Иван Костов: Бойко Борисов трябва да знае, че сега камбаната бие за ГЕРБ (+ВИДЕО)

bTV, “Тази сутрин”

Водеща Анна Цолова: Ние представяме госта в нашето студио. Беше търпелив лидерът на “Демократи за силна България” Иван Костов да изслуша това извънредно включване. Слава богу, няма пострадали хора, нито ранени. А кой би имал изгода от едно такова нещо и от всичките тези съвпадения, които малко по малко капят в ефира?
Иван Костов: На мен ми се струва тези, които атакуват правителството.
Водещ Виктор Николаев: Ама тези – нали и вие?
Ив. Костов: Ние не. Това е разликата между нашата позиция, на “Синята коалиция”, и БСП и ДПС. БСП лидерът каза, че те искат да свалят правителството. Ние искаме правителството да си изкара мандата…
Водещ: Без вътрешния министър?
Ив. Костов: …и да ни възстанови доверието… Без вътрешния министър, защото той губи битката с престъпността и корупцията. Ето това е…
Водещ: Можете ли да коментирате и вие това съвпадение – датата на ареста на Алексей Петров, фактът, че беше пуснат вече не под домашен арест, а с мярка “подписка”. Този взрив в деня, в който четирима еврокомисари преминават през “Цариградско шосе”, политическите искания. Много голямо натрупване. Започвам да си мисля, че наистина има някакъв план или синхрон – нещо, което ми се струваше спекулативно доскоро.
Ив. Костов: Да, политически няма как да изясня този въпрос, но политически е видно, че щом се допуска такова нещо в такъв момент, който е толкова неудобен, това говори, че е изпуснат контролът върху… (говорят едновременно, не се разбира – бел. ред.)… контингент.
Водещ: Провокация ли е това, политическа?
Ив. Костов: Изглежда и като провокация, но самият факт, че е станала възможна, показва, че много слабо се противодейства на престъпноста.
Водеща: Кой е човекът или групата от хора, които имат изгода това да се случва с всичките съвпадения?
Ив. Костов: Аз казах – тези, които атакуват правителството, в момента сигурно потриват ръце, защото се радват, че неговата ситуация, неговият авторитет, неговата репутация…
Водещ: Това ви дава аргументи и на вас.
Ив. Костов: …е по този силен начин застрашена. Ще минат тези комисари, ще ги посрещнат техните представители тук, веднага ще им кажат това, то това е скандална новина, от скандали в скандали. Това е трагедията. Това е лошото.
Водеща: Четирима еврокомисари, взривена редакцията на един от българските вестници.
Ив. Костов: Изпуснат е контролът върху престъпността, това ще си кажат те. В тази страна не се противодейства добре на престъпността.
Водеща: И вие ли това си казвате?
Ив. Костов: Вижте, има много… наистина много лош подтекст за правителството, тъй като се гърми срещу тези, които, нали, които го атакуват всъщност като издание, като вестник, които са много остро критични към него. И това също ще бъде, ще бъде…
Водеща: Нюанс.
Ив. Костов: …калкулирано от българската общественост.
Водещ: А така ли е? Едно е да се калкулира и тълкува…
Ив. Костов: Така изглежда. Не можете да спрете обществото да не го схваща по този начин.
Водещ: В мат ли е вътрешният министър? Едната теза – сплашване, публикации, другата теза, вашата теза – контролът е изпуснат. Има ли трето обяснение?
Ив. Костов: Ами наистина е в изключително тежко положение, но отговорността вече е в министър-председателя, тъй като ние сме оттеглили доверието си от Цветанов и искам да кажа, че го оттеглихме абсолютно всички. Събра се цялата коалиция, ръководствата на партиите, депутатите, нямаше нито един човек, който да не оттегли доверието си от Цветанов.
Водеща: Да, но вие, предполагам, помните думите на премиера Бойко Борисов, че той се втвърдява когато има атаки, и очевидно и днешните събития няма да му…
Ив. Костов: Вижте, ако той иска да поеме отговорността и да я носи, наистина трябва да се втвърди, за да я понесе, защото тя е много тежка, тя е много тежка тази отговорност.
Водеща: По отношение на махането на Цветан Цветанов от поста ще се втвърди също.
Ив. Костов: Да, да, и точно понеже точно този министър, който му беше ключов и който му помагаше и му носеше доверие и респект към управлението на ГЕРБ, се проваля така шумно, и то с нарушаване на човешки права и с полицейско насилие и произвол, той вече наистина трябва да бъде много силен, министър-председателят, за да понесе всичко това, защото трябва да компенсира това нещо, което му се причинява откъм сектора за сигурност.
