Иван Костов: Ако има ескалация на претенциите към ДСБ, ще е ясно, че има договореност да се взриви кампанията

Водещ Николай Бареков: Добро утро на зрителите на Би Ти Ви и предаването “Тази сутрин”. Наш гост е лидерът на “Демократи за силна България” Иван Костов. Добро утро, г-н Костов.

Иван Костов: Добро утро.

Водещ: Надяваме се да ни кажете от ваша гледна точка какъв и колко голям компромис сте готови да направите като партия, за да успее кандидатурата на Неделчо Беронов в президентските избори.

Ив.Костов: Първо искам да кажа, че това искане от Съюза на демократичните сили, то е дублирано и от Земеделския народен съюз, ние го разгледахме съвсем сериозно в националното ръководство заедно със съвета, който г-н Беронов даде. Съветът беше, да се решат въпросите с делото срещу кмета Борисов. И ние посъветвахме нашата софийска организация, това е ДСБ – София, която е внесла иска за това дело, да разгледа внимателно и сериозно и отговорно този случай. С това работата наръководството се изчерпва и започва работата на софийската организация. Трябва да знаете, че това са голяма група от хора, които представляват 6000 души – членове и регистрирани симпатизанти. През позицията и гласуването на всеки един от тях ще се реши в каква посока ще бъде общата позиция на софийската организация. Каквато и да е позицията, националното ръководство ще я подкрепи. В това можете да бъде сигурни. Предполагам, че буквално тези дни ще се състои това заседание. То има процедура за свикване, защото това наистина са много хора.

Водещ: Да ви питам тогава съвсем конкретно – какво очаквате да се случи, ако, да речем, се случи, това са два възможни варианта. Единият вариант е да оттегли ръководството в София на ДСБ искането за свалянето на Бойко Борисов, другият вариант е да не го оттегли. Какво очаквате да се случи при вариант, че образно казано, ДСБ не оттегли иска си за свалянето на Борисов?

Ив.Костов: Вие, горе-долу, обективно го… не само горе-долу, обективно разисквахте тези варианти с предишния си гостенин в студиото, те са известни. Ние искаме да считаме и считаме, че възможностите да се усили подкрепата към г-н Беронов не са изчерпани, напротив, тепърва предстои. Искам да кажа обаче нещо съвсем ясно, че причината да разгледаме сериозно този случай е преди всичко волята на кандидата за президент г-н Беронов, ние на него дължим тази вярност, и настояването на СДС и Земеделския народен съюз. Тука няма никакво отношение Бойко Борисов, въпреки че той през тях е съумял да активизира и да постави своя въпрос. Но това е вече въпрос на негов личен успех.

Водещ: Как е възможно тогава идеологически противници, да речем, или противници на някакво друго ниво, може би лично, като вас като лидер на ДСБ и Бойко Борисов като неформален лидер на ГЕРБ, да подкрепят една кандидатура, каквато е тази на г-н Беронов? Ето днес Борисов отново директно говори за вас…

Ив.Костов: Вижте, първо, не бива да бъде насърчаван Бойко Борисов да се самозаблуждава. В моето политическо полезрение той не е нито противник, нито партньор. В политическото полезрение очевидно на г-н Петър Стоянов, който желае да е обединител, той се вижда като сериозна подкрепа за тези избори и заради това е това настояване да бъде привлечена неговата подкрепа, т.е. отговорността да се активизира неговото политическо искане да се превърне в политическо е на СДС, на г-н Петър Стоянов. Моите лични взаимоотношения не могат да бъдат създадени по простата причина, че г-н Бойко Борисов е кмет, който си има кметски дела, има основни тежки кметски проблеми, които ние желаем да бъдат решени. Но от друга страна, в националната политика той може да влезе сега по два начина. Аз му подсказах единия. Единият е да стане противник наш на изборите, и тогава наистина ще бъде противник. Другият е да стане наш партньор, ако подкрепи кандидатурата на г-н Неделчо Беронов. Сега, той си позволява наистина да, така, да ме клевети от време на време и аз му предлагам следното нещо. Ако желае, след един месец точно да се срещнем и тъй като непрекъснато поставя такива въпроси, свързани с конкретно мое облагодетелстване, на мен и моето семейство от София, нека да събере факти и пред журналистите да ги покаже. Ако покаже един-единствен факт, аз ще се оттегля веднага от политиката.

