Иван Костов: БСП в момента е като кентавър – с дясна глава и с ляво тяло

Водещ Николай Бареков: Добро утро на зрителите на Би Ти Ви и предаването “Тази сутрин”. Макар и датата 13 петък да буди някакви фатални подозрения, ние пропъдихме злата магия с черната котка в нашето студио, така че е време за един сериозен политически разговор. Какъв е планът за 2006 г. на “Демократи за силна България”? Говорим с лидера на партията, бившият премиер Иван Костов. Добро утро, г-н Костов.

Иван Костов: Добро утро.

Водещ: Какъв е вашият план за тази година, политически?

И.Костов: Преди всичко единодействието на десницата с цел заставане зад една кандидатура за избор на президент на страната. Но политическата…

Водещ: Е, вие направо започнахте с най-голямата тема.

И.Костов: …политическата страна, а иначе ние искаме да направим всичко, което е по силите ни и да използваме всички средства, с които разполагаме, за да подкрепим един положителен изход за България, така че в края на годината да бъдем приети за членове на Европейския съюз.

Водещ: Добре, да започнем с първата тема, която вие повдигнахте в нашето студио – избор на президент на Република България. Смятате ли, че са реални шансовете десницата да издигне общ, единен кандидат?

И.Костов: Ние във вторник вероятно ще дадем пълномощия на заместник-председателя на “Демократи за силна България” Веселин Методиев и мандата да води преговори и ще предложим преговори в следния формат – между политически сили, които са представени в парламентарни фракции на десницата, или и които са част от семейството на Европейската народна партия. По този начин в преговорите би трябвало да се включат представител на парламентарната група на ОДС, упълномощен от нея, представител на парламентарната група на Български народен съюз, какъвто вече е излъчен, г-жа Мозер, представител от нашата парламентарна група, и Демократическата партия, представител на Демократическата партия, която е член на Европейската народна партия, и преговорите ще започнат. Защо предлагаме този формат? Защото той е единственият легитимен в очите на избирателите, които са излъчили тези парламентарни групи като представители на десницата, легитимен е и за европейската десница.

Водещ: Не ви ли притеснява, че партиите в този формат имат доста нисък рейтинг и самите партии, четири на брой, трудно биха могли да съберат сериозен процент дори и събрани заедно?

И.Костов: Партии и коалиции.

Водещ: Да, и коалиции.

И.Костов: Партии и коалиции.

Водещ: Имам предвид рамките на тази стара десница, че се оказва твърде тясна вече за…

И.Костов: Не се притесняваме от това.

Водещ: Няма ли да търсите подкрепа извън този спектър, да речем, след като ще издигнете кандидат?

И.Костов: Ще търсим, след като издигнем кандидат. Съвсем нормално е първо да издигнем такъв кандидат, който може да спечели подкрепа извън десницата.

Водещ: Докъде ще стигне търсенето на тази подкрепа? Включвате ли партиите от центристкото пространство, парламентарни и извънпарламентарни, НДСВ, ДПС, да речем, разни други партии?

И.Костов: Работата на този формат на преговорите е да стигне до единна кандидатура, а по-нататък подкрепата от страна на избирателите ще бъде работа на самия кандидат, на неговия подгласник, на техния щаб и т.н.

Водещ: И по-малко на политическите партии, които го подкрепят.

И.Костов: Не би трябвало да бъде по друг начин, защото…

Водещ: Т.е. кандидатът сам ще си събира подкрепа в центъра.

И.Костов: …защото иначе коалицията ще продължи по някакъв начин да търси разширение извън парламента или вътре в парламента, което не е редно.

Водещ: Между другото, тази идея е много интересна, защото вие давате възможност по този начин партии, които не са в добри политически отношения с вас, да речем, с вашата партия или с други опозиционни партии, да подкрепят кандидата, ако преценят, че си заслужава.

И.Костов: Да, нормално е. Все пак това са това президентски избори. Те са мажоритарни, всичко зависи от качествата на самия кандидат, на неговия вицепрезидент.

Водещ: Как си го представяте? Как си го представяте кандидата и неговия вицепрезидент? Казахте мъжествен, това предизвика многобройни коментари, включително дали става въпрос за мъж или за жена, имаше и такива подозрения.

И.Костов: Трябва да бъде наистина смел и решителен човек, трябва да бъде доказано честен, това е вън от всякакво съмнение, защото на България й предстоят трудни години.

Водещ: Трябва ли да има политическа биография този кандидат или по-скоро ще го търсите от гражданския сектор?

И.Костов:Добре би било да има известност, обществена известност.

Водещ: Което означава, че може да е политик, но може и да не е.

