Иван Костов: България заприлича на Русия – страна на олигарси, милиционерщина и тотална диктатура

(видео)

Водещ: Сега разговор с председателя на ДСБ Иван Костов, добро утро.

Иван Костов: Добро утро.

Водещ: Как сте?

Иван Костов: На предизборна вълна.

Водещ: На предизборна вълна. Което означава ,че гледате дебати, гледате интервюта на основните участници.

Иван Костов: Да, гледам.

Водещ: По-информиран ли сте?

Иван Костов: Не бих казал, че съм по-информиран, но вече съм готов с някои изводи. Искам да кажа, че гледам из страната какво е положението. Пътувам много. Виждам, че цялата страна е залята със сини плакати. Но това не е синьото на онези хора, които на 18 ноември излязоха на митинг срещу тоталитаризма, не е синьото на онези, които принудиха Петър Младенов да подаде оставка и Жан Виденов също. Това е друго синьо. Едно откраднато синьо. Много неща не са същите. Същи са само БСП и ДПС. И ОДС не е онова ОДС със смелите реформатори – със Стефан Савов, с Анастасия Мозер и хората, които извършиха най-тежките реформи.

Водещ: От кого е открадната синьото?

Иван Костов: ОДС в момента е на онези, които откраднаха Общинска банка и “Софийски имоти”. И ВМРО в Пловдив на Славчо Атанасов не е онова ВМРО, което беше нашият партньор по време на реформите. И ЕНП не е ЕНП на Маргарет Тачър, на Хелмут Кол на хората, които събориха стената.

Водещ: Говорите за Мария Капон или за Европейската народна партия?

Иван Костов: За Европейската народна партия. И тя не е на онези, които събориха стената, защото не намери сили да се противопостави на реабилитацията на Тодор Живков. Изобщо в дясното пространство стават много дълбоки трансформации

Водещ: Самотен ли се чувствате, г-н Костов?

Иван Костов: Знаете ли, питам се тези хора, които излязоха 1996-1997 година, особено тези младите хора, младежите и децата, които запалиха гумите и уплашиха Николай Добрев и Жан Виденов, питам се къде са сега и изобщо дават ли си сметка, оглеждат ли се и виждат ли на коя страна на барикадата са?

Водещ: ГЕРБ ще ви кажат: при нас. Така ще ви отговорят.

Иван Костов: Т.е. при страха.

Водещ: Защо при страха?

Иван Костов: Защото навсякъде е страх.

Водещ: Това ли е думата, с която може да се озаглави тази кампания, според вас, страх?

Иван Костов: Страх от мутрите и от милиционерите, страх от репресии.

Водещ: Кой всява страх?

Иван Костов: Управляващите всяват страх. Това е техният принос към изборите. Освен подкупване, сега има и нов компонент – пребиване на хора, дисциплинарни уволнения, заплахи на улицата на малки момичета, които разнасят листовки, брутални заплахи и след това – подаване на сигнали, а в полицията абсолютно никакви реакции.

Водещ: Прочетох за този случай от вашата пресконференция вчера, при който е била пребита жена в дома й. Разбирам, че не искате да кажете коя е и коя е общината, но какво се е случило точно?

Иван Костов: Не е само това. Това е само един епизод.

Водещ: Убеден ли сте, че това не е криминален случай, както вероятно ще бъде обяснено? Тя е кандидат за кмет някъде, така ли?

Иван Костов: Аз по друг начин ще ви кажа за страха. Страхът е толкова силен, че когато вчера във Враца казах пред журналисти, че навсякъде има местен олигарх в по-големите населени места и кандидатите там не смеят да му произнесат името- не смеят да кажат името на Гриша Ганчев в Ловеч, не смеят да кажат името на Алексей Петров в Тетевен и те започнаха да се смеят и казаха, че и на техния във Враца не смеят да го кажат.

Водещ: Кой е във Враца олигархът?

