Иван Костов: Борбата срещу мафията трябва да продължи на всички нива, защото Октоподът е само една битка от тази война

Водещ: Добър ден на екс премиера, лидер на ДСБ, а и председател на комисията за ДАНС Иван Костов.
Иван Костов: Добър ден.
Водещ: Вчера президентът Георги Първанов даде едно интервю. Вярвам, че се интересувате от ехото, от отзвука, от това, което вие призовахте политици, включително и него, поименно го призовахте по повод операцията “Октопод”?
Иван Костов: Разбира се.
Водещ: Ето, сега имаме отзвук. Има го и по първите страници на днешните вестници като едно изречение: “Доживяхме Костов да ме пита дали подкрепям главния прокурор”. С други думи, няма съмнение, че подкрепя главния прокурор президентът. Вашият коментар? Включително, и не на последно място, отворете икономическите досиета на прехода.
Иван Костов: Без да навлизам в тази дребнавост, с която често виждаме да се изявява президентът, аз искам да кажа, че е много важно това изявление на президента, защото то пречи да се формира защита между Държавна сигурност /ДС/ и БСП около Октопода. Защото неминуемо такова нещо се опитват да направят хората, които са произвели Октопода. И е много важно това, че президентът, заставяйки на тази позиция…, аз тук ще добавя и Румен Петков, това прави невъзможно БСП да започне да защитава Октопода. Мисля, че това е от изключително важно значение в момента. Разбира се, и други са длъжници, политици, но да, аз не бих си служил така с някакъв натиск и прочее. Струва ми се, че резултатът е много добър. Що се отнася до тези думи за това да забравим или да не забравяме, аз /…/ …
Водещ: Пито – платено да няма.
Иван Костов: Не, не няма пито – платено. Никакво пито, никакво платено. Въпросът е сега да застанем, аз го казах много ясно в интервюто си, и не казвам, че това означава някаква реабилитация на който и да било за каквото и да било или раздаване на някакви…, опрощавания на греховете. Няма такова нещо. Аз не призовавам за това. Нека да си свършат работата правозащитните органи и прокуратурата и да вървят нагоре, да стигат към недосегаемите. Това трябва да бъде натискът от страна на политиците към правозащитните органи.
Водещ: Кажете веднъж името на един от недосегаемите. Аз мога да предполагам.
Иван Костов: Ами, Доган е недосегаем.
Водещ: Друг?
Иван Костов: Поне досега е бил недосегаем.
Водещ: Още един?
Иван Костов: Защо аз трябва да говоря за недосегаемите? Хубаво е това да стане в съда…,
Водещ: Те самите няма /…/.
Иван Костов: … с присъди и т.н., но това не е все пак задача на политиците. Задачата на политиците е да поискат да се освободят напълно от въздействието на организираната престъпност, защото в една или друга степен то го има във всички политически партии или може би в почти всички.
Водещ: Да, така е. Какво ще кажете, след като вие излязохте с призив, и Георги Първанов, президентът, излиза: “Отворете икономическите досиета на прехода”.
Иван Костов: Ама, разбира се, че трябва да бъдат…
Водещ: Според вас това отклонение ли е или не е? Не е отклонение от …
Иван Костов: Моля?
Водещ: Не е отклонение от основната цел, от основния удар?
Иван Костов: Това за икономическите досиетата е отклонение върху основния удар върху досието на ДС, защото в него, виждате как е създадена организираната престъпност. Сега последните документи, които аз виждам, че се работят във връзка със създаването на новата стратегия за национална сигурност, пръстът е поставен точно в раната. Казано е, че организираната престъпност възниква във връзка с ДС и с контрабандни канали и експлоатация на стара държавна контрабанда, включително и на наркотични средства. Така че тези неща вече се казват съвсем ясно и не бива да се злоупотребява с това досие. Това е важното досие, защото то е свързано с тежки криминални престъпления, които в последна степен подровиха конституционното право, Конституцията в страната, намалиха властта в държавните институции и /…/ по посока на организираната престъпност. От това нещо ние, всички политици трябва да бъдем силно разтревожени и да трябва да застанем на една позиция. Тук е въпросът за политикономията на прехода – дали са били правилни определени политически решения по отношение на икономически процеси или не са били правилни. Това не е криминално досие, това не е досие, което нарушава целостта на държавата и на държавните институции. Тук, разбира се, е добре да бъдат изяснени нещата и грешките, които са допуснати, но това трябва да стане в абсолютно спокоен тон. И това не е според мен разговор между политици. Има стопански историци, има икономисти, които рано или късно ще се произнесат. Те впрочем започнаха да се произнасят по тези процеси на прехода, така че те ще си кажат тежката дума кое е било правилно и кое не е било правилно.
