Иван Костов: Ако откажат да прекъснат този механизъм на корупция, трябва да има вот на недоверие

Водещ Николай Бареков: Възможно ли е скандал за корупция да събори едно правителство? Разговор с човек, който има опит по темата с управлението на страната – Иван Костов, бивш премиер, гост на нашето предаване. Добро утро, господин Костов.

Иван Костов: Добро утро.

Водещ: В разгара на няколко скандала сме в държавата, единият от тях безспорно е свързан с кризата с комбината “Кремиковци”. Другият е разрастващият се корупционен скандал с тези 50 хиляди лева, заловени във фонд републиканска пътна мрежа. Вчера архитект Георги Янев се превърна в нещо като неуправляем снаряд спрямо управляващите, след като заговори и видя корупция на много места в държавата. Възможно ли е това да даде резултат спрямо правителството и то да падне, да речем?

И. Костов: Аз не мисля, че 50-те хиляди лева са в центъра на скандала. Корупционният скандал, за който говорите, в правителствения фонд “Национална пътна инфраструктура” е предизвикан от обстоятелството, че Европейският съюз спря финансирането на всички програми по глава “Транспорт”, което е огромна щета за България. Това е проблемът. А ако погледнем как действа Европейският съюз, той, освен че спря това финансиране, назова и причините. Каза конфликт на интереси, корупция и изпрати своята институция за разследване да разследва случая, което показва и недоверие към българските разследващи органи.

Водещ: Вижте обаче как, в каква ситуация се озоваха управляващите. Казват сега ние разкриваме корупция, пък след това заради нашите разкрития ни спират парите.

И. Костов: Вижте, големият проблем е в разходите на правителствения фонд “Национална пътна инфраструктура”. Там има случаи, които са изнасяни в парламента, в които се вижда, че спечелени примерно за 45 милиона евро участници от магистрала “Тракия” се заплащат за 85 милиона евро. Тоест удвоява се цената на проектите. Ако се види кой печели търговете на пътна инфраструктура, ще се видят няколко основни играчи. Първият е братът на шефа на фонда. Това е същата схема, по която братът и бащата на Милен Велчев направиха огромни хотели по морето. Това е същата схема, по силата на която той получава една значителна част от поръчките. Другият, който получава голяма част от поръчките, това е близкият до Пламен Орешарски Васил Божков. Третият, който получава, или група фирми, свързани с “Национална пътна инфраструктура”, получили много хубави участъци, са турски фирми, които стават през участието там на Хасан Хасан. Фактически зад всеки един от тези разпределящи многото стотици милиони, които държавата разходва, стои определена политическа сила.

Водещ: Сега се сещам, че когато вие бяхте премиер и когато ви обвиняваха тогава за братовчедската приватизация, както я определяха медиите, вие казахте тогава прословутото изречение: всички в българия са братовчеди. Сега по тази логика могат да ви отговорят, че всички в България са братя, или примерно това не е конфликт на интереси? Не се ли повтаря историята?

И Костов: Конфликт на интереси обаче, за Европейския съюз очевиден. И нищо не се повтаря, защото онова е фраза, в която подчертавам колко малка е страната и мога да го покажа с много примери. А тук не е конфликт на интереси, когато печелиш търг за 45 милиона евро и получаваш след това 85 милиона и даже не завършваш тази магистрала, която си обещал, и я надписваш примерно с 2 километра или… Това не е конфликт на интереси само. Това си е чиста корупция. Защото се заобикаля законът, печелят се с ниски заявки търговете и след това практически се осребрява двойно твоето участие. И, разбира се, някъде се плащат пари. Като ви казах кои печелят търговете и кои получават тези огромни пари, между другото точно преди Нова година, в последните две седмици, фондът, който получи най-голямо финансиране от излишъка, беше точно правителственият фонд “Национална пътна инфраструктура”.

Водещ: Като премиер, който е бил под обсада на корупционни скандали, като премиер, който години по-късно макар заяви, в това студио го казахте, че уволняване половината си правителство или много голяма част от тези хора заради корупция, каква е според вас политиката, която трябва да следва правителството в този момент?