Водещ: От политическата сцена искате да…

Ив.Костов: От друга страна обаче, аз ще занеса списък на имоти, с които Столична община е ощетила семейството на моята съпруга и се надявам, че той ще ги вземе присърце тези неща и ще ни компенсира.

Водещ: Защо точно след един месец, г-н Костов?

Ив.Костов: Ами, за да има време той, защото… аз съм готов това нещо да го направя.

Водещ: Не го свързвате с президентската кампания.

Ив.Костов: Аз съм готов това нещо да го направя и след една седмица. Така да решим въпроса за клеветите. Ако той не намери нито един факт, няма да е лошо да се извини, ако иска. Ако не иска, това си е негова работа.

Водещ: Понеже залогът е твърде голям, вие имате много политически противници и засега никой не можа…

Ив.Костов: Но нямам нито един имот. С нищо не съм ощетил Столичната община. Обратно, тя е ощетила много сериозно семейството на моята съпруга.

Водещ: Имате много политически противници. Никой не успя да ви бутне от политическата сцена, така да се каже, окончателно.

Ив.Костов: Да, ето сега той има златна възможност.

Водещ: Давате шанс Бойко Борисов да е човекът, който да забие златен политически кинжал във вас сега.

Ив.Костов: Да, има чудесна възможност. Ето му една чудесна възможност.

Водещ: Чета ви дословно какво казва днес във в. “Труд” Бойко Борисов: Трябва да подчертая, през последните години София е била само синя, а през по-голямата част от времето Костов е бил или министър в синьо правителство, или премиер. Днес виждаме, че градът е обран, обран по законов начин. Прокуратурата и да иска, нищо не може да направи. А София, вместо да цъфти и да е най-богатият град, тъне в мизерия. Това е моделът “Костов”.”

Ив.Костов: Не, това са общи приказки. Аз предлагам просто да покаже поне един имот, поне едно нещо, с което конкретно аз или член на моето семейство сме ощетили Столична община. Защото аз ще покажа цял списък.

Водещ: След един месец.

Ив.Костов: Да.

Водещ: Пред журналисти?

Ив.Костов: Да.

Водещ: И, ако той го направи, вие се оттегляте от политическата сцена незабавно?

Ив.Костов: Да. А ако не го направи?

Водещ: Какво е вашето предложение?

Ив.Костов: Моето предложение е да се извини.

Водещ: Той би могъл да каже и така, разбира се, без да влизам в ролята на Бойко Борисов, но, съдейки от това негово изказване, съм длъжен да разсъждавам логично, би могъл да каже така – не мога да извадя никакъв факт, просто защото всичко е направено законно.

Ив.Костов: Следователно не може да говори и да клевети. Ако не може да извади никакъв факт, трябва да замълчи, нормално е.

Водещ: Сетих се за…

Ив. Костов: Но искам нещо друго да кажа. “Демократи за силна България” се ангажират, заради желанието на кандидата за президент и заради искането на партньорските ни партии, да се заемат с този проблем. Но искам да кажа изрично следното. Искам да го кажа много ясно, че ние няма да допуснем ескалация на претенциите към нас. Всеки, който повдигне нова претенция към “Демократи за силна България”…

Водещ: Образно казано, много условия.

Ив.Костов: Впрочем, аз, нека да е известно на вашите зрители, аз го казах на г-н Беронов, казах го и на… ето сега го казвам и на Съюза на демократичните сили – всеки, който си позволи да повдигне нови такива претенции към нас или към някоя наша организация, ще се натовари с отговорността да взриви нашата обща президентска кампания и да постели червения килим пред Първанов.

Водещ: Тоест вие ще се откажете, ако към вас има и второ условие, след това, което ви беше поставено първо?

Ив.Костов: Ами да, не могат да ескалират условията очевидно, защото ще се превърне в някакво наистина дребно такова изнудване, което си позволяват други кръгове. Не бива да се позволява в политиката.

Водещ: Не смятате ли, че…

Ив. Костов: По този начин, както започнахте вие в началото, нека сложим край на всички тези неща, нека спрат тези игри, да започне кампанията. Защото кампанията на г-н Неделчо Беронов тръгна добре. Много упреци срещу него получиха автоматично решение. Видя се, първо, че е добре в здравословно отношение. Видя се, че припадна журналистка по време на среща с хора, а на него му нямаше нищо и това ще се запомни от хората. Видя се, че става известен в цялата страна, защото медиите го посрещат добре. Видяха, че има харизма на човек, който може да води, събира много хора, ентусиазира ги. Така че да започне кампанията, просто да не й пречим повече.