Водещ: Добре. Държите на това все пак – да не гледаме в миналото, че настоящето е най-важното…
Иван Костов: Не, държа да не гледаме миналото във връзка със сегашния момент, защото министър-председателят правилно каза – това е война. Щом е война, ние трябва да застанем на страната срещу мафията. Нямаме честните хора, няма друг /…/.
Водещ: Но и Георги Първанов, и след него, и с него, които са, ще питат и ще питат, и ще питат пак, както той пита вчера, кой хариза “Кремиковци”, и ще ви свързват с Алексей Петров, както го е направил…
Иван Костов: Вижте, това е политическа атака на Първанов. Тя не е свързана с някакви нарушения на закона или облагодетелстване на който и да било. Това си е политически мит, който Първанов трябва да поддържа. Едно предприятие, изглежда само той остана неразбрал, че едно предприятие, което има гигантски, стотици милиони дългове, и което всяка година създава десетки или стотици милиони задължения, то не може да струва нищо. То се взема от някой с желание или с идеята да го санира, да го направи поне негубещо, за да може да функционира като икономически субект. Аз мисля, че това е повече от ясно за абсолютно всички комисии, но Първанов трябва да поддържа някакви митове. Защото той с експлоатация на /…/ дойде на власт.
Водещ: Добре, да ви попитам за ДАНС. Кога ще изслушате бившия шеф на агенцията Петко Сертов, наследника му Цветлин Йовчев, бившия МВР шеф Румен Петков за Будимир Куйович?
Иван Костов: Изпратихме им покани…
Водещ: Да кажа за слушателите, че по повод Куйович.
Иван Костов: Ние искаме да проверяваме много внимателно всички действия на държавната агенция в миналото, защото това ни позволява правилникът на Народното събрание. Това е нашата задача. Ние изпълняваме такава парламентарна функция с цел да не се допускат в бъдеще подобни нарушения, ако има, ако констатираме нарушения. В тази връзка ние сме поканили. Въпросът е дали те ще могат да се отзоват още следващата седмица, или някои ще бъдат затруднени. Но ще започнем да ги изслушваме, тъй като, знаете, там има едно извеждане на Куйович, който изглежда е обещал да даде някаква важна информация, която обаче в последствие, при проверката трябва да установим дали се е оказала важна, дали просто е излъгал, за да се появи по телевизията в опит да се защити. Вие знаете, че един обвинен от съдебните органи търси всякакви начини да се защитава…,
Водещ: Така е, да.
Иван Костов: … включително и използвайки на неистини. Конституцията, нашата, законите му дават право да лъже, за да се защити. Така че може би и той е направил нещо такова. Но важният въпрос, който ние ще зададем сигурно, е кой е предложил г-н Алексей Петров да стане съветник в ДАНС.
Водещ: Най-после да се отговори и на този, и на ред други въпроси.
Иван Костов: Да се отговори на този въпрос, да.
Водещ: Добре.
Иван Костов: Освен това сме изпратили писмо до главния прокурор, в което го запитваме дали се разглежда, дали е на оперативно разглеждане кариерата на Алексей Петров в специалните служби, дали… Защото когато това нещо…
Водещ: Това е към Борис Велчев?
Иван Костов: Точно така, главния прокурор. Защото разследването на тази кариера ще разбере кога той извършва този скок нагоре и се превръща в това, което сега обвинението твърди, че е. Защото то не е станало веднага, то не е станало бързо, станало е с някаква подкрепа. Един бивш сътрудник на Шесто управление на ДС стига до позицията, виждате, да се изживява като човек, който е бил едва ли не ръководител на държавата.
Водещ: Сътрудниците на Шесто са много… Възможни са…
Иван Костов: Да иска да се среща с американски посланик, очевидно този човек е бил много нависоко, поне в собствените си представи, а вероятно и не само в неговите.
Водещ: И да се разбере колко нависоко е бил. Поне и това да се разбере.
Иван Костов: Вижте, много важно е, ако се върви по тази линия, да се разкрие това, което аз ще нарека карта на разпространение на мафията сред държавните институции. Да се види къде колко силна е мафията. Защото аз в статията през седмицата, в “24 часа”, в моята статия казвам, че тази борба срещу Октопода е битка главният прокурор да постави под пълен контрол главна прокуратура, защото той не е успял в тези години да го направи по най-решителния начин. Това е битка вътрешният министър да постави под пълен контрол и под управление вътрешното министерство, защото преди пет месеца те бяха там само трима души. Важно е и г-н Йовчев да постави под пълен контрол ДАНС. Той може би е по-напред в тази работа, но общо взето това битката срещу Октопода и битка те да наложат пълен контрол върху структурите, които ръководят. Тази карта обаче на разпространение на мафията в съдебни органи, в политически партии, в държавни институции – тя е изключително важна, за да може утре борбата срещу мафията да продължи навсякъде и да се разпали на всички фронтове, защото да не се залъгваме, Октоподът е само една битка от тази война.
