Иван Костов: Борисов няма да измами десните като Симеон

Г-н Костов, Любен Дилов-син каза в Созопол, че единственият проблем за издигане на единна дясна кандидатура за президент може да бъде т. нар. бракоразводен процес между Вас и Петър Стоянов. Затова вие двамата трябвало да си стиснете ръцете и да се разберете… Как ще коментирате неговото изказване?
– Това са ефектни фрази, достойни за някое телевизионно шоу. Не държат обаче връзка с реалността. Ние, лидерите, се срещаме. Видяхме се и съвсем наскоро. Поддържаме връзка и със Стоянов, и с Праматарски, и с Мозер.
Аз искам да кажа, че ние участваме много сериозно в консултациите и аз тук пред всички заявих, че единна кандидатура ще има, че ние сме успели да стопим недоверието, решили сме цял куп предварителни неща и вече сме влезли във фаза на издигане на кандидати, на тяхното обсъждане. Не мога да обещая само, че консултациите ще завършат в същия формат, в който започнахме. Защото не знам какво ще се случи с БЗНС – Народен съюз.
– Имате предвид, че очаквате да се изтеглят?
– Не, имам предвид, че там ще има някакви катаклизми, промени и т.н.
– Предвиждате ли други участници в преговорите?
– Не. Други участници в самите консултации – не, но очаквам мнозина, които се имат за десни политици, а дори и тези в центъра, да подкрепят нашата кандидатура. Особено ако тя е добре подбрана. Смятам, че ще имаме подкрепа и от партии, с които ние сме сътрудничили, от обществени движения например като БСДП на Йордан Нихризов, някои професионални организации и т.н. На президентската двойка това трябва да бъде и силата, че да може да притегли подкрепа не само от десницата, но и от центъра, изобщо от широк кръг български избиратели.
– Ще се опитате ли на всяка цена да наложите Веселин Методиев?
– Ние посочихме именно г- н Методиев, което е политическа кандидатура и има много сериозни преимущества пред други, които не са на политически личности, а на представители на обществения сектор. Той е носител на нещо много важно -той може да развие много убедено атака срещу предателството на националния интерес от страна на Георги Първанов по отношение на Ахмед Доган. Това в неговото говорене ще бъде много силно и много истинско. Така че той е много добра кандидатура.
– А ако другите десни формации не го подкрепят, склонни ли сте да участвате в преговори за друга кандидатура?
– Ние поначало участваме в консултации за всички издигнати кандидатури, следим поведението на кандидатите. Например в края на миналата седмица беше изразено недоумение по отношение на едно интервю на г-н Бакалов. Той остави много противоречиви впечатления.
– Как ще спрете изтичането на десни гласове към ГЕРБ?
– Считам, че във всички случаи картината не е такава, както я представят някои социолози. Освен това измамата на Симеон Сакскобургготски няма да може да се повтори, тъй като хората се учат. А ГЕРБ се появи буквално няколко години, след като измамата на Сакскобургготски приключи с участието му в коалицията с лидера на БСП Сергей Станишев, т.е., когато той заведе тези т.нар. десни избиратели направо в обятията на БСП. Така че, това няма да може да се повтори в никакъв случай. Бойко Борисов трябва да управлява, да намира решения, а не да прави глупости като тези с боклука – да предлага да го вози до Пловдив, където е най-неуместното място. Ама наистина най-неуместното, за което човек може да се сети, ако разбира от тези неща. От Борисов се очаква той да се докаже като добър управленец, а аз съм сигурен, че той не може да бъде такъв. Това е така, защото му липсват много неща. Ако се докаже като добър управленец, той ще има много сериозно политическо присъствие, но това не може да стане. Напротив, всеки негов гаф и невъзможност да решава проблемите ще го лишават от подкрепа. Ние му желаем да се справи с проблемите на София, защото всички ние страдаме от тях. София няма канализация, като вали дъжд се наводняват селата около нея. За това се говори страшно малко, а това е истина. Има бедствени проблеми в града и има ужасно лошо наследство, оставено от Стефан Софиянски. Борисов остави целия екип на Софиянски до себе си. Опитва се с него да се справи с тази толкова тежка ситуация, която самият този екип е създал. Как ще стане това? То е невъзможно от управленска гледна точка. Екипът, предизвикал катастрофата, трябва да бъде отстранен, трябва да дойде нов екип. Това е първата задача, която трябва да извърши някой, който се заема с преодоляване на такива катастрофални проблеми, каквито има София. А той започна по съвсем друг начин. Първите му стъпки са очевидни грешки – като управленец говоря. Има още три години, които той ще трябва да се справя. Така че ситуацията няма да се повтори с Бойко Борисов. А за съжаление
някои се опитват да се предадат в ръцете му. Аз така тълкувам съобщението на СДС, че 41 % искали да се записват в ГЕРБ. Ми това е размахване на бялата кърпичка над крепостта. Ако изобщо за това знаят ръководителите там, трябва веднага да уволнят тези, които са изпуснали тази информация. Защото какво значи да кажеш – моите симпатизанти всичките са за Бойко Борисов. Какво е това?
– В тази връзка очаквате ли някакво предателство в полза на друг кандидат – президент, посочен от кръговете около Бойко Борисов?
– Не, защото такова име в ГЕРБ няма. Там няма нито един, който да може да удовлетвори нашите критерии, които сме одобрили. Кандидатът ни трябва да отговаря на три неща – да има съгласие, да не е бил член на БКП, да не е бил щатен и нещатен сътрудник на ДС. Това е абсолютно задължително за десния кандидат и под това нещо стоят подписите на лидерите. Борисов не може да бъде кандидат, защото е бил член на БКП.
/В интервюто са използвани въпроси и на други медии./

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Йордан Иванов: За първи път пловдивчани постигат такъв...
Важно е на кого ще връчи третия мандат президентът и какво мнозинство ще се...
Любен Иванов: Голяма част от преписките, свързани с...
"Защо ГЕРБ и ДПС, кръгът около Пеевски, провалиха заседанието на комисията "Нотариуса", точно когато започна...
Атанас Атанасов: В ход е операция “Раделяй и...
Има системни недостатъци в работата на българските институции и на първо място в МВР,...
инж. Грети Стефанова: Искат специалист по хранителни добавки...
"Ако има над 170 млн. отпуснати за техника за справяне с пожарите от ЕС...
Любен Иванов: България няма годни летателни средства, с...
Вече почти седмица дни България се бори с огнената стихия. Горят хиляди декари борови...