Иван Костов: Благосъстояние се гради върху сигурност

(видео)

Водещ: Добро утро, отново. Вие сте със сутрешния блок на БНТ, аз съм Жени Марчева. Добро утро казвам сега на лидера на ДСБ и съпредседател на Синята коалиция – Иван Костов. Здравейте.
Иван Костов: Добро утро.
Водещ: Вчера бяхте на среща с министър-председателя Бойко Борисов, който ви обеща на вас, депутатите, членове на т. нар. алтернативна комисия, която работи по случая с отвличането и убийството на Мирослава от Перник, съдействие. Съдействие, за да стане ясно дали самоубилия се Стойчо Стоев-Чочо, е бил сътрудник на полицията.
Иван Костов: И не само.
Водещ: Какво ви обеща?
Иван Костов: И за изясняване на факти и обстоятелства, които в момента се разминават с официалните обяснения, които сме получили от МВР и от министъра, и от неговите колеги.
Водещ: Кои са най-големите разминавания, господин Костов?
Иван Костов: Аз казах – няма това, на което се позовават като алиби за влизането в апартамента – няма аларма. Не е звучала аларма, няма как да звучи, защото тя е демонтирана. И защото не е ползван въобще кода, за да се включи алармата на апартамента. В най-добрия, за МВР случай, там е имало слабо писукане, сигнал, че не се зарежда акумулатора, който не е се е чувал, нито навън, даже при шум не се е чувал вътре, в апартамента. В този смисъл, няма алиби. Освен това има и други сериозни разминавания, има необясними неща. Има недовършена работа, от страна на органите на разследването. И без да искам да разказвам всичко, защото ще ми позволите, все пак, да оставим съмненията при нас, а не да ги хвърляме в обществеността. Защото нашите съмнения, хвърлени без доказателства, без факти, само ще разгорят опасенията на пернишката общественост, че тези двама, млади хора са си отишли по някаква друга причина, че има някаква тъмна сила.
Водещ: Хубаво е, че това казвате, защото веднага щях да ви попитам – каква е информацията, с която вие разполагате, та тя буди вашите съмнения? Кои са източниците на информация?
Иван Костов: Ние, като народни представители, имаме право да получим всякаква информация, да четем секретна секция протоколи, документи, доклади.
Водещ: Е, как? Нали твърдяхте миналата седмица, че комисията, ръководена от господин Ципов, не ви дава тези документи?
Иван Костов: Така беше и накрая Народното събрание стигна до взаимното съгласие да бъде даден достъп, и ние имаме достъп. Четем тези документи и точно в тези документи има разминаване.
Водещ: Струва ми се, господин Костов, че тона ви…
Иван Костов: Освен това се срещнахме с главния прокурор, наблюдаващия прокурор по делото – господин Евгени Диков, срещнахме се с бащата, роднините на починалите, срещнахме се с министър-председателя. Ще продължим да се срещаме и с други. Искаме съдействие, за да уточним важни аспекти на дейността на МВР. Защото това, което в момента ни се формира като убеждение у нас е, че има политическа защита върху нарушаването на закона от страна на органите на МВР. И ние поискахме от министър-председателя да бъде преустановена тази защита.
Водещ: И той какво ви отвърна? Според него, има ли такава политическа защита?
Иван Костов: Той се съгласи, че има закононарушение, и че който е допуснал закононарушение, трябва да си получи заслуженото.
Водещ: Бъркам или ми се струва, че тона ви е доста по-мек в сравнение с този, който беше на парламентарния контрол, миналия петък?
Иван Костов: Не, не ми е мек тона.
Водещ: Защо трябваше да стигнете до премиера, до министър-председателя, за да искате съдействие?
Иван Костов: Защото то се отказва от вицепремиера Цветанов. Значи, трябва да се обръщаме към… Вижте, мен лично, а пък и моите колеги ни обхваща едно наистина, много тягостно впечатление, затова че… А то между другото, е натрупано и сред хората. Затова, че примерно, че Стоев не се е самоубил, че няма нагар по ръцете, че там друго обстоятелства стоят по много странен начин, че той се е самоубил, буквално, пред очите на служител на МВР. Така да се каже, на по-малко от метър разстояние. Има едни такива неща, които са крайно смущаващи. Отключена каса, въпреки че хората, които са обитавали апартамента, останалите живи, твърдят че касата винаги е била заключена. А тя е с 2 ключа, човек с белезници… Това, което казва бащата, наистина, е много тревожно и то е необяснимо, и то ражда и слуховете, и то ражда и подозренията. Това е вероятно единствения случай в света, когато конвоиран, с белезници се самоубива със собственото си оръжие.