Водещ: Да се съсредоточим обаче около хората, които, образно казано, застанаха зад Неделчо Беронов и трябва да покажат политическия консенсус зад неговата кандидатура. Допускате ли Петър Стоянов и Бойко Борисов в момента, в който, както си казаха, са яли кайсии в двора на Стоянов, да са се разбирали нещо зад гърба ви, евентуално съвместно явяване на ГЕРБ и СДС на президентските избори?

Ив.Костов: Вижте, то ще проличи по това, което казах сега. Ако има ескалация…

Водещ: И сега само да ви чакат.

Ив.Костов: Ако има ескалация на претенциите, ще е ясно, че има договореност да се взриви кампанията и всъщност да бъде даден втори мандат на Първанов. Защото това ще означава вече в тези късни дни преди изтичането на сроковете за регистрация. Защото кампанията върви. Впрочем и тези дни г-н Беронов ще минава през областни центрове и ще създава инициативни комитети. И аз чух от Петър Стоянов, че кампанията наистина си върви и тя не е спряна, нея я…

Водещ: Голям компромис ли би било ДСБ да оттегли искането си за Бойко Борисов?

Ив.Костов: Ами ще разберем. Това са наистина много сериозна група от хора, всичките са опитни политици. Зад тях стоят 6000 души, както ви казах. Всеки един ще трябва да… и вероятно ще заеме позиции и ще гласува. То ще се разбере от тях. Поемат тежка отговорност. Но, от друга страна, не може никой да решава вместо тях, защото те са внесли иска в съда, те са го подписали. А и според нашия устав само те могат да решават подобен въпрос. Ако някой се опита да им го вземе и да го реши вместо тях, на предстоящото национално събрание ще има обвинения срещу този, който си го позволи, че нарушава устава на партията – нещо, което ще разклати силно самата партия.

Водещ: Да ви попитам конкретно какво мислите за изказването на Петър Стоянов преди два дни във в. “Труд”, че проектът на Иван Костов да бъде хегемон в дясното се провали? Това е директно негово изказване по ваш адрес и оценка на политическата ви дейност през последните две години.

Ив.Костов: Много пъти ние сме заявявали и аз съм заявял, че ако има спорове в десницата, те не трябва да бъдат решавани на президентските избори и по време на кампанията, която трябва да проведем заедно, ако искаме да свалим г-н Георги Първанов от президентския пост. Много пъти съм го казвал. Казвал съм, че е друго времето, когато се решават споровете между нас. Това, което ни е необходимо, е общ кандидат и обща кампания, за да си премерим силите с Първанов.

И иначе след това въпроса за това кой ще бъде хегемон и прочие няма да го решат нито при ядене на кайсии, нито където и да било другаде. Ще го решат избирателите, гласувайки…

Водещ: Имате ли проблем да седнете на една маса с Петър Стоянов…

Ив.Костов: …на следващите парламентарни избори.

Водещ: …и с Бойко Борисов сега, за да дискутирате начина, по който да подкрепите Неделчо Беронов?

Ив.Костов: Начинът е ясен. Всичко е уточнено. Щабът работи, кампанията се движи. Който влиза в кампанията, влиза в ход. Нещо сложно за уточняване няма, освен примерно да се разберем къде да отидем заедно и да представим кандидата. Трябва да се намери такъв момент все пак, да се покаже, че всички, които са зад него…

Водещ: Примерно с Бойко Борисов и с Петър Стоянов, да се появите и вие заедно с тях.

Ив.Костов: С всички, които го подкрепят, бих застанал заедно, за да покажа, че наистина подкрепата е сериозна, дадена е от сърце, и че желанието е много искрено – да има обща кампания срещу Първанов в полза на демократичен кандидат.

Водещ: Какво ще стане при вашия вариант номер две ако продължат? Очевидно от това, което казахте в момента, нещата вървят нататък вие да се съгласите с този ултиматум или с това условие на СДС и да оттеглите иска си, колкото и това да не зависи от вас, а от ръководството на партията в София. Но какво включва вариант две, ако, да речем, СДС и ГЕРБ продължат с условията към вас? Вие ще се оттеглите от кандидатурата на г-н Беронов или ще ги помолите да напуснат?

Ив.Костов: Не, аз заявих много ясно, просто няма да допуснем други претенции към нас. Ескалация на нови претенции на базата на това, че ние сме ангажирани в една обща кампания, не можем да допуснем. Просто няма да ги разглеждаме сериозно претенциите.

