Иван Костов: Аз все още оставам оптимист и считам, че тази криза десницата може да я реши …

Водещ Петър Волгин: Ръководството на партия “Демократи за силна България” и парламентарната група на ОДС приеха политическа оценка за тригодишното управление на премиера Симеон Сакскобургготски. В оценката се казва, че управлението реабилитира бившия комунистически елит, вреди постоянно на България и обезсилва държавата ни, разрушавайки политическата й система. Повече по този и по други въпроси сега заедно с колежката Даниела Късовска ще разговаряме с лидера на партията “Демократи за силна България” Иван Костов. Добър ден.

Иван Костов: Добър ден.

Репортерка Даниела Късовска: Добър ден. Г-н Костов, вие представихте тази политическа оценка, която беше приета и от националното ръководство на партията, която оглавявате. И на пресконференцията, която дадохте, аз ви попитах за нещо, което ми направи впечатление, затова предпочитам да започнем и този разговор така. Вие сравнявате управлението на Симеон Сакскобургготски с това на Любен Беров, като казвате, че и двете са отслабили демокрацията. По какво още си приличат тези две управления, каква е приликата, която вие намирате, съпоставката, която правите?

Ив.Костов: Аз ви казах в отговор, че си приличат по бягството от отговорност, защото проф. Беров никога не поемаше отговорност за това, което се случваше. Приличат си по това, че ги подкрепя винаги едно скрито мнозинство, което се стреми да не носи отговорност за действията им. При Беров такова скрито мнозинство беше парламентарната група на БСП, която го спасяваше от вотовете на недоверие, а сега ролята на скрито мнозинство играят “Ново време” и в няколко случаи Съюзът на демократичните сили. Приличат си по това, че не осъществяват трудните и непопулярни ходове на реформите. При Беров нищо не беше направено от това, което беше започнато през 1992 година, а сега е блокирана здравната реформа, спряна е модернизацията на училищата, компютризацията им. Приватизацията е провал. Провал са земеделската политика и пазарът на земята. Много неща, които струват усилие и се плащат със загуба на доверието, не се правят както от Беров, така и от това управление. И накрая има, има и разлика обаче, която трябва да се каже, и тя е в това, че по времето на Беров, тъй като държавната собственост беше огромна, много зависеше от поведението на правителството. Що се отнася до перспективите на икономическото развитие сега след приватизацията през 1997 – 2001 година много неща в икономиката зависят от независимата и частна банкова система и от частната икономика. И в този смисъл правителството не може до такава степен да въздейства, да възпира все пак икономическите процеси, както беше тогава, така че…

Водещ: Г-н Костов, критиките към правителството на премиера Сакскобургготски вече три години текат, те са много силни, включително и от ваша страна, в същото време социолозите регистрират едно сравнително добро ниво на доверие към това правителство, също така регистрират и повишаване благосъстоянието на определени групи от българските граждани. Как си обяснявате един такъв парадокс?

Репортерка: Аз само да добавя едно изречение, извинявайте. Понеже следях последните проучвания на НЦИОМ, няколко поредни месеца там отбелязаха, че хората мнозинството не показват друга алтернатива засега, което също е интересно.

Ив.Костов: Повърхностният отговор е да се позовем на външни причини, че националните приоритети, членството в НАТО и преговорите с Европейския съюз бяха финализирани, но това наистина е външен приоритет. Вътрешната сериозна причина е, че управлението “Сакскобургготски” практически обезличи политическото ляво и политическото дясно, хвърли мостове и към лявото, и към дясното и прегрупира изцяло онова разделение на ляво и на дясно, което го имаше до 2001 година. Така че тези, които са били вляво и вдясно изведнъж се оказаха способни да бъдат партньори на това управление. В този смисъл изглежда, вероятно и на българите им изглежда, като че ли това управление няма алтернатива. Но това не е вярно, защото това се дължи преди всичко на силната амортизация на десницата. Но се дължи до голяма степен на това, че Българската социалистическа партия беше върната във властта, без да се случат избори. Че й бяха дадени ключови позиции в българската армия, в полицията, в специалните служби, в енергетиката, в здравеопазването, в другите държавни институции. На практика хората виждат, че БСП се толерира от това управление и това е основната причина, поради която… понеже Симеон Сакскобургготски е желан партньор и от БСП, и от СДС, което между другото ние сме го нарекли, такова, малко… малко абсурдно, не малко, но едно странно, нелепо положение. Те се правят на опозиция с днешните управляващи, като обещават на избирателите, че ще управляват със Симеон Сакскобургготски утре. Това не може да не прави впечатление на хората и те се влияят от това поведение на…