Водещ: Една хипотеза – какво точно ще промени факта, ако се окаже, че Стойчо Стоев е бил сътрудник на МВР?
Иван Костов: Обясненията и мотивацията. В момента няма мотиви защо се е самоубил. По думите на разпитвания, пред определени органи на Народното събрание, психолог, той казва – за мен е необяснимо защо посегна на живота си. Т.е. излиза, че няма мотив.
Водещ: Успяхте да ядосате вчера с посещението си, срещата си с министър-председателя, вицепремиера Цветан Цветанов. Той ви призова вместо да се занимавате с това да кажете, по ваше време, колко са били умишлените убийства.
Иван Костов: Три.
Водещ: Три?
Иван Костов: Три.
Водещ: Той твърди, че са били 381.
Иван Костов: Три. Поръчковите убийства бяха 3 и едното беше извън страната – на Поли Пантев.
Водещ: Другите 2?
Иван Костов: Разбира се, битови убийства, сигурно, е имало и повече, но са били само 3 поръчковите убийства. Този разговор, ако ми позволите, не бих желал да навлизам в него. Той е да обяснявам защо не съм преследвал негрите, нали? Каквото и да му кажете на господин Цветанов, той казва – вие защо биете негрите.
Водещ: Господин Костов, това между вас с Цветанов става адски лично, нали така?
Иван Костов: Не, от моя страна, не може да стане лично. Аз съм отдавна в политиката и не допускам тези неща да ме ангажират в личен план. Но в личен план, аз съм силно притеснен от тези неща, които са се случили в Перник и от тези закононарушения. Защото ако полицията нарушава закона, а и е дадено да го пази, за ситуацията в страната, става опасно. Просто ние, всичките, можем да бъдем жертва на полицейско насилие и то да бъде покрито с политически средства. Това е нещото, което мен ме тревожи. Мен другите неща, що се отнася до мен, лично, аз какво ли не съм преживял в лично качество последните 12 години, пък и преди това – последните 22 години, бих казал. Така че ако съм допускал тези неща да стигнат до мен, да ме наранят персонално, сега нямаше да съм това, което съм.
Водещ: Кажете откровено, тази среща при премиера и молба за съдействие, опитвате ли се…
Иван Костов: Думата е настояване.
Водещ: Настояване, да вбиете клин в отношенията между премиера Борисов и вицепремиера Цветан Цветанов? С ясното съзнание, че първия е по-диалогичен, а втория по-твърд, по-непримирим в отношенията си.
Иван Костов: Не, не съм се сещал за такова обяснение. Освен това, това не е мое лично действие, ние сме 9 души в тази алтернативна комисия. Всичките сме…
Водещ: Така е, но неформално вие станахте, как да кажа, флагман на търсенето на алтернативната истина за похищението и убийството на това младо момиче в Перник.
Иван Костов: Така е.
Водещ: Какво целите, в крайна сметка, с работата на тази алтернативна комисия? Какво искате да постигнете?
Иван Костов: Искаме да махнем политическата защита върху беззаконията, извършвани от МВР, за да се върнем към реда в страната. Това е ключов момента. Или трябва да се спрат тези, които нарушават закона, това което колегите ви наричат “държава в държавата”, или това нещо трябва да бъде елиминирано. Или просто много зле на българската демокрация, или за българската държавност, ако щете, за всички нас.
Водещ: Ще припомня обаче, че вчера вицепремиера Цветанов нарече вашата комисия измислена, нелегитимна. Комисия, чиято работа няма да има никакъв легитимен ефект върху, ако щете дори върху законодателни промени, които биха могли да произтекат от работата на тази комисия.
