споразумения с Русия, в полза на Русия и, на практика, в момента България се изправя пред новите цени, пред новата ситуация, пред новите обстоятелства, без да е следвала в годините последователно една политика, която да позволи с времето… Аз не казвам, че тези проблеми не са тежки, те са тежки, но за 10 години можеха да бъдат решени, както са решени, тук дебело подчертавам това, във всички европейски страни.
Водещ: Да, но това е едно много особено политическо условно минало време, защото така или иначе, събитията са ни отвели до ситуация, когато призив за нов договор с “Газпром”, като че ли звучи от една страна не особено разбираемо за хората, тъй като в момента медиите ги заливат със съвсем друг тип проблеми. От друга страна наистина прилича малко на популизъм, по простата причина, че това няма как да се случи.
Иван Костов: Защо да няма как да се случи?
Водещ: Защото вие забелязал ли сте воля или нишки на говорене от това правителство, с намерение да се ревизира договор?
Иван Костов: Едно правителство на България, което иска да извади енергетиката, енергийното потребление от безизходицата, в която влизаме, трябва да отиде към предоговаряне. Има много силни аргументи. Основният аргумент е да се иска отлагане на покачванията, на стъпаловидните покачвания на цената, са международните цени, и то специално този връх на международните цени, който ние сега ще трябва да плащаме със 6 месеца закъснение. Това е абсолютен аргумент. Това е основание от същата тежина, от която руската страна използваше, или от същия калибър, за да накара социалистическото правителство да преговаря с него и да получи, така да се каже, изгоди за себе си. В момента, това е най-малкото, което трябва да се поиска и има средства да се постигне, е отсрочване на тези покачвания. Трябва да се поиска от едно отговорно българско правителство, и то има средства, за да накара Русия да приеме неговата позиция. Вие казвате – “Безнадеждно е”. Не е безнадеждно, защото от другата страна стои възможността на едно отговорно за българските интереси управление на страната, да спре важни руски геополитически проекти, като например “Бургас-Александрополис” или “Южен поток”. Достатъчно е само да бъде забавен “Южен поток” и той ще стане излишен. Така че Русия ще седне да преговаря, разбира се, ако бъде поканена по съответния начин. Между другото, точно така…
Водещ: Виждате ли признаци, че българското правителство ще направи това?
Иван Костов: Помните ли как се стигна до споразумението, когато Русия мислеше, че е готова да погълне българската газова компания и транзитната мрежа?
Водещ: Това беше 1998 г.
Иван Костов: Помните ли как се стигна? С груб натиск от страна на нашето правителство. Ние ги заплашихме, че ще спрем транзита на газ и те направо се шокираха тогава, но заплахата беше съвсем реална и ги заведе на масата на преговорите и се договорихме.
Водещ: Това ли трябва да направи сегашното правителство?
Иван Костов: Трябва, защото иначе сме хванали българския потребител за гушата. Те го хванаха за гушата, той не може да плаща. Както казах, втората причина е, че доходите му не се повишиха толкова.
Водещ: Добре. Какъв конкретен аргумент могат сега да извадят българското правителство, за да накарат руснаците да се предоговорим?
Иван Костов: Аз го казах и ще го повторя още един път. Наслагването на две крайно неблагоприятни явления, едното е стъпаловидното повишаване на базата на договора на цените на газта, а от друга страна, покачването на международните цени на газта през следващите шест месеца, които постигнаха своя връх, незапомнен връх, спекулативен връх и т.н. И това е съвсем естествено, да се поиска да се предоговори.
Водещ: И фактически…
Иван Костов: Просто едно отлагане ще позволи на българските топлоцентрали да оцелеят.
Водещ: Да, но това означава българското правителство, в лицето на министър Димитров и на друг свой представител, да каже на руснаците – “Спираме транзита на газта”, или някакъв друг натиск, който да бъде оказан върху тях?
Иван Костов: Има многобройни средства. При тези взаимни международни търговски и двустранни търговски отношения, винаги има с какво една страна да убеди другата да седне да преговаря. Винаги има. В случая, България има достатъчно аргументи, така че, моля ви се, не подценявайте и не обявявайте това, което говоря, защото това, което ДСБ предлагат не е изсмукано от пръстите и не е в никакъв случай популизъм, а едно
déjà vu
Водещ: Смятате, че е нещо реалистично?
Иван Костов: Начинът, по който беше решен проблема в края на 90-те години.
Водещ: Всъщност тази сложна ситуация, която идва не само от страна на енергетиката, но и от страна на последиците…
Иван Костов: Тази сложна ситуация, простете ме, не може да бъде решена без сериозна стратегия, без решаване имат ли бъдеще и какво бъдеще имат различните начини, по които българското домакинство решава въпросите с осветлението, с отоплението и т.н., със създаване на конкурентна среда, но от друга страна и създаване на платежоспособност, възможност да се посрещат сметките и т.н. Защото огромната част от столичани не могат да си плащат сметките…
Водещ: Това е така.
