Иван Костов: България върви по пътя на “путинизация” на политическата си структура

Водещ: В неделя ще се проведе заседание на националното ръководство на “Демократи за силна България” с местните лидери на организацията.

Водеща: Една от темите ще са резултатите и изводите от президентските избори. Паралелно с партийните оценки на представянето на десния кандидат в публичното пространство започна засилен дебат за бъдещето на дясното.

Водещ: За очакванията от заседанието в неделя, за анализа на изборните резултати и за напъните за спасяване на десницата в следващите минути наш събеседник е лидерът на “Демократи за силна България” Иван Костов. Добро утро, г-н Костов.

Иван Костов: Добро утро.

Водещ: Да започнем с това, информационният повод и за нашия разговор, какво очаквате от това заседание на националното ви ръководство с местните лидери в неделя?

И. Костов: Първо…

Водещ: Да кажем само, че…

И. Костов: Поводът…

Водещ: Да.

И. Костов: …това, което вие казахте, да направим изводи от изборите, да не повтаряме слабостите, които, и грешките, които сме допуснали, и да начертаем пътя си занапред.

Водещ: През последните дни вестниците се надпреварват да пишат за готвен преврат на Иван Костов. Имате ли очаквания за подобно…

И. Костов: Няма нищо такова. Съжалявам, но много пъти сме били обект на провокации и на такива кампании. Те винаги са били абсолютно несъстоятелни, така че и този път ще бъде така.

Просто ще ви помоля да запомните това, което казвам сега. Както и ще ви помоля, ако искате, да проследите съдбата на всяка една от тия провокации и клевети. Все един и същ резултат има, хората, които ги правят, разчитат на къса памет.

Водещ: Г-н Костов, тези провокации и клевети се появяват в контекста на някакъв протест, за който се говори напоследък, протест сред местните структури. Реален ли е този протест наистина? Има ли такова негодувание срещу вас или срещу националното ръководство на партията изобщо?

И. Костов: Ами, ще видим дали има такова нещо, когато се съберем всички. Не може да се правят изводи от една или две прояви, които може би изразяват отношението на малка група хора. Такива неща има в една партия, винаги се срещат. Но, от друга страна, има и общо мнение. Има налагащи се от мнозинството виждания, преценки и позиции, и т.н. Да се злоупотребява с различията в ДСБ не е най-доброто, което може да се направи за демокрацията в една партия, защото всяка злоупотреба с разноезичието, с различните погледи върху нещата, тяхното хипертрофиране или превръщане във, и тълкуване като някакви преврати, заплахи и т.н. не допринасят за демократичния дебат. Как да се дебатира спокойно при положение, че има такива интерпретации?

Водеща: Тоест става въпрос не толкова за…

И. Костов: Аз не казвам, че съм неспокоен, извинете, но просто обръщам внимание на очевидни факти.

Водеща: Все пак имаше заседание на националното ръководство на ДСБ. Предполагам, че сте очертали някакви основни изводи от изборите.

И. Костов: Спецификата на тия заседания, които ние проведохме предварително, не беше да очертаят изводи, а по-скоро да се подготвим за самата дискусия, да я обмислим, да видим как да я структурираме, къде да я насочим. Дали само към анализа на резултатите от изборите, или да насочим напред и да очертаем перспективите напред. Безспорно това е тежка загуба за нас. Няма, няма защо да го крием това. Тежка загуба, силно разочарование, емоционално се възприема много, много тежко от почти всички от нас. Това е вън от всякакво…

Водещ: Разпадна се връзката с Иван Костов. Ще се опитаме да възстановим всеки момент и да продължим разговора за оценката на резултатите от президентските избори, представянето на десните и оттук нататък анализ за бъдещето на дясното пространство. Една дискусия, която активно се води в последните дни. Така че, предполагам, всеки момент, опитваме се в момента да възстановим връзката, веднага, когато имаме готовност, ще продължим разговора с г-н Костов.

Мисля, че успяхме да подновим връзката с г-н Костов. Г-н Костов, чуваме ли се сега?

И. Костов: Да.

Водещ: Прекъсна връзката.

И. Костов: Да.

Водещ: Добре, и малко по-общо, напоследък във времето след, а преди изборите, а и след изборите масовото медийно говорене и т.нар. анализи тикат сякаш общественото мнение в една посока, един обобщен извод за състоянието на десницата, в който ключовите фрази все по-често са десницата на дъното, настъпи смъртта на дясното и т.н., кажете ни според вас кой има интерес от налагането на подобни изводи?

И. Костов: Вижте, освен това, което вие казвате, прозвучаха и гласове на истински ангажирани с дясната кауза хора. Хора, при това не политици, хора от гражданското общество. Те не говореха това. Тези думи, за които вие казвате, и тези преценки са преди всичко на противниците на десницата. Най-вече на, извинете, но на неразумни хора, които не си дават сметка, че демокрацията в България има нужда от всичките си полюси в политиката, от всичките си разноезичия, от многопартийност, от алтернативи, от опозиция и т.н. Това са хора с тоталитарно мислене, които, ако ги оставите на техния инстинкт, те ще ни върнат веднага в годините отпреди 1989, когато БСП, БКП печелеше изборите с 95 процента. На тях може би тези 78 процента на втория тур на Първанов им се виждат малко. Затова по-добре е мъртва десница и Първанов с 95 процента, избран доживотно президент. Доживотно, казвам, не за трети мандат, а до края на живота му. Това са, това са безумни неща. На такива хора не трябва да се обръща сериозно внимание.