И.Костов: Точно така.

Водещ: Г-н Иван Григоров каза в нашето студио, той беше тук специален гост, че с него са водени такива разговори от страна на “Демократи за силна България” и дори, че идеята да се кандидатира за президент не му е много чужда, защото цял живот е свикнал да работи без началник над главата си, какъвто е и президентът на Република България. Вярна ли е тази информация?

И.Костов: Аз ще помоля разговора по този въпрос да го ограничим до този, наистина до този последен въпрос, защото…

Водещ: Ами то този кандидат си е признал…

И.Костов: …защото ние влизаме в преговори и е редно там да се обсъждат кандидатурите, но предвид обстоятелствата аз мога да кажа, че г-н Григоров не е вероятно да бъде издигнат от “Демократи за силна България” на тези преговори.

Водещ: Е, това си е истинска новина в нашето студио. Ограничения в пола няма да има, мъж или жена да бъде кандидат-президентът, издигнат от десницата, също и това разбрах.

И.Костов: Ще бъдем лоши демократи, ако въведем такъв критерий.

Водещ: Една дама би била твърде приятна изненада за аудиторията между другото.

И.Костов: Би била, да, стига да има подходяща биография и просто да бъде кандидат, който ще спечели.

Водещ: И не е имало и дама кандидат-президент, пък още по-малкото президент на…

И.Костов: Но във Финландия, например, сега ще преизберат дама президент и вероятно с близо две трети от гласовете, което показва, че и жените се справят отлично на тези постове.

Водещ: И в много други страни по света, където има утвърдена демокрация.

И.Костов: Да, например в Ирландия също, да.

Водещ: Г-н Костов, не ви ли притеснява силата на Георги Първанов като президент? Мога да приведа аргументи и предпочитам да го направя в това студио, за да чуят хората какво имам предвид. Георги Първанов успя да наложи цяла доктрина в собствената си партия, докато беше неин лидер, социално-либералния модел, намери партньори на БСП такива, каквито тя нямаше никога в досегашната си история, прилепи по някакъв начин ДПС към БСП, раждайки и ставайки архитект и баща на тройния съюз, с което вкара бившия монарх буквално, и образно казано, в двора на социалистите. Това е човек с многобройни политически успехи, който успява да налага своята визия, очевидно политик с грандиозни умения. Не ви ли притеснява неговата кандидатура като много силна?

И.Костов: От една страна това, което казвате, е така, от друга страна има и съществени слабости.

Водещ: Кои са те?

И.Костов: Една от най-съществените слабости я назовават самите социалисти. Те казват, че в момента партията им е като кентавър – с дясна глава и с ляво тяло, избирателно тяло. Все още съществуват огромни противоречия между наскоро приетите идеи и ценности от страна на ръководството на партията, в това число на г-н Първанов, примерно натовското членство, европейското и т.н., и настроенията на самите избиратели. Това от една страна. От друга страна, той наистина стана патрон на това правителство и в много отношения създаде това правителство, но това е едно от най-непопулярните правителства на старта на своето управление в страната. То би трябвало да има поне две трети одобрение, ако се направи съотношение с изборния резултат, а то стартира с по-малко от една четвърт, така че той направи едно непопулярно правителство. И накрая… не накрая, още две неща ще кажа. Той отиде 7-8 пъти при президента Путин и ние чухме съвсем наскоро едно предложение от руска страна, включително с подсказване, че от г-н Путин зависи как България ще договори цените на газа и на практика се поиска двукратно увеличение на цените…

Водещ: Не беше подсказано, а беше казано в прав текст от руския посланик, само да добавя.

И.Костов: Не, подсказано беше, че зависи от г-н Путин…

Водещ: Точно така.

И.Костов: …което показва, че тези всичките… това пълзене на колене пред Кремъл не е довело до никакъв резултат и това е, да кажем така, навредило на достойнството на страната. И най-важното, най-важното е, че в момента управлението и самият президент привлякоха критиките на Европейския съюз по един много, как да кажа, категоричен начин. Загрижеността на Европейския съюз се превърна в тежки и конкретни, по техни думи, обвинения срещу България, насочени към върха на държавното управление. Включително беше споменато неговото име в много авторитетни западни медии, свързано с машинации с програмата “Петрол срещу храни”.

Водещ: Преди да продължим с тази тема, искам да ви задам още два уточняващи въпроса за тези избори. Още едно достойнство на Първанов в тази надпревара би бил и фактът, че той все пак връчи мандат за съставянето на това правителство на партията ДПС и по този начин той според наблюдателите си гарантира гласовете на българските турци, без които досега президент на България не е избиран.

