Иван Костов: Ако мнозинството е от ГЕРБ и Атака, правителството ще има тежки проблеми

Водещ: В студиото сме с Иван Костов, лидер на ДСБ и съпредседател на Синята коалиция. Добро утро, господин Костов.

Иван Костов: Добро утро.
Водещ: Синята коалиция, която определи този меморандум, който предлагат от ГЕРБ като паметна записка, паметна бележка, отказа да парафира този документ. В същото време заяви, че ще подкрепи избора на новото правителство, предложено от ГЕРБ. Предупреди също така, че тезите в този меморандум са само общи намерения, а пък политиката в Народното събрание се провежда с решения и даде да се разбере, че едно правителство на малцинството няма да бъде достатъчно стабилно през целия четиригодишен мандат. Всъщност вие част от мнозинството ли сте?
Иван Костов: Да, абсолютно част от мнозинството, което избира правителството.
Водещ: Това е за избора на правителство, което предстои съвсем скоро.
Иван Костов: Това е най-важното, да има България правителство.
Водещ: Оттам нататък?
Иван Костов: Да бъде сменено това управление, да има ново доверие, да се потърси решение на тежките проблеми пред страната. Това е повече от необходимо.
Водещ: В този момент сте част от мнозинството. Оттам нататък?
Иван Костов: Оттам нататък правителството го очакват тежки задачи. То трябва да почне да ги решава една по една. Първо, трябва да даде на страната антикризисна програма. След това да възстанови отношенията с Европейския съюз, да даде достъп до европейските фондове за българските общини, фирми, фермери и така нататък.
Водещ: Вие заедно с него ли сте в тази тежка битка с тези тежки решения?
Иван Костов: Разбира се, че ще бъдем заедно с него и ще работим за това, те да се лучат колкото се може по по-сигурния и по-стабилния начин.
Водещ: Казвате отсега, че ще ги подкрепите при избора на ново правителство. Можете ли отсега да кажете…
Иван Костов: /…/ го казваме в аванс. Има изнервени хора от ГЕРБ, на които искам да кажа, че много рядко се случва в политическата практика някой да даде доверие в аванс, предварително, без да е видял състава на кабинета, без да е чул неговата политическа програма, без да е чул неговите намерения, начина, по който той се самоопределя според главните задачи, които ще решава. Ние даваме всичко това в аванс, на доверие.
Водещ: Някои го дават с по-дълъг срок, за четири години дават в аванс доверието. Други сили в парламента, “Атака” например.
Иван Костов: Вижте, това точно е много смущаващо за нас и много пъти сме го казвали. Защо е смущаващо? Защото тези намерения, които обяви като програма “Атака” преди изборите, са антиевропейски, антиреформаторски. Това, че ти дава подкрепа една такава сила, не е добър атестат. Това може да се окаже много лош атестат за едно управление, защото, първо, ще влоши начина, по който това правителство се възприема от Европейския съюз, от ЕНП, ще влоши отношенията със съседна страна и така нататък. Това, ако гледате обективно, това е може би най-рискования вариант – “Атака” и ГЕРБ. /…/ да се опре на “Атака” за четири години. Това ще притесни…
Водещ: Смущава ви и ви притеснява това?
Иван Костов: Само мен ли мислите, че смущава?
Водещ: С вас говоря в момента и за вашата позиция питам.
Иван Костов: Аз говоря за реакциите. Те са такива, съвсем естествено е. Вижте, важното е правителството да изпълни ангажиментите си. Да изпълни поне тези най-важни ангажименти, в които има припокриване с наши обещания отпреди изборите. Защо не може за четири години? Да обърнем въпроса така. Да не се взираме в “Атака”. По време на кампанията аз казах следното – правителство, в което ние участваме, не може в разумен, кратък срок да възстанови доверието на Европейския съюз и достъпа до европейските фондове, то трябва да си ходи, да има предсрочни избори, защото България няма да има финансови възможности да преодолее кризата. Ние сами не можем да се изтеглим като Барон Мюнхаузен за косите от водата, нали така? Тоест ние дори за правителство със свое участие казваме, че то трябва да бъде определено в рамките на определени ангажименти. Тях да изпълни, а не да получава безрезервно доверие за четири години. Вие така някак си доста лековато казвате, ето, някой поддържа за четири години. Четири години ние в криза.
Водещ: /…/.