Иван Костов: Иска се това, което аз казах. На трето място, иска се стратегия, иска се виждане. Това правителство очевидно не може да разработи такава стратегия.
Водещ: Като понятие “българското домакинство”, всъщност цялата съвременна политика е построена през интересите на човека и домакинството, ако използвам това понятие. В този смисъл, застрашено ли е от фалит българското домакинство, като социологическо понятие? Какво се случва с българското домакинство в тази ситуация?
Иван Костов: Хора, които са с доходи под средните в условията на тази двуцифрена инфлация, която стопява доходите им втора година, цели две години – двуцифрена инфлация, тези хора наистина са заплашени. Но са заплашени и българските фирми, защото консумацията на енергия определя и цените на тази консумирана енергия във всичките й форми, определят конкурентноспособността на българската икономика. Определят колко притегателна и колко примамлива е България за чуждестранните инвестиции. Едно от най-тревожните неща, които стават в България, е отливът на чуждестранни инвестиции. И разбира се, крахът на борсата, за който когато аз говорих при откриването на сесията, имаше министри от кабинета, които се смееха, очевидно не разбират.
Водещ: Крах на борсата ли? Има ли крах на борсата?
Иван Костов: Разбира се, че има крах на българската борса, аз не искам да заставам в позицията на дивак, който не смее да произнесе истината, за да не извика духа на лошото, още повече, но българската борса е в незапомнено лошо състояние. На практика тя говори…
Водещ: Откога?
Иван Костов: Това лято върви стремително надолу и снощи достигна дъно, до което не беше достигала.
Водещ: Това нещо не се съобщава.
Иван Костов: Съобщава се в специализираните телевизии, къде по-смело, къде пo-минорно.
Водещ: Не се говори с това глобално понятие, за срив на борсата!
Иван Костов: Как да го наречем?
Водещ: Срив на борсата
. Това означава ли…
Иван Костов: В специализираните медии се казва, че на борсата са загубени милиарди левове, декапитализират се фирмите, които се котират там, всъщност обезценява се капиталът, а там са парите на пенсионните, допълнителните пенсионни фондове. От това губим абсолютно всички, които имаме такива вложения.
Водещ: Добре де, кажете го и с друго политическо име, това означава ли, че се е срутила цялата социална политика на това правителство?
Иван Костов: Това означава, както ние при анализа го нарекохме, че е умряло канарчето в мината, което трябва да предупреди за предстоящо избухване на газ. Всъщност борсата е най-чувствителният механизъм на една пазарна икономика и когато той върви надолу, стремително, в продължение на дълъг период от време и когато няма сили, които да спрат тези негативни процеси, това означава просто, че действително идват…
Водещ: Какво идва?
Иван Костов: … неблагоприятни събития ни чакат.
Водещ: Какви?
Иван Костов: И това, което може да стане при този отлив, при това декапитализиране на българските фирми, при това покачване и нерешаване на въпросите за енергопотреблението, и при тази липса на ред и законност, хайде да отворим и тази страница, защо хората не плащат? Ние ще кажем веднага и първо- защото няма пари. Има хора, които не плащат просто, защото не вярват на организацията, не вярват на системата, защото казват- няма да им плащам за загубите, няма да плащам за злоупотребите, защо не го наказаха този, който го разкриха, защо той не каза каква е цялата тази далавера в столичната “Топлофикация”. Когато се случват тези неща, човек, който може да избира дали да плаща парното или да не го плаща, той казва…
Водещ: Избира да не плаща?
Иван Костов: …няма да плащам, защото по този начин аз финансирам злоупотребите на управляващите, защо мълчат тези хора, защо не е наказан този човек и не само този, защо се скриха всички тези политици, които са злоупотребили, как да се върне доверието? На практика, ако говорим в общ план за борсата, защото за борсата говорим в момента, как може доверието у хората към основни институции на публични услуги, каквито са примерно отношенията между софиянеца и столична “Топлофикация”, да са загубили доверието и да имат доверие в борсата.
Водещ: Добре, но това са обстоятелства, аз ви попитах за последиците от тази криза.
Иван Костов: Това са последиците. Рухва доверието. Хората казват- лъжат ме в сметките, начисляват ми невярно и т.н. Те са убедени, че има пълна дезорганизация.
Водещ: Добре, има ли политическа алтернатива на тази среда, която току-що обрисувахте, в смисъл ето, вие сте представител, лидер на една от опозиционните партии, в състояние ли с десните формации да се консолидират около изработването на алтернативна управленска програма на това, което се наблюдава сега?
