Иван Костов: Борисов направи геополитически завой към Русия

(+видео)

Водеща Цветанка Ризова: Здравейте отново. Тук е вече лидерът на ДСБ и съпредседател на “Синята коалиция” Иван Костов. Добре дошли, г-н Костов.

Иван Костов: Здравейте.

Водеща: Ще започна с актуалната тема от седмицата – казусът “Белене”. Според вас какво се случи, как вие разчитате това? Разнобой, обикновен разнобой в кабинета или някакъв друг по-голям проблем стои зад мистерията, казуса “Белене”?

Ив. Костов: Има разнобой, защото самият премиер обърна курса и своите лични възгледи по отношение на строителството на АЕЦ “Белене”. Той казваше преди не много време, че правителство избира. . . как беше, HSBC за консултант и че няма значение какво казва Първанов, Борисов, Станишев, Костов и т.н.

Водеща: Ама, то още не е сключен договорът с тях, предстои.

Ив. Костов: Да, и той каза тогава: каквато бъде тяхната оценка, това ще бъде нашето решение. А това, което се направи, е една решителна крачка към строителството на АЕЦ “Белене”. И още нещо. Тоест без те да са дори избрани, без те да са се произнесли, вече е направена тази крачка. След това той каза по отношение на цената, че инвеститорът не иска да купи котка в чувал. Намери такъв образен език да каже, че ако не е известна цената, не може да има сделка. Сега цената не е известна, а крачката по отношение на строителството е направена. И точно тук, и точно тук. . .

Водеща: Ама, ние нямаме и инвеститори освен това, доколкото схващам.

Ив. Костов: . . . точно тук са противоречията вътре поне по отношение на министър Трайчо Трайков, който е потопен най-дълбоко в експертизата по отношение на строителството. Той казва още нещо, на което няма дебат, и ние се учудваме защо в правителството, изобщо в обществото ни не се води дебат ето по този неща. Може ли да се строи без мнението на консултанта? Само руския посланик ли ще слушаме, който ни казва, че това е в наша изгода? Второ, цената ще трябва ли да е ясна на строителството, за да можем да решим какво купуваме и какво има в чувала – котка ли, куче ли, какво и т.н. И накрая, ще има нови изисквания за ядрената безопасност след “Фукушима”. Ще има стрес-тестове, ще има спиране на стари централи, изобщо ще има много усилия Европейският съюз да покачи нивото на ядрена безопасност. А министър Трайчо Трайков казва: това ще оскъпи вероятно, тези изисквания ще оскъпят инвестицията. Тоест всичко това е свързано на едно място, но по отношение на тези негови три възражения няма дебат. Ние не чуваме останалите му колеги в Министерски съвет. . .

Водеща: Между другото Волен Сидеров предполага, че вие сте в някакви сложни, близки връзки с министър Трайков.

Ив. Костов: Не, аз нямам никакви връзки с министър Трайчо Трайков, но това е езикът на грамотната експертиза, на защитата на българския национален интерес. Защото вижте какво казва. Министър-председателят от своя страна казва така: ако аз не подпиша, руснаците ще ме осъдят, което означава, че. . .

Водеща: Да, а и казва още нещо, извинявайте, че ви прекъсвам, което. . . ние пък не може цял живот да отлагаме, да отлагаме. Или трябва да кажем да, или не. Това е от стенограмата. И в това също има логика. Сега, пък да се правим на луди нонстоп, и това не е нормално.

Ив. Костов: Да, има логика, има логика и трябва да се вземе решение, това е така, но от друга страна. . .

Водеща: Пак се прави. . .

Ив. Костов: . . . вижте как взема решение той под натиск. Той казва. . .

Водеща: Това е друго, да.

Ив. Костов: Той казва: ще ме осъдят, затова аз трябва да купя котката в чувал, т.е. трябва да взема нещо, на което не му знам цената. Виждате ли руската страна как, как постъпва по отношение на българското правителството.

Водеща: Да, има проблем с микрофона, сега ще ви сменят микрофона. Аз пък през това време, докато вие изчаквате търпеливо това, ще ви кажа какво написа руската преса. Какво е вашето обяснение? Вестник “Комерсант” каза: премиерът на България подкрепи “Росатом” в четвъртък и стига до заключението, че скандалът в българското правителство около новото споразумение за АЕЦ “Белене” се развива в изгодна за Русия, как да кажа, посока.