Водещ: Абсурдна или резонна е тезата, че това е сплашване на засегнатите от публикациите на вестника управляващи?
Ив. Костов: Вижте, тъй като това е битка между хора, които са много опитни в тези неща…
Водещ: Кои?
Ив. Костов: Имам предвид тези, които атакуват правителството със средствата на флашките, на подслушването, на изтичането на класифицирана информация, на затварянето на устатата на свидетели, на спирането на дела и т.н., това е много мощна и очевидно много компетентна… това са бивши служители от сектора за сигурност видимо. Тази битка е много трудна и за разбиране от нас, обикновените хора, и от политиците, ние чак такава компетентност да развием и да разберем защо те точно така правят, вероятно след време може би ще стане ясно.
Водещ: Синхрон има сякаш някакъв.
Ив. Костов: Има някакъв синхрон, той сигурно не е…
Водещ: Или това хайде да не е синхронност, а…
Ив. Костов: Той сигурно не е случаен и всичко това е много тревожно, но всичко това показва, че министър-председателят трябва да вземе някакви много силни лидерски решения, за да възстанови контрола си.
Водеща: Едното от които какво е – да махне Цветан Цветанов, така ли?
Ив. Костов: Едното от които е… едното от които е да потърси отговорност, да се освободи от Цветанов, защото той му стана топуз, той стана котва…
Водещ: Но те могат да кажат…
Ив. Костов: Той спира… той руши доверието.
Водещ: Те могат ви кажат “ето, ние засегнахме организираната престъпност, направихме нещо невиждано в сектора за сигурност и точно заради това правят провокации и ни взривяват. Подозирам, че такава теза ще се появи.
Ив. Костов: Ама сега… сега взривяват вестник, който критикува правителството, той не е организираната престъпност, нали, няма как г-жа Патрашкова да е организираната престъпност заедно с Явор Дачков.
Водещ: Може да ги използват да са жертвите в такъв сценарий примерно.
Ив. Костов: Вижте, аз си спомням, аз си спомням как биха едни журналисти само защото снимаха вилата на Цветанов в едно село.
Водещ: Аз и Теодоси Симеонов си спомням…
Ив. Костов: Така че…
Водеща: …който посегна на един фоторепортер, защото не искаше да бъде сниман.
Ив. Костов: Да, и си отиде.
Водещ: Прав сте, отиде си, да.
Ив. Костов: Отиде си веднага. Хайде да продължаваме изреченията си. Бъдете коректни.
Водещ: Прав сте, да.
Ив. Костов: Ами точно това искаме да се приложи и сега. Щом си нарушил и нарушаваш системно човешки права, това е първият министър, който закара в едно село врачанско, където хората не са виждали полицейска кола, три полицейски автомобила в деня на изборите. Ами това пребито момче от рецепцията в търновския хотел, този младеж, на който му разкъсаха ухото. Защо го пребиха това момче? И какво ли не, ето, вижте…
Водещ: Извинявайте, какво беше това?
Водеща: Какъв е този случай?
Ив. Костов: Ами цял списък ще ви дам. Това е Стефан Бофиров… не, от Пловдив. Пребиха го за подозрение, че е откраднал, което означава, че полицията… полицията нанася тежки повреди. Ето вижте, цял списък избран само от последните месеци. Подарявам ви го да го гледате. Не може да се прави, по този начин да се противодейства на престъпността със злоупотреби.
Водещ: Какво ще стане обаче в страната? Някакво усещане за хаос се засилва и заради събитията с този взрив. Всички атакуват отвсякъде правителството, това е факт. И вие, и БСП направихте разграничението, и хората с флашките, но какво следва? Вие за предсрочни избори едва ли не готови ли сте, това ли искате?
Ив. Костов: Не, ние искаме, ние искаме мандатът да се изкара, искаме ГЕРБ да си възстанови доверието. В никакъв случай ние… това, което не целим, е да се върнат тройната коалиция, защото част от тези порочни практики, това, което се случи, всъщност се случи веднъж-два пъти на предишните две правителства.
Водеща: И какво…
Ив. Костов: Нали си спомняте Румен Петков за какво си отиде?
Водещ: Помним.
Ив. Костов: Нали пак имаше такива ситуации, пак имаше такива подслушвания, пак имаше провали с класифицирана информация, нали. Ние в никакъв случай не искаме тази порочна практика да се пренася, да се затвърждава и да става стереотип на поведение на ГЕРБ.
Водеща: Смятате, че тапата над…
Ив. Костов: Защото няма как да изкарат мандата си по този начин.
