Иван Костов: България заслужава дясна алтернатива, не измислица на ченгетата

– Г-н Костов, къде е пресечната точка между скандалите, които напоследък засипват държавата – италиански, казахстански и т.н.?

– Аз съм склонен да видя свързващата идея в това, че скандалите засипват обществото ни, за да не види то реалната безпомощност в противодействието на организираната престъпност и корупцията на най-високо ниво. Да могат гражданите да забравят за момент труповете по улиците, изнудването от властите, корупцията и това, че България наистина не изпълнява изискванията за членство в ЕС. За сметка на това им се казва: вижте, има и по-лошо – ето Филчев, ето Сакскобургготски и т.н.

Какъв е политическият проблем за България?

Ако досега за България се знаеше, че някакви се стрелят по улиците, има организирана престъпност, мутри и не се вземат мерки, сега вече се казва следното: правителството е било корумпирано. Това е политическият проблем за България. Голямото изпитание на държавните институции в този момент е да отговорят по адекватен начин.

– Какъв е той?

– Малко е това, което може да се отговори убедително. Ние си даваме сметка, че тежко накърненият образ на държавата не може кой знае как да бъде лесно изчистен. Но най-важните неща, които ние написахме в декларацията, трябва да станат пътна карта на институциите. Старото правителство се състоеше от две политически сили – НДСВ и ДПС, които днес отново участват във властта. Целият проблем е дали и сегашното правителство не е същото като онова. Затова голямото изпитание на управляващите е да кажат: Не. Ние имаме воля и ще съдействаме за изясняване на случая.

– Виждате ли такава воля?

Не, за съжаление. А нашата декларация, която мнозинството отхвърли, казва на министъра на правосъдието да направи нещо, което без друго трябва да направи, ако има изобщо самоличност на европеец. Не да задържа при себе си съответните документи, а да ги изпрати в Италия, за да докаже, че нашите институции днес не са ония, които са се забъркали в скандала. Но не би.

– Бившият главен прокурор също има заслуга за скандала…

– Още през юни 2004 г. ние сезирахме прокуратурата. Завежда се преписка, впоследствие иззета от главния прокурор, който я вкарва в своята каса. След това опозицията, а по-късно и народното събрание му изпраща официален доклад, който Филчев отново покрива. Този човек, който осуетява наказателно производство, сега го крият в Казахстан. Той трябва да дойде и да обясни как си е позволил като главен прокурор да не обърне внимание и да скрие в чекмеджето си официален доклад на парламента, приет с пълно единодушие. Този Филчев не само че водеше политически процеси, но е прикривал и политическа корупция.

– Вие очаквате ли президентът да го отзове от посланическия пост в Казахстан?

– Ако президентът иска да покаже, че има воля да се пребори с корупцията на най-високо ниво, трябва веднага да го отзове. В противен случай ще излезе, че той е възлагал на Филчев тези задачи, че той е укривал Симеон Сакскобургготски и прикривал корупционната практика на предишното правителство. Какво друго обяснение може да има? На този фон колко нелепо звучи твърдението, че хората не се интересуват от тези неща. Добре, хората не се интересуват дали Филчев ще се яви като свидетел или не. Но не се ли интересуват българските граждани от това, че бидейки главен прокурор, Филчев е осуетил наказателно производство по доклад на НС за корупция на най-високо ниво и виновните остават недосегаеми. Какви граждани са, ако това не ги вълнува?

– Как ще се отразят на страната ни тези скандали?

– Много лошо, много лошо. Нашите управляващи си мислят, че като отхвърлят декларацията на опозицията, ще я спрат да изясни случая пред италианските власти, което е много глупава надежда. Официалните доклади на НС ще стигнат до италианските ни колеги, а чрез тях и лично до правосъдния министър Клементе Мастела и до премиера Романо Проди. Няма как българската част от тази верига да не стане известна на италианските магистрати. Ние няма да клеветим страната, а ще дадем официален доклад на българското народно събрание. Не може един парламент да крие документи на предишния, за да прикрие корупцията на бившите управляващи. Това не може да се случи, защото ние вече сме член на ЕС, почти. Най-лошото обаче е, че изводите, които ще бъдат направени за България, ще са изключително тежки и ще стане ясно, че управляващите прикриват корупция на най-високо ниво.

