Иван Костов: Борисов не ни е противник, но ако държи да е – да се кандидатира

– Г-н Костов, чух ви да казвате в парламента, че нашият на медиите, песимизъм се разминава с вашия оптимизъм за президентските избори. На какво се дължи убедеността ви, че г-н Беронов може да победи Георги Първанов?
– Първанов е партиен и правителствен президент и като такъв очевидно не изразява единството на нацията, а носи негативите на едно провалено управление. На няколко пъти публично излъга
отрече, че БСП е финансирана от Саддам и че е бил секретен сътрудник на ГУ на ДС. Първанов направи непростими грешки. Например опита се да реабилитира комунистическия репресивен апарат и бившата номенклатура включително хора, които опетниха авторитета на нашата страна. Затова може да бъде победен.
– Личните качества и достойнства на г-н Беронов обаче едва ли ще са достатъчни той да се пребори с опитен и популярен политик като Първанов. Вероятно имате печеливша стратегия, която засега остава скрита за медиите и обществото?
– Първанов е популярен само сред част от левите избиратели. Например не е сред тези, които следват ген. Любен Петров. Предизборната стратегия е работа на щаба на Беронов. ДСБ, а доколкото разбирам, и някои от другите партии ще настояваме за силно политическо поведение на кандидата, както и за критичност към Първанов и неговото правителство. Готови сме да дискутираме и да дадем свои идеи.
– В самото начало на преговорите настоявахте във формата да са партиите-членки на ЕНП. В крайна сметка днес зад Беронов сте само ДСБ, СДС, ДП и спорна част от БЗНС. Според вас кандидатурата на Беронов губи или печели от загубата на подкрепа от ССД, ВМРО и “Гергьовден”?
– Според съда приемник на БЗНС-НС е партията на г-н Личев. За партиите-членки на ЕНП, е безспорно, че изразяват вижданията и позициите на демократичните десни и десноцентрисгки избиратели. Останалите трябва да се определят къде стоят. Вярвам, че ще намерят подходящ момент да подкрепят г-н Беронов. Тогава, първо, ще спечелят те самите и второ, може и да усилят подкрепата за нашия кандидат.
– В момента всички партии, с изключение на вашата, чакат и се ослушват дали столичният кмет Бойко Борисов ще се кандидатира за държавен глава. Всички признават, че той ще реши изхода от мача, само вие
не. Не вярвате ли, че включването му ще сложи край на шансовете на г-н Беронов?
– От въпроса ви се разбира, че подозирате партиите, подкрепили вече г-н Беронов, в неискреност. Не мога да го приема. Убеден съм, че само г-н Беронов може да победи Първанов на втори тур!
– Лидерът на СДС Петър Стоянов оттегли кандидатурата си, защото заявихте, че вашите симпатизанти няма да го подкрепят. Но защо смятате, че Стоянов трябва да убеждава своите членове и симпатизанти да подкрепят Беронов?
– Защото само с общ кандидат имаме възможност да спечелим. Стоянов се съобрази с позициите на преговарящите партии. Във формата на 8-те той получи по-малка подкрепа от г-н Беронов. Освен това четири партии бяха категорично против неговата кандидатура, докато срещу опонента му се обяви само Пинчев.
– Г-н Костов, какво ще обяснявате, ако следващият президент не се казва Неделчо Беронов и какви ще са последиците лично за вас и за Демократи за силна България?
– Г-н Беронов е единствената истинска алтернатива на наложеното и защитавано от Първанов корумпирано управление. По негово желание той бе издигнат от СДС и ДСБ заедно. Освен това е кандидат на инициативен комитет, а не на една партия. Ние изпълнихме обещанието си да подкрепим общ кандидат с партиите от ЕНП. Това е първият ни успех и със сигурност няма да бъде последният за тези избори. Очаквам хората да оценят нашата рядка за българската политика способност да изпълняваме обещанията си.
– Не ви ли тежи, че всички останали десни партии, включително и СДС, обвиняват вас както за провала на единната кандидатура, така и за, простете, на моменти водевилните преговори?
– Когато започнаха консултациите, казах няколко пъти, че общ кандидат ще има, но преговорите няма да завършат в съшия формат. Тези, които наричате “всички останали десни партии”, са центристки партии – могат да бъдат наши партньори, а могат и на Първанов. Видяхме това, когато се съставяше сегашното правителство.
– Могат ли десните избиратели да се надяват, че след като със СДС постигнахте съгласие по кандидатурата на Беронов, оттук-нататък няма да сте врагове в една писта?
– За нас дори БСП е политически противник, а не враг. Защитаваме различни идеи за управление. В тези различия е демокрацията.
– Депутатът от ДСБ Димитър Абаджиев обяви пред “24 часа”, че партията ви е
избрала неподходящ момент за атака срещу Бойко Борисов. На какво основание ДСБ считат Борисов за свой противник, особено след като електоратът на десницата продължава да намалява, и то не защото хората са сменили убежденията си с леви, а защото вашите неразбории им омръзнаха?

– ДСБ не е дала на Борисов статут на противник, но ако той много иска този статут, достатъчно е да се кандидатира за президент. Защото не трябва да има никакво съмнение, че това ще е кандидатура срещу десния кандидат и в полза на Първанов.
От друга страна, нашата огранизация в София е констатирала, че той е нарушил закона, защото, въпреки че е кмет, участва в търговски фирми.
Освен това според нашите изследвания избирателите ни растат с добри темпове.
– Димитър Абаджиев, който е и европейският наблюдател на ДСБ, твърди, че ЕНП е силно разочарована от десницата у нас и търси по-силни партньори. Споделяте ли мнението му? Дали ЕНП няма да намери такъв партньор в ГЕРБ
вече имаха среща с Борисов?
– Не коментирам хората, които водя след себе си. ГЕРБ е фондация и затова няма как да е политически партньор на когото и да било. Но нека не се отклоняваме толкова, защото няма да видим истинската алтернатива на предстоящите избори. Тази политическа алтернатива за България е Беронов или Първанов.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Атанас Атанасов: Наложително е да се състави редовно...
Цялото участие: http://bit.ly/3EZOvDa “В програмата сме се споразумели политическите сили, че няма да допуснем дефицит...
Декларация на „Продължаваме Промяната – Демократична България“ по...
Преди година Русия разруши мира и сигурността в Европа с  непредизвикана и бруталната военна агресия...
ПОРЕДНА АТАКА СРЕЩУ ЧЕСТНИЯ ВОТ. В ПРОТОКОЛА ЩЕ...
Решението беше прокарано от представителите на ГЕРБ, БСП, ДПС и ИТН в ЦИК, но...
Атанас Атанасов: Разчитам, че ще получим мнозинство за...
Цялото участие: https://www.vbox7.com/play:a1a019734e Разчитам, че ще получим мнозинство за самостоятелно управление. Мисля, че можем...
Декларация на коалиция “Продължаваме Промяната – Демократична България”
Коалиция „Продължаваме Промяната - Демократична България“ настоява президентът и служебното правителство: да спазват решенията...