Иван Костов: Бойкот на централната власт и единни и разбираеми за хората действия

Опозицията трябва да блокира властта и правителството на всички нива, включително по места. Това заяви във Варна в неделя лидерът на Демократи за силна България (ДСБ) Иван Костов. Бойкотът, според него, може да включва и напускане на общинските съвети от представителите на опозиционните партии.

В петък опозицията започна първите съвместни разговори как да действа в ситуацията с острокритичния доклад на ОЛАФ и с очаквания не по-малко критичен доклад на ЕК за постигнатото от страната в областта на правосъдието и вътрешния ред. Опозиционните партии обсъдиха и варианти за стартиране на процедура за отстраняване на президента Първанов заради връзките му с разследвани от ОЛАФ лица и отказа му да се разграничи от тях.

Лидерът на ДСБ подчерта във Варна, че действията на опозицията трябва да са единни, категорични и разбираеми за хората. Разговорите между ДСБ и останалите опозиционни формации за реализацията на тоталния бойкот ще започнат още в началото на идващата седмица, а целта е да се окаже силен натиск върху кабинета, коментира Костов.

Резюмето на черновата от доклада на ЕК показва, че европейските държави са

обхванати от дълбоко разочарование от усилията си да направят България нормален член на общността, коментира още лидерът на ДСБ. Той допълни, че правителството отблъсква и експертната помощ, която предлагат партньорите. Това допълва нашите аргументи да искаме вот на недоверие към кабинета, обясни Костов.

Лидерът на дясната партия поиска още веднъж премиерът да декларира, че няма конфликт на интереси с приемането на промените в Закона за концесиите, нещо върху което от партията му обърнаха внимание в парламента в петък.

Ние имаме опасения, свързани с действията на брата на Сергей Станишев – Георгий, който ще строи 5 селища върху терен от 2 180 декара край Бяла, заяви Костов. Той посочи, че инвестиционните намерения по този проект са да бъдат построени общо 1 100 къщички. Трябва да се има предвид и фактът, че земите попадат в защитените земи по Натура 2000, каза още Костов.

Бившият премиер повтори призива си от събота президентът Първанов да върне получените в предизборната си кампания пари от разследвания бизнесмен Людмил Стойков. Според списъка на дарителите на двойката Първанов-Марин пернишкият бизнесмен е дарил чрез две свои фирми общо 50 хил. лв. за кампанията на сегашните президент и вицепрезидент.

Редно е президентът да върне получените пари, а не да напада европейските институции, обобщи Костов, като напомни, че такава практика има в страните с развита демокрация – да се връщат пари, получени в кампании, когато има съмнение за произхода им или за репутацията на дарителите.

Ден по-рано Костов напомни, призовавайки Първанов да върне парите на Стойков, че така е направила Хилъри Клинтън, когато в кампанията си за сенатор получи чек от вдовицата на убития Илия Павлов – Дарина Павлова. От щаба на Клинтън върнаха парите заради това, че приживе Илия Павлов нямаше разрешение да пътува до САЩ заради връзките си с организираната престъпност в България.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Атанас Атанасов: Наложително е да се състави редовно...
Цялото участие: http://bit.ly/3EZOvDa “В програмата сме се споразумели политическите сили, че няма да допуснем дефицит...
Декларация на „Продължаваме Промяната – Демократична България“ по...
Преди година Русия разруши мира и сигурността в Европа с  непредизвикана и бруталната военна агресия...
ПОРЕДНА АТАКА СРЕЩУ ЧЕСТНИЯ ВОТ. В ПРОТОКОЛА ЩЕ...
Решението беше прокарано от представителите на ГЕРБ, БСП, ДПС и ИТН в ЦИК, но...
Атанас Атанасов: Разчитам, че ще получим мнозинство за...
Цялото участие: https://www.vbox7.com/play:a1a019734e Разчитам, че ще получим мнозинство за самостоятелно управление. Мисля, че можем...
Декларация на коалиция “Продължаваме Промяната – Демократична България”
Коалиция „Продължаваме Промяната - Демократична България“ настоява президентът и служебното правителство: да спазват решенията...