Иван Костов: Някакво име. Това няма никакво значение. Изглежда ще излезе прав онзи германски дипломат с толкова голям стаж в България, който обяви България за страна на олигархията, на мутрите и на милиционерщината. Това всичкото нагнетява атмосферата. Аз искам наистина да се обърна към онези хора и да ги попитам на коя страна на барикадата са, защото ние няма как да тръгнем напред, ако не сме свободни. Няма как да продължим и да се преборим с кризата, ако нямаме възможност да творим. А ние не може да творим и не може да работим, ако не сме свободни. Трябва да се огледат тези хора чия ръка целуват. Защото в България трябва да има барикада, барикада, която да пази демокрацията. Дотам сме я докарали. България заприлича на Русия – страна на олигарси, на милиционерщина, на тотална диктатура. Казаха ни вчера на пресконференцията, че ще подменят бюлетините в цели секции.

Водещ: Как да се подменят бюлетините?

Иван Костов: Така казаха ваши колеги.

Водещ: Доколкото знам, те ще бъдат оцветени в различни цветове, с различни знаци.

Иван Костов: И въпреки това има подозрението, че ще е така.

Водещ: Защо допуснахте да ви откраднат синьото? И как?

Иван Костов: Аз имам чувството, че синьото беше изцяло подменено, точно от тези, които останаха същите. В последна сметка те са крадците на синьото. Тези, които не са се променили – Доган, БСП не са се променили, те са си едни и същи.

Водещ: БСП преди години не членуваха в Партията на европейските социалисти, сега от няколко години членуват.

Иван Костов: И пак са си същите.

Водещ: Вие чувствате ли се представен на тези избори?

Иван Костов: Чувствам се представен с кандидатите на ДСБ и Синята коалиция, заради които пътувам в страната и се опитвам да помагам. Аз имам за кого да гласувам и моят призив е от друго естество. Моят призив е към всички хора. Да осъзнаят, че ако не излязат на улицата, всичките тези подкупвания на гласове, всички тези заплашени хора, всички тези, обзети от страх, те ще решат кой да управлява страната.

Водещ: Хората да излязат на улицата, казвате?

Иван Костов: Да излязат да гласуват. Първо трябва да излязат на улицата, да се осмелят да излязат.

Водещ: Да излязат на улицата е друго.

Иван Костов: Аз не го казах метафорично. Да излязат на улицата, да отидат до секциите, да гласуват. Да се види, че са отишли и са упражнили правото си на глас. Защото само така гласовете на купените и на заплашените ще станат по-малко.

Водещ: Чувствате ли се представен сред кандидатите за президент?

Иван Костов: ДСБ подкрепят Румен Христов и Емануил Йорданов като президентска двойка.

Водещ: Според анализатори липсва десният кандидат. Вие как мислите?

Иван Костов: Наблюдавайки дебата и следейки внимателно поведението на Плевнелиев, искам съвсем откровено да кажа, че той се държи като човек, който е в политически безвъздушно пространство и политическа безтегловност. Той флиртува с левия вот, с левите избиратели, казвайки, че президентът е направил авторитетна институцията. Президентът Първанов е агент Гоце и няма как да направи авторитетна институцията на президентството в страната. Каза, че той е допринесъл за членството на България в НАТО и ЕС, което няма нищо общо с истината, защото той напълни НАТО със служители на бившата ДС.

Водещ: Каза, че харесва Стефан Стамболов.

Иван Костов: Без да може да каже защо. Това е огромната разлика между Тодор Живков и Стефан Стамболов – да му я кажем, защото той не се осмели да я каже. Тодор Живкове човек, който искаше да направи България съветска република, т.е. руски васал, докато Стефан Стамболов откачи България от Русия и я поведе към Западна Европа. Това е основната заслуга на Стефан Стамболов.

Водещ: Поради незнание или поради страх г-н Плевнелиев не иска да каже тази разлика?

Иван Костов: Това само той може да каже – може и да е некомпетентен. Но чак толкова некомпетентен да не познава българската история, защото с това е голям човек и държавник в българската политика Стефан Стамболов.

Водещ: Понеже започнахте със синьото, откраднатото синьо…

Иван Костов: Ето сега ,защитава ли Плевнелиев синьото като казва уклончиво за енергийните руски проекти.

Водещ: На тези избори има ли човек, кандидат за президент, който е да е кандидат на автентичното синьо?

Иван Костов: Румен Христов е човекът, който ние подкрепяме като Демократи за силна България.

Водещ: Това го знам.