Ив. Костов: Точно така е.

Водеща: И това е ужасно. Това не е първият натиск. Дори да е измислено, е ужасно да прочетеш в руската преса, че българският премиер е на страната на “Росатом”.

Ив. Костов: И още на едно място, което е още по-абсурдно. Той казва, че руснаците ще ни спрат блок пети и блок шести, защото те трябва да се съгласят да се удължи срокът им на действие.

Водеща: Ами, нали те оперират. Ние без руснаците какво правим с пети и шести блок.

Ив. Костов: Да, но вижте, това също е изнудване, това също е рекет.

Водеща: Да, ама имат си механизми, изнудват ни.

Ив. Костов: Значи, изнудват ни с цената със заплаха да ни съдят, при положение че те самите технологично може да не отговарят на новите изисквания за ядрена безопасност, които Европейският съюз ще наложи, защото “Росатомекспорт” и “Росатом” поначало са известни с това, че са построили и централата в Украйна, която се взриви, нали.

Водеща: Тази в Чернобил имате предвид.

Ив. Костов: Чернобилската, точно така. Тоест тези неща не могат да минат между другото, защото са свързани с европейската сигурност, свързани с националната. . .

Водеща: Има много неща, които са против, и вие знаете, че аз от одини наред имам особено мнение върху това, така че няма, няма да го скрия отново. Според мен зад това нещо стоят едни огромни финансови интересни, основно частни, и много по-малко. . .

Ив. Костов: Или рубли.

Водеща: Или рубли.

Ив. Костов: Или рубли, комисиони.

Водеща: И аз в това съм дълбоко убедена, защото на такъв натиск българското обществено мнение никога не е било, така, подлагано във връзка с тази централа.

Ив. Костов: Аз ви благодаря. . .

Водеща: И затова последните. . .

Ив. Костов: Благодаря за тази оценка, защото. . .

Водещ: Аз от 2006 година този спор го водя – и с Румен Овчаров съм го водила, и с Петър Димитров, и с Трайчо Трайков, и с г-н Борисов, така че това е абсолютно принципна. . .

Ив. Костов: Знаете ли какво е хубаво да кажем на хората? Хората в момента слушат, че щял да бъде евтин токът, но не си дават сметка, че ако се построи АЕЦ “Белене” от руска страна, Русия ще има почти пълен енергиен монопол върху всички цени в България. Енергиен монопол означава, че монополно ще определя високи цени. Това означава.

Водеща: Но ако те са инвеститорът, те ще си. . .

Ив. Костов: Защото, вижте го. . .

Водеща: . . . те сигурно 20 години ще си избиват парите от АЕЦ “Белене” и нашата далавера каква е не знам.

Ив. Костов: Точно затова се извършва геополитически завой в момента, и то на 180 градуса. Вместо да се отива към Европейския съюз, вместо да се интегрираме към Европейския съюз, ние отиваме към пълна монополизация на. . .

Водеща: Въпросът е обаче, г-н Костов. . .

Ив. Костов: Това хората ще го усетят, искам да кажа, много по-късно.

Водеща: Да, да, ние ще поговорим за това. Но има два аргумента, които, които са също страшно важни. Така или иначе дали с участието, или без участието на руснаците, в един момент ще изтече срокът на годност на последните реактори на “Козлодуй”. И какво правим сега ние? Значи, как ще имаме ток, ако нямаме някаква ядрена мощност? Ние не можем да останем на соларните паркове, нали? В това има логика, който задават и от правителството?

Ив. Костов: Да, някаква логика има, но трябва да се види наистина колко струва реакторът, колко струва извеждането от експлоатация, колко струва съхранението на горивото, колко струва инфраструктурата, която трябва да бъде построена специално до “Белене” и тогава да се каже дали тази централа е в състояние да откупува инвестицията, която е направена. Защото с 2000 мегавата АЕЦ “Козлодуй” е с 60 милиона печалба. Шестдесет милиона лева печалба е миналата година. С 60 милиона лева печалба не може нито да издържа заем, гигантски, нито може да се плати строителството, нищо не може да се направи.

