Иван Костов: Аз гуру на кабинета? Пълни глупости!

Гуру на правителството? Или задкулисен кукловод със свои марионетки в СДС, който движи процесите в синята партия? Опозиция или коректив на властта и законите, които се приемат в парламента? Името на Иван Костов изплува от почти всички политически (и не само) процеси и скандали в държавата. Важно е човек да бъде хладнокръвен, категоричен е експремиерът. И още: ГЕРБ не търси помощ от всички, които са готови да помагат за доброто управление на страната.
– Г-н Костов, какво става със Синята коалиция? Очаквате ли проблеми в съществуването й след конференцията на СДС?
– Преди изборите всички вкупом обявихме, че Синята коалиция е сериозен дългосрочен проект. Хората ни повярваха, дойдоха на митинги, подкрепиха ни близо 300 000 души. Това не бива да се поставя под съмнение. Чуват се подобни призиви, но се надявам да останат изолирани. Нашите съмишленици, членове и симпатизанти не се колебаят.
– Мартин Димитров обаче има доста проблеми със запазването на лидерския пост в СДС? Ако ви сменят партньора?
– Тогава ще мислим, сега не ме вкарвайте в подобни теми. Не мисля, че изобщо има сериозна политическа основа за подобен дебат. А политическата основа са избирателите, другото са локални, групови, междуличностни конфликти и интереси.
– Но проблемът на СДС винаги са били подобните конфликти, не политиката?
– Не съм си позволявал и не искам да се бъркам в проблемите на друга партия.
– Но други ви забъркват…
– Човек може да бъде забъркан в нещо само ако той позволи, ако иска. Ние сме свободни хора. имаме лично пространство. Да, в него всякакви идиоти могат да искат да нахлуват, това се случва непрекъснато, но не е нужно да бъдат допускани. Не сме варварско общество, европейци сме. Е, вярно е, че не е както преди 1989 г. – истинските варвари буквално нахлуваха в живота ни. Но и сега ги има и човек трябва да бъде хладнокръвен.
– Говори се, че имате фаворити за вътрешните избори в СДС, марионетки…
– Нямам никакво отношение към това. Всички знаят, че никога не съм имал. Който ме познава, знае и че не съм такъв човек.
– Все пак не беше ли по-добре да издигнете кандидат за кмет на София?
– И кои проблеми ще реши той при започнат и останал наполовина мандат, при такова мнозинство на ГЕРБ в СОС? С каква програма ще се изправи пред хората? Това не е сериозно.
– Изминаха вече 80 дни от управлението на ГЕРБ – вижда ли се преходът от ревизия към програма? Критикувахте властта по този повод?
– За да има управленска програма, трябва да са набелязани проблеми на хората, които изпълнителната и законодателната власт искат да решат. Трябва да се анализира наследството – какво е направено и какво не е, за да се предложат решенията по всеки въпрос чрез програмата за управление. За съжаление досега няма подобно нещо. Ето последния пример – тече дебат по закона за МВР в пленарната зала, самият вицепремиер Цветан Цветанов, който го внася, се изправя пред депутатите и казва: това е временна мярка. Тоест законът не атакува най-тежките, най-сложни проблеми на вътрешното министерство, а се задоволява само със структурни промени. Това е движение по повърхността – не подход към реформиране на системата.
– Създава се впечатление за сериозни разминавания между Синята коалиция и ГЕРБ?
– Не бих използвал тези думи. Но Синята коалиция сме коректив на властта – казваме какво не се прави, а трябва. Изпълняваме си ролята – ние не сме в управлението.
– И опозиция не сте?
– Не сме, подкрепяме правителството, но едновременно искаме да сме пълноценен коректив на властта. И най-важното – да се гарантира, че България върви по правилния път. Това изисква една по-откровена позиция от наша страна, не е продиктувано от различно политическо позициониране.
– Като ви слушам, си спомням една приказка: “Какво правиш? – “Нищо. А ти?” – “Помагам на бате”. Не трябва ли да бъдете по-активни, да предложите повече експерти на ГЕРБ?
– Всички управляващи разполагат с капацитета на цялата администрация. Въпросът е дали умеят да го насочат как да работи. Но ГЕРБ не управлява с експертния и политическия потенциал на всички, които искат да им помогнат.