Иван Костов:Не, не правете такъв анонс. Той е опасен. Четири години в криза, четири години без европейски фондове, четири години без върховенство на закона, четири години, без да се потърси сметка на предишните управляващи, това добро правителство ли ще бъде, за да бъде подкрепено в аванс за четири години? Вижте защо не може. Аз мисля, че е съвсем очевидно защо то не може да бъде подкрепено така, авансово. Освен това, ако едно правителство е подкрепено авансово, това е край на парламентаризма. Вижте, в парламента дори мнозинството контролира своето правителство. Дори хора от мнозинството участват в парламентарния контрол, търсят сметка на министрите, разправят се за бюджети и така нататък. Дори от мнозинството, да не говорим за опозицията. А вие казвате, някои дават доверие в аванс. Срещу какво дава доверие за четири години в аванс? Тука се раждат само някакви тежки подозрения, че има някаква сделка или един Господ знае какво ще измислят утре вашите колеги от медиите. А какво ще се окаже в действителност? Всички ще наблюдават много внимателно точно естеството на тази подкрепа. Защото тя е неясна подкрепа. Едно е подкрепа по принцип, за да се направят определени неща. Едно е подкрепа, основана на общи ценности и политически идеи, каквото би трябвало да се очаква между нас и ГЕРБ, защото все пак сме сестрински партии, членове сме на ЕНП, съвсем друго е такава… Това е на практика скрита подкрепа.
Водещ: Изпитвате съмнения, изпитвате недоверие към ГЕРБ, това усещам от думите ви. Казвате, нямате възражения по тези общи принципи и тези, които са заложени в този документ, по отношение на решенията. Изпитвате май недоверие?
Иван Костов: За меморандума ли говорите?
Водещ: Говоря въобще за отношенията ви с ГЕРБ.
Иван Костов: Ние нямаме отношения. Ние получихме един меморандум. Ние имаме една среща, както те казват, една среща, нека хубаво всички да чуят, за да няма след това спекулации, ГЕРБ не е предлагал на Синята коалиция никакви министерски места, никакво участие в правителството. Нека да е ясно това, защото може да се преобърне смисълът съвсем скоро. Втори път, единственото нещо, което ни предлагат, е меморандум. Ние не знаем какво друго казват те. Меморандумът обаче няма решение. Прочетете го внимателно. Ако се опитаме да го преведем на политически език, това са…
Водещ: Имаше дори семантичен анализ на точките в него.
Иван Костов: Това са… Хайде, най-добронамерено да го прочетем, да не се вглеждаме в правописа, в смисловите несъответствия и така нататък, да го прочетем така, както един добронамерен читател го чете. Това са само идеи, само цели за управлението. Решението включва и мерки. Решението иска да се направи план за действие, цел, срокове, мерки, подцели и така нататък. Това е, което е самата политика, и то се облича вече в решения вече в парламента, във вид на закони, във вид на правителствени актове и прочие. В този смисъл…
Водещ: Може би това е въпрос на време. Може би…
Иван Костов: В меморандума няма нито едно решение.
Водещ: Може би това е въпрос на време обличането в решение. Аз това се опитвам да разбера. Изпитвате ли съмнения някакви по отношение на ГЕРБ, в това, че ще облече в решения тези цели, които са в меморандума? Или?
Иван Костов: Искрено желаем ГЕРБ да тръгне по правилния път, да се движи по него много бързо, нека да му дадем доверието искрено. Ние искаме той да успее, искам това много ясно да кажа. Няма значение какво се получава, когато собственото ми виждане и опит се насложат върху нещата, които наблюдавам. Това няма значение. Има значение политически, че Синята коалиция желае успех на това правителство. Има значение, че Синята коалиция, без да е видяла кабинета, и неговата програма, неговия състав и структура, казва, че ще го подкрепи, ставайки част от мнозинството. Няма нужда, давам ви повече в съмненията. Но че няма решения, които да бъдат подкрепени, очевидно няма решения.
Водещ: Не можете отсега да обещаете подкрепа в аванс за примерно актуализация в бюджета, една от мерките, които заявиха от ГЕРБ, че ще внесат в парламента?