И.Костов: Да. Той направи…

Водещ: Не ви ли плаши тази обвързаност на сегашната институция, президентска, с ДПС?

И.Костов: Той направи сделка с тези гласове, давайки излишно, тъй като няма нужда от гледна точка на управлението на страната ДПС да е част от тази коалиция, той даде власт на ДПС, за да получи неговите…

Водещ: Дори и да е сделка, все пак ще получи 300 хиляди гласа.

И.Костов: …избиратели. Да, може би ще получи тези 300 хиляди, но едновременно ще настрои срещу себе си други избиратели, които не са съгласни точно на такава грозна политическа сделка.

Водещ: Не се нуждаете от гласовете на ДПС, както ви разбирам, за вашия кандидат?

И.Костов: Ние се нуждаем от гласовете на всички хора, с различен етнос и вероизповедание в България.

Водещ: Още един въпрос по тази тема. Каква е целта, която ще си поставите на тези президентски избори, реалистичната цел според вас за българската десница? Мнозина казват, че отиването на балотаж ще бъде голям успех за вас.

И.Костов: Ще бъде успех. Голям успех е спечелването на изборите.

Водещ: Ще си поставите ли и такава цел?

И.Костов:Зависи преговорите как ще приключат. Ако има успех на преговорите, ще си поставим и такава цел. Зависи от това докъде ще стигнат тези преговори.

Водещ: Кога можем да очакваме крайния резултат според вашите прогнози и според вашия политически план за 2006 г.?

И.Костов: Преговорите не може да ги определим кога ще завършат. Във всеки случай те трябва да завършат най-късно около 45 дни пред регистрацията на кандидатите.

Водещ: Да, това е един вече наистина по-сериозен и по-конкретен срок. Г-н Костов, защо вие и опозицията, дясната, в парламента и вашата партия клеветите България в Европейския съюз и в чужбина, като я критикувате за организираната престъпност, като давате информация на западните медии, като давате информация на вашите партньори, партии от Европейската народна партия? Защо в момента не затихнат нещата примерно, да влезем в Европейския съюз и след това да подновите критиките си?

И. Костов: Благодаря ви за този въпрос, защото вероятно той така се поставя от много места. Аз искам…

Водещ: Затова ви го задавам.

И. Костов: Е да направим едно разграничение. Първо, в никакъв случай не е вярно това, че ние говорим срещу интересите на България. И сега, когато бях в Брюксел, пак говорехме в полза на нашата страна.

Гостуването на български журналисти на нашите наблюдатели в Европейския парламент категорично ги убеди в това, че нашите представители в Европейския парламент защитават каузата на страната. Ние всички сме насочени към постигането на тази цел – България да стане член.

Нека обаче да направим едно разграничение. Трябва да го направим това разграничение. Откъде идват критиките в момента? Ако критиките през периода 1997 – 2001 г. идваха преди всичко от бивши представители на Държавна сигурност и от медии, свързани с тях, и получиха израз през атаки, водени от Българската социалистическа партия и тогавашния председател на партията г-н Георги Първанов, и не бяха споделяни тези критики по отношение на тогавашното управление от Европейския съюз, сега нещата са точно обратни. Сега критиките срещу България са тежки и конкретни обвинения, които са цитирани в…

Водещ: Ами, да ви дам един пример.

И. Костов: Е документи на Европейския съюз. Нека да кажем, да завършим това. Сочат се конкретни случаи, по тези конкретни случаи се искат конкретни действия. В този смисъл, ако се споменава името на БСП и на Георги Първанов във връзка със скандала, свързан с машинациите с програмата “Петрол срещу храни”, то е, защото има доклад на Съвета за сигурност, в който на базата на документи се казва, че БСП е получила милиони барели от режима на Саддам Хюсеин и по този начин е нарушила българското законодателство, позволявайки си да бъде финансирана от външна политическа…

Водещ: Да ви дам още един конкретен пример.

И. Костов: Е формация. Това са тежки и конкретни обвинения, на които трябва да има конкретен отговор.

Водещ: Като бивш премиер какво смятате, като човек, така, получавал, имал доста информация на най-високо ниво в българската държава, има ли информация в Европейския съюз за участие на български бизнесмени от най-високите, да речем, бизнескръгове в организираната престъпност и такива, които дори ги има като имена в разни списъци на Европейския съюз?