Водещ: Искрени ли са според вас…

Ив. Костов: Няма да ги допуснем. Ще ги считаме за неоснователни.

Водещ: Искрени ли са, така, поведението и оценката на ГЕРБ и на Бойко Борисов спрямо държавния глава Георги Първанов? Тази политическа декларация, която ГЕРБ прие срещу втория мандат на президента, беше една истинска политическа сензация…

Ив.Костов: Нека да кажем…

Водещ: …и изненада.

Ив. Костов: Сензацията дойде в много интересен момент. Контекстът е следният: Г-н Беронов поиска от Бойко Борисов да се определи по отношение на Първанов и той се определи. Това е чистият диалог между тях.

От друга страна обаче, всички виждаме, че една голяма част от ГЕРБ отиде в инициативните комитети на Георги Първанов. И всичките си спомняме доскоро какво беше отношението на г-н Борисов. Той държеше, така да кажем грубо, опцията “Първанов” отворена за себе си. Но след тази декларация той очевидно я е затворил. Видя се, че и другата страна е затворила вратата, своята врата от своята страна.

Водеща: По какво го разбрахте? Защо Георги Първанов е затворил вратата?

Ив.Костов: Ами президентът каза… “не искам тази подкрепа” каза.

Водещ: Вярвате ли на Бойко Борисов и на ГЕРБ?

Ив.Костов: Виждам, че СДС и Земеделският народен съюз им вярват дълбоко. Нашето отношение, хайде да го подчиним, така, на призива на СДС, на изискванията им, незабавно да спрем всякакви действия, които пречат. Така че аз ще си, така, ще си оставя нашето мнение за себе си. Ще си позволя едно общополитическо разсъждение.

Водещ: Да, виждате ли някакво политическо противоречие в оценките, които получаваше Първанов от тях?

Ив.Костов: Нека да си спомним следното – че когато Симеон Сакскобургготски даваше подкрепата на Петър Стоянов, първо, не отиде да гласува и след това видяхме, че една малка част от неговите избиратели се подчиниха на неговата подкана, другите си отидоха и си подкрепиха Георги Първанов. Тоест човек с, тогава… с много силно влияние върху хората, не можа да насочи избирателите, където е искал. Може би не е искал искрено, а може би и просто не е можел.

Моето убеждение е, че една част от избирателите, тези, които, така, сериозно и дълго стоят в политиката и които са добре ориентирани, на тях не може да им се влияе без много силни аргументи. А на другите, които пък, така, политиката от време на време излиза в полезрението им и представляват едно избирателно тяло, което се люшка наляво, надясно и т.н., за тях пък гласовете на популярните лица също имат много малка стойност. Това мога да кажа като общо съображение.

Водещ: Какво мислите за оценката, която Петър Стоянов даде на начина, по който ГЕРБ може да повлияе на тези избори? Той каза, че е престъпление, ако се пропусне възможността да се търси подкрепа от ГЕРБ.

Ив.Костов: Вижте, съгласен съм, съгласен съм, защото, дори 2 процента да се вземат и да се изпуснат нарочно, си е престъпление към кампанията. В кампанията се събира всеки глас. За всеки човек се борим по време на кампанията. Така че някой нарочно да каже “ето тези да не идват” си е чисто престъпление.

Водещ: Каква е вашата оценка? Сега бихте ли могли да дадете една цялостна оценка за изминаващия мандат на действащия държавен глава и, разбира се, в, така… може би да потърсите и някакви допирни точки с оценката, която му даде ГЕРБ и с вчерашната оценка…

Ив. Костов: Чисто обективно…

Водещ: …дадена от Петър Стоянов, неговия предшественик?

Ив.Костов: Обективно, ако съдим държавнически, Георги Първанов помогна на една значителна част от левите избиратели, руски ориентирани и ориентирани към комунизма, да приемат ориентацията към НАТО и Европейския съюз. Той беше техният посредник на това преминаване, което стана в самия него, в личността му. Той се пречупи. Той премина от крайно антинатовска позиция към пронатовска и даже праща редовно войски, където му искат и където не му искат. Това обективно е факт. От друга страна обаче, той се забърка в изключително много погрешни действия и на мен ми трябва доста време да ги изброя само. Но най-шумните и най-скандални неща са, че той използва властта си като президент на страната, за да скрие това, че Българската социалистическа партия е вземала пари от Саддам Хюсеин. Той натовари уж Кирчо Киров, началника на Националната разузнавателна служба, който нещо провери и след това каза, че няма такова нещо като финансиране. А докладът след това, като излезе на Съвета за сигурност, се видя, че има. Това е абсолютно недопустимо за един държавен глава.