Водещ: Знаете ли колко сърца има Октоподът?
Иван Костов: Много, доколкото си спомням.
Водещ: Три, три.
Иван Костов: Много. Трябва да бъдат поразени всички едно по едно.
Водещ: Три са. Като трите глави на ламята. Добре. Много кратко, може би не са толкова важни тези въпроси. Яне Янев, гледайки пресата, се е разтревожил, че ще останете во веки веков председател на комисията за ДАНС, няма да има ротация. Така ли е?
Иван Костов: И защо да остана?
Водещ: Така четох някъде.
Иван Костов: Аз нямам намерение да оставам председател на комисията. Вижте…
Водещ: Той така твърди.
Иван Костов: Първо, това е тежка работа. Тя изисква непрекъснато поддържане на определена документация, следене на значителен обем дела. Получават се непрекъснато сигнали. Сигналите често предполагат срещи с високопоставени представители на властта, които са ръководители на институции. Координиране на действия и т.н. Това постепенно ме въвлича, мен, в една тематика, която не ми е голямата сила. Аз не искам да се превръщам в част от правозащитната система.
Водещ: Ще забравите основното, а именно антикризисните мерки.
Иван Костов: Разбира се. Аз все пак съм политик, който може да бъде полезен. Ако тази война тръгне…
Водещ: А забравихте ли, че сте и финансист?
Иван Костов: Не, не сме забравили антикризисните мерки. Ако ми поставяте този въпрос, ще отговоря, че сега, в понеделник, ние ще гледаме първата си и може би една от най-важните инициативи – ще предложим идея, не даже идея, а един проект за промяна на централното управление на усвояването на европейските фондове.
Водещ: С кого е тази среща?
Иван Костов: Това ще бъде в ръководството на ДСБ.
Водещ: А, само при вас.
Иван Костов: В последствие ще се видим със СДС. Ще ги запознаем и тях с инициативата. Това ще стане следобеда.
Водещ: Да, пак понеделник.
Иван Костов: Но по-вероятно това ще бъде и първата част от това, което нарекохме антикризисен фонд.
Водещ: Централно управление на еврофондовете. Добре.
Иван Костов: Промяна на централното управление. То и сега има координация, но ние считаме, както видяхме, г-н Асен Агов предложи нашите анализи за рисковете и за слабостите, и за проблемите в усвояването на нивото на централното управление и координация и те бяха приети от Комисията за наблюдение и контрол на усвояването на европейските фондове, така че ние се движим, горе-долу, в посоката на еднаква оценка на ситуацията и това ще ни даде възможност и /…/ …
Водещ: Само две думи, за да чуем и съпредседателя на Синята коалиция Мартин Димитров, той вече е на телефона. Разбирате ли, г-н Костов, че вече започва една кандидат-президентска кампания?
Иван Костов: Така ли? Аз увлечен… Ето, виждате ли защо не трябва да оставам дълго председател на Комисията…
Водещ: Да.
Иван Костов: … за контрол на ДАНС?
Водещ: Е, вие няма да се кандидатирате.
Иван Костов: Ще изпусна някой важен политически старт.
Водещ: Ето, президентът Георги Първанов казва за Сергей Станишев, че има формални пречки той да се кандидатира, но има и други кандидати, които аз ги зная. Благодаря ви.
Иван Костов: Той има не само формални пречки. Нека да си спомним, че срещу Станишев има разследване на извършване на престъпление по служба и изнасяне на класифицирана информация.
Водещ: Това е само разследване.
Иван Костов: Човек, който веднъж е станал обект на такова разследване, не би трябвало да има каквото и да е желание да се кандидатира за президент на страната.
Водещ: Благодаря ви. Приятен ден. Иван Костов.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Кристина Петкова: Ако искаме България да върви напред...
Другата неделя, когато видим каква е волята на избирателите, ще видим какви са възможните...
Радослав Милев: След изборите може да говорим...
Сега може да говорим за програма, за конкретни ангажименти, но не и за управление...
Стоян Михалев: ПП-ДБ вече може да стъпи на...
Според него коалицията ще разговаря с всички, които искат да подкрепят програмата ѝ ПП-ДБ...
ДСБ на 20 години. Честит рожден ден, свободни...
Демократите за силна България сме наследици на реформаторската десница и най-успешното управление в новата...
Стоян Михалев: Имаме твърде много служби за сигурност,...
Цялата акция около главния секретар беше инсценирана, смята той Цялата акция около главния секретар...