Иван Костов: Бойко трябва да покаже, че вече не е оня човек

– Г-н Костов, защо Синята коалиция отказа да подпише меморандума за управление на ГЕРБ?
– Ние правим нещо повече. Приемаме меморандума като изявление на ГЕРБ по принцип, каквото той е.
От друга страна обаче даваме подкрепа за избор на правителството. Правим го поради три причини. Първо, защото това е волята на избирателя. Второ, защото сме сестрински партии и имаме еднакви ценности и принципи като членове на ЕНП. И трето, защото това е единственият начин БСП и ДПС да бъдат отстранени от властта, да бъдат ревизирани делата им в управлението и виновните да получат заслужено наказание.

– Разочарова ли ви начинът, по който ГЕРБ реши да търси подкрепата ви – чрез подписване на документ редом с РЗС и “Атака”?
– Ние имаме определени различия с РЗС и много големи – с “Атака”. Не можем да бъдем опаковани в едно. Изразяваме в нарочна декларация готовност да сътрудничим на двустранно ниво на ГЕРБ и на правителството. Имаме много добри решения в нашата програма исме готови да ги предоставим.
– Но така ли очаквахте да се стекат нещата?
– Не. Не си ги представяхме така. Преди изборите ГЕРБ заяви, че ще прави коалиция с партиите членове на ЕНП. И ние очаквахме да водим преговори. Изразихме готовност да носим отговорност, да платим цената. Но от това не последва нищо. Сега остава да подкрепяме така…
– Чувствате ли се в капан – длъжни да подкрепяте Борисов, защото иначе мандатът отива у БСП?
– Да. Ние трябва да подкрепим това правителство и то да започне да работи. В този смисъл нямаме ход. Но пък ние сме сестрински партии, имаме еднакви ценности по дефиниция. А и българският избирател дава властта на ГЕРБ. Ако те не направят правителство, ще трябва да го прави БСП. Това за нас е най-нежеланият вариант. В този смисъл нямаме възможност много да избираме. Не бих го нарекъл чак капан, често се случва житейските обстоятелства да те изправят пред такъв избор.
– А при какви обстоятелства бихте се отказали от подкрепата си за ГЕРБ?
– Е, излизаме с декларация за подкрепа и да коментираме кога бихме се отказали! Това е много лош тон. Даваме подкрепата и доверие в аванс, за да се справят с големите задачи. Имаме много общи цели и ако те се реализират, няма никакъв проблем да ги подкрепяме във всяка крачка. Все пак сега най-важната задача е България да излезе от кризата. Да им пожелаем успех.
– Не може да не отчитате и възможен сблъсък във вижданията занапред, който да попречи на безрезервната ви подкрепа.
– Ние не даваме безрезервна подкрепа. “Атака” го прави. Ние казваме, че без условия ще подкрепим избора на правителството. Но следващите му действия ще подкрепяме само ако следват нашите цели и политически решения.
– Първото тълкуване на отказа ви от меморандума бе в духа “Борисов не даде министерски постове на Костов и той му се опъна”.
– Ако си служим с толкова ограничен брой думи, сигурно така ще се изкриви смисълът. “Той не даде, тия се опъват.” Ние не се опъваме, а излизаме с нарочна декларация. Къде виждате опъване? Даваме подкрепа, без да подписваме нищо.
– Щом меморандумът е толкова безобиден, какво ви смути в него?
– Някои явни несъответствия с конституцията, с разделението на властите. На определени места в текста липсва смисъл. Тук ще сложа точка. Просто това не е качествен документ. Това е волеизявление на ГЕРБ, в което няма място за друг. Приемаме го, нека си е тяхно, то много добре ги представя.
– Там има една точка за търсене на отговорност от “предишни” правителства. Това притесни ли ви?
– Не. Не. Тази отговорност 8 г. кой ли не я търси под дърво и камък. Включително напълно злоупотребяващи с властта си прокурори. Не я намериха.
– От вас ще зависи приемането на бъдещите решения за 4 г. Ще извивате ли ръце? Например как ще постъпите, ако ви предложат агенти на ДС за ключови постове в държавата?
– Ако ни предлагат подобно нещо, няма как да гласуваме за тях. Но защо биха го искали от нас? За да се обезличим и да изгубим позицията си на антикомунистическа десница ли?
– Това бе просто пример.
– Ето, казвам. Няма никакъв смисъл някой да настоява да се откажем от своите позиции.