И. Костов: Трябва да бъдат уволнени веднага виновните министри, за да се прекъснат тия нишки, които очевидно са препълнили чашата на търпение на иначе търпеливата европейска бюрокрация в Брюксел. Трябва да се махнат тези министри. През 2000 година си отидоха хора само по недоказани обвинения във вестниците, без да има черно на бяло такива действия, без да има щети…

Водещ: Сега съжалявате ли за това действие като премиер?

И. Костов: Не, не съжалявам. Така трябва да се действа, за да има убеденост в обществото, че има силна изпълнителна власт, която взима мерки. Аз съм сигурен, че проблемът няма да бъде решен от прокуратурата и от Министерството на вътрешните работи. Защото може да се направят тези нарушения, може да се ощетят българските и европейските данъкоплатци, без да се извърши престъпление, просто чрез заобикаляне на закона, какъвто пример ви дадох.

Водещ: Има ли адекватна реакция на опозицията в този момент, защото, честно казано, създавате впечатление на, така, една разпокъсана войска, която води някаква позиционна битка с откъслечни залпове. От едната страна примерно Иван Костов стреля по някаква тема, атакува по някакъв начин. После нещо казва Бойко Борисов. Той се скарва със Станишев. Вие критикувате някой друг. Нямате като че ли обща, единна формула, единни стройни действия на атака срещу правителството, да речем.

И. Костов: По два въпроса ние имаме, почти цялата опозиция има единно становище. Единият е, че всички бяхме срещу договореностите с Русия, и го показахме в изказванията си в парламента, а вторият по отношение на този скандал. По отношение на този скандал, аз съм убеден, ще действа единно опозицията. И ако няма правителствени промени, които да убедят Европейския съюз, че се взимат твърди мерки, Европейският съюз ще продължава да санкционира България, а това е огромна щета. От една страна, се плащат 660 милиона членски внос, от друга страна, не се получават пари заради това членство. Напротив, парите ти се спират. По-голяма щета аз не мога да си представя.

Водещ: Ще ми позволите…

И. Костов: И не виждам как може това нещо да не се разбере от опозицията. Напротив, цялата опозиция ще го разбере.

Водещ: Ще ви опонирам тук. Значи, по темата с договореностите с Русия позицията на партия ГЕРБ примерно, която също е, да приемем, че е част от опозицията, се различаваше от вашата, защото, докато вие бяхте против твърдо тези договорености, оттам позицията беше, че не могат да се произнесат, докато нямат информация, че се прави на тъмно. Що се отнася до скандала, корупционния…

И. Костов: И след това се произнесоха против.

Водещ: Но в корупционният скандал и СДС, и ГЕРБ още нямат позиции, формирани, що се отнася до този скандал.

И. Костов: Убеден съм, че ще имат, защото по-очевидна щета върху българския национален интерес не може да бъде посочена, не може даже да бъде измислена. По-очевидна щета не може…

Водещ: Какъв е резултатът? Това ще успее ли да ви обедини, да речем, вие да излезете с някаква ясна концепция при хората? Ето, вчера на Националния изпълнителен съвет на СДС са ви поканили да се завърнете като член на синята партия. Бихте ли го направили като някаква стъпка на обединение?

И. Костов: Не ми се коментира въобще това на фона на това, което коментираме. От една страна, има стотици милиони щети върху хората, върху обикновените хора. Има огромни дупки, има изоставена пътна мрежа. Има катастрофи, има хиляди човешки животи, които си отиват включително заради това състояние на пътната мрежа, а вие сега ме питате дали ще се върна. Кой го интересува?

Водещ: Това е ясен въпрос. Ще има ли алтернатива?

И. Костов:Кой го интересува дали Костов ще се върне.

Водещ: Иначе само си оставаме с приказките господин Костов. Можем да си говорим всяка сутрин и вечер.

И. Костов: Не, напротив, напротив. Трябва…

Водещ: Каква алтернатива предлагате вие?