Иван Костов: Ако ние подкрепяме Румен Христов, ние го подкрепяме с ясното съзнание, че чрез него ние защитаваме демокрацията. Аз мисля, че той е представител на автентичното синьо.

Водещ: Когато отидете да гласувате вие на тези избори – за президент, а не кметските-мажоритарно или партийно ще гласувате?

Иван Костов: Аз ще гласувам партийно, защото съм партиен лидер. Не мога да гласувам по друг начин. Така се надявам да поведа и други хора след себе си, които също да гласуват. Ако гласувам мажоритарно, аз гласувам като персона, като някакво лице, като някакъв гражданин.

Водещ: Имах предвид за мажоритарния кандидат Румен Христов ли ще гласувате или за партийния кандидат на коалиция СДС Румен Христов?

Иван Костов: Ще гласувам за Румен Христов и за Емануил Йорданов, защото те са кандидатите, подкрепени от ДСБ. Политическата почтеност изисква да се спазват политическите споразумения и победителят на предварителните избори да бъде подкрепен.

Водещ: Преди два месеца, когато започна този скандал между вас и СДС относно номинацията на кандидат за президент…

Иван Костов: Няма скандал.

Водещ: Имаше много остри реплики, съгласете се.

Иван Костов: Не от наша страна.

Водещ: Тогава Мартин Димитров, който беше на гости…

Иван Костов: Репликите не бяха то наша страна, така че ако искате, да не говорим, защото няма да отговоря с остри реплики. Това искам да кажа.

Водещ: Не отговаряйте, аз не искам от вас това нещо. Искам да ви попитам вярно ли е, че вие за разлика от СДС не вярвате, че десницата може да спечели тези президентски избори? Той каза: това е основната разлика между мен и Иван Костов. Той не вярва, че нашият кандидат може да спечели.

Иван Костов: Нека да бъдем реалисти, да гледаме на политиката реално. Нека да правим реална политика, както се казва – това означава да се отчитат реално условията. Румен Христов има задачата да събере повече вот, отколкото г-н Неделчо Беронов. Ако той събере по-голям вот, той ще направи двуцифрен резултат и това ще означава, че Синята коалиция е стъпила здраво на краката си в българския политически живот, оцеляла е от всички подмени и все пак съществува в българския политически спектър.

Водещ: Синята коалиция или коалиция СДС?

Иван Костов: Аз вярвам, че ще бъде Синята коалиция.

Водещ: Вярвате ли на Румен Христов или съгласен ли сте с неговото твърдение, че сега зад неговата кандидатура десницата е обединена повече от всякога.

Иван Костов: Това ще покажат само резултатите от изборите.

Водещ: По-обединена ли е сега зад неговата кандидатура десницата?

Иван Костов: Резултатите от изборите ще покажат. Аз точно тази кампания не мога да следя, въпреки че доста пътувах със самия Румен Христов и се срещах с хората. Но не мога да преценя това нещо. Все пак националната кампания се води основно от СДС.

Водещ: Вярвате ли на това ,че зад Румен Христов не стоят задкулисни договорки с ДПС?

Иван Костов: Вярвам.

Водещ: Убеден сте?

Иван Костов: Само вярвам. Не мога да бъда убеден, защото нямам факти. Мисля, че ДПС на тези избори решава друг проблем. Те със заплахи и характерното насилие, защото те в гетото на българските турци прилагат тези приоми, които сега бяха разпрострени от ГЕРБ върху българите. Те там водят битка с Касим Дал. Те водят битка на ниво местни избори. Но според мен, ще се появят между първи и втори тур и в зависимост от това какво водят сред себе си, може да се окажат водеща сила. Те не се появяват в социологическите изследвания на Румяна Бъчварова.

Водещ: Според вас, ако не са се разбрали с Румен Христов, с кого в момента дриблират от ДПС?

Иван Костов: Те в момента искат категорично да спечелят пред Касим Дал. Дали ще спечелят срещу неговите кандидати, за не мога да кажа, защото не правя кампания в тези райони.

Водещ: Вие имате ли договорка с РЗС за общо участие на тези избори в София?