– Яне Янев обаче ви нарече “гуру” на правителството?
– Глупости! При положение че не сме включени в изработването на ключовите документи, на стратегиите, не знаем какво става със закона за бюджета, с данъчните закони, дори със средносрочната финансова рамка… За какъв гуру може да се говори, наистина е голяма глупост. Ако някой иска да съветва правителството, той трябва да има поне понятие за основните разработки, които се правят – бюджета и стратегията за национална сигурност.
– И за здравната реформа – как ви изглеждат намеренията на управляващите в тази сфера?
– Министерството на здравеопазването се опитва да изготви един обещан доклад за здравното състояние на нацията, но вече 80 дни това не се случва. А трябва да стане ясно от какво страдат българите, от какво се разболяват, колко ще се разболеят от една или друга болест. Има такива мощни статистически средства, с които лесно може да се каже колко ще бъдат примерно контузени, колко ще се нуждаят от ортопедична операция и т.н. Губи се работно време, а не се знае от какво, хората ни умират, не се знае точно от какви болести. Кои са приоритетните социалнозначими заболявания, срещу които ще се насочи, какво ще гарантира здравната каса, какво ще гарантира правителството? Това е сложна работа – да се напише такъв доклад и след това да се проведат преговори и да се подпишат договори.
– Не сте пушач, не пиете концентрати, но как коментирате мерките на властта за пълнене на хазната?
– И тук не знаем каква е истината. Имам чувството, че ГЕРБ прави сондаж на общественото мнение. Един казва едно, друг – друго, спорят министри, появява се министър-председателят и казва: това няма да го допусна. В цялата тази среда на диалози не можем да разберем какви са намеренията на управляващите – данъчните закони не са внесени.
– Звучи така, сякаш след изтичането на 100-те дни ще се превърнете в опозиция?
– Не казвам такова нещо. Вървят и процеси, които ние подкрепяме – един пример за това са създадените комисии за изборните нарушения и за проверка на действията на бившите министри. Има много неща, които се правят както трябва. Ще подкрепяме правителството, докато изпълнява общите неща от нашите програми.
– Поискахте дискусия за промени в съдебната власт, има конституционно мнозинство, за да се извършат, но…?
– По промените още не се работи, вярно е, но се надяваме, че именно чрез дискусия ще се изработи концепция за промяна на конституцията. С този огромен корупционен скандал в съдебната власт, който в момента се разгаря, тя ерозира доверието в България. От една страна, всички виждат, че са дошли нови управляващи, дават им доверието си, от друга обаче, до тях стоят същите магистрати, заради които съдебната власт изпадна в амок. Големият проблем е точно съдебната ни система. Разрушава се основата на надеждите ни – за ново доверие и оттам възстановяване на европейското финансиране.
– Да не би и вие да сте говорил с “черния човек с ланците”, стана известно, че е контактувал и с доста политици, не само с магистрати?
– Въобще не знам кой е и не съм говорил с него. Няма как да поддържам връзка с такъв човек.
– Вие сте председател на комисията за контрол на ДАНС – има ли доклади за работата на бившите министри, Петър Мутафчиев поиска от парламентарната трибуна да проверите това?
– Президентът каза, че няма, премиерът също, Петко Сертов и той… Ще напишем официално писмо, ще ни отговорят. Но ако има отделна разработка срещу министър от предишното правителство, от ДАНС няма да я обявят заради следствената тайна. Иначе от различни оперативни разработки излизат имена на бивши министри и на БСП, и на ДПС.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Стоян Михалев: Имаме твърде много служби за сигурност,...
Цялата акция около главния секретар беше инсценирана, смята той Цялата акция около главния секретар...
Радан Кънев: Проблемът на българските политици със Зелената...
Бюджетът на ЕС все по-ясно се движи в посока на политика и приоритети. Няма...
Йордан Иванов: Това, което ще използвам в тази...
В последните девет месеца видяхме как парламентът се превърна в поле на разправии и...
Любен Иванов: Благодарение на регионалната политика на кабинета...
Съвместно с общините работим по проекти за над 100 милиона лева, заложени за изпълнение...
ПП-ДБ откриха кампанията си в София: Имаме мнозинство...
Коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ откри предизборната си кампания с мултимедиен разказ за...