И. Костов: …трябва да се действа в парламента за да се спре това. Да се отвори отново финансирането. Много е просто, много е просто. То няма да стане от само себе си.

Водещ: Не мислите за предсрочни избори, като ви слушам.

И. Костов: И, разбира се, че трябва да се стигне до вот на недоверие, ако те откажат да сменят тези министри. Ако откажат да прекъснат този механизъм на корупция, който е очевиден за Европа, може би не е очевиден за България, но е очевиден за Еворепейския съюз, трябва да има вот на недоверие. Аз мисля, че ние…

Водещ: А имате ли управленска алтернатива?

И. Костов: …ще се обединим зад този вот на недоверие.

Водещ: А имате ли управленска алтернатива?

И. Костов: Аз мисля, че ние ще се обединим зад този вот на недоверие.

Водещ: Имате ли управленска алтернатива? За да ви повярват хората, трябва да покажете, че имате ясна управленска алтернатива, че знаете как ще управлявате държавата, по какъв начин, по каква система, с какви хора.

И. Костов: Ами, ето…

Водещ: Не оставяте впечатление да ги имате тези неща.

И. Костов: От този случай, за който говорим, е съвършено очевидно следното – не може да има осем към пет, към три разделяне на поръчките във фонд “Национална пътна инфраструктура”. Не може да има такова делене.

Водещ: А вие как ще поделите властта с ГЕРБ, ДСБ, СДС и другите, на какъв принцип?

И. Костов: Просто не бива… Ами не може, не бива да се сменя една власт – осем към пет, към три, с някаква друга, по някаква друга формула. Това не е решение.

Водещ: Каква е концепцията ви тогава за алтернатива?

И. Костов: Знаете ли, концепцията е да има радикална реформа на политическата система на страната. Това трябва да има.

Водещ: Как я разбирате?

И. Костов: Ами, трябва да има промяна в изборните закони, трябва да има промяна в Закона за политическите партии. Един дебат, който се води от много време, трябва да седнат всички политически партии, представени в парламента, може и други, и да седнат и да постигнат консенсус каква политическа система искат да има. Иначе алтернативата е осем към пет, към три се сменя с девет към две, към едно или нещо такова.

Водещ: Тук сте единомишленици с президента Георги Първанов, говорите, както и той говореше като основни тези в посланието си към хората, избирателите, журналистите и политиците онзи ден. Искате да променяте…

И. Костов: Разликата е само в това, че това на президента не му е работа, нито му е отговорност, нито му е задължение, нито има възможност да направи каквото и да било. А ние като политическа партия, участничка в парламента, можем да сме част от обществен консенсус, от политически консенсус, който да реформира политическата система. Президентът беше социален президент, той трябваше да отговори, да отчете себе си като социален президент.

Водещ: Първият мандат той бе избран като социален президент, но във втория мандат нямам спомен да е бил избиран като социален президент.

И. Костов: А, казвате, бил е само социален първият?

Водещ: Не, казвам фактологично, както е.

И. Костов: Защото, ако той си спомни, че е твърдял, че е социален президент, той трябваше да отчете, че миналата година инфлацията е 12 процента и половина, а на малката кошница, т.е. за хората с доходи под средните, инфлацията е почти 19 процента. Само храните са поскъпнали 20-25 процента и това е тежък удар върху хората. И ако беше социален президент, трябваше поне това да каже скромно. Да каже – тази година инфлацията е най-високата в последните 10 години, става нещо лошо с обикновените хора, с хората с по-ниските доходи положението не е добро. Разходва се бюджетен излишък в размер на милиард и 400 милиона, огромна част от него отива в “Национална пътна инфраструктура” и там изчезва в дупките. А какво той направи като социален президент? Да каже…

Водещ: Чакайте сега, сигурен ли сте в тези данни, които изнасяте? Беше уволнен наскоро директорът на Националния статистически институт и…

И. Костов: Ами, ето ви ги данните, аз съм ви ги донесъл като подарък.

Водещ: Те може да са под подозрение тези данни.

И. Костов: На 14-и, значи, сутринта съм седнал в интернет да потърся още от пет и половина информация…

Водещ: Тази сутрин.

