Иван Костов: Ако десницата преодолее кризата си, следващото правителство ще е нейно

Не може в една държава да има такова разпространение на корупцията в политиката, бизнеса и администрацията, ако върховният пазител на закона не е поразен от корупция, твърди бившият премиер Иван Костов
– Г-н Костов, в началото на конфликта ви с прокуратурата поискахте преместването й в изпълнителната власт и правосъдният министър да изпълнява функциите на главен прокурор. Сега депутати от ПГ на ОДС искат оставката на главния прокурор Никола Филчев. Проблемите на прокуратурата за вас институционални ли са или персонални?
– За мен проблемите са, на първо място, не на прокуратурата, а на България и се състоят в това, че страната ни няма институции, които да гарантират върховенството на закона. Проблемите са и на досъдебните институции, защото във времето и практиката те се проявиха като най-неефективните в сегашната ни съдебна система. Проблемите са и на Главна прокуратура като институция, изградена и управлявана по сталински образец, а не на прокуратурата въобще. Проблемите са и в парализирането на дейността някои партии, на част от законодателите и на съда под въздействие на вредното влияние на Главна прокуратура. Основните проблеми на Главна прокуратура са, че от обществен обвинител се превърна в обществен защитник на организираната престъпност. Не може в една държава да има такова разпространение на корупцията в политиката, бизнеса и администрацията, ако върховният пазител на закона не е поразен от корупция.
– Ще приемете ли извинението на Иван Григоров за това, че е лобирал пред вас за номинацията на Никола Филчев за главен прокурор?
– Не си спомням, който и да било да е лобирал пред мен, защото такова лобиране по принцип би било безпредметно. Не аз съм определил кой да бъде главен прокурор, а едно мнозинство в тогавашния ВСС, в което решаващи се оказаха гласовете на прокурорите, зависещи от предишния главен прокурор Иван Татарчев.
– Очаквате ли нови атаки към вас или хора от вашата партия?
– Възможни са, но ще доведат до още по-голямо компрометиране на Главна прокуратура и г-н Никола Филчев. Накрая българската държава в лицето на всички данъкоплатци ще платят за неговите действия.
– Какво още ви дава основание да вярвате, че е възможно да се направят промени в мястото на следствието и прокуратурата от този парламент?
– Първо това, че мотивите на всички депутати ще бъдат непартийни. Те ще преустроят властта в страната, но не в своя или нечия полза, а в името на засилването на държавните институции в бъдеще, защото идват избори с неизвестен резултат. Второ – това, че в следващия парламент бъдещото управляващо мнозинство може и най-вероятно ще срещне противодействие от опозицията. Трето – това, че има достатъчно време до средата на юни 2005 година, а и Демократи за силна България имат готовност да внесат конкретно предложение. И четвърто – след изказванията на американския и европейските посланици, никой не поставя целесъобразността на промяната под въпрос.
– Какво е конкретното предложение, което имате готовност да внесете?
– В случай, че бъде приета нашата концепция за промяна в Конституцията от достатъчен брой народни представители, ние имаме готовност да внесем свое предложение за текстове за промяна на главата за съдебната власт в Конституцията, които да станат основа на разискванията в специалната парламентарна комисия за конституционни промени.
– Какви договорки постигнахте с БСП и с лидера на НДСВ Симеон Сакскобургготски на консултациите, които проведохте с тях по исканата от вас съдебна реформа?
– Никакви.
– Тогава защо се срещнахте с тях?
– Ние ги запознахме със своята концепция, която, тук искам да уточня, е доразвитие на 24-те идеи за промяна в Конституцията оповестени в началото на 2002 г. Оставихме им писмен текст, включващ мотивите за предлаганите изменения. Дебатирахме определени моменти, като сроковете за придвижване в Народното събрание, възможността да се преодолее тълкувателното решение на Конституционния съд, техни идеи и допълнения. Отговорихме на поставени въпроси.
– Нужно ли е според вас дясното обединение преди изборите?
– Ние протегнахме ръка на БЗНС-НС, Демократическата партия и БСДП за създаване на нова коалиция ОДС. Ако ни отвърнат по същия начин – обединение ще има.
– Имам предвид обединение на всички десни партии.
– Десните партии се различават съществено по своите позиции спрямо предишното свое управление, по отношение на настоящото управление и по плановете си за бъдещето. Част от лидерите на присъдружните партии на СДС имат една единствена цел – да попаднат в парламента, без да притежават възможност да спечелят доверието на избирателите. Затова отговорът е, че днес обединение на политическа основа, на базата на споделени ценности, принципи на взаимодействие и единни политически цели в следващото Народно събрание изглежда силно нереалистично.