Водеща: …тапата над това напрежение ще се отпуши, ако се махне Цветан Цветанов от поста и дойде друг човек?
Ив. Костов: Въобще лидерски действия трябва да очакваме от министър-председателя. Той трябва да намери решение на тази много сложна ситуация, защото нека… нека да не си затваряме очите пред нещо друго. Тези СРС-та, тази цяла… класифицираната информация, която изтече, злепостави институциите в страната. Показа ги като намесващи се противозаконно, затваряйки фабрики, министърът-председателят, който ги е изтеглил там и т.н. Цялото това нещо изглежда като…
Водещ: Вие искате…
Ив. Костов: …наистина като забъркване на каша, която обаче се хвърли като петно върху лицето на самите институции.
Водещ: Вие сега развивате тезата, че е добре и искате да си изкара мандатът правителството с вътрешен министър, различен от Цветан Цветанов, с друг вицепремиер. Не искам да ви…
Ив. Костов: Не, може да не е вицепремиер. Много лошо съчетание е пост вицепремиер и вътрешен министър и едновременно с това голям лидер или, така да се каже, вторият човек в управляващата партия, защото върху него единственият човек, който може да го контролира, е министър-председателят.
Водещ: Точно това, което ми казвате…
Ив. Костов: И никой друг.
Водещ: …ме кара да се сетя за нещо, което се беше случило по време на вашето управление – Евгений Бакърджиев, вицепремиер, втори човек в партията, този, който държеше структурите, вие го отстранихте в един момент.
Ив. Костов: Отиде си.
Водещ: После стана с Бисеров и с Цонев цялата тази история и партията цялостно пострада. Да не би да имате, така, коварната дългосрочна цел ГЕРБ да се разпадне? Много хора казват, че без Цветанов партията ще се разпадне.
Ив. Костов: Партията не пострада заради напускането или свалянето от министерски пост на Евгений Бакърджиев. Напротив, ако говорите в тази линия на разсъждения…
Водещ: Опитвам се да сравня какво ще стане, ако Цветанов го няма.
Ив. Костов: …правителството изкара мандата си, защото аз направих едни драматични и масови смени на министри. Изтеглих всички, които бяха атакувани, които бяха уязвими, ги изтеглих от властта…
Водещ: После загубихте изборите.
Ив. Костов: Да, но изкарах мандата и завърших тази част от реформите, които можеха да бъдат завършени. Страната отиде на релсите, на пътя на европейското и на натовското членство, тоест изпълни се една историческа мисия. В края на краищата политиците са за това да изпълняват…
Водещ: Въпросът ми беше дали няма да се разцепи ГЕРБ…
Водеща: Едно от съмненията на…
Водещ: …ако Цветанов…
Водеща: …представители на ГЕРБ е, че махането на Цветанов от всички постове, дори само и на вътрешен министър, ще разцепи ГЕРБ, което със сигурност няма да помогне да изкара мандата това правителство…
Ив. Костов: Това е защото…
Водеща: …докрай.
Ив. Костов: Защото той трябва да продължи да се проваля като вътрешен министър. Вижте каква е дилемата…
Водещ: Тоест дори с цената на разцеплението…
Ив. Костов: Виждате ли каква е дилемата? Защото той трябва да продължи да се проваля, защото очевидно не е компетентен и лошо управлява. Очевидно е заменил и се опитва да замени справедливостта със страх и така да се контролира, всички да знаят, че са подслушвани, че са следени и т.н. Ами, това е, това е чист провал. Това е демократична страна, не може с тези средства.
Водещ: Въпросът е провалът и провокацията дали не вървят ръка за ръка. Може би – да.
Ив. Костов: Вижте, Политическа партия ГЕРБ е начин България да продължи реформите и да се движи по пътя, по който ще расте благосъстоянието на хората, ще се излезе от кризата и т.н. От гледна точка на държавността в България всяка политическа партия трябва да даде жертви, за да се придвижи страната напред. Тези политически партии, които не дават никакви жертви, стават все по-силни, набъбват като кърлежи, впити в тъканта на страната, и стават все по-могъщи, както е ДПС. Докато е на власт осем години, те причиняват огромни страдания на всички хора други, нали. Така че, ако дилемата е кое е добро за хората и кое е добро за страната, от друга страна, кое е добро за политическите партии, безспорно трябва да изберем първото. Партиите…
Водещ: Отстраняване…
Ив. Костов: …могат да пострадат, партиите пострадват в условията на политическа демокрация, когато си вършат работата.
Водещ: Трябва да се направи според вас правилният избор и по-малката жертва да се даде. Имали ли сте наскоро разговор с Бойко Борисов?