Ще разклатят ли тези скандали управляващата коалиция?

– Ако нещата се възприемат като скандали, те няма да повлияят на коалицията. Един скандал не е в състояние да бутне политическата власт в страната. Но ние говорим за по-сериозни неща. Ние разбираме, че част от негативния образ на България ще се залепи за опозицията, затова искаме да действаме всички заедно. Страда образът ни на българи, преди да сме всякакви други, и заради това настояваме да се предприеме нещо, да дадем доказателства, че не сме свързани с тази престъпност.

– Как обяснявате мълчанието на коалиционния партньор Доган?

– Ами, той мълчи, защото другите пък не вземат отношение по неговите обръчи. Взаимно се крепят – осем към пет, към три.

– Шансовете за единна дясна кандидатура по-големи или по-малки са днес?

Шансовете вече са в ръцете на ДСБ и СДС, в ръцете на мен и на Петър Стоянов – те се превръщат в наша лична отговорност.

– Не държите ли вече на предварителните избори?

– Държим да излъчим заедно, двамата, кандидат, който ще бъде подкрепен от всички останали. Тази възможност не е изчерпана. Другите не искат предварителни избори, защото се боят, че ще ги загубят срещу нас.

– Може ли кандидатурата на Петър Стоянов да получи максимална подкрепа?

– Максималната подкрепа, която се визира в решението на СДС, включва: ДСБ на първо място, другите членове на ЕНП – ДП и БЗНС, Бойко Борисов и ЕНП. Кандидатурата на Петър Стоянов няма тази подкрепа, поради което той не би трябвало да приеме номинацията. Вече всичко зависи от поведението на СДС. Оттеглянето на Петър Стоянов открива перспектива да се търси нов кандидат.

– ДСБ държи ли на Веселин Методиев?

– ДСБ държи на единна кандидатура, която да привлече максималната подкрепа. Вижте колко е просто – намерим ли двамата с Петър Стоянов кандидат, той автоматически ще привлече тази подкрепа. Даже самият Бойко Борисов ще го подкрепи, така бил казал.

Създава се впечатление, че между вас и Бойко Борисов се води лична война, така ли е?

Аз съм християнин и войни не водя. Като политик-демократ си служа с политически средства. Нямам причина да водя война с Бойко Борисов, след като той е заявил, че ще помогне на десницата и ще подкрепи неин кандидат. Моето отношение може да бъде само толерантно и доброжелателно. Пожелавам му да реши поне един проблем на София, защото работата му наистина е много тежка и го дебнат много капани. А моята политическа цел е единна кандидатура с максимална подкрепа, защото България заслужава да има истинска дясна алтернатива на Първанов, не някаква измислица на ченгетата.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Декларация на Националното ръководство на Демократи за силна...
На свое заседание, проведено на 17.06.2024 г., Националното ръководство на Демократи за силна България...
Атанас Атанасив: В 50-ото Народно събрание ПП-ДБ остава...
На първо място искам да благодаря на хората, които гласуваха в неделя. На тези,...
Людмила Илиева: Всяка от битките, които ми се...
Уважаеми жители на област Велико Търново, благодаря за доверието и честта, за трети път...
Кристина Петкова: Каквото и да предстои вярвам, че...
Изчаках да минат първоначалните емоции след нощта на изборите, за да избегна първосигнални реакции....
Йордан Иванов: Ще продължа да правя срещи, да...
Скъпи пловдивчани, Искам да ви благодаря. За трети пореден път имам честта да бъда...