– Пречи ли му нещо друго?
– На нашето предложение към трите партии нищо не пречи. Досега то е най-силната заявка за създаване на конкретна предизборна коалиция вдясно, която има потенциала да стане мандатоносител в следващото Народно събрание. А що се отнася до това, което вие наричате “всички десни партии”, те досега не са заявили готовност за създаване на предизборна коалиция, говорят за взаимодействие след изборите, без да имат гаранции, че ще бъдат в Народното събрание.
– Бихте ли участвали в предизборна коалиция, ако те ви поканят?
– Ще участваме в предизборна коалиция с партии, с които сме установили, че имаме общи ценности, принципи на взаимодействие и едни и същи политически противници.
При какви условия бихте влезли в предизборна коалиция със СДС?
– Със СДС ние имаме различна оценка за управлението на ОДС, имаме различна оценка за управлението Сакскобургготски и различни цели в бъдещия парламент. Те трябва да ревизират своите позиции за всичко това, за да отговорят на условията за коалиране, поставени от Учредителната конференция на Демократи за силна България.
– Преди дни експрезидентът Петър Стоянов каза, че сте напуснали СДС заради нежеланието ви партията да се коалира и защото сте приемали НДСВ и лидера й за най-големия враг на десните сили. Преди няколко седмици вие обявихте, че сте съгласен НДСВ да участва в бъдещ десноцентристки кабинет, а миналата седмица ДСБ предложи предизборна коалиция на трите формации. Какво ви накара да промените позициите си?
– От въпроса ви се разбира, че не съм променил позициите си. Предложението ни към трите партии е продължение на политическите позиции на Демократи за силна България от Учредителното събрание от 30 май 2004 г.
– Защо тогава напуснахте СДС?
– Защото не приемам да се нарича една загуба на избори победа, да не се спазват дадените от председателя на партията обещания, че ще запази достойнството си и ще подаде оставка при лична загуба. Защото категорично не приемам СДС да се извинява за управлението на ОДС. Не приемам СДС да заема компромисна позиция спрямо управлението “Сакскобургготски”. Съвсем не приемам склонността на СДС да подкрепи втори мандат на сегашния премиер. Защото бях възмутен от непочтеността и страхливостта на неговото ръководство, а сега – от срамното му поведение при днешния дебат за нуждата от конституционни промени в името на върховенството на закона.
– Ако 11-те десни формации успеят да съберат мнозинство за поправката “анти-ОДС”, ще искате ли разрешението им, за да се явите с тази марка на изборите?
– Тези точно формации не могат да съберат мнозинство в настоящото Народно събрание. Ако БЗНС-НС поеме подадената от нас ръка, тя няма да подкрепи подобна поправка. Ако НДСВ и ДПС го направят, това ще се обърне срещу тях. Освен това ще ни даде много силен старт на изборите, защото всички ще признаят, че се страхуват от нас. Не само СДС.
– Каква е прогнозата ви за резултата от изборите и за следващото правителство?
– Ако десницата преодолее кризата си, ще състави свое правителство.
– НДСВ продължава ли да е враг на десните сили или е възможен “младши участник” в евентуално дясно правителство след вота на избирателите?
– НДСВ не е враг, просто не е дясна партия. Както сами заявяват за себе си, те са либерална формация в центъра. С еднакво силни наклонности да се коалира както с бившата комунистическа партия, така и с десницата. Движещият стимул при тях е нагона към властта. Тук няма никакви политически принципи. Изказването ми по отношение на тях за след изборите се посрещна много студено от останалите членове на ръководството на Демократи за силна България и затова предпочитам да не навлизам повече в него.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Стоян Михалев: Имаме твърде много служби за сигурност,...
Цялата акция около главния секретар беше инсценирана, смята той Цялата акция около главния секретар...
Радан Кънев: Проблемът на българските политици със Зелената...
Бюджетът на ЕС все по-ясно се движи в посока на политика и приоритети. Няма...
Йордан Иванов: Това, което ще използвам в тази...
В последните девет месеца видяхме как парламентът се превърна в поле на разправии и...
Любен Иванов: Благодарение на регионалната политика на кабинета...
Съвместно с общините работим по проекти за над 100 милиона лева, заложени за изпълнение...
ПП-ДБ откриха кампанията си в София: Имаме мнозинство...
Коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ откри предизборната си кампания с мултимедиен разказ за...