Иван Костов – БНР

Водеща Катя Лещанска: Три на два в полза на разединението – така завърши репортажът на Марина Цекова от срещата на десните партии в Будапеща. Продължаваме по темата. На пряката ни линия е г-н Иван Костов. Здравейте, г-н Костов.
Иван Костов: Здравейте.
Водеща: Разговорът ще водим заедно с Даниела Късовска. Здравей, Дани, и на теб.
Репортерка: Здравей, Катя. Добър ден, г-н Костов.
И. Костов: Добър ден. Репортерка: Разбрахме, че вие там, в Будапеща, сте казали това изречение – че на тази среща всички сте направили крачка в посока на това да има една обща десница, ако правилно сме ви разбрали. Така ли е и как всъщност преценявате тази оценка, която се дава, че срещата завършва с три на два в полза на разединението, а не на обединението?
Водеща: Като тук, ако мога да допълня, г-жа Грозданова употреби думи от рода на “трибунал”, “арогантно поведение”. Г-жа Михайлова, Надежда Михайлова каза, че това, което всъщност е било ясно и много отчетливо, е нежеланието за диалог от ваша страна, и изобщо все така, в тази посока. Та къде са тези стъпки?
И. Костов: Това означава, че не са видени стъпките, които ние направихме, но които бяха видени от водещия, г-н Вим ван Велцен, който при опита да му се кажат тези неща вътре в залата на преговорите, каза веднага, че не е съгласен с такава позиция и че самият той би отбелязал нашето развитие към едно съгласие. За съжаление никой друг не извървя своя път. Това мога да кажа. Иначе. . .
Водеща: Никой друг, освен вас ли имате предвид?
И. Костов: Да, ние извървяхме своя път в две посоки. Първо, показахме една отворена врата за Съюза на свободните демократи по какъв начин те биха могли да се присъединят към дясната опозиция. Тези неща бяха съвсем ясно казани и това не е нито съд, нито трибунал. Това са елементарни политически правила. За съжаление те са били разбрани по друг начин. Но идеята беше да им се остави вратата отворена, те да могат да се превърнат в една ясна дясна опозиция, каквато те не са. Те в момента са част от управляващото мнозинство. Освен това ние направихме и други стъпки към постигане на по-голямо разбирателство, но очевидно, очевидно са необходими много други разговори. Има неща, които обаче не могат да бъдат подминати, и то е преди всичко този опит и хора от опозицията, и хора от управляващите, и партии с колебливо поведение по отношение на управляващите да постигат споразумения. Очевидно времето не е достатъчно за такова споразумение и за такова съгласие. Заради това то и не се постигна. Водещият каза, че неговата цел никога не е била да се излиза със съвместен документ, така че аз даже малко се учудвам откъде идва това три на два в полза на. . .на какво казахте вие там.
Водеща: Разединението.
Ив.Костов: На разединението.
Водеща: Всъщност, доколкото разбирам, това, което вие отправяте към вашите партньори, защото те са партньори, нали така – останалите десни партии, е всъщност желанието. . .
Ив.Костов: Не, те са ни опоненти, ССД са опоненти.
Водеща: Имам предвид партньори в разговорите.
Ив.Koстов: Да.
Водеща: В разговорите обикновено човек говори с партньори или опоненти, добре, ако така ви харесва повече. Искате по-ясна позиция от страна на ССД, както и на СДС в отношение. . .
Ив.Костов: Не по-ясна позиция, искаме позиция. . . категорично да застанат срещу правителството.
Водеща: Исках да си довърша изречението. . . А, спрямо настоящото управление на държавата или. . .
Ив.Костов: Разбира се.
Водеща: И вие съзирате проблема там. . . основно или?
Ив.Костов: Всеки политик би съзрял в това проблем.
Репортерка: Тоест, г-н Костов, можем ли да кажем така – че ако Диляна Грозданова напусне парламентарната група на управляващите, на НДСВ, а СДС се разграничи по-категорично, това само е достатъчно, за да има една дясна обща коалиция преди изборите?
Ив.Костов: Не можете да го кажете така, защото една Диляна Грозданова не определя политическото отношение на ССД към управляващите. Те си имат политически орган, който би трябвало, имат си председател, имат си авторитетни лица, те всичките трябва да се ангажират с една политическа роля на опозиция, и то на ясна опозиция по отношение на правителството. Нито един от тях, нито политическите им органи, нито авторитетите са се ангажирали с такава позиция.
