Иван Костов: Борисов няма да измами десните като Симеон

Г-н Костов, Любен Дилов-син каза в Созопол, че единственият проблем за издигане на единна дясна кандидатура за президент може да бъде т. нар. бракоразводен процес между Вас и Петър Стоянов. Затова вие двамата трябвало да си стиснете ръцете и да се разберете… Как ще коментирате неговото изказване?
– Това са ефектни фрази, достойни за някое телевизионно шоу. Не държат обаче връзка с реалността. Ние, лидерите, се срещаме. Видяхме се и съвсем наскоро. Поддържаме връзка и със Стоянов, и с Праматарски, и с Мозер.
Аз искам да кажа, че ние участваме много сериозно в консултациите и аз тук пред всички заявих, че единна кандидатура ще има, че ние сме успели да стопим недоверието, решили сме цял куп предварителни неща и вече сме влезли във фаза на издигане на кандидати, на тяхното обсъждане. Не мога да обещая само, че консултациите ще завършат в същия формат, в който започнахме. Защото не знам какво ще се случи с БЗНС – Народен съюз.
– Имате предвид, че очаквате да се изтеглят?
– Не, имам предвид, че там ще има някакви катаклизми, промени и т.н.
– Предвиждате ли други участници в преговорите?
– Не. Други участници в самите консултации – не, но очаквам мнозина, които се имат за десни политици, а дори и тези в центъра, да подкрепят нашата кандидатура. Особено ако тя е добре подбрана. Смятам, че ще имаме подкрепа и от партии, с които ние сме сътрудничили, от обществени движения например като БСДП на Йордан Нихризов, някои професионални организации и т.н. На президентската двойка това трябва да бъде и силата, че да може да притегли подкрепа не само от десницата, но и от центъра, изобщо от широк кръг български избиратели.
– Ще се опитате ли на всяка цена да наложите Веселин Методиев?
– Ние посочихме именно г- н Методиев, което е политическа кандидатура и има много сериозни преимущества пред други, които не са на политически личности, а на представители на обществения сектор. Той е носител на нещо много важно -той може да развие много убедено атака срещу предателството на националния интерес от страна на Георги Първанов по отношение на Ахмед Доган. Това в неговото говорене ще бъде много силно и много истинско. Така че той е много добра кандидатура.
– А ако другите десни формации не го подкрепят, склонни ли сте да участвате в преговори за друга кандидатура?
– Ние поначало участваме в консултации за всички издигнати кандидатури, следим поведението на кандидатите. Например в края на миналата седмица беше изразено недоумение по отношение на едно интервю на г-н Бакалов. Той остави много противоречиви впечатления.
– Как ще спрете изтичането на десни гласове към ГЕРБ?
– Считам, че във всички случаи картината не е такава, както я представят някои социолози. Освен това измамата на Симеон Сакскобургготски няма да може да се повтори, тъй като хората се учат. А ГЕРБ се появи буквално няколко години, след като измамата на Сакскобургготски приключи с участието му в коалицията с лидера на БСП Сергей Станишев, т.е., когато той заведе тези т.нар. десни избиратели направо в обятията на БСП. Така че, това няма да може да се повтори в никакъв случай. Бойко Борисов трябва да управлява, да намира решения, а не да прави глупости като тези с боклука – да предлага да го вози до Пловдив, където е най-неуместното място. Ама наистина най-неуместното, за което човек може да се сети, ако разбира от тези неща. От Борисов се очаква той да се докаже като добър управленец, а аз съм сигурен, че той не може да бъде такъв. Това е така, защото му липсват много неща. Ако се докаже като добър управленец, той ще има много сериозно политическо присъствие, но това не може да стане. Напротив, всеки негов гаф и невъзможност да решава проблемите ще го лишават от подкрепа. Ние му желаем да се справи с проблемите на София, защото всички ние страдаме от тях. София няма канализация, като вали дъжд се наводняват селата около нея. За това се говори страшно малко, а това е истина. Има бедствени проблеми в града и има ужасно лошо наследство, оставено от Стефан Софиянски. Борисов остави целия екип на Софиянски до себе си. Опитва се с него да се справи с тази толкова тежка ситуация, която самият този екип е създал. Как ще стане това? То е невъзможно от управленска гледна точка. Екипът, предизвикал катастрофата, трябва да бъде отстранен, трябва да дойде нов екип. Това е първата задача, която трябва да извърши някой, който се заема с преодоляване на такива катастрофални проблеми, каквито има София. А той започна по съвсем друг начин. Първите му стъпки са очевидни грешки – като управленец говоря. Има още три години, които той ще трябва да се справя. Така че ситуацията няма да се повтори с Бойко Борисов. А за съжаление
някои се опитват да се предадат в ръцете му. Аз така тълкувам съобщението на СДС, че 41 % искали да се записват в ГЕРБ. Ми това е размахване на бялата кърпичка над крепостта. Ако изобщо за това знаят ръководителите там, трябва веднага да уволнят тези, които са изпуснали тази информация. Защото какво значи да кажеш – моите симпатизанти всичките са за Бойко Борисов. Какво е това?
– В тази връзка очаквате ли някакво предателство в полза на друг кандидат – президент, посочен от кръговете около Бойко Борисов?
– Не, защото такова име в ГЕРБ няма. Там няма нито един, който да може да удовлетвори нашите критерии, които сме одобрили. Кандидатът ни трябва да отговаря на три неща – да има съгласие, да не е бил член на БКП, да не е бил щатен и нещатен сътрудник на ДС. Това е абсолютно задължително за десния кандидат и под това нещо стоят подписите на лидерите. Борисов не може да бъде кандидат, защото е бил член на БКП.
/В интервюто са използвани въпроси и на други медии./

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Катя Панева: Професор Хинков получава нашата подкрепа в...
Злоупотребите в доклада за "Пирогов" трябва да бъдат разследвани. Тя коментира обществените поръчки в...
Резолюция на Изпълнителния съвет на ДСБ, ...
1. Изказва своята благодарност на всички български граждани за дадената подкрепа на местните избори...
Георги Ганев: Бюджет 2024 не пречи за влизането...
Единственото продължаващо препятствие за еврозоната е инфлацията и предложеният бюджет за 2024 г. не...
Людмила Илиева: Съдебната реформа е най-важната част от...
За промените в Конституцията тя посочи, че на 8-и декември предстои т.нар. второ първо...
Ивайло Митковски: Скандалите са в НС и ...
Депутатите поругават парламента. Някои явно не отчитат нивото, за което са избрани. Парламентът е най-висшият...