Иван Иванов: Сънародници, не гласувайте за втора АЕЦ

“Ръководството на СДС направи много грешки, груби грешки, които го позиционираха като патерица на ГЕРБ. Това се разкрива по начина, на провеждане на разговора между Емил Кабаиванов и Бойко Борисов. Ако трябва да си говорим откровено, кандидатурата на Петър Стоянов не беше кандидатура на СДС, а кандидатура на Бойко Борисов”.Това каза депутатът от ДСБ Иван Иванов.

В интервю за news359, народният представител Иван Иванов засегна актуалния през последните няколко дни въпрос, за освобождаването на депутати от СДС, а също така направи коментар и по други наболели въпроси в страната и по света.

Политическата ситуация в България, гражданските позиции и действия, протестите, предстоящият референдум за АЕЦ “Белене”, темата за шистовия газ, сирийската опозиция в страната и режимът в Сирия бяха сред коментираните въпроси от Иван Иванов.

Преди да представим разговора с депутата от ДСБ, нека да кажем няколко думи за биографията на г-н Иванов.

Иван Иванов е народен представител от ДСБ, роден през 1945г. в гр. Пловдив. Завършил е Техническия университет в гр. София, бил е член на Академичния съвет на същия университет. Иванов е един от съучредителите на Демократи за силна България през 2004 г.

-Как ще коментирате освобождаването на депутати от СДС?

-“Ръководството на СДС направи много грешки, груби грешки, които го позиционираха като патерица на ГЕРБ. Това се разкрива по начина, на провеждане на разговора между Емил Кабаиванов и Бойко Борисов. Ако трябва да си говорим откровено, кандидатурата на Петър Стоянов не беше кандидатура на СДС, а кандидатура на Бойко Борисов”. Ако тя беше кандидатура на СДС, трябваше Емил Кабаиванов да поиска от парламентарната група да издигне Петър Стоянов на първия тур, така както беше направено с другите кандидати.

Това тогава не се случи. Явно определена договореност между СДС и ГЕРБ, доведе до издигането на тази кандидатура. От тук насетне какво ще прави СДС, какво ще правят хората, изключени от СДС, това вече трябва да бъде въпрос към тях. През целия този период противно на абсолютно безпочвените твърдения на Кабаиванов, ДСБ стояха настрани, удивлявахме се на грешките, които се правят, но никой от нас не се намеси, защото каквото и да бяхме казали, то виновните накрая неминуемо щяхме да сме ние.

-Има ли вариант тримата да бъдат приети в ДСБ?

– Такъв вариант към момента няма. Аз съм убеден, че тези трима депутати няма да пожелаят това. Това е моето дълбоко убеждение от поведението на Мартин Димитров, Ваньо Шарков и Димо Гяуров. Аз съм сигурен, че те няма да приемат подобно нещо. В противен случай това би било действие, което ще им навреди.

-Според Вас хода на Емил Кабаиванов не е ли подтикнат от страх затова, че СДС няма да влязат в следващия парламент?

-Поначало още с решението за избирането на Кабаиванов за председател на СДС се разбра, че мостовете между СДС и ДСБ ще бъдат окончателно разрушени и следващите действия потвърдиха това. По скоро това е една политика, която провежда Бойко Борисов. Той, заедно с Цветанов, се стремят да изолират ДСБ като с различни действия ни отдалечават от СДС, които бяха наш основен коалиционен партньор в Синята коалиция. Ще разочароваме всички, най-вече Цветанов и Борисов, като влезем в 42-я парламент на Република България.

-Каква е Вашата гражданска позиция относно предстоящия референдум за АЕЦ Белене?

– Още от 2002г., когато за първи път Симеон Сакскобурготски след среща с гръцкия президент заяви, че България ще строи АЕЦ Белене, моята позиция беше категорично отрицателна. Помня дори първото предаване буквално два дни след изявлението на Симеон Сакскобурготски, в което предаване участвахме с Румен Овчаров. Моята позиция беше категорично против строителството на АЕЦ Белене. Казвам това, за да разберат вашите читатели, че съм бил принципен и последователен през тези години. Белене е един проект, който беше използван в продължение на 10 години от две правителства, това на Станишев, а преди това правителството на Сакскобурготски, за да се източват огромни средства. За момента при похарчени 1 млрд. 800 млн. лева, в Белене нищо не е построено. Парите бяха похарчени за безсмислени неща там и най-вече се напълниха джобовете на някои хора, които по определен начин действаха за строителството на АЕЦ Белене.

– Ако все пак АЕЦ Белене бъде построена, това как ще се отрази на българската икономика?

-Това ще бъде пълна катастрофа за България, защото за строителството са необходими 21 млрд. лева, което е непосилно бреме за страната ни. Нито един чуждестранен инвеститор не се съгласи да даде тази сума за строителството, докато Бойко Борисов три години отчаяно търсеше инвестотор. И ако той се отказа от строителството на АЕЦ Белене, то това не беше заради дълбокото му убеждение, а заради липсата на такъв инвеститор. Към момента дори няма крайно фиксирана цена за това строителство, която да ни се представи от правителството, няма цена затова, колко ще струва електроненергията след строителството и т.н. Ние, от ДСБ изчислихме, че цената за електричество ще се увеличи най-малко три пъти в сравнение с тази от АЕЦ Козлодуй. Това е голямата измама.