– Съгласен ли сте с мнението на Борисов, че народът му е дал право да носи цялата отговорност, макар и с правителство на малцинството?
– Добре, ето, нека я носи. Ние ще го подкрепим.
– А съгласен ли сте, че такъв кабинет носи рискове за страната?
– Повече от очевидно е.
– Ще ги назовете ли?
– Криза. Огромен недостиг на средства. Огромно неизпълнение на бюджетните приходи. Тежки проблеми, непопулярни решения за гласуване. За да ги подкрепим, ние трябва да знаем как се мотивират. Да сме сигурни, че са най-добрите решения. Очевидно ще трябва мнозинството да ни убеждава. Иначе как да ги подкрепяме, без да знаем какво и защо се прави? Щом няма принципно споразумение и съгласие за общи действия в управлението, то ще трябва да се постига за всеки конкретен случай.
– Какво си казахте с Борисов на срещата, която според него не се е случила?
– Щом не се е случила, значи не сме си казали нищо.
– В свое интервю бившият депутат от ДСБ д-р Николай Михайлов напомни, че партията ви изпрати искане до главния прокурор да започне проверка за твърдения в швейцарски доклад за “тъмно минало” на Борисов. Чакате ли още отговор на това писмо?
– Бойко Борисов ще влезе в прожекторите на общественото внимание. Той и министрите му ще бъдат публични, всички ще ги наблюдават – медии, опоненти, опозиция, ние. Той трябва да покаже, че не е оня човек, който е бил някога. Самият той настоява на това, всички чакаме доказателства. Няма по-голямо изпитание от това да поеме огромна обществена отговорност в условия на тежка икономическа криза с почти скъсани отношения с ЕС. Ще се видят всички плюсове и минуси и на премиера, и на цялата партия ГЕРБ. Ако започнат да се връщат към стари практики, също ще се види.
– Не избързахте ли със заявките за участие в управлението? Може би трябваше да изчакате думата на победителите?
– Не, напротив. Беше естествена последица от това, което от ГЕРБ говореха преди изборите. Най-естественото нещо е две сестрински партии с мнозинство да направят правителство. Това е европейското решение, азбука на политическото действие. В Европа при подобна ситуация никой не търси други пътища. Има идеологическа близост, общи цели, ценности, принципи. Всичко е на една ръка разстояние.
– Може би не смятат представянето на Синята коалиция за убедително.
– Аз съм чувал Бойко Борисов да казва: “Ако влезете в парламента…” Тоест за него ние неочаквано сме влезли. Едва ли е това.
– Групата ви обаче е само от 15 депутати, а искахте 30. СДС и ДСБ през 2005 г. поотделно събраха повече гласове. Вие лично изгубихте мажоритарно във вашия район. Как определяте това като успех?
– Това е политически успех, защото постигнахме всички обявени цели в предизборното споразумение. Само не участваме в кабинета. Но пък ще бъдем част от мнозинството. Ще работим върху управленската програма. Ще търсим съгласие за конституционни и други промени. Свалили сме БСП и ДПС от власт, ще им търсим отговорност. Това бяха целите ни.
– Вярно ли е в ход проект за сливане на СДС и ДСБ?
– Не, няма такъв проект. Когато се появи, сигурно журналистите веднага ще разберат. Но сега няма.
– Как ви се видя новият парламент?
– Нова вълна, нови хора…
– Оптимист ли сте за пълния му мандат?
– Трябва да съм оптимист. Един политик няма право да е песимист. Иначе се превръща в критичен външен наблюдател. Поемаме отговорност да дадем на страната правителство и трябва да сме оптимисти за неговата бъдеща работа. То трябва да може да се справи. Искаме то да се справи.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Стоян Михалев: Имаме твърде много служби за сигурност,...
Цялата акция около главния секретар беше инсценирана, смята той Цялата акция около главния секретар...
Радан Кънев: Проблемът на българските политици със Зелената...
Бюджетът на ЕС все по-ясно се движи в посока на политика и приоритети. Няма...
Йордан Иванов: Това, което ще използвам в тази...
В последните девет месеца видяхме как парламентът се превърна в поле на разправии и...
Любен Иванов: Благодарение на регионалната политика на кабинета...
Съвместно с общините работим по проекти за над 100 милиона лева, заложени за изпълнение...
ПП-ДБ откриха кампанията си в София: Имаме мнозинство...
Коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ откри предизборната си кампания с мултимедиен разказ за...