Ив. Костов: Аз не мисля, че е жертва да се постави под риск една политическа формация, която това й е работата – да печели и да губи избори, в името на стабилността на страната. От друга страна, е заложено много повече, отколкото някаква политическа стабилност. Аз пак казвам…
Водещ: Въпросът беше, ако Цветанов го няма, разцепва ли се управлението и изкарва ли мандата, за който твърдите, че искате да се изкара?
Ив. Костов: Това зависи… дали може яйцето да е здраво и супата да е направена и застроена с яйце… аз не мога да кажа. Може би Бойко Борисов умее тези неща. Помните, че когато му поставиха въпроса ще прави ли реформи или ще лови престъпници, той каза, защото аз си признах, че съм правил реформи и не съм можел толкова много да ловя престъпници само с остатъка от силите си, той каза, че ще ги прави и двете. Хайде сега, нека да го покаже това упражнение.
Водещ: Какво трябва да направи, според вас?
Ив. Костов: Как едновременно ще заздрави или ще си върне контрола върху сектора за сигурност и ще бъде полезен за страната и как ще си запази партията.
Водеща: Скоро разговаряли ли сте с Бойко Борисов и по тези въпроси? По време на вота на доверие, поискан от него, той, така, демонстрираше едно политическо страдание заради вашата реакция и решение да не подкрепите кабинета, а да се въздържите, цялата “Синя коалиция”. Имали ли сте разговор с него?
Ив. Костов: Аз го потърсих, за да му кажа всичките тези аргументи, да не ги научава…
Водеща: От медиите.
Ив. Костов: …от медиите, но не го свързаха с мен.
Водещ: Ани правилно припомня, тогава Борисов дори каза “ако ми бяха казали, че ще им е такова отношението, на неподкрепа, при този вот, щях да тръгна веднага на нови избори, след последните избори”.
Водеща: Казва Бойко Борисов.
Ив. Костов: Това е много, много неискрено и много фалшиво изявление.
Водещ: Защо?
Ив. Костов: Ами, защото ние ги подкрепихме заради програмата им, заради политиката. Те обещаха да правят определени неща и тези неща изглеждаха чудесно и като цели, и като средства. И ние застанахме зад тях. Ние не сме застанали зад Бойко Борисов, защото той е някакъв, нали, такъв човек, който персонално ни е впечатлил толкова много, ние видяхме партията, прочетохме програмата, прочетохме антикризисните мерки и казахме “това заслужава да бъде подкрепено”.
Водещ: Какво ще се случи…
Ив. Костов: Така че, щом той си е изоставил програмата, щом си изоставя антикризисните мерки…
Водещ: И вие го изоставяте.
Ив. Костов: …щом написа други и не ги изпълни и другите, даже Тренчев не е доволен от мерките, които… накара правителството да подмени собствената му антикризисна програма, как да бъде подкрепяно? Подкрепя се политика, не се подкрепят персони, не се подкрепят личности.
Водещ: Те ли са взривени всъщност политически тази сутрин?
Ив. Костов: Да, това е добър образ.
Водещ: Те ли са взривени?
Ив. Костов: Изглеждат като взривени определени лица в управлението, така е.
Водещ: А каква е прогнозата ви, какво ще стане, ако ви послушат, и какво ще стане, ако не ви послушат? Правите ли си два плана?
Ив. Костов: Не ми харесва глаголът послушат. Какво означава послушат?
Водещ: Съобразят, добре.
Ив. Костов: Това не е отношението помежду ни. Ние сме длъжни да бием камбаната, Бойко Борисов трябва да знае, че сега камбаната бие за ГЕРБ. Просто това е факт. Камбаната бие за ГЕРБ в момента, започнала е да бие.
Водеща: Благодаря ви за това гостуване. Лидерът на “Демократи за силна България” Иван Костов, гост в предаването ни.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Кристина Петкова: Ако искаме България да върви напред...
Другата неделя, когато видим каква е волята на избирателите, ще видим какви са възможните...
Радослав Милев: След изборите може да говорим...
Сега може да говорим за програма, за конкретни ангажименти, но не и за управление...
Стоян Михалев: ПП-ДБ вече може да стъпи на...
Според него коалицията ще разговаря с всички, които искат да подкрепят програмата ѝ ПП-ДБ...
ДСБ на 20 години. Честит рожден ден, свободни...
Демократите за силна България сме наследици на реформаторската десница и най-успешното управление в новата...
Стоян Михалев: Имаме твърде много служби за сигурност,...
Цялата акция около главния секретар беше инсценирана, смята той Цялата акция около главния секретар...