Иван Костов: Вижте, всеки народен представител е политическа институция. Всеки народен представител, защото зад гърба му стоят 15-17 хиляди гласа на български граждани. Всеки, каквото и да извърши, има значение за страната. Така че това просто е урок по демокрация. Ние не сме стадо в Народното събрание. Ние заедно сме голяма сила, защото сме законодателен орган. Но всеки народен представител има право да получи всякаква информация и да проконтролира властта, всеки. Всеки, отделно взет, може да зададе всякакъв въпрос на министър-председателя, на кой да е министър, може да поиска всякаква информация. Може да го постави в затруднение, да му зададе неудобни въпроси, може да отиде в институцията, да се запознае с документите и т.н. Още не са разбрали ГЕРБ точно какво е Народното събрание и какво са народните представители в него. Освен това народния представител може да се обърне и към други институции, които не са само в изпълнителната власт. Той може да отиде в съдебната власт, може да се срещне с главния прокурор, може да се срещне със съдии, с всякакви хора- със следователи. Може да се среща с обществото, с граждански организации, с близки на загинали и т.н. Той е публичната личност, той е избраник, на който за 4 години му е възложена определена длъжност, с определена работа и той трябва да я върши.
Водещ: Като депутат, като избраник в Народното събрание, ще отговорите ли на призива на вицепремиера, ако толкова ратувате за истината, да бъдете така добър и да създадете една анкетна комисия, която да разследва скандала, който се оформи около името на бившия премиер Сергей Станишев и този австрийски лобист, на който са плащани милиони евро чрез фирмата на неговата приятелка?
Иван Костов: Ще гласувам “за” такава комисия.
Водещ: Ще гласувате “за” такава комисия, но дали бихте станали мотор на създаването на една такава комисия?
Иван Костов: Знаете ли, тези лесни въпроси, които ми задавате, и които може би, е измислил господин Цветанов, не ни водят към нищо.
Водещ: Които е измислил господин Цветанов?
Иван Костов: Господин Цветанов. Той го зададе този въпрос вчера, в открит текст, и вие го препредавате.
Водещ: Моя е задачата, като журналист, да ви попитам.
Иван Костов: Отговорът е много прост. Да, ще гласувам за такава комисия. Да, заинтересовани сме да изчистим тези неща.
Водещ: Това е чудесно – на прост отговор, прост въпрос, нали така? Кои са сложните въпроси, според вас?
Иван Костов: Най-сложният въпрос е – състоянието на икономиката в страната, загубата на работни места, отливът на инвестиции, износът на капитал от страна на България, от местни лица. Най-лошото е, че няма на какво да се надяваме да създаде работни места в страната. И огромния въпрос е – защо спират капиталовложенията, защо спират инвестициите в страната? Какво ги прогонва при положение, че има данъчна система, която всички рекламират като най-добрата и най-изгодната в Европа? И като имаме тази финансова стабилност. И ние не се концентрираме, като общество, да дадем отговор на този ключов въпрос – защо бягат всички от България?
Водещ: Имате ли простичък въпрос на този сложен отговор?
Иван Костов: Имам дълъг и сложен отговор на този въпрос. За съжаление, не са толкова елементарни въпросите, като тези които задава господин Цветанов. Това е тежката тема на българското общество, на което то вижда само повърхността.
Водещ: Ако на едната везна сложим въпросите, свързани със сигурността, на другата въпросите, свързани с икономиката…
Иван Костов: Те са свързани в едно. Отдолу са свързани.
Водещ: Коя везна ще натежи нагоре и коя ще отиде надолу, те са свързани, да.
Иван Костов: Те са свързани отдолу.
Водещ: Тогава значи няма елементарни въпроси и нещата са сложни.
Иван Костов: Има древен римски израз “Просперитис секюрити” – “Благосъстояние върху сигурност”. Няма как да бъдеш привлекателен за чуждестранните инвеститори, ако в страната ти цари несигурност, ако има полицейско насилие, ако има нарушаване на закона и ако има злоупотреба с господстващо положение на пазара от страна на монополистите. Няма как цената на козунака да не хвръкне нагоре, ако в страната един от най-големите производители на зърно преследва и достига и световни цени за суровината, за зърното, няма как да не скочи цената на козунака за Великден, след като в света цената на захарта е паднала 20 %, световната, а при нас се е увеличила с 50 %. Няма как, след като се е удвоила и утроила цената на яйцата, цената на козунака за Великден да не е скочила. Ето ги ефектите от злоупотребата с господстващо положение. Само че ние понеже не сме се занимавали с това, изведнъж виждаме скъпия козунак, казваме, ах, скъп козунак се оказа този Великден.
