Иван Костов: “Атака” прикрива сигнали срещу Цветанов

“Това е цялата драма – драмата на ГЕРБ. Боите се от разследване на действията на Цветан Цветанов и се чудите как да се защитите с парламентарни хватки”, коментира Иван Костов.

Синята коалиция” и БСП обвиниха управляващите, че чрез ротационния председател на комисията за борба с корупцията и конфликт на интереси Валентин Николов от “Атака” прикриват сигнали срещу вътрешния министър Цветан Цветанов и около финансирането на сдружението ГЕРБ.

За сигнали срещу Цветанов съобщи лидерът на ДСБ Иван Костов при обсъждането на поправка в парламентарния правилник, която предвижда Николов да продължи да ръководи звеното до края на юли, вместо да предаде поста на Бойко Великов от БСП след великденската ваканция. Близо два часа депутатите спорят по промяната, внесена от лидера на “Атака” Волен Сидеров.

В комисията за конфликт на интереси са постъпили два сигнала срещу Цветанов – за финансирането на сдружението ГЕРБ и затова, че министърът е получавал от там заплата, както стана известно от данъчната му проверка. С гласовете на Николай Коцев (ГЕРБ) и председателя Николов преди два месеца 5-членната комисия е решила да не се занимава с този сигнал, обяви в пленарната зала Бойко Великов. Според членове на звеното двата гласа на ГЕРБ и “Атака” са били достатъчни за прекратяване на проверката, заради редовното отсъствие на Камен Костадинов от ДПС.

Вторият сигнал срещу Цветанов също е постъпил преди около два месеца и е за евентуален конфликт на интереси, тъй като е продължил да ръководи сдружението ГЕРБ, въпреки че е бил избран за министър и вицепремиер. Това противоречи на закона за конфликт на интереси и следва Цветанов да напусне управата на сдружението. Комисията все още не е разгледала този сигнал.

“Това е цялата драма – драмата на ГЕРБ. Боите се от разследване на действията на Цветан Цветанов и се чудите как да се защитите с парламентарни хватки”, коментира Иван Костов.

Според десницата и БСП забавянето на сигнала срещу Цветанов е умишлено и с удължаване на мандата на Валентин Николов ГЕРБ се опитва да сложи чадър не само върху този, но и други сигнали за конфликт на интереси, включително и срещу депутати от ръководството на ГЕРБ.

Георги Пирински от БСП обяви, че най-големият конфликт на интереси е това, че Цветанов като вътрешен министър оглавява и предизборния щаб на ГЕРБ. “Ставате смешни пред цял свят и пред българските граждани… Пълно дебелоочие е силовият вицепремиер да прави избори. И ще ми кажете, че той ще бъде неутрален – пълни глупости”, заяви още Пирински.

Шефът на парламентарната група на ГЕРБ Красимир Велчев го репликира: “Видях злоба в БСП, значи сме на прав път, правилно работим”. Волен Сидеров допълни изнервеността на БСП се дължи на това, че осъзнават, че “времето им е свършило”.

Валентин Николов отрече да прикривал или забавял сигнали срещу представители на ГЕРБ, постъпили в комисията. Депутатът отдаде притесненията в БСП на сигнала за ловните трофеи на президента Георги Първанов. “Той ще бъде разгледан по надлежния ред – нито ще го спестим, нито ще го гласуваме пристрастно”, увери Николов.

Димо Гяуров от “Синята коалиция”, също член на комисията “Антимафия”, обвини ГЕРБ, че с поправката се опитва да запуши устата на комисията. По думите му подобна промяна издава страх и “намерение за нечестна игра, за вършене на дребни подмолни нещица, които не правят чест на Народното събрание”. Според него обаче, който е правил “подобни шашкании си е плащал много тежко политическата цена”.

Мая Манолова от БСП пък призова всички депутати, срещу които са подадени сигнали за корупция или конфликт на интереси, да гласуват с “въздържал се”.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Радан Кънев: Проблемът на българските политици със Зелената...
Бюджетът на ЕС все по-ясно се движи в посока на политика и приоритети. Няма...
Йордан Иванов: Това, което ще използвам в тази...
В последните девет месеца видяхме как парламентът се превърна в поле на разправии и...
Любен Иванов: Благодарение на регионалната политика на кабинета...
Съвместно с общините работим по проекти за над 100 милиона лева, заложени за изпълнение...
ПП-ДБ откриха кампанията си в София: Имаме мнозинство...
Коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ откри предизборната си кампания с мултимедиен разказ за...
Атанас Атанасов: ПП-ДБ сме единствената политическа сила, която...
Няма да се борим за оцеляване на тези избори, ние ще се борим за...