И. Костов: Нека напомним какво направиха европейските медии и институции. Те казаха, че има списък или че има известност за това кои български бизнесмени, както питате вие, са свързани с организираната престъпност. На това г-н Румен Петков, вътрешният министър, отговори със сарказъм, а министър-председателят г-н Станишев се подигра. Той каза, ако ми пратят списъка, ние ще го разгледаме в Съвета по сигурност при…

Водещ: Какво мислите вие…

И. Костов:…Министерския съвет.

Водещ: …като бивш премиер с много информация по тази тема?

И. Костов: Искам да кажа какво беше продължението. Тази европейска медия, в случая една от най-авторитетните, това е Би Би Си, спомена едно име и каза, че, всъщност почти даде да се разбере…

Водещ:Тя не е споменавала имена…

И. Костов: …кой стои…

Водещ: …но…

И. Костов: …кой стои зад…

Водещ: …характеристики.

И. Костов: Да, и направи такава характеристика, че посочи определено лице сред т.нар. български бизнесмени. Нямаше отговор от страна на българските управляващи, което подсказва, че наистина има български бизнесмени, които са свързани с организираната престъпност, всъщност, че по-скоро това са хора от организираната престъпност, които вече играят ролята на бизнесмени.

Водещ:Какво знаете вие като бивш премиер? Какви контакти имат тези хора с политическите кръгове в страната и какво смятате, да речем, за бизнесклуб “Възраждане”, за бизнеса на покойните Емил Кюлев и Илия Павлов?

И. Костов:За съжаление информацията, с която аз трябва да разполагам, е отпреди пет години.

Водещ: Да, затова ви питам.

И. Костов: За тези пет години в България бяха извършени 125 поръчкови убийства. Значи, наемни убийци убиха, през това време се разгоря цяла война между гангстерски групировки. Много неща са се променили, така че тази информация отпреди пет години, т.е. отпреди началото на гангстерските войни, далеч не е актуална за сегашния случай. Сега ситуацията в страната е далеч по-тежка, отколкото…

Водещ: Добре, какво трябва…

И. Костов:Е ние можем да си представим.

Водещ: …да се направи според вас, след като…

И. Костов: Тя е толкова тежка, че е сменила загрижеността на Европейския съюз с конкретни обвинения, сменила е рисковете с конкретни заплахи за това, че ще има санкции върху страната.

Водещ: Какво трябва да се направи, след като има такива характеристики в западните медии? Говори се за…

И. Костов: Ето…

Водещ: …конкретни…

И. Костов: Ето, това е…

Водещ: …лица и т.н. Какво?

И. Костов: Ето това е добрият въпрос. Това, което трябва да се направи, това, което е задължение и на управляващите, и на опозицията, е да се направят такива смели политически стъпки, включително снемане на имунитетите на магистратите и на народните представители, и на политиците, и на магистратите, включително упълномощаване на правораздавателните органи и поставянето им под контрола на обществото, и на политиците, и на парламента. За да може да се отпуши тази, тази пречка, която в момента не дава ефикасно правосъдие в България.

Водещ: Но какво…

И. Костов: Ние, нас ни тласкат към това, да има правосъдие в България, а в България в момента няма правосъдие. Това е основната слабост, която имаме като кандидат в момента. И това е задължението. Значи, трябва непременно да има успехи в следващите месеци в противодействието на престъпността.

Водещ: Добре, какво знаете тогава за тази връзка между организираната престъпност и политическите кръгове? Ето, отиващият си главен прокурор Никола Филчев каза, че основно престъпността се е създала по време на приватизацията. Кой извърши приватизацията в България? Почти всеки българин ще отговори Иван Костов и неговото правителство.

И. Костов: Главният прокурор в този случай е най-малко авторитетният говорител за това откъде идва престъпността, защото на всички в Европейския съюз им е ясно къде е проблемът на българската правораздавателна система. Той е свързан с досъдебното производство, което спира делата и което не си върши работата.Фиксирано е и е казано къде куца българското правораздаване. То е в прокуратурата и в следствието. Така че говорител в лицето на главния прокурор по отношение на престъпността, с която той е трябвало да се справя в тези години на своя мандат, е най-малко уместно да се сочи, защото това е човекът, който не си е изпълнил…

Водещ: Трябва ли…

И. Костов: …ролята.

Водещ: …днешните политици да избегнат грешката през 1999 г. и да не се намесват в избора на главен прокурор? Ето, Нели Куцкова даже каза преди няколко дни тогава, че е имало намеса от страна на политически кръгове и че дори г-н Йордан Соколов я е убеждавал, че трябва да подкрепят г-н Филчев.