Водещ: Колко пъти, г-н Костов, искате оставката на Комисията за защита на конкуренцията, много пъти, много отдавна.
Иван Костов: Вижте, защо е толкова страшно това, че тя не си върши работата? Защото в една страна, в която има господстващо положение и злоупотреба с него на пазара, каквото и да се направи, всичко се обръща в полза на тези, които злоупотребяват с господстващото положение. Т.е. който е на власт в икономиката, той печели облаги от всякакви мерки. Например една организация, която твърди, че организира протестите срещу високите цени на горивата, казва да се дотират високите цени на горивата. Помните, това вие може да не го знаете, това е термин от социализма. Да се дотират значи да се добавя към цената. Т.е. всички, дори тези, които не карат коли, да плащаме цената…
Водещ: Ако това е социализъм, какви са пазарните мерки, които кабинетът би могъл да впрегне в озаптяването на тези цени?
Иван Костов: Нека да ви кажа какво означава това. Ако има дотиране към цената, изцяло ефектът ще бъде увеличаване на монополните печалби на този, който господства и злоупотребява с господстващо положение на пазара.
Водещ: Ами срещнете се с тези млади хора, обяснете им го това, като протестират.
Иван Костов: Изцяло, това е. Дори намаляването на данък добавена стойност ще ги облагодетелства. Защото то е валидно само в условия на конкуренция на пазара. Това, което трябва да направи правителството, е колкото се може по-бързо, с цял комплекс от мерки, ако щете, дори със средствата на санкциите, с всичко, с каквото може, да възстанови конкуренцията на българския пазар. Защото конкуренцията е мотор за движение на икономиката напред. Ако правителството не възстанови конкуренцията, ние с времето ще виждаме все по-скъпи нещата, без които не можем – агнешкото, козунакът, защото идва Великден, след това ще видим нещо друго поскъпнало страшно, защото господстващите и злоупотребяващите на пазара монополисти се насочват там, където ние харчим своите пари. И всъщност по този начин знаете ли какъв ефект има общо върху икономиката в последните три години, откакто управлява ГЕРБ? Вътрешното потребление е спаднало около 7-8 %. И не може да се възстанови през цялото това време. Ние консумираме по-малко, инвестираме по-малко.
Водещ: Каква е тежестта на това увеличаване на цените на международното положение, колкото и вицово да звучи това, на конюнктурата и пак ще ви попитам кои са пазарните механизми, с които правителството би могло да спре растящите цени?
Иван Костов: Много са пазарните механизми, основният е да се възстанови конкуренцията, т.е. да има много участници на пазара. Да се освободи вноска дето той може да бъде конкурентен с цел елиминиране на монополните цени на вътрешния пазар. Много са нещата, които могат направени, за съжаление те не могат да бъдат разказани накратко. Това е цяла програма, която ние искаме от правителството от много време. Защото всяко покачване на цените, и то на ключови места, като горивата например, убива работни места. Американците реагираха с повишаване на цените на горивата първо с падането на авторитета на Обама, нали, с рейтинга на Обама и след това всички заговориха веднага, че вдигането на цените на горивата унищожава работни места в САЩ. Същото е и в България.
Водещ: Миналата година по това време, поправете ме, ако бъркам, имаше временен мораториум върху горивата. Време ли е за още един такъв временен мораториум?
Иван Костов: Не, това е погрешен ход. Абсолютно погрешен ход, трябва да има конкуренция. На пазара на горивата трябва да има конкуренция. Тя беше елиминирана по следния начин. Сложиха се изисквания за складовете за съхранение на горивото, където то влиза и където то стои необлагано с ДДС. Тези складове в огромната си част са монополизирани от една-единствена фирма, това е “Лукойл България”. И когато се наложиха условията, които митниците поискаха да бъдат наложени с цел ограничаване на контрабандата, контрабандата не се спря, едновременно с това не се и покачиха доходите от облагане с ДДС и акцизи от горивата въпреки хвръкналата им цена. А това е така, защото никой не може да внесе конкурентно гориво на българския пазар и да го продаде на дребно.