Репортерка: Вие като опитен политик и сега като. . .
Ив.Костов: Тоест тя не е достатъчна, разбирате ли, тя е просто само. . само един човек. Тя не може да промени позицията на цялата партия. Репортерка: Разбирам ви. Вие като опитен политик и като сега лидер на една дясна партия лично за себе си с каква равносметка си тръгвате или по-скоро с каква прогноза? Възможно ли е да има преди тези избори или дори след тях, след тези парламентарни избори обединение на десните сили? Ив.Костов: Равносметка и прогноза са различни неща. А равносметката, с която аз си тръгвам, е, че ние дойдохме с желание да представим за пръв път на Европейската народна партия своите позиции, своите учредителни документи, да запознаем ЕНП със своите програмни насоки и това до голяма степен успяхме да направим. И за нас тази среща безспорно е много успешна, просто защото се показахме в една светлина много различна от тази, в която искаха да ни представят нашите бивши колеги от СДС, някои наблюдатели в България, политически, и т.н. И видях, че за представителите на ЕНП тези проблеми, които се повдигнаха съвсем изкуствено в България, за това, че сме изолационисти, че сме крайна десница, че сме националисти и прочие, не стоят, просто такова нещо няма. Така че ние си постигнахме своите задачи да представим учредената партия. Всъщност аз се. . .
Водеща: Не се чувствате българският Льо Пен, това е ясно. Не се виждате в тази роля.
Ив.Кoстов: Самото споменаване на това за мен е абсурдно.
Водеща: Кажете обаче и за прогнозата, това, за което ви попита Даниела? За прогнозата. . .
Ив. Костов: Прогнозата ми е, че българската десница, която се намира в тежка криза, впрочем заедно с всичката политическа представителност в България, с всички политически партии, трябва да направи огромни усилия, за да намери, първо, път към хората, първо, път към избирателите, към техните нужди, към техните очаквания и представи за това, което трябва да направи политиката за тях, а това е една огромна открита тема, и това е по-голямата тема за всички. И след това за това как да се разберат помежду си, което е по-малкият въпрос. За съжаление в България акцентът пада изцяло върху взаимоотношенията, или поне този, който се изразява от журналистите в медиите, акцентът пада преди всичко върху взаимоотношенията лични или между партии, които са вторичен продукт. Те не са първичното в политиката. Първичното е. . .
Водеща: Имаме взаимен проблем . . .
Ив.Костов: . . . представяш ли или не интереси на хората.
Водеща: Имаме взаимен проблем, г-н Костов.
Ив.Костов: И така отговарям на вашия въпрос. Ако хората искат коалиция, ще имат коалиция, ако искат управление, ще получат такова управление, каквото са поискали с вота си.
Водеща: И каквото са си заслужили.
Ив.Костов: Никой не може да измени волята на хората с каквито и да било споразумения и с каквито и да било хитрости зад гърба им. Това нека да го кажем съвсем ясно, за да го знаят българите.
Водеща: Ама, разбира се.
Ив.Костов: Цялата отговорност за тяхното гласуване е само тяхна. Българите избират своето политическо представителство и своето управление.
Репортерка: Казахте преди малко, г-н Костов, че ние, журналистите, сякаш поставяме повече акцента върху личните ви отношения, но аз, като човек, който следи процесите в дясното през последните години, до момента, наистина не го приемайте като упрек, но не чух от нито един от лидерите от десните убедително обяснение, че проблемите са принципни, а не лидерски наистина, включително и след тази среща там, в Будапеща.
Водеща: Имаме наистина. . . проблемът е двустранен. От една страна, разбира се, че медиите търсят пикантното, атрактивното и т.н., ясно е. Но от друга страна, пък на нас, г-н Костов, ни липсват и посланията, да ви кажа откровено, от ваша страна. Например аз сега бих предпочела да си говорим с вас, да речем, за данъчна политика или, ето, днес затворихме три много тежки глави в преговорите с Европейския съюз, какво правим оттук нататък, вместо да се занимаваме кой на кого какви червиви думи е издумал в Будапеща.
Ив.Костов: Така, не разбрах какво точно трябва да кажа. . .
Водеща: Исках да ви кажа, че проблемът идва. . .
Ив.Костов: Да кажа, да защитя всички политици за това, че те не използват оръжие помежду си. . .