Иван Костов: Каква ще бъде актуализацията, за какво ще става въпрос точно? Нали трябва да видим. След това, трябва да знаем поради какви причини се извършват определени неща, с какви аргументи се прави това нещо. Ние сме извън кабинета, нека да е съвсем ясно, ние сме съвсем извън този кабинет. Ние го подкрепяме като част от мнозинството в Народното събрание. Но това мнозинство, парламентарно, парламентарна демокрация, то трябва да бъде убеждавано от правителството, което е избрало, непрекъснато, че действията му са правилни. Така функционират двете власти. Едната е изпълнителна, другата е законодателна и тя я контролира, нали така? Това е…
Водещ: Тоест при всеки конкретен случай вие ще вземате решение как да гласувате в зала, как да…
Иван Костов: Да. Възможно е и друго. Ние в своята декларация, която даже подписахме, за да е съвсем ясно, че ние правим много повече от това, което ГЕРБ искат с този меморандум, ние се доверяваме на това правителство. Ние в нея, казваме, сме готови да работим за споразумение, за постигане на съгласие за общи действия. Нека да не е коалиция. Очевидно, коалиционен кабинет няма. Но вижте колко е празно любопитството и колко са, така, не мога да ги определя, не искам да обиждам никого, но да се казва така, те не подписват меморандума и да се вижда, че ние всъщност подкрепяме правителството и даваме повече, отколкото иска този меморандум, ще бъде и лош прочит на случващите се политически събития и на нашите действия. Аз не виждам причина от такава злонамереност. Освен това, има изнервени хора от ГЕРБ.
Водещ: Изнервени хора?
Иван Костов: Има изнервени хора. Аз например получавам в пощата си… Един казва, с порозовели бузи очакват покана за правителството. Но вижте, господине, никакви порозовели бузи. Ние подкрепяме правителството, без да чакаме нищо от него. Просто бъдете спокоен. Направете верните решения, вземете ги като партия…
Водещ: Кой ви го пише това?
Иван Костов: Някакъв човек.
Водещ: Не фактор от ГЕРБ, не някой…
Иван Костов: Може и да е фактор, аз не ги познавам още. Искам да кажа, че очакванията ни за участие в правителството, те са снети. Направени са декларации, то е ясно, няма да има споразумяване, няма да има участие в изпълнителната власт. Тя ще бъде изцяло на ГЕРБ. Кой печели от това?
Водещ: Кой печели?
Иван Костов: Кой, мислите, че печели от правителство на малцинството? Единствено опозицията.
Водещ: Защо?
Иван Костов: Е как защо? Защото правителството не е стабилно. Защото няма мнозинство. Защото всеки път, когато…
Водещ: Бойко Борисов казва, ако ме бламират, провеждам нови избори, резултатът ще бъде същият и още по-добре за ГЕРБ.
Иван Костов: Не, кой печели от правителство на малцинството? Отговорът се крие в това, може ли правителството да развие бързо оперативна енергия, сила да преодолее голяма част от пътя, който предстои да измине, или не може. Включително по отношение на търсене на отговорност от предишното правителство за делата му. Изправяне на виновните лица, ако има такива, пред прокуратурата, да им потърси отговорност, да ги изправи пред съд…
Водещ: Но вие ще го подкрепите в тези намерения, нали така? Ще го подкрепите.
Иван Костов: Питам ви, едно слабо правителство може ли това да го направи бързо, ако то е правителство на малцинството. Може ли бързо да прокара решения, които са непопулярни, които изискват много жертви, когато се гласуват в Народното събрание? Как си представяте например актуализацията на бюджета? Ще излезе министърът на финансите и ще каже, вижте, колеги, ще съберем, да кажем, седем милиарда и половина или седем милиарда и 700 милиона по-малко приходи, отколкото са обявени от правителството при Станишев. Аз лично ще бъда много притеснен, като чуя това нещо.
Водещ: И как ще постъпите в залата?
Иван Костов: Както се постъпва в зала, защото седем милиарда и 500 или седем милиарда и 700 трябва да се отрежат отнякъде от разходи. Това лесно решение ли е, според вас?
Водещ: А вие имате ли друг ход, освен да ги подкрепите, дори и при такова тежко, непопулярно решение?
Иван Костов: Правителството трябва да покаже, че е полезно, трябва да покаже, че решава проблемите на страната и тогава ние ще го подкрепяме. Ние наистина нямаме много ходове, това е вярно. Ние сме изправени пред невъзможност да маневрираме при тази ситуация. Но не бива да бъдат унижавани избирателите на Синята коалиция поради това обстоятелство. Това е много лош тон. Това говори за друг вид отношения. Тука няма политика.
Водещ: Усетихте го това унижение, така ли?
