ИВАН ИВАНОВ: УПРАВЛЯВАЩИТЕ ГЛАСУВАХА ЗА ТЕЛЕВИЗИОНЕН МОНОПОЛ НА ДПС

Депутатът от ДСБ Иван Иванов предупреди, че ДПС урежда своята мейдина групировка да монополизира тв-цифровизацията у нас.

Опозицията се закани да сезира Конституционния съд и Европейската комисия за подготвян от партията на Доган монопол върху първия мултиплекс

С гласуваните на 13 февруари от парламента промени в закона за радиото и телевизията (ЗРТ), отнасящи се до цифровизацията в България, се утвърдиха скандални текстове, които ще облагодетелстват една определена медийна групировка, близка до ДПС. Това заяви за Bulgaria News депутатът от ДСБ Иван Иванов.
Народното събрание одобри окончателно и изменения в закона за електронните съобщения (ЗЕС) за изграждането на мултиплекси за разпространяване на цифровизираните телевизионни и радиопрограми след 2012 година. С тези изменения управляващите създават условия за монополизиране и изкривяване на свободния пазар, което е в пълно противоречие с европейската практика, смятат от опозицията.
Що се отнася до промените в ЗРТ, Иванов ги определи като скандални, тъй като

по крещящо некоректен начин се намесват в регулацията на радио и телевизионния бизнес.

“Първо бе удължен мандатът на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) от 5 на 6 години и сериозно се разшириха правата на председателя й. При новото положение председателят води цялата кадрова дейност на КРС и поема прекомерно големи права за управление на бюджета. Това е в нарушение на чисто колегиалния принцип, по който бе създадена комисията,” каза Иван Иванов.
Той уточни, че с измененията се поставя единоначалие на председателя. За сметка на този подарък за ръководителя и членовете на комисията, чрез поредица от текстове, вкарани от хора от ръководството на КРС, са утвърдени и други недопустими промени, категоричен бе депутатът от ДСБ.
За да се осъществи цифровизацията на радио и телевизионната дейност в страната, ще бъдат изградени три цифрови платформи, на всяка от които ще може да се качват до десетина цифрови програми. “С допълнителна разпоредба в Параграф 5(а) от преходните и заключителни разпоредби на закона, КРС ще може да даде и трите платформи на едно и също юридическо лице. По такъв начин ще се монополизира материално-техническата част за осигуряване на цифрово разпространение на телевизионни програми в страната. Ще имаме пълен монопол на една-единствена фирма, което е нарушение на конституцията, повеляваща че законите трябва да препятстват въвеждането на доминиращо положение на пазара”, каза Иванов и допълни, че ДСБ смята да сезира Конституционния съд за това нарушение.
“Недопустимо е да се дава възможност на КРС без провеждане на търг или конкурс да раздава честоти за ефирно аналогово разпространение на телевизионни и радиопрограми.”

“На комисията се дава монополно право, което ще бъде обсебено от една медийна група, зад която стои ДПС,”

каза Иван Иванов, явно имайки предвид новосъздадената групировка от печатни и електронни медии на бившата шефка на спортния тотализатор Ирена Кръстева и нейния син Делян Пеевски, който в момента е заместник-министър на извънредните ситуации от квотата на движението.
Иванов не прие довода на един от вносителите на законопроекта за промените – Камен Костадинов от ДПС, който обясни, че КРС няма да раздава честоти, а временни разрешения за неизползваните аналогови честоти, които по време на втория етап на цифровизацията – 2010-2012 г. – могат да бъдат върнати на комисията. В изказването си в пленарната зала на парламента, Костадинов отхвърли обвиненията на Иванов, че медийна групировка, зад която стои ДПС, ще “обсеби” първия мултиплекс. Той допълни, че най-вероятно чужди инвеститори ще изградят мултиплексите, защото няма българска компания, която да може да вложи 350 милиона евро или повече. Такава е сумата, необходима за изграждане на съоръжението.
Иванов е категоричен, че от свободните честоти

ще се възползват само част от кабелните телевизии,

“което ще бъде по волята и, няма съмнение, по специалните предпочитания на КРС, която е съставена от представители на управляващото мнозинство”. “Така е, защото и членовете й се определят от президента, премиера и от Народното събрание, т.е. от тройната коалиция. По такъв начин въпросните оператори ще навлязат в ефирното пространство по неконкурентна схема, а не чрез търг”, каза Иванов. Европейската практика е, такива оператори да бъдат определяни по ясни критерии, но не това ще се случи в България, смята ДСБ депутатът.
По неговите думи, отново в разрез с европейската практика, техническата част по формата на бъдещите цифрови платформи ще бъде разделена като собственост от преносните линии на радио-телевизионните предавания. “Това пък от друга страна води до крайно негативното следствие, че няма да има големи инвеститори у нас. Защото навсякъде в Европейския съюз този, който владее мултиплекса, изгражда и цифровите линии и това е една единна среда. Разделянето тук е направено, за да може две големи компании – едната да поеме мултиплексите, а другата – линиите за пренос – без реално да има инвестиции в това”, смята Иванов.
Той е убеден, че ще се реализира просто един модел, при който програмите, качени на мултиплексите ще бъдат силно филтрирани и притискани за позициите, които трябва да заемат.

“Българското общество ще бъде дезинформирано и манипулирано,

и информацията, която се поднася, ще бъде пристрастна”, оплака се Иванов.
Той и други представители на опозицията обявиха, че ще сезират Европейската комисия за приетите нови текстове в ЗЕС за изграждането на мултиплекси. Повечето опозиционни депутати са убедени, че с промените се цели създаването на монополни структури.
Като “опасни” определи някои от одобрените текстове, Румен Ангелов от ОДС. В изказване в Народното събрание той каза, че с промените се забранява и на европейски инвеститори да изграждат мрежи в България и да участват в конкурсите за мултиплекси, което е ограничаване на конкуренцията. С това се усложнява и финансирането на процеса на изграждане на съоръженията, смятат от ДСБ и ОДС.
Депутатите приеха със специален закон да се определя редът за издаване на разрешение за ползване на индивидуално определен ограничен ресурс – радиочестотен спектър за осъществяване на електронни съобщения чрез електронни съобщителни мрежи за наземно цифрово радиоразпръскване, предназначена за разпространение на обществени телевизионни програми, изготвени от Българска национална телевизия и Българско национално радио.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Радан Кънев: Проблемът на българските политици със Зелената...
Бюджетът на ЕС все по-ясно се движи в посока на политика и приоритети. Няма...
Йордан Иванов: Това, което ще използвам в тази...
В последните девет месеца видяхме как парламентът се превърна в поле на разправии и...
Любен Иванов: Благодарение на регионалната политика на кабинета...
Съвместно с общините работим по проекти за над 100 милиона лева, заложени за изпълнение...
ПП-ДБ откриха кампанията си в София: Имаме мнозинство...
Коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ откри предизборната си кампания с мултимедиен разказ за...
Атанас Атанасов: ПП-ДБ сме единствената политическа сила, която...
Няма да се борим за оцеляване на тези избори, ние ще се борим за...