Иван Костов: Не. Това е решение на РЗС, повлияно силно, според мен, от техния водач на листата Мартин Заимов, който си го спомням в онези години- 1996-1997, сниман с превързана глава пред Президентството и с едно парче от някакъв стол. Той беше в тези протести и е останал верен на синята кауза.

Водещ: Преди малко ви попитах чувствате ли се представен на президентските избори?

Иван Костов: Силно се чувствам представен на изборите във Варна, София, Пловдив, Стар Загора.

Водещ: А чувствате ли се предаден?

Иван Костов: Когато има подмяна, няма начин да няма предателство. Подмяната стана дотам, че в Плевен да има регистрирана от ГЕРБ и БСП коалиция “За Зеленогорски”, която е срещу Зеленогорски. Не може да не се чувстваш предаден при това положение, когато самата ЦИК… Това е гавра с изборите, с хората. Те се надяват да подведат хората, да ги елиминират от участието по същия начин, по който една рускиня, протеже на Путин, стана губернатор на Санкт Петербург като просто не дадоха на другите да се регистрират. Така искат да спечелят изборите в Плевен, как при това положение да не се чувстваш предаден.

Водещ: От това, от опита, който придобихте след тази кампания…

Иван Костов: И то предаден, знаете ли, ако искате да го разпрострем. Предаден дори от тези, които са в ГЕРБ, защото те стоят вече зад Йордан Лечков, два пъти осъден на първа инстанция кмет, за който ЕС спря парите, остави разкопан града и каза: няма да има пари, ако този човек е кмет. Предаден в най-общия смисъл.

Водещ: През последните две години, когато в новините се говори за Синята коалиция, която е парламентарно представена, се казва: лидерите на Синята коалиция Мартин Димитров и Иван Костов. Сега на тези президентски избори се говори за други имена – участниците в коалиция СДС Мартин Димитров, Евгений Бакарджиев, Александър Праматарски, без Иван Костов. Вие дори опитахте да изтеглите депозита си, но ако не се лъжа, не ви го върнаха.

Иван Костов: Да, мнозинството в ЦИК не ни го върнаха и съдът им върна за решаване отново случая.

Водещ: Какъв по-ясен знак, че вие не участвате на тези президентски избори, от това, че искате да изтеглите депозита си?

Иван Костов: Но не ни позволиха да го направим. Не ни позволиха да се откажем от изборите. Виждате ли – регистрира се за Зеленогорски, не се пуска Зеленогорски да се регистрира. Той участва сега под чуждо име. Вижте каква щуротия. В същото време не ни дават възможност да се откажем и да покажем, че ще подкрепим кандидата Румен Христов. Това е една гигантска подмяна, от която блика от всякъде страх.

Водещ: Имаше ли подмяна и в рамките на десницата, на вашата десница?

Иван Костов: Нали с това започнах, че тази десница в момента почти не прилича на себе си.

Водещ: Някой ден може ли да седнете на една маса с Евгений Бакърджиев и останалите, които сега се споразумяха с Мартин Димитров, и да подпишете споразумение за по-разширена Синя коалиция?

Иван Костов: Не и ще обясня защо. Споразумението в Синята коалиция, което ние спазваме за предварителните избори беше и за излъчване на кандидат за президент, и за излъчване на кандидат за кмет на София. Тези хора участваха и подкрепиха Румен Христов по време на тези предварителни избори. Участваха в София и загубиха. Така че те са хора, които не спазиха споразумението.

Водещ: Благодаря за този разговор.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Декларация на Националното ръководство на Демократи за силна...
На свое заседание, проведено на 17.06.2024 г., Националното ръководство на Демократи за силна България...
Атанас Атанасив: В 50-ото Народно събрание ПП-ДБ остава...
На първо място искам да благодаря на хората, които гласуваха в неделя. На тези,...
Людмила Илиева: Всяка от битките, които ми се...
Уважаеми жители на област Велико Търново, благодаря за доверието и честта, за трети път...
Кристина Петкова: Каквото и да предстои вярвам, че...
Изчаках да минат първоначалните емоции след нощта на изборите, за да избегна първосигнални реакции....
Йордан Иванов: Ще продължа да правя срещи, да...
Скъпи пловдивчани, Искам да ви благодаря. За трети пореден път имам честта да бъда...