Водещ: Остават ни няколко минути. Да ви питам темата с бонусите в държавната администрация вълнуваща ли е за вас, съществена ли е?
Иван Костов: Темата е съществена само в определен аспект. Не защото определени хора са получили бонуси. Разбира се, тези, които сами са си определили бонусите, са постъпили безкрайно непочтено и дори трябва да си ходят.
Водещ: Те си отидоха.
Иван Костов: Темата е в следното. Че в година, в която Народното събрание замразява заплатите на висшия състав, управляващия в страната през заплатите на народните представители, защото това направи Народното събрание миналата година, този сигнал не е бил нито възприет, нито предаден на надолу за цялата система. Напротив, всички останали, с изключение на тези, чиито заплати са били ограничени, са получили огромни допълнителни възнаграждения. В Министерството на финансите средно с пет хиляди лева е получил един служител, защото аз така грубо разделям 55 милиона на 11 хиляди души.
Водещ: По ваше време как беше, когато бяхте министър-председател? Имаше ли бонуси?
Иван Костов: Бонуси не е имало, но имаше коледна заплата допълнителна, имаше коледна пенсия, имаше и великденска, но това се забравя (…).
Водещ: Има ли резон в призива на премиера към лидерите на тройната коалиция да върнат парите, които са раздавали между 2005 и 2009 г.?
Иван Костов: Това излиза извън принципа, за който аз говоря. Принципът е, че в година на криза, когато всички се стараем да има икономии, за да не дестабилизираме страната и да дадем възможност да се инвестират средства, за да се създават работни места, този призив не е спазен в сегашния момент, по време на сегашната криза. И това е големият проблем на страната. Тези 55 милиона, които Министерството на финансите е изхарчило, тези милиони, които е изхарчило Министерството на вътрешните работи и всички останали, е можело да отидат, за да се създадат работни места през инвестиции. И останалите в държавната администрация биха приели това ограничение просто защото нараства безработицата в страната. Те така и така са в конкуренция на пазара на труда. Защото ако не си вършат работата, ще бъдат уволнени, ще дойдат други хора, които чакат за техните работни места на пазара. В този момент не се раздават бонуси, не се раздават допълнителни възнаграждения, а се следва една обща политика. Големият проблем на ГЕРБ е, че не следва тази обща политика. И че министър-председателят се оказа изненадан, научавайки от вестниците и от атаката на СДС, че в страната му, която той управлява, се раздават бонуси.
Водещ: Ще подкрепите ли промените, които управляващата партия предлага в Закона за държавния служител?
Иван Костов: Те са палиатив, това не е реформата на държавната администрация в никакъв случай. Реформата се прави по друга логика и ние през нашите изказвания го казахме по време на Народното събрание. Функции, заради които съществува администрацията, структура, която поема функциите и отговаря за тях, и организация за действие. Ние не подхождаме по този начин. Има едно общо желание да бъдат притиснати заплатите на всички независимо кой работи и кой си клати краката под бюрото.
Водещ: Ще подкрепите ли промените, да или не?
Иван Костов: Не, ние гласувахме против този законопроект, защото той е палиатив. Палиатив означава, че е мярка, която няма да даде ефект, предназначена преди всичко за други цели.
Водещ: Добре, благодаря ви за този разговор.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Любен Иванов: България няма годни летателни средства, с...
Вече почти седмица дни България се бори с огнената стихия. Горят хиляди декари борови...
Людмила Илиева: ПП-ДБ подходихме отговорно и предложихме добър...
Колкото и пъти да правим едно и също нещо по един и същи начин,...
Людмила Илиева: Колкото и пъти да правим едно...
Депутатът от ПП-ДБ призова политиците за отговорно отношение и ако е необходимо, всеки да...
Планът на ПП-ДБ: Първо антикорупционни закони и решения,...
На среща с президента Румен Радев лидерите на коалиция Продължаваме Промяната – Демократична България...
Атанас Атанасов: Техническото правителство с втория мандат все...
Все още в 50-ото Народно събрание може да се намери мнозинство, което да излъчи...