И. Костов:Да, как медиите са реагирали на съобщението за инфлацията. Знаете ли, в нито един сайт няма тази информация, която вие виждате в момента с изключение на “Медиапул”.

Водещ: Чакайте сега, тази информация я няма, но медиите редовно публикуват данните, които изнася институтът за инфлация в България, като информация на най-важното…

И. Костов: На 14 януари…

Водещ: И тъкмо медиите изнесоха, че инфлацията в България гони рекордните проценти, а пръв Стефан Софиянски го каза в нашето студио.

И. Костов: Не, не, това е рекорден процент.

Водещ: Изнесено е това, г-н Костов, не сте прав тук.

И. Костов: Последните 10 години това е най-високата инфлация. И това, което прави впечатление, е, че на 14-и го публикуват това Националният статистически институт и на 24-и е уволнен шефът на Националния статистически институт за това, че е информирал медиите преди правителството, което той трябва да направи по закон.

Водещ: На какво се дължи според вас инфлацията?

И. Костов: Защото то е обществена организация.

Водещ: Аз трябва да кажа тук, че пръв по тази тема в интерес на истината много пъти е бил критикуван в това студио, и така, и ял бой в политическия смисъл на думата от опоненти Стефан Софиянски, но той ви изпревари. Пръв по тази тема говори Стефан Софиянски още преди половин година. Още не бяхте, така, фиксирали тази тема, останалите от опозицията. На какво се дължи.

И. Костов: Преди половин година…

Водещ: Отдаваме дължимото на казаното от г-н Софиянски.

И. Костов: Преди половин година започна да се събужда, висока инфлационна вълна се надигна в страната.

Водещ: И той тогава прогнозира, че зимата ще бъде рекорд.

И. Костов: Да. Това е факт. И аз говорех за социалния президент Георги Първанов, който трябваше да каже нещо по този въпрос, трябваше да обясни причините. Вие ме питате мен – аз съм опозиция.

Водещ: Като човек, който е управлявал държавата.

И. Костов: Трябва да обяснят те защо е такава и дали дадените компенсации и увеличения, примерно на пенсиите са достатъчни, защото е видно, че не са достатъчни. Защото е видно, че 19 процента почти увеличение на тяхната потребителска кошница, по никакъв начин не се компенсира с дадените увеличения на пенсиите. Те трябваше да обяснят защо са допуснали това.

Водещ: Имате ли обяснение защо при влизането на България в Европейския съюз, при запазването на темповете на, така, висок икономически ръст се стига до… при намаляване на безработицата, и то до драстични размери, се стига до проблема с инфлацията, имате ли обяснение?

И. Костов: Да. Управленски и политически грешки, данъчни грешки, вдигане на акцизи, създаване, динамика, повишаване по-точно на административно регулираните цени са една от основните причини, които вдигнаха цените.

Водещ: Алтернатива, управленска, имате ли?

И. Костов: Правителството казва така – цените се вдигнаха, защото беше лоша годината. Но годината беше лоша на целите Балкани, беше лоша и в Европа и там не видяхме 12.5 процента покачване на цените.

Водещ: Добре, чакайте. Значи, приемаме, че тук вашата теза води до един обективен резултат и той е, че правителството пада. При вот на недоверие в парламента…

И. Костов: Не бързайте, няма да падне толкова бързо правителството.

Водещ: Хипотетично ви питам имате ли вие своя готова управленска програма и алтернатива, с която веднага да поемете нещата в свои ръце и как?

И. Костов: Ние имаме по всеки въпрос, който сме повдигали и сме атакували, започвайки от износа на…

Водещ: Вие, като ДСБ имате предвид.

И. Костов: …износа на тъкани от мъртъвци, така наречената трансплантационна мафия, която изнася 4 тона… България е най-големият износител на тъкани, което е ужасно, от този въпрос, през здравната реформа, през образованието, през въпросите за изграждането на националната пътна инфраструктура, през отношенията с Русия – ние навсякъде сме заемали позиция.