За съжаление това, сред тези хора са огромна част от политолозите, социолозите, в кавички, които изповядват леви идеи. Тяхната загриженост не е нужна на десницата. А вътрешният подтик на това, което ги движи, а и това, което движи самата БСП, и загрижеността на самия Първанов е същата като загрижеността на Путин за партийната система в Русия. Той си създаде, както ви е известно, алтернативи във вид на партии, алтернативи, разбира се, в кавички, във вид на партии, които да маргинализират комунистическата партия и да създават привидност за наличие на многопартийно представителство.

Това няма нищо общо със западната демокрация, но това е инстинктът и на българските комунисти, и на българските социалисти. Заради това се говори за десницата като за мъртва, като за уволнена, като десница, която просто трябва да бъде отписана и т.н. На нейно място трябва да бъде сложена, монтирана една измислена в Русия крайна десница или една десница, измислена зад столичния кмет Бойко Борисов, т.е. едни, едни фасадни десници трябва да заменят наличието на истинска опозиция, която носи със себе си алтернатива, а не отрицание на политиката на сегашното мнозинство. Това е целият този план, за който ме карате да коментирам.

Водеща: В контекста на кризата в десницата все по-засилено се говори за едно обединение, за нов десен фронт и т.н. Необходимо ли е такова обединение в дясно и на какви принципи, вие бихте ли участвали и при какви условия? Изобщо трябва ли да говорим за партийно обединение или за по-скоро идейно?

И. Костов: Тежнението към обединение и кризата в дясното са стари процеси. Те са от 2001 г., по-скоро на 5 години са вече като процеси, които се развиват и търсят своята закономерност. Преди нас по този път са минали страните в Източна Европа. На повечето от местата десницата се е фрагментирала в зависимост от слоевете хора, които я подкрепят, в зависимост от позициите, ценностите, зад които застават тези хора. Идеята вместо десница да има идея за коалиция или за обединение на десницата, е абсолютно /прекъсва връзката – бел.ред./…

Водещ: Не знам какво става, има явно някакви проблеми с тази линия. Отново прекъсна връзката с г-н Иван Костов. Отново ще се опитаме да я възстановим и да довършим още 2-3 минути този интересен разговор, който водим с него, за бъдещето на дясното пространство в България, както и изводите, които налагат резултатите от президентските избори, представянето на десницата, а и не само на десницата, и всички политически изводи, които бяха направени не само от дясно, веднага след изборите. Мисля, че успяхме да… да, отново имаме връзка. Г-н Костов, има явно някакъв проблем с телефонната линия.

И. Костов: Както каза вашият сътрудник, нещо се е прецакало. Дано не го прецаква някой, шегувам се.

Водещ: Добре. Кажете ни, преди малко споменахте ГЕРБ, много често говорителите на…

И. Костов: Споменах Бойко Борисов като фасадна десница.

Водещ: Бойко Борисов. Кажете ни кой е архитектът на тази фасадна десница, истинският архитект на тази фасадна десница, според вас?

И. Костов: Ами Първанов се кандидатира за този пост, въпреки че аз не считам, че той е истинският архитект. Истината е, че в цялата олигархия, която в момента е на власт в страната, има такова тежнение, има такъв стремеж да бъде построена и изградена фасадна десница, заедно с фасадната левица те да представляват общофасадната демокрация в България.

Водещ: От това, което казвате, разбираме, че категорично “Демократи за силна България” няма да участват в подобни проекти. А за в бъдеще?

И. Костов: България върви по пътя на путинизацията на своето партийно представителство и партийна структура. Ние ще бъдем категорични противници на това. Подмяна на демокрацията е това, за което вие ме питате. Няма как ние да не бъдем против. Но пак казвам, ние ще взаимодействаме с всички и навсякъде, където имаме общи пресечни точки, където можем да намерим решение за по-голямо представителство, където можем да реализираме своите планове за алтернативно управление и т.н.

Водещ: Преди малко казахте, че не само представители на левицата говорят, така, чертаят тези черни сценарии за бъдещето на десницата, а такива сигнали идват и от самото дясно, и вие го казахте преди малко. Кажете ни според вас от какво са изкушени тези представители, включително и на вашата партия например?

И. Костов: От властта.

Водещ: От властта.

И. Костов:От властта, от участие във властта. Това е постоянното изкушение на всички политици.

Водещ: Ами добре, благодаря ви…/техн. прекъсване – бел.ред./… времето ни изтече. Бихме искали още малко да поговорим, но приближава часът на новините, така че благодарим ви за този анализ. Лидерът на “Демократи за силна България” Иван Костов.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Стоян Михалев: Имаме твърде много служби за сигурност,...
Цялата акция около главния секретар беше инсценирана, смята той Цялата акция около главния секретар...
Радан Кънев: Проблемът на българските политици със Зелената...
Бюджетът на ЕС все по-ясно се движи в посока на политика и приоритети. Няма...
Йордан Иванов: Това, което ще използвам в тази...
В последните девет месеца видяхме как парламентът се превърна в поле на разправии и...
Любен Иванов: Благодарение на регионалната политика на кабинета...
Съвместно с общините работим по проекти за над 100 милиона лева, заложени за изпълнение...
ПП-ДБ откриха кампанията си в София: Имаме мнозинство...
Коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ откри предизборната си кампания с мултимедиен разказ за...