Водеща: Добре де, ама въпросът е. . .

Ив. Костов: Тоест искам да кажа, че доходността не е висока при сегашните цени. Тоест неминуемо ще надуят цените.

Водеща: Въпросът е откъде ще идва ток, когато свърши животът на АЕЦ “Козлодуй”? Това е важен въпрос обаче.

Ив. Костов: Да, важен е и са възможни различни отговори. Аз, разбира се, не съм експерт, но това, което преживява в момента светът. . . промяна, рязка технологична промяна и съответно и ценова промяна на ток, тока добиван от възобновяемите електрически източници. Аз например чух съвсем наскоро, че собствениците на фотоволтаичните паркове сами са предложили да им бъде намалена цената, която сега е висока. Предположенията са, че. . .

Водеща: Ами, уплашили са се, като са видели, че идва “Белене”.

Ив. Костов: Предположенията са, че до 2013 година цената ще спадне рязко, защото това е моментът, в който Европейският съюз постави условието да се произвежда определен процент от електроенергията в страната от възобновяеми електрически източници. Така че възможностите са в различни посоки и ние не можем да знаем какво ще се случи след десетина години. Във всеки случай видно е, че светът се развива технологично много бързо.

Водеща: Добре. Според вас каква би трябвало да е съдбата на министър Трайков? Питам ви и като политик, и като бивш министър-председател. Ако един ваш министър излезе с такава солова акция, с каквато излезе г-н Трайков, след което, въпреки че беше скастрен от г-н Борисов, той каза, че застава отново зад думите си, каква трябва да му бъде съдбата?

Ив. Костов: Ами, не е солова.

Водеща: Ама, чакайте, чакайте. Обаче срещу министър Трайков скачат, премиерът го скастри, скочи “Лукойл”, скочи Денис Ершов, скочи Волен Сидеров, скочи Румен Петков. . . Има една огромна коалиция срещу този министър. Според вас редно ли е. . .

Ив. Костов: Защото е честен.

Водеща: . . . премиерът да го отстрани?

Ив. Костов: Защото е честен и защото нарича нещата с истинскитеим имена. Но той не е солов играч. Той казва така: ние заедно с всички директори на НЕК взехме това решение и казахме да не се подписва този вариант, да се подпише нашият вариант. И това означава, че експертизата на НЕК, цялата, е застанала зад министъра. Не забравяйте това. Това означава, че хората, които разбират и които, разбира се, не са такива политици като Румен Петков и като другите, които споменахте, но това са хора, които разбират от естеството на енергетиката, от производството, разпределението. . .

Водеща: Добре де, питам ви вас, ако ваш министър беше реагирал така.. .

Ив. Костов: Те са стояли около. . .

Водеща: . . . въпреки вицепремиера си, въпреки премиера си. . .

Ив. Костов: Със сигурност щях да уважа неговото мнение, защото той. . .

Водеща: Командирът да уважи различното мнение?

Ив. Костов: Аз винаги съм уважавал мненията на хората около себе си и винаги съм се опирал на тях, защото аз винаги съм имал представата, че експертизата на облечения във власт и с доверие човек е нещо изключително ценно. Защото министър Трайков е облечен с политическа власт и е отговорен пред тази, пред това доверие, което му е дадено. Той със сигурност дава всичко от себе си. И в този смисъл, а и като добавим неговата коректност, неговата почтеност, защо да не се съобразим с мнението му? Това е. . . Освен това защо не му отговорят на въпросите? Защо не отговорят ето на тези въпроси? Защо тези, които се опитват да дебатират на тази тема, не се произнесат възможно ли е ние да подпишем сега, при сегашните изисквания за технологията с руснаците, при положение че тези изисквания се ревизират от Европейския съюз. Ще има нови изисквания, които ще се стоварят впоследствие, ще оскъпят нещата, нали. Можем ли да го правим сега или не можем? Защо не влязат в дебат по същество с Трайчо Трайков? Защо го атакуват политически, защо не дебатират с него като експерти? Защо експерти не дебатират с него?

Водеща: Защото той не е експерт, той е политик. Нали знаете, че министрите са политически лица.

