Иван Иванов: С договора за търговия на ток

Г-н Иванов, България днес постави искания пред „Газпром“, сред които и повишаване на транзитните такси на газ. Дали най-накрая ще станем свидетели на по-високи такси?
Тези такси отдавна трябваше да се увеличат, защото са прекалено ниски у нас. Преди време, когато се договаряха, те бяха 1,67 долара за пренос на 100 километра на 1000 кубически метра газ. През 2006 г. Румен Овчаров съобщи, че е договорил по-добри условия по отношение на таксите, оказа се, че тези по-добри такси се изменят според коефициента на инфлация. Така таксите се увеличиха малко и в момента мисля, че са около 1,75 долара, което е нищожно. Преди по-малко от месец Украйна поиска увеличение на таксата за транзит, така и ние трябва да поискаме увеличение.
Колко трябва да е тази такса?
В Словения тази такса е 3,5 долара и смятам, че България трябва да започне от тази цифра. Все пак сме външна транзитираща страна на природен газ за Македония, Гърция и Турция. Така или иначе досега от тези договори за газ загубихме много, надявам се сега вече да има увеличение на таксите. Също така се надявам българското правителство да защити интересите на страната.
Днес ни изненада новината, че „Газпром“ иска да търгува с ток у нас. Защо предприема тази стъпка?
Единственото обяснение, което аз имам до момента е това, че с тази стъпка „Газпром“ си осигурява търговия с тока от АЕЦ „Белене“. До колкото знам „Газпром“ има част от собствеността на „Атомстройекспорт“ и ако последната получи сериозен дял в бъдещата централа, тя ще има и съответния дял и в произвежданата енергия. Това, което руският гигант прави в момента е, да иска разрешение да търгува с тази енергия. Стратегическата цел на „Газпром“ е да стъпи чрез България в европейския пазар на електроенергия. Ако страната ни запази 20% дял в централата, руснаците са готови да поемат останалите 80%, тоест те ще разполагат и с този процент от крайното производство.
Разумно ли е според вас Русия да придобие мажоритарен дял в „Белене“?
Категорично не, това би било национално предателство.
Руската страна иска този договор за търговия с ток да е за 20 години.
Да, това още веднъж показва, че е обвързан с „Белене“.