Иван Костов: Не. И да не продължаваме по този начин. Аз към вас се обръщам, защото да продължавате да казвате на 300 000 души нямате никакъв изход, не е добре.
Водещ: Не, не, аз ви питам имате ли избор друг, освен да…
Иван Костов: Да де, но не ме карайте да го кажа.
Водещ: … подкрепяте това правителство на малцинството.
Иван Костов: Нека да спрем тука. Нали разбирате, стигнахме до една граница, която не бива да се прекрачва. Това са хора, които очакват добри решения за България.
Водещ: Аз ви питам, защото вие казахте за поща, че сте получили от ГЕРБ. Но тук има едно интервю от Лъчезар Иванов, не е анонимен човек, във вестник “Труд”, който казва, че “ще има намусени недоволни, че Иван или Петкан ще са разочаровани. Кой се интересува от това? Какво искат да получат при 15 депутати? В крайна сметка всеки трябва да знае къде му е мястото и да бъде прецизен в желанията си. Иначе звучиш смешно и жално. Господин Командира имаше свой път и звезден миг да е министър-председател на България. Но времето на командира мина, сега е времето на Генерала. Държавата има нужда от господин Борисов.” Помага ли този тон за конструктивни отношения между вас и за съмненията, за които ви питах преди малко?
Иван Костов: Този тон… Зад нас стоят избиратели. На това обърнах внимание. Господин Лъчезар Иванов ще бъде тук след това. Нека го пита вашият колега дали това е добрият тон между хора, които ще подкрепят едно правителство, дали по този начин трябва да се говори, дали така трябва да се гради доверието. От наша страна такъв тон няма. Важно е да се разбере и това. Ние сме конструктивни, желаем успех и подкрепяме. Това е, което има от наша страна. Никой не иска, нека да го чуе и господин Лъчезар Иванов отново, за пети път го казвам в това студио, нека се успокоят от “Атака”, доверието се дава преди да видим състава на правителството, какъвто и да е съставът, каквато и да е структурата му, каквато и да е неговата програма, ние ще ги подкрепим. Нека спрат да говорят по този начин, да не унижават хората.
Водещ: Изненадан ли сте от това, което се случи след изборите? Като че ли очакванията бяха други за това, как ще се развие ситуацията по отношение…
Иван Костов: Напротив, ние очаквахме точно тази конфигурация, ГЕРБ да няма собствено мнозинство, да има нужда от подкрепа в парламента, за да направи стабилно мнозинство, в което да управлява, а не плаващо или неясно на какво опряно мнозинство, както това например, с “Атака”. Ако това е мнозинството за четири години, прощавайте, но правителството ще има много тежки проблеми.
Водещ: А как ви се струва тази идея, да се търсят експерти, които са свързани с определени политически сили, но се канят индивидуално, чрез телефонни разговори, с SMS-и да участват в кабинета?
Иван Костов: Има разлика между позицията на Синята коалиция и позицията на ГЕРБ. Щом подкрепяме правителството с неговите принципни намерения, ние пренасяме фактически неговата програма отпреди изборите към намеренията му и това е всъщност нашата пък гаранция, все пак не е съвсем без гаранция, щом гласуваме за това правителство, няма как да казваме на експерти, откъдето и да произтичат, включително и наши, да не помагат на това правителство, защото ще излезе, че помагаме ние в Народното събрание, а никой друг да не помага, това веднага ще създаде подозрения, че има нещо неискрено в тази подкрепа. Значи ето ги, те подкрепят в Народното събрание, обаче не искат да участват с експерти, значи се готвят да направят нещо в гръб на това правителство, да го нападнат в някакъв негов тежък момент.
Водещ: Тоест логично е, нормално е да се искат…
Иван Костов: Логично е. На каква база, след като ние гласуваме за кабинета, защо да не участват пък като експерти? И това са изявени експерти все пак, хора, които са поканени, те не са случайни хора, това са едни от най-добрите специалисти в България в тяхната област. Например госпожа Евдокия Манева наистина е един от най-добре подготвените хора в областта на околната среда и водите. Това е извън всякакво съмнение.
Водещ: Нормално ли е, логично ли е, след като се иска политическа отговорност да се носи, нормално е да се участва в изработването на дадена политика? Как си представяхте начина, по който да участва Синята коалиция в изработването…
Иван Костов: Явно и прозрачно. След като се…
Водещ: Участие в политически кабинети ли, споразумение, коалиционно, ли, какво?