И другото нещо, което е абсолютно недопустимо за него, е, че той не декларира още при встъпването си, че е бил секретен сътрудник на Първо главно управление на Държавна сигурност. Отричаше го до последния момент и го призна в един момент, след като беше лъгал хората дълго време за себе си, тоест беше се представял като друг човек. Тези две измами в демократичния свят се наказват изключително сурово. Това е недопустимо за един държавен глава.

И другото вече, това, което си направи, е влизане в политиката, създаване на правителство, пълна партизация на поста на президентството, използване на президентството за овластяване на собствената му партия, за предоставяне на власт на Ахмед Доган срещу неговия вот на предстоящите президентски избори. Всички виждат, че той даде тази власт съвсем излишно на Ахмед Доган само заради гласовете му на президентските избори.

Водещ: Ваш бивш колега…

Ив. Костов: Няма как това нещо да не се вижда в цялата страна. Това се вижда и от БСП. Това се вижда и от БКП. Вижда се от леви, десни и т.н.

Водещ: Да завършим така. Ваш бивш колега, Александър Томов, който сега подкрепя Георги Първанов, беше гост в нашето предаване “Тази сутрин”, каза, че ако той спечели втория си президентски мандат, ще има много сериозни промени в правителството и предсрочни избори през 2007 г. Как тълкувате и приемате тази новина?

Ив.Костов: Ами това още един път означава, че това е партизиран президент, че не е президент на цялата страна, че не е над партиите, не е арбитър между институциите, между гражданите и институциите и партиите, а че е влязъл на страната на една тройна коалиция, която ще държи на власт с всички средства.

Водещ: Последен въпрос да уточним…

Ив. Костов: И следователно трябва да поеме всички негативи от това управление, от които той старателно избягва, казвайки “аз няма да бъда адвокат на правителството”.

Водещ: Да уточним вашето предложение към столичния кмет Бойко Борисов. Какъв формат предлагате след един месец? Това ще бъде един вид дуел телевизионен…

Ив.Костов: Ами не, не, аз ще отида при него…

Водещ: Вие ще отидете…

Ив. Костов: …аз ще отида при него и ще нося…

Водещ: …на “Московска” в кметството.

Ив.Костов: …и ще нося документите, с които ще се вижда, че Столичната община е ощетила семейството на жена ми, взимайки имоти, които не й принадлежат и разпореждайки се с тях. А той трябва да покаже поне един случай, в който аз и членове на моите семейство сме ощетили Столичната община.

Водещ: Нека да фиксираме точна дата. Днес директно да видим датата е, така, 30 август.

Ив.Костов: Точната дата ще я фиксираме, когато той приеме, да, 30 септември.

Водещ: На 30 септември.

Ив.Костов: Да, 30 септември е добро време. Цял месец има за конкретни…

Водещ: Бойко Борисов да се готви за дуела с Иван Костов. Както виждате, залогът е изключително голям. Лидерът на ДСБ каза, че ще слезе окончателно от политическата сцена, ако Бойко Борисов успее да го уличи в това. Уважаемите зрители на Би Ти Ви чуха, че ДСБ няма да позволят да бъдат изнудвани повече от СДС и ГЕРБ с други условия, освен това, което вече им беше поставено, за да подкрепят кандидатурата на Неделчо Беронов. Достатъчно сериозни политически новини тази сутрин в нашето студио.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Стоян Михалев: Имаме твърде много служби за сигурност,...
Цялата акция около главния секретар беше инсценирана, смята той Цялата акция около главния секретар...
Радан Кънев: Проблемът на българските политици със Зелената...
Бюджетът на ЕС все по-ясно се движи в посока на политика и приоритети. Няма...
Йордан Иванов: Това, което ще използвам в тази...
В последните девет месеца видяхме как парламентът се превърна в поле на разправии и...
Любен Иванов: Благодарение на регионалната политика на кабинета...
Съвместно с общините работим по проекти за над 100 милиона лева, заложени за изпълнение...
ПП-ДБ откриха кампанията си в София: Имаме мнозинство...
Коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ откри предизборната си кампания с мултимедиен разказ за...