-Какъв е вашият коментар за моментната ситуация в Сирия?

-Башар ал Асад е с пребороени дни, той си отива, в това няма никакво съмнение. Сражения се водят в околността на Дамаск, а сирийската опозиция започва да бъде международно призната. Всяка една от революциите, обединени под общото название Арабска пролет, крие в себе си голям риск.Големият успех е, че тоталитарните режими, мразени от своите народи, рухнаха. Такъв беше режимът на Бен Али, на Хосни Мубарак, на Муамар Кадафи, такъв е и режимът на Башар ал Асад. Хората показват, че имат достойнство и могат да водят битка, за да бъдат свободни хора, а не да бъдат управлявани от един жесток и деспотичен режим. В тези страни буквално има клетки на радикалния ислям и обществото не трябва да позволява тези течения да вземат върховенство, защото всичко ще стане още по-зле ако техният режим заприлича на режима в Иран.

-Каква трябва да бъде позицията на България?

– Българската позиция трябва да подпомага демокрацията навсякъде по света, включително и в арабския свят, но трябва да го прави изключително предпазливо.

– Нека се върнем малко назад, каква е вашата позиция по темата за шистовия газ?

-Само преди няколко дни Европейският парламент на второ четене прие препоръка, касаеща шистовие газ. В тази препоръка Европейският парламент стигна до заключението, че не трябва да се налага абсолютна забрана на проучвания на шистов газ, защото това по определен начин ще лиши съответни държави да знаят какво има в техните собствени недра. С други думи да се правят проучвания, като самите проучвания могат да бъдат извършени по конвенционалния метод на вертикален сондаж, това всъщност е процедурата, която се изполва за добив на конвенционален газ. След като се извадят така наречените ядки от различните земни пластове, следва да се провери наличието на шистов газ и неговото количество. Искам да отбележа само, че Русия към момента започва да разработва технологии за добиване на шистов газ и накрая да не се окаже, че единствено България от всички страни от Изтока и Запада е “запечатала” подземните си богатства без дори да знае какви са те. За мен е важно да имаме такава политика и виждания, които да бъдат в интерес на българското общество.

-На какво според Вас се дължи учестяването на протестите в страната, които са от най-различно естество?

– Дължи се на изключително некадърното, а на моменти и безумно управление на България. Вече българинът не може да приеме да живее в страна, която е управлявана по този некадърен начин.ГЕРБ дойде с послание, че ще промени живота в България, ще изкорени тези недъзи, дело преди това на тройната коалиция, че ще има реформи в обществото, които да направят и осигурят по-добър живот на българина. Никаква реформа не се случи нито в силовите министерства, нито в здравеопазването, образованието, администрацията, реформи там няма.

Хората, които се събраха пред парламента, не бяха обединени с някакви ясни политически послания, а посланията им носеха по-скоро гнева на обикновения човек, то и начина по-който те изразяваха този гняв и възмущение от некадърно управление беше такъв, какъвто го видяхме- с хвърляне на домати по сградата на парламента. Това е много силен сигнал към управлението, но за жалост аз не мисля, че то ще успее да разчете правилно тези сигнали, защото начина на изразяване на Бойко Борисов ми навява мисълта, че той се е самозабравил, самоопиянява се в приказките, а това го откъсва от проблемите на хората.

-Очаквате ли по-широка коалиция на предстоящите избори, какви са Вашите вижданията?

-Все още е рано да кажа това 7 месеца преди изборите, ако изборите се проведат на 7 юли, която е очакваната дата за провеждане. Всъщност ние имаме доста време дотогава, така че има време и за коментари относно изборите. Възможно е да се появят нови политически партии, може да има разместване на политически субекти, каквито виждаме в момента и др. ДСБ започна самостоятелна подготовка за явяване на изборите, проведохме регионални събрания във всички избирателни райони на страната,а също така и подредихме листите за следващите избори.

Така завърши разговора с народния представител от ДСБ Иван Иванов, който пожела да се обърне със следните думи към българското общество:

“Сънародници, не гласувайте за строителството на втора ядрена електроцентрала в България, гласувайте с “Не” на предстоящия референдум, идете до урните, покажете, че сте граждани , които са загрижени за бъдещето на своите деца, покажете, че не искате следващите поколения да плащат за корупцията и кражбата на тези, които искат да продължат това строителство”

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Стоян Михалев: Имаме твърде много служби за сигурност,...
Цялата акция около главния секретар беше инсценирана, смята той Цялата акция около главния секретар...
Радан Кънев: Проблемът на българските политици със Зелената...
Бюджетът на ЕС все по-ясно се движи в посока на политика и приоритети. Няма...
Йордан Иванов: Това, което ще използвам в тази...
В последните девет месеца видяхме как парламентът се превърна в поле на разправии и...
Любен Иванов: Благодарение на регионалната политика на кабинета...
Съвместно с общините работим по проекти за над 100 милиона лева, заложени за изпълнение...
ПП-ДБ откриха кампанията си в София: Имаме мнозинство...
Коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ откри предизборната си кампания с мултимедиен разказ за...