Иван Костов: Нали приключихме тази тема с политическите кабинети. Ние не участваме в политическите кабинети като Синя коалиция.
Водещ: Не настоявате и сега?
Иван Костов: Не участваме. Нямаме споразумение за това.
Водещ: Към момента нямате. Това е затворена страница?
Иван Костов: Нямаме на каква основа ние да претендираме за такова нещо, след като е казано ясно. Друг е въпросът, дали, както ГЕРБ желаят, ще поканят експерти от различни политически формации, включително и от Синята коалиция, да участват в техни зам.-министри или в техни политически… Това е съвсем друг въпрос. Но той не обвързва Синята коалиция с участие. Ние не носим отговорност, защото, вижте, хората, които отиват там, те няма да изпълняват нашата програма. Те ще изпълняват програмата…
Водещ: Това искам да стане ясно. Евентуален провал на Евдокия Манева, не е провал на Синята коалиция, това е личен провал като експерт. Така ли? Евентуален, говоря евентуално.
Иван Костов: Първо, няма как тя да се провали. Това трябва да го забравим, защото няма наистина начин как тя да се провали. Нейната отговорност като част от един кабинет на един министър на околната среда и водите не е толкова голяма, така че да я забележат медиите. Тя дори не влиза в обхвата на техните интереси. В този смисъл…
Водещ: Политическата отговорност не е на политическата сила, тя е на експерта?
Иван Костов: Тя отива там, за да изпълнява програмата на ГЕРБ като експерт. Разбира се, с всички свои знания ще направи всичко възможно от себе си, не само тя, всички, които ще отидат, но те не изпълняват нашата програма. В този смисъл няма как ние да носим отговорност за такива действия. Няма как това да се каже, че ще е успех или ще е наш провал.
Водещ: Приключваме. Успех ли беше участието на Синята коалиция в резултата, който постигна, по ваша преценка?
Иван Костов: По моя преценка, позицията, която ни отредиха българските избиратели, е успех за Синята коалиция. Ние ще бъдем наистина ключът към това мнозинство тогава, когато то ще трябва да гласува тежки решения. Дори и без да сме в кабинета, тоест без кабинетът да е коалиционен, ние ще подкрепим тежки, но правилни решения. Тоест готови сме да помогнем наистина в дълбочина на постигането на целите, от които България ще се възползва, защото пак да кажем, страната е в тежка криза, вървим надолу, ще има голяма безработица. Последните новини от САЩ не са добри. Там безработицата ще стане двуцифрена или вече е станала. В тази ситуация, без да имаме подкрепа на Европейския съюз, без да имаме онези чуждестранни инвестиции, които имахме в годините на спокоен икономически растеж, задачите на това правителство са изключително трудни. От Синята коалиция може да се очаква честно, почтено, въпреки опита да се влоши тонът, за който и вие ми прочетохте,…
Водещ: Това е от медиите.
Иван Костов: … честна и почтена, дълбока подкрепа за всички правилни решения. И едновременно с това, ако не се вижда изход от кризата, ако не се наказват виновните, ако не се възстанови доверието на Европейския съюз, ако съдебната система чрез реформи не се направи ефикасна, ако не се ликвидира политическата корупция…
Водещ: Продължавате да държите ключа на управлението?
Иван Костов: Така е.
Водещ: Така да приключим.
Иван Костов: Така си представяме Синята коалиция, това е нашата роля.
Водещ: Добре. Благодаря ви. Иван Костов беше наш гост.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Георги Ганев: Членството на България в еврозоната може...
През 2024 г. България ще изпълнява инфлационния критерий, посочи икономистът доц. Георги Ганев Членството...
Радан Кънев: Основният дебат пред Европейския съюз предиизборите...
Изборите бяха предизвикани от тези, които искат да върнат политическия рекет. Но далеч по-тревожно...
Кристина Петкова: Реформата в службите е червената линия...
Служебното правителство е кукла на конци на Борисов, Пеевски и Радев, заяви Кристина Петкова....
Стоян Михалев: Ние отдавна твърдим, че всички служби...
Бившият служебен министър на вътрешните работи Иван Демерджиев извади доста интересни разкрития за МВР...
Бонка Василева: Парите за заплати в столичния градски...
Всяка дестабилизация на национално ниво дови до дестабилизация и на местно ниво. Добре е,...