Иван Костов: В името на интересите на хората
– трябва да се направи това. Трябва да се направи, това е една абсолютно належаща, неотменна необходимост. Просто няма как да не се отговори на тази нужда, защото е ясно, че доверието, което рухва в продължение на тези няколко години, не може да бъде възстановено за няколкото месеца до изборите, особено пък ако се каже, че пет хиляди пенсионера ще отидат по решение на пенсионерски организации на почивка или че ще се дадат по 30 лева на ръка на семейство с ученик и т.н. Защото тези 30 лева, вие им ги взимате буквално, само от покачването на един от източниците на енергия за домакинствата.
Водещ: Така се оказва, да, тези обещания са обезсмислят заради обективните показатели на кризата.
Иван Костов: Цялата тази социална политика рухва. Вижте, тя рухва от инфлацията. Тя рухва от нерешените и отиващи в безизходица проблеми, като този в енергетиката. И какво се оказа? Това правителство, което трябваше да бъде на европейската интеграция, не е на европейската интеграция, а на европейската дезинтеграция, защото каква е ползата на българина от европейската му интеграция, след като му спряха парите? И той няма досег до тях, то беше правителство на социалната отговорност, къде му е социалната отговорност, като то не може да защити и изправя пред фалит българските домакинства? Завчера една ваша колежка от икономическо издание ми казва, преди интервюто, извинете, не знам другите разбират ли и как се справят, но аз спирам да плащам отопление. Този сезон не мога да си го позволя, а това е човек със средни доходи. Представете си човек със средни доходи започва интервюто си, въпросите си с това нещо. Това означава, че никаква социална политика.
Водещ: Вижте, г-н Костов, нека да кажем една друга истина на глас. Има драстично разминаване между високата степен на експертно говорене и идея за политическа приемственост в управлението с времето, когато вие бяхте премиер до 2001 година и раздробеното състояние на десницата, която е в практическа несъстоятелност. Как да се преодолее това противоречие между експертността и идеите, които развивате, и състоянието на опозицията?
Иван Костов: С програма
.
Водещ: Кой да я направи?
Иван Костов: С принципи, с предварително обявени принципи за добро и почтено управление. С възстановяване на европейското реформаторско управление в България. Европейското реформаторско управление трябва да се възстанови, защото страната не е завършила процесите на реформи и това е задължение на тези политически формации, които съзнават, че това е предизвикателството пред тях. Защото има хора, няма да го крием това, българинът точно заради това се въздържа и точно заради това не иска да гласува, които се виждат на мястото на управляващите, без да променят каквото и да било.
Водещ: Да, но нека да го нарисуваме картинно, за да го разберат. Вие казвате европейската реформаторска политика, това беше политиката по време на вашето правителство и тогава какво излиза? Идеите на старото СДС, олицетворявани сега от ДСБ, изнесени от ГЕРБ като най-голяма дясна партия, при партньорство на формации като СДС?
Иван Костов: Аз не искам да правя такива конструкции, ние първо в момента, понеже ме питате как се става това нещо, как се формира, преминава през успеха на нашата протестна акция срещу правителството.
Водещ: Успешна ли е тя?
Иван Костов: Аз съм убеден, че ще бъде успешна.
Водещ: И какво ще постигнете? Подписка, 200, 300, 500 хиляди подписи и какво след това?
Иван Костов: Аз се надявам да бъдат два пъти след това.
Водещ: И като са два пъти повече, след това какво?
Иван Костов: Аз мисля, че успешна подписка говори, че опозицията, в лицето на партиите или на част от партиите, членове на Европейската народна партия, не е безпомощно, че е в състояние да започне и да измине първата стъпка към формирането на алтернатива.
Водещ: Добре, благодаря ви, Иван Костов, лидер на ДСБ, гост в “Коритаров Live”.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Декларация на Националното ръководство на Демократи за силна...
На свое заседание, проведено на 17.06.2024 г., Националното ръководство на Демократи за силна България...
Атанас Атанасив: В 50-ото Народно събрание ПП-ДБ остава...
На първо място искам да благодаря на хората, които гласуваха в неделя. На тези,...
Людмила Илиева: Всяка от битките, които ми се...
Уважаеми жители на област Велико Търново, благодаря за доверието и честта, за трети път...
Кристина Петкова: Каквото и да предстои вярвам, че...
Изчаках да минат първоначалните емоции след нощта на изборите, за да избегна първосигнални реакции....
Йордан Иванов: Ще продължа да правя срещи, да...
Скъпи пловдивчани, Искам да ви благодаря. За трети пореден път имам честта да бъда...