Водещ: Обсъждахте ли тези идеи със СДС и с ГЕРБ примерно, за да правите някаква дясна алтернатива като управление? Ако приемем, че това правителство е доминирано от левицата, вие да направите нещо, което е дясна алтернатива. Това обсъдихте ли го с тях?

И. Костов: Ние считаме, че трябва да получим съгласие по ключови теми. Една от ключовите теми е тази, която досега говорим – как държавата усвоява европейските фондове и в частност как оправя тези лоши пътища, по които се избиват толкова много хора. Това е една много важна тема за все повече, почти всички българи. Втората е как се отстояват националните интереси във взаимоотношението с Русия и с други страни, разбира се, и с Европейския съюз, ако щете, и със Съединените американски щати.

Водещ: И на фона на това, което казвате, примерно кметът на Сливен, който е един от приближените в партия ГЕРБ, казва, че следващата коалиция ще бъде между президента и кмета, доминирана от премиера Сергей Станишев.

И. Костов: Така го вижда човекът.

Водещ: Нали те са хората, които ще ви върнат във властта евентуално?

И. Костов: Аз не твърдя… Ако чакам господин кметът на Сливен ме върне във властта, значи няма да дочакам никога.

Водещ: Ама, чакайте малко, това са хора от ГЕРБ. Нали заедно ще правите дясна алтернатива. Поне приемаме, че тези, които не сте сега в управлението, ще трябва да…

И. Костов: Аз не знам защо става така, но всички разговори с вас непрекъснато опират в ГЕРБ, в Бойко Борисов и т.н.

Водещ: И в Първанов. Това са ключовите фактори в държавата. Кого да коментираме?

И. Костов: И в Първанов?

Водещ: Ами, да.

И. Костов: Първанов, който…

Водещ: Какво, подозирате ли ме в нещо?

И. Костов: Който не…

Водещ: Това са най-важните неща.

И. Костов: Ами, аз за Първанов мога да кажа, че той, ако се занимава с най-важните теми, по които има задължения към българските избиратели, той трябваше да каже например защо не свиква Консултативния съвет за национална сигурност? Защо прави цялата тази политика по национална сигурност – военни доставки, назначения в МВР, в новата агенция? Защо поставя държавата в енергийна зависимост и в енергийна несигурност съответно от Русия? Трябваше да отговори на тези неща.

Водещ: Ето, вие имате право да коментирате, защото…

И. Костов: Аз съм длъжен…

Водещ: …Първанов четири пъти ви спомена в своето експозе. Така да се каже, вие сте единственият политик, удостоен с честта да бъде споменат персонално от президента. Така че сега спокойно можете да развиете своята теза.

И. Костов: Вероятно, защото ме визира като противник. Сигурно ме визира като противник. Той не иска да ме има въобще на политическата сцена предполагам.

Водещ: По тази логика, след като аз визирам Първанов в нашия разговор, може би и аз го визирам като ваш противник?

И. Костов: Но аз искам да се обърна към него със следното настоятелно искане. Следващия път…

Водещ: Сега?

И. Костов:Да сега, пред вас.

Водещ: … няма как…

И. Костов: Въпреки това аз се обръщам, има кой да му докладва. Аз се обръщам към него със следното настоятелно искане – той трябва да се извини, и то много сериозно. За клеветите, за охулването, на които подложи мен и моята съпруга по безогледен начин и го е направил още от 2000 г. насам. Той говори за десетки милиони долари. Инициира процеси срещу мен, не срещу мен, срещу моята съпруга, срещу шефа на фондация “Демокрация”. Вие например направихте едно предаване, в което включихте Майкъл Чорни, който лъга пред българския народ, че е дал някакви стотици хиляди левове, което се доказа впоследствие в Кипър, че не е вярноя и т.н. Той трябва да се извини за клеветите. Ако иска да бъде почтен. Защото имаше 7 години възможност, шест, да извади поне един факт, с който да потвърди твърденията си. Иначе той е един обикновен клеветник. Така че за мен, през моята гледна точка и през гледната точка на отговорностите и задълженията, които той има, президентът трябва да получи такава оценка за вчерашното си изказване. А не да влиза в дебат с лидери на политически партии за това как да бъде реформирана политическата система.