И. Костов: Сега положението е такова, че упреците и конкретните и тежките обвинения са насочени към върховете на държавата, към управляващите. Заради това, ако тези управляващи се договорят помежду си, направят някаква сделка и посочат определено лице, това лице ние трябва да си отговорим на въпроса дали ще бъде в състояние да възбуди дела и да провери, и съответно да обвини или да оневини определени хора в зависимост от доказателствения материал…

Водещ: Как…

И. Костов:…който…

Водещ: …ви звучи кандидатурата…

И. Костов:…ще събере. Това трябва да се направи. Освен това трябва да се справи с тежко корумпираната Главна прокуратура. Ето, казвам го съвсем директно в ефир.

Водещ: Ами…

И. Костов: Там има много сериозни проблеми, там нещата са спрени, там има дела, които не се завършват, там има корупция в огромни размери. Той трябва да може да…

Водещ: Имахте ли информация…

И. Костов: …преодолее това.

Водещ: …че Бойко Найденов, столичният главен, столичният прокурор, е бил принуждаван от върховете на Главна прокуратура да говори срещу вас в качеството ви на бивш премиер в предаването “Панорама”?

И. Костов: Вижте, не ме интересува кой какво е говорел по мой адрес. Много хора са говорили такива неща. Нека, нека да следваме това разграничение, което се опитах да прокарам. Упреците сега не идват от Държавна сигурност, но идват от корумпираната прокуратура. Упреците сега към държавните ни институции идват от най-авторитетните кръгове на Европейския съюз и от най-авторитетните медии. И този човек, за който ме питате, не е авторитет за мен в момента.

Водещ: Как ви звучи…

И. Костов: И не би трябвало да е авторитет…

Водещ: Как ви звучи…

И. Костов: Е в България. Един от проблемите, които българските медии имат, поради своята младост и, така, как да кажа, известна наивност, непознаване на нещата, е това, че много лесно се дава думата на най-различни хора и се поставя думата на хора, които нямат основание да бъдат автентични говорители, до думите на хора, които трябва да бъдат автентични…

Водещ: Не се съгласявам, г-н Костов…

И. Костов:…говорители.

Водещ: …защото в България много малко хора говорят по важните теми. А пък много малко хора казват въобще нещо по някоя важна тема. Разбирате ли? Кой говореше срещу Главна прокуратура толкова години и каза, и каза нещо? Много ограничен кръг от хора.

И. Костов: Да, но това…

Водещ: Тогава на вас ви се даваше думата.

И. Костов: …но това, това беше работа и на обществото, и на неговите медии.

Водещ: Завършваме така…

И. Костов: Медиите трябваше да не оставят на мира българската правораздавателна система. Те трябваше да искат правосъдие. В България няма правосъдие.

Водещ: И според мен те го направиха.

И. Костов: Заради това няма, заради това няма върховенство…

Водещ: Според мен го направиха. Как ви звучи президентският съветник Борис Велчев като кандидат за главен прокурор? Според всички авторитетни източници това е…

И. Костов: Звучи ми като…

Водещ: …сериозният кандидат.

И. Костов: …договорка между Българската социалистическа партия, между НДСВ и ДПС, договорка, която ще доведе до избирането, ако той бъде избран, на човек, който няма да се справи с нефтеното петно върху България, който няма да провери незаконно възстановените имоти на Симеон Сакскобургготски и т.н.

Водещ: Политическа договорка означава…

И. Костов: …по веригата.

Водещ: …обаче политическа отговорност. Ще знаем кой я носи, както търсиха примерно от вас за избора на г-н Филчев. Благодаря за това гостуване в нашето студио…

И. Костов: А би трябвало да бъде другояче. Би трябвало Висшият съдебен съвет като независима власт да избере човек, който счита за достоен, който счита, че може да…

Водещ: Добре.

И. Костов: …се справи…

Водещ: Завършваме така…

И. Костов: …с тези задачи.

Водещ: …разговора с Иван Костов, лидер на “Демократи за силна България”, какъв е политическият му план за 2006 г.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Любен Иванов: България няма годни летателни средства, с...
Вече почти седмица дни България се бори с огнената стихия. Горят хиляди декари борови...
Людмила Илиева: ПП-ДБ подходихме отговорно и предложихме добър...
Колкото и пъти да правим едно и също нещо по един и същи начин,...
Людмила Илиева: Колкото и пъти да правим едно...
Депутатът от ПП-ДБ призова политиците за отговорно отношение и ако е необходимо, всеки да...
Планът на ПП-ДБ: Първо антикорупционни закони и решения,...
На среща с президента Румен Радев лидерите на коалиция Продължаваме Промяната – Демократична България...
Атанас Атанасов: Техническото правителство с втория мандат все...
Все още в 50-ото Народно събрание може да се намери мнозинство, което да излъчи...