Водещ: Г-н Костов, вие със сигурност работите за това дясното да се оразличи по някакъв начин. Обаче дали само вашите усилия ще бъдат достатъчни, имам предвид бихте ли участвали в една нова, обединителна среща на десницата по подобие на такава, каквато имаше в Будапеща? Спомняме си, че тя като че ли не успя да донесе голямо обединение.

Ив.Костов: Освен че не успя да донесе обединение поради неуместния формат, в който тя беше свикана, тъй като там имаше и управляващи, и опозиция, срещата в Будапеща показа в каква степен някои от участниците, които бяха поканени, са склонни да изопачават и да поднасят в неверен вид становищата на своите партньори в разговорите и становищата на европейските ни домакини. Стигна се дотам, че европейските ни домакини опровергаваха неща, които им се приписаха, в България ние трябваше да опровергаваме пък това, което на нас ни се приписваше. Изобщо това се дължи основно на обстоятелството, че срещата беше проведена далеч от очите на хората. Затова ние казваме…

Водещ: Е сега ще бъде проведена такава среща в София.

Ив.Костов: Не, не. Такава среща трябва да се проведе като публична дискусия между всички, които са опозиция на управлението “Сакскобургготски”, които да изразят ясно отношението си какво е това управление и каква позиция имат те по отношение на него и това да стане пред очите на медиите и пред очите на обществеността за…

Водещ: Значи ли това, че ако СДС организира такава среща, вие няма да участвате, защото не приемате СДС като истинска опозиция?

Ив.Костов: Значи, че ние няма да приемем да се скрием от очите на хората както на практика хората помислиха, че правим в Будапеща, и да се договаряме нещо с тях. Всичко, което искаме да направим, е да дебатираме открито, пред очите на хората.

Репортерка: Смятате ли изобщо, че има бъдеще в една обединена десница? И трябва ли изобщо да се върви в тази посока, защото се създава едно такова впечатление, че другите десни партии тръгват в такава посока, а вие заставате някак по-встрани?

Ив.Костов: Аз не съм видял това впечатление. Това впечатление всъщност прикрива същинския процес на включване на всички по някакъв начин в управлението, което днес има България. Ние сме нарекли в нашата политическа оценка това управление с карнавален характер, в което дефилират и леви, и десни, и неутрални, и най-често просто малодушни и продажни елементи. Този малко силен език на практика трябва да говори за това, че когато Симеон Сакскобургготски обяви и постигна политическата цел, която заяви преди изборите, а именно да промени политическата система и нейния морал, той до голяма степен успя, защото вече има съглашателска десница, има клиентелистки център, има реабилитирана…

Репортерка: Може ли…

Ив.Костов: …и окопана левица във властта.

Репортерка: Може ли да бъде променена от тези обстоятелства, да има една нормална десница…

Ив.Костов: В тези обстоятелства най-важно е десницата, доколкото управлението е либерално-социално, т.е. е вляво в центъра, десницата да бъде истинска алтернатива. Ние затова завършваме така нашата позиция, ние заявяваме своята воля и решителност да бъдем политическа алтернатива за силна България в обединена Европа, защото в противен случай въобще няма да има политическа алтернатива. Това, което на някои им изглежда положителен процес, а именно размиването на политическите партии и обезличаването им, това в никакъв случай не е характеристика за една устойчива и стабилна демокрация.

Водещ: Да говорим конкретно, г-н Костов. Ще имате ли съюзници на следващите избори, те ще бъдат след по-малко от година, ще се съюзите ли с някоя от партиите в десния сектор или ще отидете сами на тези избори?