Водещ: Между другото по тази логика всеки един политически лидер в България, който е квалифицирал или е правил оценка за своите опоненти, не е вадил доказателства. Ето и вие, самият сте попадали в подобна ситуация.

И. Костов: В кой случай?

Водещ: Нямаше доказателства примерно, извадени за Евгений Бакърджиев, за другите, че са участвали в корупционни схеми. А казахте, че затова сте ги уволнили.

И. Костов: Аз не съм твърдял такова нещо. Аз казах, че има сигнали, това е друго.

Водещ: Добре, виждате ли се в една партия с Евгений Бакърджиев, със Стефан Софиянски?

И. Костов: Аз не заставам срещу хората и не твърдя пред цялото общество, че са откраднали десетки милиони долари, както каза Георги Първанов.

Водещ: Виждате ли се в една партия отново, дали тя ще е СДС или нещо друго, заедно с Бакърджиев, със Софиянски, старият отбор?

И. Костов: Няма по-неуместен въпрос от този.

Водещ: Е, как да няма като вчера НИС ви канят в бившата ви партия.

И. Костов: Не, не, няма, такова нещо…

Водещ: Не искате да отговорите.

И. Костов: Това е много несериозно според мен. Ако говорим сериозно, ние трябва да станем…

Водещ: Ние току-що говорихме управленска алтернатива и аз ви питам, канят ви…

И. Костов: …трябва да станем сериозни опоненти на днес управляващите. Тези неща, от този тип…

Водещ: Значи, не сте в момента сериозни опоненти на управляващите?

И. Костов: С такива изявления, с такива ходове не сме много, не сме много. Така е, признавам. Няма смисъл да се крие това нещо. Очевидна истина е. Но аз вярвам, че в следващите месеци, с наближаването на изборите тези неща могат да започнат да се променят. Всички да разберат, че ще бъдат оценявани от избирателите по начина, по който наистина се противопоставят на едно вредно управление на страната.

Водещ: Има ли алтернатива на БСП днес някъде, видима, поне за вас? Ето, вие признахте, че не сте много сериозна опозиция, обаче някаква алтернатива има ли, някъде? Къде я виждате?

И. Костов: Аз съм убеден, че избирателите ще видят алтернатива. Усещам промяна в настроенията на хората. Чувам какво говорят по улиците, по магазините.

Водещ: Общувате ли с хората по улиците, г-н Костов?

И. Костов: Да, да, общувам.

Водещ: Какво ви казват?

И. Костов: Хората се спират. Значи, някои казват: защо оставихте да стигнат дотам. Това бяха репликите, които ми се отправяха, след като Путин дойде тук и купи на корен България. Това ми казваха хората. Защо не направихте нещо да ги спрете? Не е ли време да ги бутаме, да ги махаме. Думи, които не съм чувал от 1997 г. насам.

Водещ: Завършваме така интервюто с Иван Костов, лидер на ДСБ, с неговите политически разсъждения по актуалните теми в страната. Засега няма алтернатива, формирана в опозицията, алтернатива на управляващите, но такава ще има, казва Иван Костов в интервю в нашето предаване.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Бонка Василева: Една икономическа “сглобка” в момента организира...
Има два коренно различни модела за София! Ние предлагаме прозрачен конкурс, за дагарантираме, че...
Декларация на ПП-ДБ относно военното престъпление, извършено от...
Има събития, които разкриват лъжи, свалят маски и крещят истината. Събития, които е невъзможно...
Любен Иванов отправи запитване към министрите на транспорта...
Депутат пита министри за буферния паркинг на Видин Депутатът от Видин Любен Иванов отправи...
Паметниците са много повече от градоустройствено, урбанистично, пространствено...
Паметниците представляват кои сме ние като общество - нашия морален и времеви интегритет -...
Столична община, район Витоша: Колосално незаконно сметище в...
От Район „Витоша“ сигнализират за огромно нерегламентирано сметище, заемащо 20 декара общинска площ в...