Ив. Костов: Да, но едновременно. . .

Водеща: И след като неговият пряк началник г-н Дянков е казал – окей, подписвайте този договор в този му вид. . .

Ив. Костов: Министърът изразява силата на експертизата на министерството. Той няма как да говори по друг начин. Той с това е специален по отношение на другите си колеги, че експертизата на самото министерство, на всичките колеги, които стоят. . . стои зад него и той е изразява. Той освен политик по този въпрос е най-вещият. Той най- разбира нещата.

Водеща: Да се надяваме. Със сигурност той не е ядрен енергетик, но няма значение. Въпросът е друг – аз задавам въпроса принципно, защото мнозина твърдят, че в едно правителство трябва да си отбор, независимо какво се случва, трябва да бъдете отбор и не трябва, особено за такива важни неща, да има разделение на мненията и да се създава чувството, че нещо се извършва. . . Но въпреки всичко да ви попитам. . . нещо зад гърба на хората. Мислите ли, като имам предвид изказването на Николай Младенов, изказването на Трайчо Трайков и Николай Младенов два пъти потвърди своите думи, че става дума за пробив в националната ни сигурност, дали няма някакво разделение на леви и десни в кабинета по подобие на бившето правителство на НДСВ, където също се говореше, че има леви и десни хора?

Ив. Костов: Не. . . Има проатлантически настроени и проруски настроени. Това е според мен в кабинета, това е очевидно за мен.

Водеща: За вас, да. Аз, така, като наблюдавам. . .

Ив. Костов: И това е геополитическият завой, за който пишат и много компетентни хора вече в медиите.

Водеща: Въпросът е има ли обективна гледна точка към “Белене” според вас, защото според мен, от една страна, стои страхът, че оставаме без ток? Наистина, когато свършат, изтекат. . . дори удължения живот на реакторите в “Козлодуй”, страхът да останем без ток, да останем бедна и тъмна провинция. . .

Ив. Костов: Създаването на енергия . . .

Водеща: . . . и частните интереси. . . Вие, извинявайте, само да добавя, нали помните, че един меморандум, официален, на министерството на икономиката между министерството на икономиката и “Росатом” се появи принтирано в една частна фирма, на бланка на една частна фирма, което е просто невероятна история според мен. . .

Ив. Костов: Което означава. . .

Водеща: Официални държавни преговори.

Ив. Костов: Което означава, че този, който консултираше, всъщност е на страната. . . на руската страна. Това означава.

Водеща: Въпросът е обаче има ли алтернатива “Белене”?

Ив. Костов: Разбира се, че има алтернативи. Алтернатива бърза, изграждане на бързи мощности за производство на електроенергия са паро-газовите централи. Много бързо могат да бъдат изградени.

Водеща: Каква ще бъде там цената на тока според вас? Не мога да преценя така?

Ив. Костов: Вижте, там има съпътстващи ползи, защото паро-газовата централа отделя топла вода и може около нея да се произвеждат много. . . оранжерийно производство. Тоест може да се произвеждат зеленчуци и да се излиза на пазара, и се получава комбиниран ефект. Нямаш грижата да пазиш отработено ядрено гориво, т.е. боклукът не остава при теб, а просто имаш един допълнителен плюс. От друга страна, тя е гъвкава мощност. Паро-газовата централа е гъвкава мощност. Тя може да допълва ток, произведен от възобновяеми електрически източници., т.е. от вода, от. . .

следва

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Декларация на Националното ръководство на Демократи за силна...
На свое заседание, проведено на 17.06.2024 г., Националното ръководство на Демократи за силна България...
Атанас Атанасив: В 50-ото Народно събрание ПП-ДБ остава...
На първо място искам да благодаря на хората, които гласуваха в неделя. На тези,...
Людмила Илиева: Всяка от битките, които ми се...
Уважаеми жители на област Велико Търново, благодаря за доверието и честта, за трети път...
Кристина Петкова: Каквото и да предстои вярвам, че...
Изчаках да минат първоначалните емоции след нощта на изборите, за да избегна първосигнални реакции....
Йордан Иванов: Ще продължа да правя срещи, да...
Скъпи пловдивчани, Искам да ви благодаря. За трети пореден път имам честта да бъда...