Ив.Костов: Това не е същественият въпрос в момента за нас. Това е въпрос, който ни поставят от време на време журналистите, защото самият интерес според мен към политическата реалност в някакъв смисъл е опорочен от подмяната на истинските политически позиции с една-единствена тема – кой с кого ще се коалира, кой с кого ще се съглашателства. Вие се опитвате по същия начин и със същия подход да поставите и “Демократи за силна България” в този контекст, ние не го приемаме.

Водещ: Важно е, защото…

Ив.Костов: Нашата задача е…

Водещ: Само ще ви обясня защо е важно. Защото едно е, ако се явите самостоятелно и вземете четири или пет процента, а друго е, ако се явите като коалиция и вземете 10 процента.

Ив.Костов: Ние можем да се явим самостоятелно и да вземем 10 процента, а може би и повече. Има достатъчно време до изборите. Така че процентите, доверието на хората няма да дойдат от нашата склонност към коалиране и съглашателство, особено пък на безпринципна основа.

Водещ: Накрая една теза ще ви помоля да коментирате, г-н Костов, тя от доста време стои в публичното пространство и според нея нещата стоят така – вие няма да имате нищо против следващите избори да бъдат спечелени от БСП и те да управляват, защото знаете как да се справите с тях, след което махалото да се върне към вас и по-следващото управление да бъде ваше. Как гледате на тази теза?

Ив.Костов: Ами вие ме карате да коментирам някой политолог със силна фантазия. Истинската причина, че в момента БСП привлича значително доверие, а и че Симеон Сакскобургготски поддържа своето доверие към себе си се крие в тежката криза, която преживява десницата. Това е отговорът ми на вашия въпрос. Ако десницата успее да разреши своята криза, а ние виждаме процесите, които се развиват и в софийската коалиция, която управлява, виждаме процесите в СДС, нова битка започва там за власт, независимо че мнозина излязоха от СДС. Всичко това свидетелства за криза, от която ние правим изводи за перспективите в бъдеще. Аз все още оставам оптимист и считам, че тази криза десницата може да я реши.

Репортерка: И само с едно изречение, понеже новините наближават, нямаме време. Потвърждавате ли намерението си за предсрочни парламентарни избори?

Ив.Костов: Безусловно. Щом сме написали толкова тежки обвинения срещу това управление, то не само не изпълнява предизборните си обещания, но вреди на България постоянно и ние сме… Знаете ли, днес най-големите спорове бяха защо свършваме на четири, нали, ние имаме тук четири неща, които са…

Репортерка: Тежки вреди.

Ив.Костов: …очевидни вреди и те са много сериозни и всички искаха да допълват този списък. Ние казахме само, че неща, които очевидно ще са познати от хората и са станали нарицателни, искаме да напишем там, те са четири-пет тежки вреди. Това е възстановяването на имуществото, това е трети и четвърти блок, това е облагодетелстването на чуждестранните кредитори с операцията по дълга, това е продажбата на БТК, това е превъоръжаването на българската армия за милиард и половина лева, и то всичко това без доказана нужда и значение.

Водещ: Иван Костов, лидер на партията “Демократи за силна България”, с оценката за тригодишното управление на Симеон Сакскобургготски и с продължаващото мнение на тази партия, че са необходимо предсрочни парламентарни избори и че нещата в България могат да се подобрят само ако десницата разреши своите противоречия.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Любен Иванов: България няма годни летателни средства, с...
Вече почти седмица дни България се бори с огнената стихия. Горят хиляди декари борови...
Людмила Илиева: ПП-ДБ подходихме отговорно и предложихме добър...
Колкото и пъти да правим едно и също нещо по един и същи начин,...
Людмила Илиева: Колкото и пъти да правим едно...
Депутатът от ПП-ДБ призова политиците за отговорно отношение и ако е необходимо, всеки да...
Планът на ПП-ДБ: Първо антикорупционни закони и решения,...
На среща с президента Румен Радев лидерите на коалиция Продължаваме Промяната – Демократична България...
Атанас Атанасов: Техническото правителство с втория мандат все...
Все още в 50-ото Народно събрание може да се намери мнозинство, което да излъчи...