Водеща: Да не дава Господ да използвате в тази позиция, защото никак не е удобна. Ставаше дума за това, че липсват наистина конкретните послания към избирателите и тогава, когато казвате, че хората носят отговорността за своя избор, това е абсолютно вярно. Те понасят и последствията на своя избор, нали виждаме какво става в момента. Но мислите ли, че ще можете вие вдясно, говоря предимно, разбира се, за вашата нова партия, да прескочите тази яма, пълна с вода, от общото говорене и наистина да отправяте конкретни послания?
Ив.Костов: Аз мисля, че ние до голяма степен успяхме да отправим конкретни послания на учредителното събрание, което имахме в неделя. Всички наши документи бяха посрещнати изключително добре от присъстващите в залата, а доколкото аз имам представа, проследявайки реакциите, не се намериха сериозни критични реакции досега на това, което сме отправили като послание. Нито нашата формулировка на каузата ни за бъдеще, нито конкретните ни задачи, нищо не беше коментирано, най-малкото пък с такъв отхвърлящ патос. Нямаше такова нещо. Тоест ние до голяма степен успяхме да се справим с това да отправим тези послания. Наистина засега нашите послания са отправени към една тясна аудитория, тази, която беше в тази зала, “България”, в неделния ден, към тези няколко хиляди души, които дойдоха на нашите срещи. Но пък ние затова сме политици, за да продължим да отправяме посланията си. Това, което не може да стане в момента, е аз да започна да говоря за нашите послания, защото вие трябва. . .
Водеща: Да, да.
Ив.Костов: . . . да водите друг разговор с мен, по друг повод, и то е съвсем друга тема.
Репортерка: Разбрахме между другото, г-н Костов, че там, в Будапеща, сте отправили, ако може така да се каже, едно важно послание или сте заявили, че искате предсрочни парламентарни избори, създаване на дясноцентристко правителство, водено от вашата партия. Така ли е това и дали е правилна. . .
Ив.Костов: Това го поисках, това го поисках не само аз, това го поискаха и други участници в срещата, в смисъл предсрочни избори и прекратяване, предсрочно прекратяване на мандата на сегашното правителство поради, забележете, това, че то е вредно за страната. Най-вече в областта на националната сигурност. Това го казаха. . .
Репортерка: А дясно правителство, водено от вашата партия.
Ив.Костов: Сега, момент, ще отговоря и на втората част. Както виждате, съвсем стриктно следя въпросите и се стремя да отговарям на тях.
Водеща: Така е, да, нали това е целта на разговора.
Ив.Костов: И другите участници повдигнаха въпроса, че не признават лидерски амбиции в момента. Всички ще се борят открито за лидерската позиция на следващите избори.
Репортерка: В дясното.
Ив.костов: Това не е само наша, да, не е само наша позиция. Това беше и на БЗНС, и на други, които се изказаха. Така че това само означава, че въпросът за лидерството е открит, както аз казах онзи ден на пресконференцията след учредяването на “Демократи за силна България”.
Репортерка: Тоест какво означава това – ще се чакат да минат изборите след. . .
Ив.Костов: Означава, че лидерският въпрос е открит, че всички ще се борим да спечелим лидерските позиции, че оставаме избирателят да реши кой е водещата политическа сила. Ето, натоварваме го с още една допълнителна отговорност.
Репортерка: Тоест резултатите от изборите ще кажат коя е най-влиятелната политическа сила в дясното?
Водеща: Естествено.
Ив.Костов: Това е, така трябва да бъде. Водеща: С огромно съжаление трябва да прекратим този разговор. Наближават новините в 18 часа. Благодаря ви, че участвахте в нашето предаване.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Георги Ганев: Членството на България в еврозоната може...
През 2024 г. България ще изпълнява инфлационния критерий, посочи икономистът доц. Георги Ганев Членството...
Радан Кънев: Основният дебат пред Европейския съюз предиизборите...
Изборите бяха предизвикани от тези, които искат да върнат политическия рекет. Но далеч по-тревожно...
Кристина Петкова: Реформата в службите е червената линия...
Служебното правителство е кукла на конци на Борисов, Пеевски и Радев, заяви Кристина Петкова....
Стоян Михалев: Ние отдавна твърдим, че всички служби...
Бившият служебен министър на вътрешните работи Иван Демерджиев извади доста интересни разкрития за МВР...
Бонка Василева: Парите за заплати в столичния градски...
Всяка дестабилизация на национално ниво дови до дестабилизация и на местно ниво. Добре е,...